wersja ekspres, choć chwilę należy mu poświęcić. Smacznego! Składniki: 1 cebula 2 marchewki średniej wielkości ćwiartka selera 1 pietruszka 1 duży burak 2 łyżki oleju 1,5 l bulionu warzywnego 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 ząbek czosnku niewielki kawałek pora 1 pomidor puszka fasoli białej 2 łyżki soku z cytryny świeży koperek sól, pieprz do smaku Do podania(...)Smażymy ok. 5 minut. Do garnka dodajemy buraki i smażymy kolejne 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Potem wlewamy gorący bulion, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy zupę do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą już niemal miękkie - dodajemy pokrojonego pora, oraz obranego pomidora pokrojonego w kostkę. Pod koniec gotowania dodajemy fasolę z puszki wraz z zalewą. Zagotowujemy ponownie
psgotujemyGulasz wołowy jest pysznym i sycącym daniem. To prawda, że trzeba poświęcić sporo czasu na jego przygotowanie, ale naprawdę warto. Podany z kaszą i zasmażanymi buraczkami
kuchnia doskideser mazurek - przepis pewnie dodam dopiero w niedzielę, ale warto się zaopatrzyć w składniki na kruche ciasto, kajmak i bakalie do dekoracji. Potrzebne nam: - 1,5 litra bulionu warzywnego - 1 litr zakwasu żytniego - 5 sztuk kiełbasy białej (u mnie parzona) - majeranek - sól i pieprz do smaku - czosnek granulowany lub ząbek świeżego - 3 spore łyżeczki chrzanu - jajka na twardo(...)uwolnił więcej aromatu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku lub szczyptę granulowanego. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy na średnim ogniu około 10 minut. Pod koniec gotowania do zupy wkładamy plasterki kiełbasy, żeby się lekko zagrzała. Ugotowaną zupę nalewamy do bulionówek lub głębokich talerzy i do każdego talerza wkładamy pocięte na cząstki jajko
W poszukiwaniu inspiracjiparówka, ale i to nie każda ;) Ma swoje ulubione ;) Przemycenie mu warzyw lub mięs, to ciężki orzech do zgryzienia- stąd też u nas często goszczą na stole kremy warzywne: a to z groszkiem ptysiowym, a to z grzankami. Z podobnym zamysłem powstała ta zupka, choć tutaj- w przypadku brokuła, przeciwnikiem jest także mój Mąż. Szczęście, że jednak zjedli(...)minut. Po tym czasie możemy odrobinę bulionu odlać (ja odlałam jakieś 2/3 szklanki), dodajemy pesto pietruszkowe i miksujemy na krem. Serek topiony kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy. Stawiamy na małym ogniu i mieszamy cały czas aż serek się roztopi. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym rozmarynem. Podajemy z groszkiem ptysiowym oraz uprażonymi ziarnami słonecznika i dyni
Kuchnia w czekoladziepowoli już dobiega końca, to mam dla Was jeszcze jeden przepis na przepyszny krem grzybowy. Prosty w wykonaniu, może być również w wersji wegetariańskiej, o czym wspominam w przepisie. Zupa bardzo esencjonalna i sycąca – po prostu pyszna. Proszę więc się częstować: Składniki: Ok. 500 – 700 g grzybów leśnych 1 łyżka sklarowanego masła 1 nieduża gałązka świeżego rozmarynu Wywar(...)litrami wody i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny. Ilość płynu powinna zmniejszyć się o mniej więcej 0,5 – 1 litra. W opcji wegetariańskiej możemy przygotować bulion warzywny stosując po prostu większą ilość warzyw, a smak „wędzenia” uzyskać pod koniec gotowania dzięki wędzonej soli. BULIONU NIE SOLIMY. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy
Kate's KitchenAksamitny krem na bazie kapusty i pomidorów. W przepisie użyliśmy przygotowanej latem passaty pomidorowej z pomidorów lima. Składniki 500 g kapusty białej 2-3 ziemniaki 500
R'n'G Kitchenzupę... Składniki: 4 skrzydełka 1 pęczek botwinki z małymi burakami 2 średnie buraki 1 średnia marchew pół średniego selera 3-4 ząbki czosnku 2 średnie ziemniaki szklanka ugotowanej ciecierzycy po pół papryki w dwóch kolorach 2/3 szklanki słodkiej śmietany, np. 18% posiekany koper sól, pieprz do smaku 1/2 szklanki koncentratu z buraków pół łyżeczki mielonego kminku przyprawa warzywna bez glutaminianu
Czerwień i błękitzupę pomidorową. :) Dziękuję za wszystkie życzenia urodzinowe! Składniki: 4 łyżki oliwy z oliwek 400 g pomidorów całych w puszce, firmy Łowicz 250 g przecieru pomidorowego, firmy Łowicz 1 nieduża cebulka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru pudru 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki hiszpańskiej przyprawy do pomidorów (opcjonalnie) sól pieprz 500 ml bulionu warzywnego
DominikaDolciprzygotowania zupy to naprawdę dobry pomysł. Dlaczego z marchewki? Bo ta u mnie zawsze w nadwyżce ;) Smak podkręciłam jeszcze czosnkiem i imbirem. Aromat tego pierwszego był wyraźnie wyczuwalny, jednak nie zdominował całości. Jak dla mnie w sam raz, można oczywiście zmniejszyć jego ilość. Składniki: 4 duże marchewki 3 ząbki czosnku ok. 2 cm kawałek imbiru 3 szkl. bulionu warzywnego
zadanie-gotowaniePyszny kwaskowy chłodnik w sam raz na upalne dni. Można popijać sam lub podać jako dodatek do obiadu zamiast mizerii czy zsiadłego mleka. składniki: 70 g
Monia miesza i gotujezupowego mistrza” wytrwale i niezmiennie dzierży moja Mama, a ja ograniczam się do gotowania rosołu (niestety wg Młodszej wciąż wychodzi mi gorzej niż Babci ) i paru innych zup, smakowo mi bliższych, czyli znów nie po myśli moich dziewczyn. Za to w weekend (w ramach zadośćuczynienia za forsowanie swoich smaków w kuchni), obowiązkowy jest rosół. A ten staram się dopieszczać(...)dużą ilością warzyw, na sporym kawałku wiejskiej kury. Ból marnotrawstwa zaczyna się wtedy, gdy nie jesteśmy w stanie przejeść włoszczyzny i mięsa. Były więc już warzywne kołduny z włoszczyzny, pora teraz na tartaletki z warzyw i rosołowego mięsa – idealne na drugie danie Składniki na 12 sztuk: Przepis na kruche ciasto TUTAJ (mniej zainteresowani płaskurką
gutfutUszka wigilijne muszą koniecznie wystapić w towarzystwie czerwonego barszczu. Na ten barszcz czekam cały rok, bo tylko wtedy smakuje tak wyjątkowo. Wykonanie jego jest
To co kochamzupa !! Jedną z moich ulubionych jest krem dyniowo - marchewkowy. Jesienią, gdy dyni jest pod dostatkiem - staram się zrobić jej zapasy na zimę mrożąc ją pokrojoną w kostkę w zamrażalniku lub przygotowując mus z pieczonej dyni. W ten sposób nawet zimą można się rozkoszować smakami jesieni :) Składniki: 1 kg dyni pokrojonej w kostkę 10 marchewek 2 litry bulionu warzywnego
Taste Therapyzupę. Tym razem w garnku zagościły marchew, duża ilość imbiru oraz mleczko kokosowe. Danie dość ostre, bo takie lubię. Jednak można wprowadzać wszelkie modyfikacje w tym zakresie. Jeżeli ktoś ma ochotę na dodanie groszku ptysiowego, tudzież grzanek, proszę czuć się swobodnie :) Polecam, mnie bardzo ta zupka smakowała. Składniki: 750 g marchewki 1 cebula ok. 1 l bulionu warzywnego
zadanie-gotowanie