Cebulowa! Pomyślałam, wybierając zupę na rodzinny obiad. Ale nie taka zwykła, co to to nie. Moja będzie kremowa, słodko - pikantna, z grzankami... Rozmarzona kroiłam cebulę, pochlipując przez zaparowane okulary. Wylane nad cebulą łzy opłaciły się - wyszło smacznie, i prosto. Zapach był tak zniewalający, że z łakomstwa zdążyłam się poparzyć próbując. Potrzebne nam: - 7 dużych cebul - 3 łyżeczki masła - łyżka oleju(...)litr bulionu warzywnego (może być z kostki) - 10 dag serka topionego (ja użyłam ze szczypiorkiem) - przyprawa uniwersalna - pieprz, czosnek granulowany, tymianek, zioła prowansalskie, chilli - grzanki Przygotowanie: Cebule kroimy w pół-talarki. W dużym garnku roztapiamy masło z łyżką oleju (nie będzie się przypalać). Cebulę podsmażamy z przyprawą uniwersalną około 5 minut, po czym wlewamy przygotowany wcześniej bulion. Gotujemy
W poszukiwaniu inspiracjiużywam mleczka kokosowego, doprawiam zupę czosnkiem, świeżą bazylią i oregano. W wersji dla dorosłych dodaję papryczkę chili. Powstaje orientalno-włoska pomidorowa! Można ją podać z ryżem basmati, który idealnie komponuje się z mleczkiem kokosowym, albo z grzankami z mozarellą. Składniki: 400 g passaty - u mnie Passata Rustica Cirio 250 ml rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku garść(...)mnie nie było takiej potrzeby, bo passata, której użyłam jest zrobiona z naprawdę słodkich pomidorów. Całość warto zmiksować, zwłaszcza dla dzieciaków, które jak moje niechętnie widzą pływającą w zupie niezidentyfikowaną zieleninę. Podajemy z grzankami lub ryżem
Kulinarne Inspiracjeraczej do kuchni :) Składniki zupy: 450 g. mrożonego groszku , ok. 1 litr rosołu drobiowego - taki akurat miałam pod ręką, jak wiecie nie korzystam z kostek rosołowych, 1 średnia cebula , 2 ząbki czosnku , 2 łyżki oliwy , sól , ostra papryka mielona - do smaku, śmietana - do smaku. Podstawą jest rosół, bulion lub inny dowolny wywar mięsno - warzywny. Cebulę i czosnek(...)można mikserem :) Szprycą, workiem cukierniczym lub zwyczajnym woreczkiem z uciętym rożkiem, wyciskamy drobne groszki na blaszkę wyłożoną pergaminem. Wstawiamy do piecyka nagrzanego do temperatury 190 stopni. Pieczemy do zrumienienia. Zupę nalewamy gorącą, dodajemy śmietanę (lub jogurt) i groszek ptysiowy. Ja posypałam dodatkowo świeżo zmielonymi płatkami chili. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: 3 szklanki soczewicy czerwonej 1 szklanka małej białej fasolki 2 ziemniaki 500 gram przecieru pomidorowego pół szklanki śmietany 1/2 cukinia papryka 3 litry wody 2 kostki rosołowe warzywna lub z żeberek 3 łyzki przyprawy typu Warzywko szczypta chilli 2 ząbki czosnku szczypta imbiru Wykonanie: Soczewice, fasolę pozostawiamy do namoczenia przez kilka godzin lub na noc zwłaszcza fasole(...)Wylewamy wodę i wlewamy 3 litry nowej wody, dodajemy kostki rosołowe, pokrojone w kostkę ziemniaki. Przecier pomidorowy mieszamy ze śmietaną dolewamy łyżkę gorącego bulionu, mieszamy i wlewamy do zupy. Dodajemy pokrojoną cukinię i paprykę. Gotujemy około 20 min. Pod koniec gotowania dodajemy wszystkie przyprawy oraz przetarty czosnek... var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function
NaKońcuJęzykaDzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem na zupę pomidorową z soczewicą. Zimne dni są już za nami, ale na ciepłą zupę zawsze znajdzie się ochota. Idealna na obiad lub lancz po długim spacerze. Soczewica jest rzadko stosowana w polskich kuchniach, częściej sięgamy po fasole, groch i bób. Pragnę Was zachęcić do gotowania potraw z jej udziałem(...)diecie nie tylko wegetarian. Składniki: 200 g czerwonej soczewicy, 400 g pomidorów, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 l bulionu drobiowego, (można użyć warzywnego) włoszczyzna (1 marchewka, 1 pietruszka, 1 por) 1 papryczka chili, sól, pieprz, pół łyżeczki mielonych nasion kolendry, oliwa z oliwek (do smażenia) Przygotowanie: W bulionie gotujemy soczewice
cookplDziś pyszne,aromatyczne danie bezmięsne. Jeśli lubicie ciecierzycę to ten przepis jest dla Was. Składniki: 1 szklanka ciecierzycy 2 szklanki bulionu warzywnego bądź drobiowego
Niespełnione zdolności kulinarneBardzo lubię kuchnię azjatycką, bardzo często wykorzystuje jej elementy w swoich daniach. Tym razem w azjatyckim bulionie pojawił się nietypowy makaron, bo… warzywny Spaghetti z
Pasja SmakuSkładniki: 200 g czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 liść laurowy oliwa kumin mielona kolendra
Moja Galeria SmakuLubicie wiosnę? ja lubię..i to bardzo, a szczególnie czas kiedy w sklepie pojawiają się szparagi..uwielbiam! Składniki: 3l bulionu warzywnego 5 zimniaków 1 marchew 1
Z Majeczką w kuchniDziś przedstawiam kolejną propozycję na szybką, wegańską zupkę :) Składniki: 0,5 l wody domowa kostka rosołowa warzywna cząber 2 ząbki czosnku 300 g marchwi sól
chwile dla mnieszczęście zagości w waszych serduchach. Aksamitna zupa kremowo chrzanowa. Moja rodzina uwielbia wersję z pieczonymi ziemniakami i kiełbaską. Można dodać oczywiście też gotowane. Na Wielkanocnym stole goście będą się zajadać a jest bardzo prosta do zrobienia. 1 por biała część 1/3 selery dużej 1 cebula 2 ząbki czosnku 800 ml bulionu warzywnego sól, pieprz 1 liść laurowy 2 ziela(...)tarce seler. Zalewam bulionem, dodaję liść laurowy, ziele i gotuję na wolnym ogniu około 15 minut. Na końcu dodaję chrzan tarty i miksuję blenderem. Do śmietany dodaję dwie łyżki zupy, mieszam i dopiero wlewam do zupy. Już nie gotuję. Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem i natką. Podaję z kiełbasą i ziemniakiem i gałązką rozmarynu
wesoła kuchnialistki. Świeże powietrze, niczym aromaterapia, koi duszę i ciało. Wypoczęta, powracam z koszykiem witamin. I na koniec tego cudownego przedpołudnia w domowym spa zjadam zdrową i rześką zupę z pokrzywy*. *Urtica (łac.), czyli pokrzywa, wzbudziła mój szacunek, kiedy w trakcie wiosennych porządków znalazłam stary numer czasopisma Magiczna Kuchnia, a w nim artykuł Pawła Reincholda(...)SKŁADNIKI 2-3 porcje 3 garście młodych listków pokrzywy (ścinamy tylko 4-5 górnych listków) 1 cebula lub 2 szalotki 2 ząbki czosnku 0,5 l bulionu warzywnego 1-2 średnie ziemniaki 1,5 łyżki masła sól, pieprz do smaku 1-2 łyżeczki soku z cytryny Liście pokrzywy dokładnie opłukać w zimnej wodzie. Cebule i czosnek obrać i drobno
KUCHARNIApropozycja to Pomidorówka, ale nie taka tradycyjna, tylko przygotowywana na soku pomidorowym, podana z ryżem i maleńkimi krewetkami koktajlowymi, czyli taka bardziej 'luksusowa' wersja ;) Ja przyznam się Wam, że zupy robię tyle, by wystarczyło na dwa dni, pierwszego podaję pomidorową z makaronem, a drugiego z ryżem, czasami urozmaicam mięsem, tortellini czy- tak jak dziś- krewetkami (moja ulubiona wersja). Tym, którzy(...)cebulę, por i czosnek. Dodać do wywaru warzywnego. Całość zblendować (można pominąć). Wlać sok pomidorowy, od razu też wrzucić krewetki i pod przykryciem gotować 10 minut. Smacznego! :) * ja kupuję koktajlowe krewetki w zalewie- już oczyszczone. Jeżeli są w całości, to trzeba odciąć pancerz, głowę i ogonek. A mrożone krewetki przed dodaniem do zupy odmrozić
Kraina Miodem Płynącachoć trochę obserwuje naszą scenę polityczną ten wie, że szczaw stał się swojego czasu tematem wyśmiewanym i jawił się w tych chichach jako element pożądania. Lubicie szczaw? Składniki: wywar warzywny lub mięsny (tu był użyty wywar na żeberkach) 3-4 garście szczawiu 3-4 duże ziemniaki 2 łyżki masła sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie jajko ugotowane na twardo Opcjonalnie(...)ziemniaki zmiękną, doprawić do smaku i podawać. Warto dodać też wcześniej ugotowane jajko na twardo. U nas do smaku były grzanki czosnkowe, ale jak ktoś woli - zabielona śmietaną zupa też jest bardzo dobra. Uwaga: jeśli chcecie, żeby zupa miała intensywniejszy kolor i mocniejszy smak warto 1-2 garście szczawiu zmiksować w blenderze. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!uwielbiam jeść zupy, bo doskonale rozgrzewają! Zapraszam na przepis :-) Składniki: ziemniaki średnie 3 szt, marchew 2 szt, groszek mrożony 1 szklanka, pietruszka korzeń 1 szt, kukurydza konserwowa 5 łyżek, fasolka szparagowa 100 g, kalafior pół szt, czosnek 1 ząbek, śmietana 18% 100 g, maka pszenna 2 łyżki, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 5 ziaren. kostka warzywna 1 szt, zioła(...)Śmietanę łączymy z m ą k ą i odrobin ą zimnej wody. Mieszamy mątewk ą , aby nie było grudek. Następnie do śmietany dodajemy chochelkę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy śmietanę do zupy, doprowadzamy do wrzenia. Do zupy dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy do smaku sol ą i pieprzem
kulinarne odsłony pati