zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:214/331)

Śmietankowa zupa grzybowa / Creamy mushroom soup 138

zupa grzybowa z grzybów leśnych lub pieczarek, z warzywami i ziołami, zabielona dużą ilością śmietanki, z którą wszystko zawsze jest smaczniejsze. Polecam! Scroll down for recipe in English Śmietankowa zupa grzybowa (4-5 porcji) Składniki: 300 g grzybów leśnych lub pieczarek, pokrojonych w plasterki 50 g grzybów suszonych, namoczonych na noc i następnie posiekanych 1 marchewka, obrana i pokrojona(...)plasterki 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 1 cebula pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku, drobno posiekany garść natki pietruszki posiekany 1 1/2 l bulionu drobiowego albo warzywnego 200 ml śmietanki 36% 150 ml kwaśnej śmietany 18 % do podania masło klarowane do smażenia, 1 łyżeczka suszonego tymianku sól i pieprz Przygotowanie: W większym rondlu rozpuść na średnim ogniu masło

karmelowy
Kremowa zupa z cukinii z serkiem topionym i prażonymi migdałami 146

Delikatna, letnia zupa krem z cukinii, serka topionego podana z grzankami i prażonymi migdałami. Dodatek białego wina doskonale podkreśla jej smak i radzę z niego nie rezygnować. Zawsze ją robię gdy mam nadmiar cukinii w ogródku, nigdy się nie znudzi. Pożywna i aromatyczna-obiad w 25 minut. Składniki: 1 młoda dość spora cukinia 1 młoda marchewka ½ pora ½ cebuli 3 młode(...)ziemniaki 2 łyżki klarowanego masła 1 łyżka oleju Bulion warzywny lub rosół 10 dag  serka topionego śmietankowego 100 ml wytrawnego białego wina sól do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku gałka muszkatołowa do smaku Płatki migdałowe Natka pietruszki do posypania Grzanki do podania Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa myję , cukinię, jeśli jest taka potrzeba wydrążam z nasion, kroję

Wanilia i Kardamon
Zupa z cukinii z fetą, szynką szwarcwaldzką i makaronem 132

Zupa w postaci gęstego i pożywnego kremu, o subtelnym, jednakże bardzo ciekawym smaku. Podstawą zupy jest cukinia, stąd delikatny pastelowo-zielony kolor. Jako dodatki, które razem finalnie smakują naprawdę wyśmienicie są: drobniutko posiekana i podsmażona szynka szwarcwaldzka, feta oraz makaron Lubella Jajeczna 5 jaj w postaci krajanki, który smakuje i wygląda jak domowy. Oprócz krajanki, Lubella ma w swojej ofercie(...)nitki i wstążki, również przygotowywane z 5 jaj i 3-krotnie wałkowane, dzięki czemu makaron jest pulchny i delikatny. Krem z cukinii, 3-4 porcje: * bulion warzywny- 800 ml (lub bulion mięsny) * cukinia- 500 g * ziemniaki- 300 g * cebula- 1 duża * czosnek- 2 ząbki * masło klarowane- 2 łyżki * sól, pieprz- do smaku Dodatki: * makaron Lubella Jajeczna 5 jaj Krajanka

Kraina Miodem Płynąca
Przepisy na Sylwestra - sprawdzone kulinarne inspiracje 181

kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Jesienna sałatka warzywna Sałatka ziemniaczana z fasolką Salatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą Sałatka z mango i kurczakiem Tortilla española de patatas Sałatka z ryżem kurczakiem(...)zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki w winie i żurawinie Królik w białym winie i czosnku Polędwiczki wieprzowe sous-vide Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne

Kulinarne przygody Gatity
Drób gotowany i puree warzywne z tymiankiem 295

Mięso z rosołu zawsze wykorzystuję do zrobienia innych potraw. Drugiego dania, pierogów, krokietów itp. Warzywa też przydają się do zrobienia np. sałatki. Dziś zrobiłam puree z

Buniabaje w kuchni
Pomidorowa zupa z mlekiem kokoswym, mango, batatem i rybą 125

Przepyszna, orientalna zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym, mango, batatem i rybą. Zupa z dużą ilością imbiru, przypraw, delikatnie pikantna. Lekka a zarazem sycąca, czyli tak jak lubię najbardziej. Lekko słodka za sprawą mango i pożywna dzięki batatowi. Smaczna i rozgrzewająca propozycja na jeszcze wietrzne dni. Składniki (na 2 -3 porcje): 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 cm imbiru trawa cytrynowa(...)sproszkowana) 2 łyżki oleju sezamowego 1/2 dużego batata 1/2 mango 250 gram filetu z pstrąga łososiowego 500 ml bulionu rybnego lub warzywnego 200 ml przecieru pomidorowego marki Łowicz 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sambal oelek szczypta papryki wędzonej garść świeżej bazylii tajskiej i mięty 200 ml mleka kokosowego 1 łyżka syropu klonowego/ daktylowego/ z agawy

Mango Papaja
Zupa meksykańska z grillowaną kukurydzą + KONKURS 130

kreatywnie wykorzystywać tego typu dodatki. Makaron polany gotowym sosem też jest ekspresowy, ale warto dać się ponieść wyobraźni i przyrządzić coś innego. A Wy jak wykorzystalibyście gotowy sos? Ostra zupa z sosem chińskim, ryba w sosie słodko-kwaśnym czy sos boloński zapiekany w cieście francuskim? Możecie wykazać się w konkursie “Uwielbiam potrawy z sosem” w serwisie uwielbiam.pl przygotowując(...)Russell Hobbs wraz z zestawem produktów Łowicz, natomiast 7 osób nagrody dodatkowe czyli zestawy produktów Łowicz :) 3 porcje: słoik Sosu Meksykańskiego Łowicz (350 g) ok. 600 ml bulionu warzywnego 2 kolby kukurydzy (młodej lub już ugotowanej) łyżka oleju łyżeczka wędzonej papryki posiekana natka pietruszki ok. 80 g pikantnego sera cheddar opcjonalnie posiekana papryczka chili cząstki limonki do podania Sos Meksykański

Mienta blog
Zupa serowo-brokułowa 116

Magda Rozgrzewająca, kremowa, z dużą ilością ciągnącego się sera – czegóż chcieć więcej od talerza zupy. Do tego pyszna, a jej gęsta konsystencja nasyci zgłodniałe brzuchy. Oprócz sera znajdziemy w niej różyczki brokuła, który świetnie komponują się z serowym towarzystwem. Szybka, prosta i bardzo zimowa propozycja na rozgrzanie. Składniki (na 3-4 porcje): mały brokuł szklanka startego sera Cheddar kulka(...)mozzarelli pół szklanki startego parmezanu 1 średnia cebula 2 średnie marchewki 3 ząbki czosnku 1l bulionu warzywnego 500ml mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki sól i pieprz do smaku Do podania: grzanki z chleba pszennego odrobina parmezanu do posypania   Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Brokuła myjemy, dzielimy

Smaczna Strona
Zupa pomidorowa z grzankami z mozzarellą i pesto. Najlepsza. 195

szczęście przygotowanie tej zupy nie trwa długo. Jedynym minusem jest to, że można ją przygotować tylko w sezonie pomidorowym. Zapuszkowane pomidory się tutaj nie nadają. Zamiast tradycyjnego makaronu do zupy (u nas panuje frakcja makaronowa, z ryżem nigdy nie było pomidorówki) proponuję grzanki z pesto, które fundują drugie życie czerstwym kromkom chleba. Ci, którzy nie są na diecie mogą dorzucić(...)Składniki: 1 ½ kg pomidorów 2 chlusty oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku ¾ łyżeczki suszonego tymianku ¾ łyżeczki suszonego oregano odrobina brązowego cukru mały chlust octu balsamicznego 250 - 500 ml bulionu warzywnego sól morska Grzanki 4-8 kromek czerstwego pieczywa (najlepiej pełnoziarnistego) 80-120 g sera mozzarella - opcjonalnie; dla wegetarian na podpuszczce mikrobiologicznej (używam takiego w kostce, bez zalewy) pesto bazyliowe Piekarnik

Pełny talerz
Dyniowa zupa krem z curry 133

Dziś zapraszam Was na dyniowy must have czyli zupę krem z przyprawą curry. Oboje z mężem ją uwielbiamy i przynajmniej kilka razy w roku musi się ona pojawić na naszym stole, tak więc polecam! :) Składniki: 500 g obranej dyni 2 cebule 2 duże ząbki czosnku 4 średnie ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego 1-1,5 łyżki przyprawy curry sól, pieprz

Simply Food
Zupa dyniowa ze świeżym imbirem 183

wyraźnie wyczuwalnym ostrym smakiem świeżego korzenia imbiru. Zupa dyniowa ze świeżym imbirem Składniki: ok. 1,3 kg dyni (najlepiej Hokkaido - można użyć bez obierania ze skóry)  1 łyżka startego świeżego korzenia imbiru 1 duża cebula (lub 2 mniejsze) obrana i pokrojona na ćwiartki 4-6 ząbki czosnku  1 litr wywaru warzywnego  1/3 łyżeczki chilli w proszku

Moja Mama Gotuje
Porzucona kromka chleba – piknik kulinarny Banku Żywności w Lublinie 97

height: 1em;" /> Strona internetowa: Kuchnia Jaśka Kuronia Zupa dyniowa Jaśka Kuronia ( w moim wykonaniu) Składniki: 1.5 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni cebula puszka pomidorów bez skórki garść pestek dyni (od siebie dodałam łyżkę siemienia lnianego) 2 łyżki suszonego tymianku spory pęczek pietruszki sól, pieprz olej 3 szklanki bulionu warzywnego Do dzieła!!! W rondelku szklimy na 3 łyżkach oleju

sierotka maRysia w kuchni
Zupa rybna 152

osobą , którzy poszukują aromatycznych i bogatych w smak zup. Jest to idealne rozwiązanie na świąteczny obiad. Składniki: - filet z dorsza - filet z okonia - cebula - 2 ząbki czosnku - pół łyżeczki chili w proszku - 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku - 1 puszka pomidorów - 2 marchewki - pietruszka - seler - koncentrat pomidorowy - łyżeczka suszonej bazylii - bulion warzywny - oliwa - masło Sposób przygotowania: Do gotującej się wody

Pan i Pani Smith w kuchni
Zupa z kalafiora 146

Aromatyczna zupa z kalafiora i mleczka kokosowego Składniki: z przepisu Magazyn Kuchenny 1 kalafior (ok.500g) 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku, pokrojony w plasterki 3 łyżki oleju kokosowego 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki garam masala 1/4 łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki mielonej kolendry 500 ml bulionu warzywnego 165 ml mleczka kokosowego sól, pieprz W garnku rozgrzać olej kokosowy. Zeszklić cebulę. Dodać kalafior

Moja Galeria Smaku
Botwinka 119

pełne skoncentrowanego aromatu i smaku buraka. Do zupy dodajemy dowolne dodatki, u mnie są to tylko marchewka, pietruszka i ziemniaki, ale spotykałam się również z rzodkiewką czy szczypiorkiem. 1 pęczek botwinki (3 korzenie wraz z liśćmi)  3 młode marchewki 2 młode ziemniaki  1 nieduży burak 1 pietruszka 1,5l bulionu warzywnego 50ml słodkiej śmietanki 12% 1 łyżka octu

Szefowa kuchni