smaku....wykorzystajcie to. Przepisów na przygotowanie botwinki jest wiele, dziś postawiłam na kuchnię gracką.Aromatyczny, grecki ser idealnie współgra z delikatnym smakiem buraka. SKŁADNIKI: 1 litr bulionu warzywnego pęczek młodej botwinki ok 0,5 kg młodych, małych ziemniaków pęczek koperku pól paczki oryginalnej fety. 1/2 łyżki oliwy/oleju śmietana (opcjonalnie) sól (w razie potrzeby) pieprz ocet ( do smaku) cukier(...)minut,aż ziemniaki i buraki będą miękkie ale nierozpadające się. Na tym etapie dodajemy posiekane gałązki botwiny. Gotować na średnim ogniu przez 2-3 minuty, następnie dodajemy poszatkowane liście.Zupę przyprawiamy solą(w razie potrzeby), pieprzem,wlewamy ocet i doprawiamy cukrem-tzw. słodko-kwaśno. WSKAZÓWKI: Zupa świetnie smakuje z chlebkami z rozmarynem. Przepis znajdziecie tutaj : http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/01/chrupiacy-chlebek-z-rozmarynem.html
Kopystką po garachnasze menu. Jak dla nas zdecydowanie dużo lepsza jest ta z całym szpinakiem. Jednak nie jest to zupa zawiesista więc idealna na letnie upały gdy coś zjeść trzeba. Zupę ugotowałam w garnku z kolekcji Iris ,które można zamówić w sklepie Galicja Dla Twojego domu! Garnki Iris wykonane są ze stali nierdzewnej. Mają przeźroczyste szklane pokrywki dokładnie dopasowane i przylegające(...)znajduje się miarka. Co ważne garnki nadają się do wszystkich typów kuchenek: gazowe, elektryczne, ceramiczne, indukcyjne i dostępne są o różnych pojemnościach. Składniki: 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego 3 ząbki czosnku 250 g świeżego szpinaku baby 100 g serka topionego 150 ml śmietany kremówki sól, pieprz jajka przepiórcze Przygotowanie: Jajka włożyć do wrzątku gotować 4 minuty. Wylać gorącą
Ala piecze i gotujeZUPA KREM Z MARCHEWKI LUB DYNI (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji Cebula – 100 g (1 x Sztuka) Pieprz czarny mielony – 3 g (3 x Szczypta) Sok z cytryny – 12 g (2 x Łyżka) Oliwa z oliwek – 10 g (1 x Łyżka) Bulion warzywny (domowy) – 500 g (2 x Szklanka) Czosnek
Powiedz dietom nienatką pietruszki Klopsiki z ryżem do zupy Klopsiki w sosie paprykowym Klopsiki w sosie śmietanowym Klopsiki ze szpinakiem , składniki na 12 klopsików ze szpinakiem: 250 g mięsa mielonego z wieprzowiny garść świeżych liści szpinaku 1 ząbek czosnku ½ cebuli 1 jajko sól i pieprz do smaku 2 łyżki bułki tartej 500 ml bulionu warzywnego lub bulion z 1 kostki warzywnej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędodawać do sałatek, past, gulaszu, zup, sosów lub do domowego pieczywa. Oprócz walorów zdrowotnych i smakowych dodaje potrawom atrakcyjnego wyglądu. Polecam! Gulasz z dynią i czarnuszką Składniki na 4 porcje: 600g mięsa gulaszowego (wołowego lub wieprzowego) 2 marchewki ćwiartka dyni 1 cebula ząbek czosnku 2 mięsiste pomidory 2 ziemniaki szklanka bulionu warzywnego 2 łyżki pikantnego ketchupu przyprawy: 2 listki
Smak mojej kuchniblogu jedna z moich ulubionych zup - barszcz ukraiński. Tuta w wersji z czarną fasolą. Składniki: szponder wołowy 2 listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego 2 marchewki pół selera 4 średnie buraki 3 duże ziemniaki 2 szklanki czarnej fasoli 2 laski kiełbasy chorizo lub kiełbasy długo dojrzewającej koncentrat buraczany do smaku przyprawa warzywna, cukier, pieprz, mielony kminek, majeranek 1 cebula
Czerwień i błękitkwestię i przedstawiam przepis na zupę krem z marchewki. Ma ona piękny pomarańczowy kolor, ponadto słodycz marchewki miesza się z orientalnym smakiem curry z czego wychodzi super duet. Pycha :) Składniki: (inspiracja:" Zakątek Smakosza ") 600 g marchewki 2 średnie cebule 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta chilli 1 litr bulionu warzywnego sól i pieprz
Simply FoodPrzygotowanie: Zacznij od podgrzania bulionu warzywnego. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, kiedy zacznie się wytapiać tłuszcz dodaj posiekaną w kostkę cebulę. Smaż na małym ogniu, aż cebulka się zeszkli. Dodaj do bulionu kiełbasę oraz zawartość patelni. Gotuj na małym ogniu przez około 30-40 minut. Wlej stopniowo do zupy zakwas, sprawdź, czy nie jest
KukuleczkiBartoldzik , Mops w kuchni . Zupa jest dosc ostra, bardzo aromatyczna, aksamitna i do tego chrupiący bekon - po prostu pychota! Polecam! Skladniki: 50-60 dkg dyni (oczyszczonej) 1 por 1-2 marchewki 1 pietruszka 1 srednia cebula 3-4 zabki czosnku 1 lyzeczka swiezego, startego imbiru pol papryczki chili litr bulionu warzywnego (z kostki) papryka slodka i ostra, platki chili
Codzienne Gotowaniepianę, którą dodałam do masy mięsno-warzywnej i delikatnie wymieszałam. 10. Całość przelałam do keksówki (mam sylikonową, więc niczym jej nie smarowałam, ale posiadacze metalowych foremek muszą je wyłożyć lekko natłuszczonym papierem do pieczenia) i dokładnie uklepałam. 11. Piekłam godzinę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. * bulion można wykorzystać jako bazę do zupy, na przykład pomidorowej :) A oto efekt
Kulinarny Pamiętnikłyżki oleju i wrzucamy do niego pokrojonego w paski pora, poszatkowane ząbki czosnku oraz kalafiora podzielonego na różyczki. Smażymy mieszając do momentu aż por będzie szklisty. Dodajemy bulion warzywny i gotujemy pod przykryciem przez 20 minut. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy groszek (nierozmrożony) oraz pokrojone na kawałki szparagi. Solimy i smażymy przez 5 minut od czasu(...)Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Bulion z kalafiorem i porem miksujemy na gładko, dodajemy śmietankę, a następnie zagotowujemy. Do zupy wrzucamy ziemniaki oraz warzywa z patelni. Kiełbasę kroimy w plasterki i obsmażamy na patelni. Dodajemy do zupy zaraz przed podaniem
Qchnia po prostuSelerowa zupa krem z dodatkiem prażonego słonecznika polecana jest szczególnie osobom odchudzającym się i dbającym o swoją linię. Bardzo szybka i prosta w wykonaniu - zaledwie 30 min. i zupka gotowa! Seler korzeniowy należy do najmniej kalorycznych warzyw. Dostarcza do organizmu wiele witamin i składników mineralnych takich jak: fosfor, cynk, potas, wapń, magnez, żelazo oraz witaminy: C, B kompleks, E, kwas(...)jeść go na surowo, ale taka zupka również jest bardzo zdrowa 😉 Składniki: 1 duży seler 1 jabłko 1 ziemniak średniej wielkości 1 średnia cebula 1-1,2 litra bulionu warzywnego 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz 1/2 łyżeczki tymianku szczypta chili 50 g słonecznika łuskanego natka pietruszki Wykonanie: Selera, jabłko, ziemniaka i cebulę obieramy ze skórki, myjemy, osuszamy
Kuchnia MagdaLenyfasoli Piękny Jaś kilka leśnych grzybów (około 200 g) u mnie były kurki około 40 dkg dobrej wędzonki (boczek, dobra szynka z tłuszczykiem, wiejska kiełbasa) 3 szklanki płynu (bulion warzywny lub zwykła woda) szklanka wędzonych śliwek, użyłam suski sechlońskiej – suszone się nie nadają 2 zgniecione ząbki czosnku 4 suszone grzyby ½ drobno posiekanej cebuli gałązka świeżego tymianku sól, pieprz, cząber. Zacznijmy(...)wystarczy. Na osobnej patelni smażymy na maśle świeże grzyby. Do wywaru dodajemy ugotowaną fasolę i przesmażone grzyby. Doprawiamy sporą ilością pieprzu, cząbrem i delikatnie solą. Otrzymacie gęstą i pożywną zupę, która w paskudne, jesienne dni cudownie was rozgrzeje i przede wszystkim poznacie nowe smaki, nie zawsze oczywiste, ale jednak warte uwagi! Wersji fizołów jest sporo. Zawsze jednak podstawą jest fasola
ladykitchenPrzepis ze strony BBC Food . Składniki: (na 3-4 porcje) 1 łyżka oleju 1 cebula, pokrojona na plasterki 450g marchewki, pokrojonej na plasterki 1 łyżeczka mielonej
Lejdi of the house