zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:222/331)

Sałatka z ziemniakami i serem feta 407

Po świątecznym szaleństwie dobrze przekąsić coś lżejszego:-) Po tradycyjnych domowych smakołykach, przekąskach warto zjeść coś kolorowego, wartościowego i jakże wiosennego:) Sałatka powstała dosyć szybko w przypływie

Kuchnia Pełna Pasji
Żurek w chlebie 166

Opis: Żur, czyli powrót do polskiej tradycji. Jest to zupa przyrządzana na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej. Często podawany jest z wędzonym boczkiem, kiełbasą, żeberkami lub też z dodatkiem białej kiełbasy. Żurek ma charakterystyczny kwaśny smak. W Polsce żurek jest tradycyjnym daniem wielkanocnym. Polecam przyrządzać w specjalnych chlebkach, wyglądem i smakiem zachwyci każdego. Składniki: Włoszczyzna 2 ząbki czosnki Gałązki(...)Śmietana kremówka 30% Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz, sól, szczypta cukru, kminek, świeżo zmielony majeranek i pieprz 4 jajka Chleb   Sposób przygotowania: Na początku przygotowujemy bulion warzywny. Obieramy i myjemy całą włoszczyznę. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i wlewamy ok 2 l wody. Dodajemy również 1 ząbek czosnku, 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie, 5 ziaren czarnego

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
ZUPA HAMBURGEROWA 149

papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 pomidory- u mnie malinowe sól, pieprz chili mielone natka pietruszki 2 szklanki bulionu warzywnego ( opcjonalnie)  Wykonanie: * Na rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekaną cebulę oraz czosnek, gdy zacznie się przyru: mieniać dodajemy mięso, doprawiamy solą, pieprzem, obsmażamy aż do zrumienienia mięsa.  * Całą zawartość patelni przekładamy(...)drugim naczyniu, w osolonej wodzie przygotowujemy kasze. Po ugotowaniu dodajemy do całego dania. Wychodzi nam bardzo gęste danie, dolewamy bulionu- również wedle uznania, jeśli chcemy żeby była to zupa. Możemy nie dodawać bulionu, uzyskamy gęste danie . Całość obficie posypujemy natką pietruszki posiekaną

Z Majeczką w kuchni
GULASZOWA A'LA STROGONOW 225

Aromatyczna i rozgrzewająca. Idealna na chłodne dni.  Pikantna i treściwa. Zupa gulaszowa. Gotuję ją zawsze, kiedy tylko przychodzą chłodne, jesienne dni. Zawartość mięsa syci, aromatyczne warzywa podkręcają smak a przyprawy rozgrzewają. Wspaniale sprawdza się jako danie jednogarnkowe. Podana z chrupiącą bagietką zaspokoi głód nawet wymagającego głodomora :)) Składniki: 80 dkg schabu (łopatki, karkówki, szynki) 2 średnie cebule czerwone 200g pieczarek(...)ziemniaki puszka pokrojonych pomidorów w sosie własnym olej rzepakowy do smażenia sól  pieprz szczypta cukru liść laurowy ziele angielskie  papryka ostra mielona papryka słodka mielona majeranek bulion warzywny Wykonanie: Mięso umyć, pokroić na cienkie paski, przyprawić solą, pieprzem, papryką i wstawić do lodówki na ok 1h. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć

Walijskie Pichcenie
Placuszki z cukinii dla dzieci 283

warzywnych (z owocami na szczęście kłopotu nie ma), jest grymas na twarzy, przeciągłe „yyyyyyy ale ja nie luuuubięęęę” . Umowę mamy stałą od lat: spróbuj, najwyżej nie zjesz. Ale nie mów, że nie lubisz skoro nawet nie wiesz jak smakuje. Od kiedy pamiętam największą walkę toczymy z pomidorami. Oboje z mężem pomidory uwielbiamy, ale nasze dzieci nie tkną, za to zupa(...)Może zje za miesiąc, a może za pół roku. Być może nie będzie jadło całe życie, ale może spróbuje za kilka dni? Może zamiast surowego warzywa bardziej posmakuje dziecku zupa krem albo lekkie leczo?  Często w kuchni wracam do przepisów, które pamiętam z własnego dzieciństwa, dlatego przy okazji tej kampanii pomyślałam o placuszkach z cukinii , które przygotowywała też moja

bistro mama
Botwinka z ziemniakami i kozim serem 164

porcji) 4-5 młodych ziemniaków 2 pęczki botwinki oliwa ev (ok 1 łyżka-ew. odrobina masła do smaku) 2-3 ząbki czosnku 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina bulion warzywny (ok 1 litr) pęczek posiekanego koperku ocet cukier pieprz majeranek ser kozi (Bulgur) lub feta. Odrobina jogurtu lub śmietany (opcjonalnie) Chipsy z szynki długo dojrzewającej   PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki myjemy, kroimy(...)buraczki i ziemniaki będą miękkie, ale nierozpadające się. Doprawiamy octem, cukrem, pieprzem, majerankiem (słodko-kwaśno), dodajemy posiekany koperek. Na suchej patelni przesmażamy szynkę ( np. szwarcwaldzką lub inna -długo dojrzewającą). Zupę wlewamy na talerze, zdobimy chipsem z szynki, odrobiną koperku i serem, pokrojonym w kostkę-dla chętnych odrobina śmietany lub jogurtu greckiego

Kopystką po garach
Zupa lentilkowa 155

Zupa z czerwoną soczewicą i chorizo Pyszna i pożywna zupa, która nie potrzebuje drugiego dania by stanowić kompletny posiłek. Zaprasza aromatem, i świetnie rozgrzewa. Idealna na chłodniejsze jesienne wieczory. Poziom trudności:       łatwe Czas przygotowania:  60 minut Ilość porcji:                 6 Wartość kaloryczna:   270 kcal(...)marchewki 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego ½ łyżeczki ostrej sproszkowanej czerwonej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka harissy/sambalu lub chili w płatkach* 2,5 litra wody lub bulionu warzywnego sól i pieprz Przygotuj:   patelnię z nieprzywierającym dnem 5 litrowy garnek Podaj z: gęstym jogurtem lub śmietaną Zacznij od pokrojenia chorizo na ćwiartki. Przekrój kiełbasę wzdłuż na pół, następnie

Bazując na smaku
Gnocchi w sosie grzybowym – przepis 214

wcześniej przygotowanego bulionu drobiowo – warzywnego i gotujemy jeszcze przez 5 min, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy 150 ml słodkiej śmietanki 30% i zagotowujemy sos. Kluski gnocchi podajemy na gorąco polane aromatycznym sosem grzybowym udekorowane kilkoma listkami bazylii. Gnocchi w sosie grzybowym Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Gnocchi w sosie serowym Włoska zupa krem z pomidorów

Księga-Smaku
Marokańska zupa z bakłażana i pomidorów. 200

lubię. Decyzja była trafna. Zupa jest naprawdę bakłażanowa, choć może wygląda zwyczajnie i raczej pomidorowo. Kiedy jest chłodniejsza, bakłażan daje nieco grzybowy aromat. Po mocniejszym podgrzaniu ten efekt łagodnieje. Danie jest bardzo smaczne, pachnące i całkiem nieźle sycące. Zdecydowanie polecam! Składniki: 1 bakłażan 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1/2 litra bulionu warzywnego 1 cm kawałek imbiru

zadanie-gotowanie
Pure z tykwy 308

jako przyprawę do zup. 7. S kórka również jest jadalna. Wystarczy pokroić ją w cienkie plasterki i dodawać do gotowanych potraw. Dzięki temu, że jest dość gruba, tykwa na długo zachowuje wilgoć co pozwala na długi czas przechowywania. 8. W gastronomi wykorzystuje się również młode liście i pędy. Ugotowane służą jako dodatek do dań warzywnych i mięsnych. 9. W medycynie

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Rozgrzewająca zupa z porem i makaronem 86

Zupa idealnie nadaje się na rozgrzanie organizmu. Kiedy przemarzniemy lub zacznie łapać nas przeziębienie wtedy sięgamy po ten przepis.   Składniki 200 g ulubionego makaronu (u nas świderki) 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 2 duże białe części pora 3 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka masła klarowanego 1,2 l bulionu warzywnego sól, pieprz   Przygotowanie Normal

R'n'G Kitchen
Zupa krem z brokuła na mleku kokosowym z zieloną pasta curry 162

smaku.W rankingu zup kremow plasowal sie na pewno na szarym koncu.Po dzisiejszym eksperymencie nadal nie jest moim ulubionym  kremem,ale naprawde zyskal na smaku.Dodalam mleko kokosowe i zielona paste curry,ktorej glownym skladnikiem jest trawa cytrynowa.Idealne zestawienie smakow na lato. Skladniki : 500 g brokula 1 cebula 1 zabek czosnku 0,5 l bulionu warzywnego 250 ml mleka kokosowego plaska

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czwartek: Marokańska zupa z bobu 123

dlatego bobowa zupa wchodziła w skład dań przyrządzanych na Paschę. W wersji oryginalnej gotowana jest z dużą ilością mięsa. W wersji wegetariańskiej jest nie mniej sycąca. Mówiąc wprost, to zupa drwala, bo daje potężny zastrzyk energii. I sytości. Sezon na bób już za progiem Wrzucamy ten przepis, zrobiony jeszcze z mrożonego bobu, żeby przygotować się na sezon bobowy, który jest(...)kostkę Bouquet garni: 2-3 gałązki pietruszki, 2-3 gałązki kolendry, liść laurowy związane sznurkiem bawełnianym 1/2 łyżeczki białego pieprzu 1/2 łyżeczki kurkumy 3 litry wody lub rosołu warzywnego lub drobiowego Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej 2 łyżki oliwy w rondlu. Wsyp cebulę i pora. Smaż 5 minut, mieszając. Dodaj marchewki, selera, ziemniaka, rzepę i smaż kolejne 5 minut. Wsyp

Niedzielny kucharz
Marokańska zupa z bobu 134

dlatego bobowa zupa wchodziła w skład dań przyrządzanych na Paschę. W wersji oryginalnej gotowana jest z dużą ilością mięsa. W wersji wegetariańskiej jest nie mniej sycąca. Mówiąc wprost, to zupa drwala, bo daje potężny zastrzyk energii. I sytości. Sezon na bób już za progiem Wrzucamy ten przepis, zrobiony jeszcze z mrożonego bobu, żeby przygotować się na sezon bobowy, który jest(...)kostkę Bouquet garni: 2-3 gałązki pietruszki, 2-3 gałązki kolendry, liść laurowy związane sznurkiem bawełnianym 1/2 łyżeczki białego pieprzu 1/2 łyżeczki kurkumy 3 litry wody lub rosołu warzywnego lub drobiowego Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej 2 łyżki oliwy w rondlu. Wsyp cebulę i pora. Smaż 5 minut, mieszając. Dodaj marchewki, selera, ziemniaka, rzepę i smaż kolejne 5 minut. Wsyp

Niedzielny kucharz
Barszcz ukraiński 181

dodatku nie wymaga wiele pracy i jest bardzo proste. Doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni, gdyż jest nie tylko bardzo bogaty w witaminy, ale też świetnie rozgrzewa. Do przygotowania zupy użyłem: 500 gram żeberek wieprzowych, 3 średnich buraków, 1/2 główki białej kapusty, 3 marchewek, 1 dużej cebuli, 8 ziemniaków, 1 puszki białej fasoli. 3 ząbków czosnku, 3 łyżek koncentratu pomidorowego(...)czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Barszcz ukraiński to kuchnia bardzo prosta. Ja przygotowałem go na żeberkach wieprzowych, lecz równie dobrze można przygotować go na wywarze drobiowym lub wołowym, a nawet warzywnym. Żeberka pokroiłem w mniejsze części (po jednym żeberku na część) i zalałem 2 litrami zimnej wody. Dodałem 10 ziarenek ziela angielskiego, 4 liście laurowe, łyżeczkę suszonego majeranku i łyżeczkę suszonego

Wyprawy kulinarne

Proponowane wyszukiwania