Taką jadłam po raz pierwszy i taką najbardziej lubię. Nie dodaję do niej fasoli ani groszku, choć oryginalna, pełna wersja tej zupy powinna je zawierać. Ale w tej włoskiej zupie właśnie to jest genialne, że za każdym razem może być inna i każdy może ją robić na swój sposób. W mojej jest mnóstwo warzyw, zazwyczaj tych, które mam akurat(...)możecie dać dowolne warzywa - grunt, żeby była przewaga pomidorów. Moja minestrone jest nieco lżejsza, idealna jako pierwsze danie, aromatyczna i pełna warzyw. Tak jak lubię. ;) Składniki: 1 l bulionu warzywnego, wołowego lub drobiowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1 łyżeczka brązowego cukru 1 marchewka 1 pietruszka lub korzeń pasternaku kawałek selera kawałek pory 1 cebula 2 ząbki
Kuchnia PrezydentowejSkładniki: pojedyncza pierś z kurczaka puszka kukurydzy konserwowej 1 cebula 1 por 1 marchewka 1 łyżka oliwy 1 puszka mleczka koksowego sól, pieprz do smaku 1
Oka w rosole czyli KaFka gotujeKrem polecam wszystkim miłośnikom cebuli. Jest on intensywny w smaku i trochę podobny do cebulki prażonej. Można ją podać z grzankami i
KuchniaWeDwoje.plKocham szpinak, ale dotychczas jadłam go jedynie jako dodatek do dań mięsnych , bądź jako dodatek do zapiekanki . Moje obawy co do smaku szpinakowej zupy okazały się na szczęście niesłuszne. Zupa wyszła przepyszna. Zajadałam się nią ja i cała moja rodzinka. Gęsta, aromatyczna a dzięki dodaniu jajek na twardo także sycąca. Prostota wykonania zadowoli osoby, które nie lubią siedzieć całymi dniami(...)osobom będącym na diecie. Składniki: 2 opakowania szpinaku (2 razy po 30 dag) 5 ząbków czosnku 1 łyżka masła (można zastąpić oliwą z oliwek) 4-5 ziemniaków 2 litry warzywnego bulionu szklanka mleka (w wersji nie dietetycznej można zastąpić śmietaną) 5 jajek ugotowanych na twardo sól, pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Bulion zagotowujemy. Cebulę i czosnek
Pobite gary BarbaryCukiniowa / Zucchini 27. Zupa ze świeżych ogórków solo lub ogórkowa z tofu / Fresh cucumber solo or fresh cucumber with tofu 28. Zupa-krem z bobu / Wild beans 29. Ciecierzycowo-pomidorowa / Chickpeas and tomatoes Ziemniaki/Potatoes 30. Danie z czerwonej soczewicy (pomidory z puszki zastąp świeżymi)/ Red lentil dish (use fresh(...)Ziemniaki po węgiersku / Potatoes in a Hungarian way 33. Ziemniaki z szaszłykami i surówką z rzodkiewki / Potatoes with baked shashlicks and raw radish salad 34. Warzywna potrawka / Vegetable fricassee 35. Letnia klasyka obiadowa / Summer dinner classics 36. Duffinki z warzywami / Pommes noisettes with vegetables 37. Wege szaworma / Vegetarian shawarma Inne zestawy/Other sets 38. Kasza
Qlinarnie i QlinarnieDzięki tej zupie zużyłem resztę gigantycznej, przerośniętej cukinii, którą zostałem obdarowany. Do kremu dodałem ser rokpol z niebieską pleśnią, który w wysokiej temperaturze doskonale się rozpuszcza, a wierzch posypałem świeżo uprażonymi płatkami migdałów. Efekt przeszedł nawet moje oczekiwania. Składniki (na średni garnek): ok. 1,5 kg cukinii (masa po wydrążeniu pestek) 2 spore cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła(...)klarowanego 200 g rokpola 300 ml bulionu warzywnego 1 łyżka mielonej ostrej papryki sól Sposób przygotowania: Cebulę posiekać i zeszklić na maśle; pod koniec dodać posiekany czosnek. Z cukinii usunąć pestki, a miąższ pokroić w plastry lub kostkę. Dodać do cebuli i dusić na średnim ogniu ok. 15 minut. Gdy cukinia będzie już miękka, całość zmiksować na gładką masę
W SMAKdzień, tym bardziej, że jej przygotowanie zabiera tylko nieco ponad 30 minut. I niech nie zrażają się osoby, które nie przepadają za indyjską kuchnią; zapewniam, że najwięksi jej przeciwnicy zupę dhal jedzą z przyjemnością. Intensywny smak przypraw łagodzi delikatność warzyw i soczewicy, a dopełnia dodatek jogurtu. To moja propozycja, wzbogacona dodatkowo słodkimi warzywami (dynia, kalafior, marchew) na zimne, mroźne(...)wraz z sokiem) 2 ząbki czosnku 1 ziemniak (pokrojony w dużą kostkę) 1 marchewka (pokrojona w plastry) kilka różyczek kalafiora kawałek dyni pokrojonej w kostkę 0,5 l bulionu warzywnego 125 ml mleczka kokosowego (można pominąć lub zastąpić kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki) 1 cebula posiekana 1 płaska łyżeczka garam masala 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy 1/2 płaskiej łyżeczki kminu rzymskiego
Kuchnia Prezydentowejdynia jest mdła i uważam, że trzeba dużo poczarować, żeby zamieniła się w coś dobrego. Nie mówię, że to jest niemożliwe, jadłam pyszne rzeczy z dyni – np. aromatyczną zupę z mleczkiem kokosowym i imbirem czy obłędnie pomarańczowe kluski z dynią, jednak sama niespecjalnie lubię się za nią zabierać. Tym bardziej chętnie wybrałam się na warsztaty, których tematem przewodnim była(...)szklanka (200g) musu dyniowego 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych (zamiast parmezanu) 3 gałązki jarmużu, bardzo drobno porwane/posiekane 200g mrożonego groszku 1 marchewka łyżka oliwy ok. 1 litr bulionu warzywnego 1 cebula 50ml białego wina (opcjonalnie) Marchew, cebulę i seler pokroić w drobną kostkę. Do garnka (z grubym dnem) wlać łyżkę oliwy i podsmażyć pokrojone w kostkę warzywa. Dodać ryż
DietologZupa z czerwonych buraków czyli odpowiednik naszego barszczu to nie tylko domena krajów europejskich. Bardzo podobnie przygotowuje się go w Indiach, choć w zależności od regionu często dodaje się do niego pomidory i / lub marchewkę (wkrótce przepis) oraz nieco inne niż w Polsce przyprawy m.in. kumin, kurkumę, kolendrę, imbir, czasami też gorczycę, liście limonki kafir i pastę z tamaryndowca(...)chili pozbawione pestek 1 łyżeczka startego imbiru 1-2 ząbki czosnku 3 łyżki gęstego jogurtu lub labnehu ( tutaj przepis ) 4-5 łyżek oleju słonecznikowego lub rzepakowego 1 litr bulionu warzywnego pół łyżeczki nasion kuminu sól i pieprz do smaku kilka listków kolendry lub innych ulubionych ziół do dekoracji opcjonalnie po pół łyżeczki nasion kolendry i gorczycy lub mieszanki tandoori masala
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawarto skrapiać oliwą. Z beta-karotenu organizm produkuje witaminę A, która przyspiesza regenerację skóry i łagodzi objawy trądziku. Jej działanie wspiera cynk. Sporo jest go w pestkach dyni, zatem zupę najlepiej robić z całego warzywa. Jesienią suszone nasiona warto dodać do sałatek i panierek.Cynk łagodzi bowiem objawy przeziębienia. Dyni nie brakuje też potasu, który zapobiega skurczom nóg, opuchnięciom i reguluje(...)warzywa jest to, że ma niewiele kalorii. Możemy więc zajadać się nią na słodko i pikantnie bez ryzyka dla figury. Składniki (4 porcje): 1 dynia (ok.3 kg) 1 l warzywnego bulionu 3 duże ziemniaki 2 marchewki łyżka masła 2 cebule 5 ząbków czosnku 1 łyżka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 100 g orzeszków ziemnych sól, pieprz Sposób
Życie Pełne SmakuSzybka w przygotowaniu i bardzo smaczna zupa. Kalafior oraz gruszka świetnie do siebie pasują, o czym przekonałam się gotując tę zupę. Idealnym dopełnieniem dania jest ser pleśniowy, a także wędzona papryka. Trochę obwiałam się recenzji, bo poczęstunek był przygotowywany z myślą o Maćku. Nie dość, że bloger kulinarny to jeszcze znakomity kucharz (chociaż to chyba powinno iść w parze ;)). Był(...)zadowolony! (edit: kazał napisać "był zachwycony"). Uff ;) Składniki: średni kalafior 2 gruszki (konferencje) 1 cebula 1/3 szkl. słodkiej śmietany (u mnie 30%) 1 ząbek czosnku bulion warzywny (ok. 3 szkl.) sok z połowy limonki 1/3 łyżeczki papryki wędzonej sól pieprz ser pleśniowy natka pietruszki oliwa z oliwek Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie w garnku. Czosnek
zadanie-gotowaniePrzepis z bloga Raspberries and cream . Składniki: (na około 3 porcje) 300 g pieczarek, pokrojonych w grube plastry 2 marchewki, pokrojone w plastry 1 korzeń
Lejdi of the housewarto skrapiać oliwą. Z beta-karotenu organizm produkuje witaminę A, która przyspiesza regenerację skóry i łagodzi objawy trądziku. Jej działanie wspiera cynk. Sporo jest go w pestkach dyni, zatem zupę najlepiej robić z całego warzywa. Jesienią suszone nasiona warto dodać do sałatek i panierek.Cynk łagodzi bowiem objawy przeziębienia. Dyni nie brakuje też potasu, który zapobiega skurczom nóg, opuchnięciom i reguluje(...)warzywa jest to, że ma niewiele kalorii. Możemy więc zajadać się nią na słodko i pikantnie bez ryzyka dla figury. Składniki (4 porcje): 1 dynia (ok.3 kg) 1 l warzywnego bulionu 3 duże ziemniaki 2 marchewki łyżka masła 2 cebule 5 ząbków czosnku 1 łyżka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 100 g orzeszków ziemnych sól, pieprz Sposób
The Slow Life Wifecukinia, czosnek w kostki pokrojone, na oleju przesmażone, bulionem zalane, z kaszą ugotowane. Groszek, cieciorka dołożone, przyprawami i ziołami doprawione, chili wyostrzone, to moje pierwsze danie ulubione. Zupa znakomita, w smaku wyśmienita, wyjątkowa i bardzo zdrowa. Składniki: 100 g kaszy jaglanej, 200 g cukinii, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 duża cebula czerwona, 3 ząbki czosnku, 1 szklanka groszku(...)zalewy), 1 płaska łyżka posiekanego koperku, 1 płaska łyżka posiekanego lubczyku, 1 płaska łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą, 1/3 świeżej papryczki chili, ok. 1 l bulionu warzywnego, kilka listków świeżej mięty pieprzowej. ponadto: sól do smaku, suszone płatki chili, świeże listki mięty pieprzowej. Przygotowanie: Cebulę i cukinię kroimy w niewielkie kostki, a czosnek bardzo drobno. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy
Moniki Smakołyki