zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:222/331)

Kotleciki z warzyw z rosołu 231

miseczka zupy, nie wylewam jej, tylko na następny dzień na jej bazie przygotowuję np. sos do kaszy lub makaronu. Gdy ugotuję za dużo kaszy, dodaję ją potem do sałatek lub nawet koktajli. Pozostałe ziemniaki dodaję do…ciasta drożdżowego :) A gdy gotuję bulion lub rosół, nie lubię pozbywać się ugotowanych warzyw. Zawsze staram się jakoś je wykorzystać. Sałatka warzywna jest

Mienta blog
Dyniowe Risotto 210

wykorzystywać to bogate w witaminy warzywo.  Poza wartościami odżywczymi dynia ma przepiękny słoneczny kolor, a co za tym idzie i dania z niej przygotowywane. W zeszłym roku poza zupami krem z dyni zrobiłam Dyniowo Pomarańczowy Sernik na zimno   który był wyśmienity! W tym roku dyniowych przepisów będzie więcej a s erię zacznie aksamitnie kremowe risotto z dynią(...)Składniki: ok 500g dyni obranej i pokrojonej w kostkę 4 cebule 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki ryżu do risotto Arborio  1 szklanka białego wina  1 litr wywaru warzywnego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka kurkumy  1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki masła sól pieprz Zaczynamy od obrania cebuli pokrojenia w drobną kostkę i zeszklenia

W kuchennej krainie
Potrawka z komosy ryżowej i dyni (Quinoa alla zucca) 197

tłuszczowych. W kuchni quinoa może być wykorzystywana na wiele sposobów. Mo ż e zastąpić ziemniaki, ry ż , kasze czy makaron. Jest idealna jako składnik zup, da ń  głównych, sałatek. A jej słodkawy smak wykorzystywany jest w słodkich wypiekach.    Dzi ś  przygotowałam komosę z warzywami, w formie(...)fasoli czerwonej z puszki 50 gr orzechów włoskich 1 pomarańcza 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka kurkumy   300 ml wywaru warzywnego pęczek pietruszki olej z oliwek s ó l, pieprz PRZYGOTOWANIE Orzechy uprażyć na suchej patelni, po czym pokroić w drobne kawałki. Cebulę pokroić

La grande e la piccola cuoca
Kapuśniak 246

zupy no cóż ale ja ostatnio miałam ochotę na taką kwaśnice że musiałam sobie zrobić i chyba będę jadła po miseczce przez tydzień. Przepis na prażoki tu . Składniki 500 g kapusty kiszonej (ja miałam bez marchewki) 1-2 marchewki starte na drobnych oczkach 5 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 4 ziarna pieprzu 1 kostka warzywna 2 łyżki majeranku

Piekielna Kuchnia Pati
Pijana zupa krem z dyni z dodatkiem marchwi, ziemniaka, imbiru, chilli z pestkami dyni 194

smak zupy białym winem wytrawnym. Wyszło przepysznie i do tego bardzo zdrowo i rozgrzewająco.  Tak dla przypomnienia, alkohol z wina wyparowuje, a zostaje sam aromat. :) Kto ciekawy, niech sprawdzi naszą wersję. A więc... Do dzieła! Składniki: na około 2 - 3 porcje około 600 g dyni 1 marchew 1 ziemniak 200 ml wina wytrawnego białego 200 ml bulionu warzywnego

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Krem z marchewki z imbirem 143

zupę. Zupa - krem to fantastyczne i sycące danie, a krem z marchewki jest chyba najlepszym z nich. Delikatna, słodka, o wspaniałym kolorze, z dodatkiem ostrego imbiru i odrobiną papryczki chili, jest wspaniale rozgrzewająca - idealna na pierwsze chłodniejsze dni.  1 średnia cebula 6-8 średnich marchewek 1 łyżka startego swieżego imbiru kilka cienkich plasterków papryczki chili 500ml bulionu warzywnego sól

Codzienne Gotowanie
Zupa krem z zielonego groszku i słonecznikiem 237

pyszne zupy, że za każdym razem, gdy tam jestem, muszę jakiejś spróbować. W internecie natknęłam się na krem z zielonego groszku, który intensywnością swojego koloru tak mocno mnie zachęcił, że musiałam go spróbować. Przepis mega prosty i choć może nie zaskoczy Cię niczym nowym, to napewno warto go przetestować. Składniki: 1 puszka groszku zielonego 1 szklanka bulionu warzywnego 2 ząbki

Mój Smak na Życie
Krem pomidorowo-paprykowy 176

Zup pomidorowych ciąg dalszy ;) tym razem na bazie pieczonych pomidorów, czerwonej papryki, czosnku i cebuli. Pieczemy je w piekarniku 30 minut, obieramy, miksujemy z bulionem, zagotowujemy i gotowe:) Podajemy samą z grzanką, ale równie dobrze smakuje z makaronem czy ryżem. Składniki: 4 pomidory 3 czerwone papryki 1 cebula, nieobrana 4 ząbki czosnku, nieobrane 500 ml bulionu warzywnego 1 łyżka przecieru

Moja Galeria Smaku
Wegetariański barszcz ukraiński 188

wersja ekspres, choć chwilę należy mu poświęcić. Smacznego! Składniki: 1 cebula 2 marchewki średniej wielkości ćwiartka selera 1 pietruszka 1 duży burak 2 łyżki oleju 1,5 l bulionu warzywnego 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 ząbek czosnku niewielki kawałek pora 1 pomidor puszka fasoli białej 2 łyżki soku z cytryny świeży koperek sól, pieprz do smaku Do podania(...)Smażymy ok. 5 minut. Do garnka dodajemy buraki i smażymy kolejne 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Potem wlewamy gorący bulion, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy zupę do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą już niemal miękkie - dodajemy pokrojonego pora, oraz obranego pomidora pokrojonego w kostkę. Pod koniec gotowania dodajemy fasolę z puszki wraz z zalewą. Zagotowujemy ponownie

psgotujemy
Gulasz wołowy 157

Gulasz wołowy jest pysznym i sycącym daniem. To prawda, że trzeba poświęcić sporo czasu na jego przygotowanie, ale naprawdę warto. Podany z kaszą i zasmażanymi buraczkami

kuchnia doski
Żurek z białą kiełbasą i jajkiem 181

deser mazurek - przepis pewnie dodam dopiero w niedzielę, ale warto się zaopatrzyć w składniki na kruche ciasto, kajmak i bakalie do dekoracji. Potrzebne nam: - 1,5 litra bulionu warzywnego - 1 litr zakwasu żytniego - 5 sztuk kiełbasy białej (u mnie parzona) - majeranek - sól i pieprz do smaku - czosnek granulowany lub ząbek świeżego - 3 spore łyżeczki chrzanu - jajka na twardo(...)uwolnił więcej aromatu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku lub szczyptę granulowanego. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy na średnim ogniu około 10 minut. Pod koniec gotowania do zupy wkładamy plasterki kiełbasy, żeby się lekko zagrzała. Ugotowaną zupę nalewamy do bulionówek lub głębokich talerzy i do każdego talerza wkładamy pocięte na cząstki jajko

W poszukiwaniu inspiracji
Zupa- krem brokułowy 182

parówka, ale i to nie każda ;) Ma swoje ulubione ;) Przemycenie mu warzyw lub mięs, to ciężki orzech do zgryzienia- stąd też u nas często goszczą na stole kremy warzywne: a to z groszkiem ptysiowym, a to z grzankami. Z podobnym zamysłem powstała ta zupka, choć tutaj- w przypadku brokuła, przeciwnikiem jest także mój Mąż. Szczęście, że jednak zjedli(...)minut. Po tym czasie możemy odrobinę bulionu odlać (ja odlałam jakieś 2/3 szklanki), dodajemy pesto pietruszkowe i miksujemy na krem. Serek topiony kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy. Stawiamy na małym ogniu i mieszamy cały czas aż serek się roztopi. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym rozmarynem. Podajemy z groszkiem ptysiowym oraz uprażonymi ziarnami słonecznika i dyni

Kuchnia w czekoladzie
Krem grzybowy na białym winie z chipsem serowym 165

powoli już dobiega końca, to mam dla Was jeszcze jeden przepis na przepyszny krem grzybowy. Prosty w wykonaniu, może być również w wersji wegetariańskiej, o czym wspominam w przepisie. Zupa bardzo esencjonalna i sycąca – po prostu pyszna. Proszę więc się częstować: Składniki: Ok. 500 – 700 g grzybów leśnych 1 łyżka sklarowanego masła 1 nieduża gałązka świeżego rozmarynu Wywar(...)litrami wody i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny. Ilość płynu powinna zmniejszyć się o mniej więcej 0,5 – 1 litra. W opcji wegetariańskiej możemy przygotować bulion warzywny stosując po prostu większą ilość warzyw, a smak „wędzenia” uzyskać pod koniec gotowania dzięki wędzonej soli. BULIONU NIE SOLIMY. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy

Kate's Kitchen
Zupa krem z kapusty i pomidorów 121

Aksamitny krem na bazie kapusty i pomidorów. W przepisie użyliśmy przygotowanej latem passaty pomidorowej z pomidorów lima. Składniki 500 g kapusty białej 2-3 ziemniaki 500

R'n'G Kitchen