Dzisiaj przepis na czysty barszczyk. Idealny do krokietów bądź pierogów. Sam też jest pyszny - na pewno lepszy od tego kupionego w sklepie. Składniki : * pół kurczaka
Magiczne Życie Martyzjeść coś, co z wyglądu nie przypomina niczego, ale smakuje wyśmienicie. I koniecznie będzie to zapakowane w foliówkę, bowiem Tajowie uwielbiają foliowe torebki i pakują w nie wszystko. Nawet zupy czy napoje ;) Świeża zielenina na lokalnym targu Curry i inne przyprawy Świeże lokalne owoce Przyprawy i dodatki - do wyboru, do koloru Gdyby ktoś zgłodniał podczas robienia zakupów... Foliówki, wszędzie(...)miesem (kurczak, wołowina, wieprzowina), curry z rybą, z owocami morza lub wegetariańskie-z warzywami. Co kto lubi. Na uwagę zasługują również rozmaite szaszłyki. Zazwyczaj mięsne lub rybne, czasem warzywne. Czasem trudno odgadnąć z czego są zrobione, ale smakują wyśmienicie. Makaron smażony z kurczakiem i warzywami Kurczak w sosie z tajską bazylią Smażony makaron z dodatkami Pad thai Czerwone curry
Zawsze głodna!Początek kalendarzowej jesieni już za nami, jednak sezon obfitości, w tym pomidorowej, trwa w najlepsze! Na krem z pomidorów, tak jak na ulubioną zupę pomidorową, każdy ma swój sposób, najlepiej dopasowany do jego upodobań kulinarnych. Dziś i ja podzielę się swoim smakiem pomidorowego kremu ze świeżych i najpyszniejszych o tej porze roku pomidorów :) Jest bardzo aromatyczny, nie nazbyt gęsty(...)łyżki w dłonie! :D Krem ze świeżych pomidorów Potrzebujesz: 700g świeżych pomidorów (np. śliwkowych) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego 500ml wody lub bulionu warzywnego garść świeżych liści bazylii 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzy sól do smaku 1 łyżeczka masła Do tego: garść łuskanych nasion słonecznika jogurt grecki 3 kromki razowego
Kuchnia w Słońcu Skąpanamógł, w ogóle zrezygnowałby z tej potrawy, nie lubi zup w żadnej postaci. Ze mną nie ma oczywiście tak dobrze i od czasu do czasu jest zmuszony zjeść jakąś zupę, bo nic innego nie przygotowuję na obiad. Tym razem przygotowałam botwinkę z ziemniakami i skwarkami, aby choć trochę dopasować ją do jego gustu. Ja chętnie zjadłabym również botwinę w wersji(...)głodny, stąd dodatek tłuczonych ziemniaków i nieco boczku dla rozbudzenia apetytu. Składniki (na 4 duże porcje): 2 pęczki botwiny średnia marchew średnia pietruszka około 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego (jeśli nie macie swojego, dodajcie taki koncentrat z butelki, który można kupić w sklepie, ma o wiele lepszy skład niż kostki bulionowe – tych się wystrzegamy) 2 łyżki śmietany 18% łyżka
e-PrzepisyKulinarneDziś nie będzie przepisu. Będzie za to ogromna prośba do czytelników bloga. Poszukuję sprawdzonego producenta soków owocowych lub warzywnych, mogą być też soki z tzw. super
Cztery Fajeryobawy były całkowicie bezpodstawne. Wyszedł pyszny, wyrazisty i kremowy. Niebo w gębie! Składniki (6 porcji): 1 cebula 2 ząbki czosnku 2,5 kg dyni (średniej wielkości) 2 szklanki bulionu warzywnego sól, pieprz dla smaku 1/2 łyżeczki kurkumy mielonej szczypta imbiru w proszku 2 łyżki oliwy z oliwek + do podania: gęsta kwaśna śmietana, nasiona dyni, koperek 1. W garnku z grubym(...)kroimy w kostkę, nasiona wyrzucamy. Wkładamy ją do garnka, wlewamy bulion, dodajemy sól, pieprz (większą szczyptę), kurkumę, imbir i cukier. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Zupę zdejmujemy z ognia, miksujemy na gładką masę i dodajemy kilka łyżek śmietany (wedle uznania). 3. Patelnię mocno rozgrzewamy (bez tłuszczu!). Nasiona obieramy i wrzucamy na patelnię, prażymy przez chwilę
My Culinary Artręką do wykorzystania. Większość zup, zazwyczaj najlepsza jest na drugi dzień. Składniki 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 marchew 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 2 średniej wielkości ziemniaki 3 łyżki oleju 1 por (biała część) 100 g koncentratu pomidorowego 1/2 małej kapusty włoskiej 200 g brokułu 1,5 l bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie
R'n'G KitchenViolaPassion Lekka i przyjemna zupa . W dodatku szybka do zrobienia ;-) Również w wersji wegetariańskiej Składniki: Jedna mała dynia piżmowa , może być normalna pokrojona w kawałki, obrana z pestek 1 cebula pokrojona 1 marchew pokrojona w krążki 4 łyżki oleju kilka łyżek grzanek pieprz grubo mielony 1-1,5 litra wody 1 kostka rosołowa - warzywna Natka pietruszki do dekoracji Boczek
Viola cooks with passionrazem była pora ma zupę-krem z zielonego konserwowego groszku. Powiem szczerze, że takiej jeszcze nie jadłem. Madzia znalazła przepis w jakiejś książeczce kucharskiej. A przepis okazał się tak absolutnie prosty, że już chyba bardziej skomplikowane jest zrobienie kanapek :) Zatem pokazuję i objaśniam :) 3 puszki groszku konserwowego 750 ml wody 1 kostka bulionu warzywnego (lub jakiego tam chcesz) sól, pieprz
Marder&Marder ManufactureLeczo jest lekkie jak zupa, za to nic nie traci na smaku... Składniki: 300 g kiełbasy (użyłam małych kiełbasek śląskich, ale mogą być frankfurterki) 150 g cienkich kabanosów 3-4 kg bardzo dojrzałe pomidory (najlepiej malinowe) 2 małe cukinia 1 duża cebula 3 czerwone papryki (dowolnego koloru) 3 ząbki czosnku 4 szklanki bulionu warzywnego lub wołowego, ostudzionego pół pęczka
Czerwień i błękittartą, żółtkiem, posiekaną trybulą, solą i pieprzem. W szerokim garnku zagotowałem posoloną wodę. Uformowałem z mięsnej masy knedelki, które zagotowałem w ledwie wrzącej wodzie ok. 10 minut. Przygotowałem bulion warzywny. Zagotowałem marchewkę, seler naciowy, przypieczoną cebulę, przypieczoną pietruszkę, por. Warzywa muszą być zakryte wodą. Gotowałem na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny. Szparagi umyłem, odciąłem twarde końcówki, obrałem z włókien(...)kawałki. Liście botwinki po opłukaniu pokroiłem , poddusiłem na maśle. Rozprowadziłem bulionem, zagotowałem. Dodałem szparagi, gotowałem na małym ogniu 10 minut. Dodałem groszek, cebulę. Gotowałem wszystko jeszcze 5 minut. Doprawiłem zupę solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Knedle podgrzałem w zupie, nie gotowałem
R'n'G Kitchengotować trzeba. Dzisiaj łączymy tradycję z nowoczesnością. Kapuśniak w wersji wegańskiej. Za to podany w stylu wiejsko - babcinym. Ziemniaki nie są ugotowane w kawałkach w zupie, ale podane do zupy w formie tłuczonej z podsmażoną cebulką. Takie rozwiązanie ma wiele zalet. Przede wszystkim fajnie smakuje. Daje również wrażenie obfitszego obiadu. Możemy ten zestaw jeść na różne sposoby: dobierać sobie puree(...)ziemniaków - 2 zł 150 ml białego wina - 1,50 zł 1 łyżka koncentratu pomidorowego - 0,10 zł 1 łyżka cukru muscovado - 0,10 zł 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego - 2 zł 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka mielonej papryki 1/2 łyżeczki kminku szczypta kurkumy olej sól Wykonanie: Cebule posiekać i zeszklić na oleju na małym ogniu. Połowę odłożyć. Dodać
zadanie-gotowaniesuszonych ziół. Dlatego jeśli nie znajdziecie w swoim sklepie orzo (nie jest to powszechnie dostępny produkt, choć można go znaleźć w hipermarketach), możecie zastąpić go dowolnym drobnym makaronem. Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo (lub innym) to bardzo miła odmiana od naszej klasycznej pomidorowej. Robi się ją równie łatwo, a jest zdrowsza, dzięki warzywom, ziołom i braku dodatku cukru. Przepis(...)innego drobnego makaronu) 1 cebula 3 ząbki czosnku roztarte na pastę 1 puszka całych pomidorów (400 g) 4 marchewki 3 łodygi selera naciowego Duża garść szpinaku 4 szklanki bulionu warzywnego, drobiowego lub ewentualnie wody 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 3 łyżki oliwy Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Umyj i obierz
Niedzielny kucharz6+ 60 min Łatwe Tanie Przepis na kapuśniak ze skwarkami lub bez – ja zrobiłam ze skwarkami i było pysznie! 🙂 Składniki 2l bulionu drobiowo-warzywnego pół
PysiaGotuje.plSezon na dynie trwa. Pogoda za oknem nie rozpieszcza - zimno, ciemno, ponuro i deszczowo. Gorący, rozgrzewający, złocisty krem z dyni jest idealny na te porę roku
Lena Gotuje