będzie szklista – zdjąć ją z ognia. Do wywaru mięsno-warzywnego dodać pokrojone ziemniaki, przesmażoną cebulę i delikatnie przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i słodko papryka. Gotować na średnim ogniu tak długo, aż ziemniaki będą miękkie. Pod sam koniec gotowania dodać odcedzoną kukurydzę, Gotować jeszcze chwilę. Przygotowaną zupę zmiksować za pomocą blendera. Śmietanę zahartować z wywarem (tzn. śmietanę przelać
UgotowaćŻurek to jedna z naszych ulubionych zup. Jednak nie może to być jakikolwiek żur z jakimikolwiek dodatkami. Najulubieńszy to ten, który opływa ziemniaczaną wyspę ze smażoną cebulką. Kwaśny, mocno czosnkowy na domowym zakwasie wspaniale rozgrzewa i doskonale poprawia humor. SKŁADNIKI 2 litry wywaru warzywnego 1/2 litra żuru ( u mnie domowy) wędzone śliwki kilka suszonych grzybów 4 ząbki czosnku 8 średnich
Magiczna kuchnia DariiPyszna i lekka zupa. Jeden z moich ulubionych smaków wiosny :) Składniki: 2 spore pęczki botwiny (umyte liście i obrane buraczki) jedna marchewka, starta na tarce o dużych oczkach jedna pietruszka, starta na tarce o dużych oczkach litr bulionu drobiowo-warzywnego 100 ml jogurtu naturalnego dwie łyżki soku z cytryny sól pieprz dodatkowo: posiekany szczypiorek do podania Przygotowanie: Bulion zagotowałam
Kulinarny Pamiętnikoknem szaro i ciemno. Zupa z dyni, czerwonej soczewicy i marchewki - same ciepłe kolory i rozgrzewające przyprawy. Author: Cooking for Emily Ingredients 4 marchewki 1 kg dyni 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyzki oliwy 1 łyżeczka kminku ½ łyżeczki kolendry ½ łyżeczki kurkumy opcjonalnie ( jak nie dla dzieci albo dzieci lubią) ½ łyżeczki chilli 1i ½ litra wywaru warzywnego ⅔ szklanki czerwonej soczewicy(...)warzywa co jakiś czas. Upieczone warzywa przełożyć do garnka, razem z soczewicą i wywarem – gotować aż soczewica zmięknie. Dodać przecier, dobrze wymieszać, dodać mleczko i chwilę jeszcze gotować ( jak zupa będzie za gęsta dodać trochę wody). Całość zmiksować, doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki. Rozgrzać patelnię, uprażyć pestki i orzechy, dodać olej kokosowy i paprykę, wymieszać i zdjąć
Cooking for Emilybyłam świadoma, iż istnieje tyle jej odmian! Ale błędem było omijanie jej osoby. Jest co prawda pracochłonna, jednak idealnie nadaje się na specjalne okazje. Na jedną z nich przygotowałam zupę dyniową z mlekiem kokosowym oraz krewetkami. Zainspirowała mnie niezastąpiona Pani Kasia z KwestiiSmaku. Palce lizać! Składniki 2 porcje (bo jesteśmy łasuchami ;) 3 x łyżka oliwy 1 x ząbek czosnku(...)użyłam tzw. potimarron, miała naprawdę cudowny kolor! ale nie pamiętam, ile ważyła) 200ml mleka kokosowego 250g krewetek (możecie zastąpić innym mięsem np. kurczakiem, homarem, rybą) 400ml bulionu warzywnego sól, pieprz świeżomielony opcjonalnie: 1 x bagietka do przegryzania i winko ;) Przygotowanie: Przygotować bulion Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojony/posiekany czosnek oraz starty imbir i smażyć na małym ogniu
Kitchens Alphabetmeksykańską. Zupa jest bardzo pożywna, sycąca a przy tym rozgrzewająca. Idealnie nadaje się na obiad jak również na spotkanie z przyjaciółmi. Najlepiej smakuje po kilku godzinach. Nabiera wtedy wyraźniejszego smaku. A jeżeli lubicie ostrzejsze potrawy można do niej dodać papryczkę jalapeno lub pieprz cayenne. I koniecznie pamiętajcie o posypaniu żółtym serem ;-) Składniki: Ok. 3 litrów bulionu warzywnego ( najlepiej(...)kroimy w pióra, podsmażamy na złoty kolor a następnie przekładamy do bulionu. Paprykę myjemy, kroimy w kostkę i razem z odcedzoną z zalewy kukurydzą i fasolą dodajemy do zupy. Dodajemy również koncentrat pomidorowy. Gotujemy aż wszystkie składniki będą miękkie. Jeżeli potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypaną startym żółtym serem i świeżą kolendrą. Smacznego
Passion of CookingNasza propozycja zupy chińskiej. Świeży ,lekki aromat z nutą anyżu idealnie komponuje się z mięsem i kapustą pekińską. Świetna propozycja na zimowe dni. Składniki 500 g karkówki wieprzowej kilka grzybów mun 2 łyżki oleju sezamowego duża marchew pietruszka mały seler por (biała część) kawałek świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 500 ml bulionu wołowego(...)bulionu warzywnego mała kapusta pekińska 2 łyżki ryżu jaśminowego ocet ryżowy mielony imbir sól ,pieprz Przygotowanie Grzyby moczymy w gorącej wodzie i kroimy w paski. Mięso kroimy w kostkę ,mieszamy z sosem sojowym i podsmażamy na oleju. Marchew ,pietruszkę i seler obieramy i kroimy w słupki ,por w piórka. Dodajemy do mięsa i smażymy dalej. Imbir oraz czosnek siekamy
R'n'G Kitchenzupą można nakarmić całą rodzinę , można ją zrobić szybko po powrocie z pracy, całość przygotowania zajmie 30 minut. Składniki: 80 dag ziemniaków 30 dag surowego łososia 1 łyżeczka soku z cytryny 20 dag kremowego serka topionego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka ziół do ryb 3 duże pory 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła 2 litry rosołu lub bulionu warzywnego(...)osuszamy, oddzielamy od skóry, oprószamy ziołami do ryb, skrapiamy sokiem z cytryny, kroimy w grubszą kostkę i przesmażamy na oliwie na patelni aż będzie miękki, zestawiamy z ognia. Gotową zupę nalewamy do talerzy, posypujemy łososiem, od razu podajemy. Smacznego
Wanilia i Kardamonzwykle burak jako zupa kojarzy się z typowym barszczem z uszkami lub ewentualnie z barszczem ukraińskim (zwanym u nas "barszczem ze śmieciami") to w wersji KREM również może zachwycić. SKŁADNIKI: - buraki, 5-6 - ziemniaki 2 - marchewka 2-3 - pietruszka 1 - seler 1 mały - cebula 3-4 - por 1/2 -1 - jabłko np reneta 1-2 - wywar mięsno-warzywny do przykrycia ziemniaków(...)kwaśna śmietana 1 kubek - dip czosnkowy domowy - słoiczek domowego barszczu kiszonego - przyprawy/zioła: do smaku * domowa warzywna * " Ziołowo mi " (Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, rozmaryn, pietruszka, mięta, bazylia, oregano, tymianek, cząber, szałwia, majeranek) * pieprz czarny * pieprz ziołowy * pieprz Cayenne * suszone pomidory * chilli WYKONANIE: Gotujemy udziec z indyka z warzywami. Gdy mięso jest miękkie do innego garnka wrzucamy pokrojone
Wypisz Wymalujmarchewki 2 pietruszki por łodyga selera naciowego kawałek selera cebula 2 ząbki czosnku 2-3 goździki kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe Na zupę: 2 marchewki kawałek brukwi 2 ziemniaki cebula 150g czerwonej soczewicy 1 łyżeczka melasy 1 łyżka koncentratu pomidorowego sok z cytryny (do smaku) sól, pieprz natka pietruszki do przybrania (opcjonalnie) olej do smażenia(...)odłożyć do przygotowania sałatki warzywnej , zrobiona na bazie warzyw z takiego wywaru będzie niezwykle smaczna. Wywar przecedzić i ostawić. *Ja gotowałam wywar w wolnowarze przez noc (około 10-12 godzin na trybie Low), wydaje mi się, że taki wywar (rosół) z wolnowara jest o wiele smaczniejszy i bardziej esencjonalny. Polecam wypróbować to urządzenie. Przygotowanie zupy W garnku rozgrzać olej
Codzienne Gotowaniepotem obrać i wykorzystać. Z pieczonych buraków można też przygotować pyszną, aromatyczną, rozgrzewającą zupę. Jeśli lubicie buraczane zupy (barszcz, barszcz ukraiński, botwinka, chłodnik litewski) to do listy swoich ulubionych zup dodacie też krem z pieczonych buraków. Idealny gdy za oknem mróz i potrzebujemy czegoś sycącego i rozgrzewającego. Ma piękny, intensywny kolor, jest pyszny i aromatyczny. Doskonale komponuje się z kozim(...)jabłka, obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 posiekane ząbki czosnku 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 litr bulionu warzywnego olej do smażenia sól pieprz miękki kozi ser koperek Przygotowanie: Buraki myjemy, nie obieramy. Każdego buraka zawijamy w kawałek folii aluminiowej, układamy na blasze i pieczemy 60-80 minut w temperaturze
Smakowity Blog Kulinarnynatką sól pieprz papryka słodka papryka ostra 0,5 opakowania pasty tom kha (też z biedry) 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego listonic_name = "Zupa rybna (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 opakowanie łososia surowego ze skórką (wszystkie ryby kupiłam w biedrze (to nie reklama) ) 1 opakowanie fileta z dorsza 1 opakowanie drobnych(...)opakowania pasty tom kha (też z biedry) 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Nastawić wodę na wywar warzywny (u mnie ok. 4 l) , dodać listki laurowe, sól, pieprz, ziele angielskie. Zetrzeć marchewkę, wrzucić pozostałe warzywa, prócz cebuli. Niech się gotuje, aż warzywa trochę zmiękną. Krok 2 Cebulę pokroić w kosteczkę
CoolinarniePLZUPA MEKSYKAŃSKA SKŁADNIKI: 0,5 kg-mięso mielone 0,5 kg-pieczarek pokrojonych w paski 2-papryki słodkie 2-słoiki sosu meksykańskiego 2-puszki fasoli czerwonej wegeta pieprz papryka ostra liście laurowe ziele angielskie majeranek 1-marchewka pokrojona w kostkę 1-pietruszka pokrojona w kostkę 0,5-selera pokrojonego w kostkę 0,5 pora pokrojonego w piórka 1-łyżka masła(...)szkl-kasza manna 2-łyżki mąki 3,5 l wody PRZYGOTOWANIE: Wlać wodę do garnka i włożyć warzywa, gotować. Na maśle podsmażyć pieczarki z cebulą, dodać do wywaru warzywnego i gotować ok. 1 godz. dodać wegetę, pieprz, paprykę, liście, ziele angielskie i majeranek. Następnie przygotować mięso mielone. Mięso wymieszać z wegetą, solą i pieprzem, dodać kaszę manną, starannie wyrobić
Kuchnia DanusiDzisiaj chciałabym zaprosić na zupę, która łączy w sobie kilka moich ulubionych składników. Może i Wam przypadnie do gustu... Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy ok. 60 g świeżego szpinaku 250 g boczniaków 1/2 cebuli 2-3 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 mała marchew mały kawałek selera po pół czerwonej i żółtej papryki 2 łyżki(...)pasty paprykowej (Ajvaru) 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30% sól i pieprz, po pół łyżeczki kminku i imbiru słodka papryka w proszku posiekany koperek około 3 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżka masła Grzyby oczyścić, pokroić w paseczki same kapelusze i niezdrewniałe części trzonków. Zalać bulionem i zagotować kilka minut. Marchew i selera obrać, umyć i zetrzeć na grubej tarce, obraną cebulę
Czerwień i błękitpyszna, aromatyczna, bardzo orientalna i pożywna. Odrobina Maroka w waszym domu:)Polecam wszystkim. Z pewnością zrobię ją jeszcze nie raz. Przepis oryginalny zaczerpnięty został z bloga White Plate. Marokańska zupa z soczewicą Składniki: 1 cebula 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka (lub 2 małe) 1 łyżka sosu sojowego oliwa z oliwek 1 ząbek czosnku 3/4 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki(...)cytrynowego 1/2 łyżeczki utłuczonego kminu indyjskiego lub rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 400 g pomidorów z puszki 100 g czerwonej lub zielonej soczewicy około 0,6 lira buliony warzywnego, drobiowego lub wody sól Karmelizowana cebula: 1 cebula oliwa z oliwek 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 papryczki chilli 1 łyżka brązowego cukru Dodatkowo: świeża kolendry lub pietruszka gęsty jogurt naturalny
Mania Gotowania