pyszne dania. Koncentraty Krakus oparte są na starannie wypracowanej recepturze nie zawierają konserwantów i sztucznych dodatków, więc idealnie sprawdzają się w kuchni. Można użyć ich jako bazę do sosów, zup czy dań z kaszą lub makaronem. Wystarczy wlać koncentrat bulionu do garnka z wrzącą wodą, dodać ulubione dodatki, zagotować i potrawa gotowa. Dzisiaj na obiad szybkie klopsiki z mielonej(...)klopsiki: 500 mielonej wołowiny 3 łyżki bułki tartej szczypta soli i pieprzu 1 jajko 3 pieczarki oliwa do smażenia mąka do obtoczenia sos: 1/2 szkl koncentratu bulionu warzywnego lub drobiowego Krakus 1 szkl wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz do smaku Przygotowanie: klopsiki: Małe pieczarki kroimy na ćwiartki i obsmażamy na oliwie. Mięso mielone wołowe łączymy
Bon appetit mon amieostry, pikantny i specyficzny smak, za to odkryłam idealne połączenie tej zieleniny z owocami i innymi warzywami. Jarmuż czyli brassica oleracea , jest po prostu odmianą botaniczną kapusty warzywnej. Co ciekawe, jarmuż należy do grupy najstarszych gatunków z rodziny kapustowatych. Już w starożytności chętnie hodowano go jako roślinę ozdobną i jadalną. Jarmuż często jadano również w średniowieczu, jako proste(...)gatunki o gładkich bądź pofałdowanych liściach jak również okazy o różowym zabarwieniu ulistnienia czyli tzw. jarmuż różowy. Moda na jarmuż trwa , dodaje się go m.in. do sałatek, koktajli, zup i makaronów. Krótko mówiąc jarmuż jest fajny i jest on czymś najlepszym co może nas spotkać przez miesiące wakacyjne i początek jesieni. Jest bardzo niskokaloryczny , 100 gram jarmużu to tylko
Moja Mama Gotujeprosta zasada – płaci się raz, około 7 – 8 euro i sami rządzimy w bufecie. Do wyboru są świeże sałatki, ryż lub kasza, gulasz z tofu i fasoli, zupa krem (akurat trafiliśmy na dyniową) i wiele więcej. Jeżeli nie zmieścisz wszystkiego na talerzu, możesz wziąć dokładkę. Do tego kawa lub świeże soki. Szkoda, że nie można przy stole posiedzieć(...)później otwiera się na kolację od 19.30. Quiche ze szpinakiem i marchewką od razu zdobył moje serce w tej restauracji. Przypomina trochę tartę w wersji wytrawnej, ale poza warzywnym nadzieniem, dodaje się jeszcze masę jajeczną – śmietanową. Udało mi się skubnąć kawałek quiche, do tego mój posiłek domykała sałatka, ryż i gulasz z tofu. Spróbowałam również świeżo wyciskanego soku
Pink EnvelopeZupa z soczewicy jest wyjątkowa,doszlam do tego gdy zaczęłam jeść soczewicę...:).nawet lepiej mi smakuje niż nasza grochowa .Jest pełna błonnika , witamin i mikroelementów i jest dietetyczna , ale najważniejsze dla mnie jest to ,że posiada potężną ilość bialka tak bardzo potrzebne człowiekowi.Polecam na pyszny obiad w gronie rodzinnym. 1 cebula 1 Marchewka 1 Pietruszka 1 mały(...)łyżka oliwy z oliwek 2 Ząbki czosnku 1.5 litra bulionu warzywnego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżka suszonej kolendry 2 łyżki sosu ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę 400 ml.przecieru pomidorowego typu passata 25 dag.zielonej soczewicy ***************************************************** Warzywa kroimy w kostkę.W garnku rozgrzewające oliwę, dodajemy warzywa i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu , ok.5 minut
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiprzez mamę miałam długo wstręt do pomarańczowego koloru, przez jedną zupę jaką zrobiła, była ohydna, nie wiem dokładnie z czego, ale była pomarańczowa. Do dziś mamie wypominam tą zupę (od ponad 20 lat), a ona mi odbija pałeczkę, wypominając kurtkę taty (od 15 lat) wypraną w za wysokiej temperaturze, czego efektem był jeden wielki zgniot (cwaniara, nie uprzedziła mnie przez(...)prała w 60!). Wracając do klopsów, jedyne jakie jem, to te wegańskie będąc w Ikea, a dziś zrobiłam wyjątek dla Miśki. Podałam je z gryczanym makaronem i sosem warzywnym. Składniki na 3 porcje: klopsy: 2 puszki czerwonej fasoli (w sumie to około 100 g suchej fasoli po ugotowaniu) 1 duża czerwona cebula łyżeczka kuminu płaska łyżeczka soli łyżeczka czerwonej papryki
greenscarfWielkanoc to też zupy. Żurki, barszcze..Można je podawać na różne sposoby, ja podzielę się z Wami na nieco ostrzejszą wersję barszczu z chrzanem. Ilość ostrej przyprawy można sobie dozować wg uznania, dzięki czemu przygotujemy go takiego jak lubimy Składniki: 2 szklanki zakwasu na żur 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 białe parzone kiełbasy 10 dag wędzonego boczku liście laurowe(...)majeranek 3 jajka 3 łyżki śmietany 18% chrzan tarty DAGOMA 2 litry bulionu warzywnego Wykonanie: Do bulionu dodajemy opalone cebule, boczek, rozgnieciony czosnek i ok 2 łyżek majeranku. Do bulionu wkładamy białą kiełbasę. Gotujemy ok 15 minut.Po tym czasie wyjmujemy kiełbasę, dolewamy zakwas na żur.Mieszamy, chwilę gotujemy. Zabielamy śmietaną, dodajemy chrzan- wg uznania do smaku. Doprawiamy solą i pieprzem
Z Majeczką w kuchnidomu żurek często dodajemy do niego wiele innych składników niż te podane w poniższym przepisie np. suszone grzyby, wędzony boczek, tarty chrzan, czy wędzone żeberka. Jest to bardzo fajna zupa, bardzo pożywna, która daje spore pole manewru, z uwagi na to, że można dodać do niej wiele różnych komponentów lub też zrobić wersję bardziej postną. Mój żurek to trochę taka(...)rzadki (to akurat można „regulować” ilością dodanej śmietany i mąki). Doskonale smakuje z ugotowanym na twardo jajkiem :) Zapraszam! Składniki (na ok. 6-7 porcji): ok. 2,5 l wywaru warzywnego lub warzywno-mięsnego 300 ml zakwasu na żurek 300 g białej kiełbasy 4 średnie ziemniaki 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1 płaska łyżka majeranku 3-4 czubate łyżki
MyCookBook.plpowiedziałam mamie z czego zrobiłam krem.. lekko się zdziwiła. Zielone..dziwne..przepyszne! Delikatny smak, bardzo podobny do smaku tradycyjnej zupy z Egiptu. Polecam wszystkim miłośnikom szpinaku, ja jestem zakochana. Sałatę równie dobrze możecie zastąpić większą ilością szpinaku, choć szczerze mówiąc.. ta sałata ma coś w sobie. Podany z jogurtem lub groszkiem ptysiowym jest znakomity, momentami smakował(...)brokułów na który niedługo dodam tu przepis. Składniki na 4 porcje: 1 cebula 300 g świeżego szpinaku Sałata lodowa 1/2 łyżeczki spiruliny 3 ząbki czosnku 850 ml bulionu warzywnego (gotując dodajemy spirulinę oraz podpaloną na palniku łupę cebuli) Sól, pieprz Olej Przygotowanie: Na naoliwionej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzucamy przeciśnięty czosnek, umyty szpinak oraz sałatę (najlepiej
CzarnawisienkaZupę z cukinii robiłam już nie raz. Po raz pierwszy zrobiłam z dodatkiem jabłka. No i powiem Wam, że od teraz innej robić nie będę. Jest bardzo smaczna, jabłko nadało charakterystyczne smaku. Jednym słowem dla nas pyszna, a Was zapraszam do wypróbowania. Składniki: 450 g cukinii (oczyszczonej) 70 g ziemniaków 1 jabłko mniejsze 2 ząbki czosnku 0,5 cebuli mniejszej(...)kawałek kalafiora kawałek pietruszki 1 łyżka masła 800 ml bulionu warzywnego do smaku sól sól ziołowa imbir curry pieprz kolorowy Przygotowanie: Cukinię oczyścić z nasion (zostawić skórkę) pokroić w kostkę. Ziemniaki, jabłko, cebulę,czosnek, pietruszkę umyć, obrać z skórki i pokroić w kostkę. Rozpuścić masło, dodać cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać pokrojone warzywa, różyczki kalafiora, jabłko, gałązkę rozmarynu
Ala piecze i gotujeFarsz jest w zasadzie tradycyjny taki jak do gołąbków czy innych faszerowanych warzyw. Zmieniłam sos do nich. Z reguły to co wydrążyłam z kalarepek mroziłam by potem wykorzystać do zupy jarzynowej. W tej wersji gotuję obok kalarepy , miksuję i robię na tej bazie sos koperkowy. Czas : 1 godzina Składniki : 2 duże kalarepy 10 dag chudego mięsa wieprzowego ( użyłam kawałek(...)listki świeżych listków tymianku 1/2 pęczka pokrojonego koperku 2 łyżki oleju maggi w płynie pieprz mielony sól 2 łyżki masła 1 pełna łyżka mąki 3 szklanki wywaru warzywnego Mięso pokroić zmiksować w malakserze ( Rozdrabniaczu). Pokroić bardzo drobno i usmażyć na złoto cebulę ( na oleju) . Wymieszać mięso , ryż , cebulę, pokrojony drobno tymianek i 2 łyżki koperku. Doprawić
Buniabaje w kuchniwcale nie taki straszny, a więcej, smaczny nawet i na pewno nie raz jeszcze na stole zawita! Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 3 łyżki serka mascarpone 1 l bulionu warzywnego 1 łyżka skrobi kukurydzianej (opcjonalnie) sok z połowy cytryny sól, pieprz Sposób przygotowania: Ze szparagów odłamujemy i wyrzucamy twarde końcówki. Dokładnie myjemy, odcinamy główki i odkładamy je na bok. Łodygi(...)smaku i ewentualnie zagęszczamy skrobią. Na koniec dołączamy główki szparagów. Podajemy z grzankami z chleba wieloziarnistego natartego czosnkiem oraz z kleksem mascarpone. Kategoria: żarło powszednie Tagged: mascarpone , szparagi , zupa
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichaciąg. Zima sprzyja konkretnym, rozgrzewającym zupkom, a ponieważ moja Rodzinka uwielbia wszelkiego rodzaju zupki, dzisiaj przedstawiam Wam II wersję naszej ulubionej zupy gulaszowej. Od kilku lat byłam wierna tej zupie gulaszowej , aż do wczoraj, gdy postanowiłam ją troszkę zmodyfikować, dodałam m.in.więcej warzyw (marchew, pietruszkę, seler naciowy), których w tamtej nie było, a pominęłam łazanki. Zupka wyszła cudna, jak wszystkie(...)czerwonej (lub dowolnie) - 3 marchewki - 1 większy korzeń pietruszki - 2 łodygi selera naciowego - 1 cała główka czosnku - ok.300ml czerwonego wytrawnego wina (lub wody) - 1-1,5l bulionu mięsnego, warzywnego (dowolnie) lub wody - sól do smaku - 4 łyżeczki ostrej czerwonej papryki - 2 łyżki (stałego) bezzapachowego oleju kokosowego lub smalcu (ew.oliwy) + 1 łyżka do podsmażenia warzyw na patelni W garnku
Smaczne ZdroweDrożdżowe wypieki uwielbiam zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnej! Dziś przygotowałam dla Was przepyszne paszteciki z dodatkiem czerwonej soczewicy, grzybów i sera. Idealne zarówno
Ostra na SłodkoWyszperałam ten przepis w książce z podróży kuchni greckiej Małgosi Puzio. Przypadł mi do gustu, postanowiłam się nim z Wami podzielić. Ja dodaję do niej nieco
Zasmakuj Kuchniteż oszukane żurki, zakwaszane octem, w którym pływało ze dwa plasterki kiełbasy oraz ćwiartka jajka. Od takich żurków wolę trzymać się z daleka:) Sama najczęściej gotuję żurek na bulionie warzywnym, a zakwas wlewam razem z mąką, wtedy żur nabiera gęstości. Tym razem podałam go z sadzonym jajkiem przepiórczym. Mmmm, pyszny! Składniki: 500 ml zakwasu na żurek 1 marchew kawałek selera(...)wlać do wywaru, wymieszać, dodać kiełbasę z cebulką, rozgnieciony ząbek czosnku, wszystko razem gotować jeszcze przez 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Śmietanę rozmieszać z odrobiną zupy, wlać do garnka, dodać majeranek. Jajka podsmażyć na pozostałym oleju. Zupę wlać do talerzy, do każdego włożyć po 4 jajka. Smacznego! Espumisan Max to wyrób medyczny
Obiad gotowyJednogarnkowiec z serc indyczych Nie wiem czy to zupa , czy raczej gulasz , w sumie to nazwa jest najmniej istotna , liczy się smak , a on jest obłędny . Wszyscy amatorzy podrobów powinni dać się mu uwieść , no Ci co podrobów nie lubią , raczej nie zakładam ,że się w tym daniu zakochają " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Chociaż morze(...)smaku ( najlepiej użyć pieprzu ziołowego ) 1,5 łyżeczki, mąki pszennej do zagęszczenia 100 ml śmietanki słodkiej 12 % 1 l wody 1 kostka bulionowa drobiowa ( lub własnej roboty przyprawa -susz warzywny ) Serduszka przekrawamy na cztery części i oczyszczamy z wszelkich skrzepów i innych obrzydlistw , płukamy i zostawiamy na sitku do odcieknięcia . Warzywa oczyszczamy i kroimy w drobna kostkę – tylko ziemniaki
Ogrodnik w podróżyświeża kolendra / sól i pieprz pół łyżeczki pasty z tamaryndowca pół łyżeczki czerwonej pasty curry - jest pikantna, uważajcie :) (lub 2 łyżeczki przyprawy w proszku) 100ml mleczka koksowego 500ml bulionu warzywnego oliwa z oliwek Do dzieła: Krok 1. Dynię kroimy w kostkę - ja lubię ze skórką, ziemniaki obieramy i też kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą na blasze i pieczemy(...)przykryciem, gotując na średnim ogniu przez ok. 10-15 min. Krok 4. Kiedy warzywa będą już miękkie odpalamy blender ręczny (uważajcie na powłoki teflonowe garnków) i blendujemy zupę na gładki krem, dodając na koniec śmietankę. Przed podaniem dodajcie siekaną kolendrę i skrojoną paprykę. #glutenfree #vegan #lactosefree
Spektrum SmakuZUPA POMIDOROWO-BURACZANA Z CANAPES Z SERA KOZIEGO I SZCZYPIORKU Niepowtarzalne kompozycje dań powodują, że nawet z pozoru trudne połączenia smakowe okazują sie smaczne i nabierają delikatności. Warunek jest jeden : ma być smacznie, sycąco i pomysłowo... Kochani, chyba wszyscy chcemy tego samego: dobrego, prawdziwego i świeżego jedzenia: masła o smaku masła, chleba o smaku chleba, warzyw pachnących wiosną, latem(...)biała, sałatkowa) 2 ząbki czosnku 2 spore pomidory (najlepiej malinowe), bez skórki, pokrojone w kostkę 200g przecieru pomidorowego Łowicz 250g ugotowanych buraków, pokrojonych w kostkę 700ml delikatnego bulionu warzywnego sporo posiekanej, świeżej pietruszki sól morska i świeżo zmielony pieprz dodatkowo: C anapes z sera koziego i szczypiorku 1 i 1/2 szklanki miękkiego sera koziego drobno posiekany szczypiorek Ser kozi
Moja Książka Kucharskadorsz w dukkah są fenomenalne!) i innych mięs (w Australii robi furorę jako panierka do jagnięciny i baraniny). Można nią posypać gotową zupę lub sałatkę – świetnie urozmaica wszelkie zupy-krem. Na śniadanie sprawdzi się do osypania jajecznicy, jajek w koszulce lub otoczenia jajek na twardo. Bardzo lubię ją z naturalnym, gęstym jogurtem, awokado i grzanką na śniadanie. Pasuje do hummusu(...)batatów. Można nią posypać przed pieczeniem wierzch chleba, bułek, kruchych ciastek albo krakersów. Pasuje do pieczonych warzyw – marchewek, kalafiora, bakłażana, cukinii, ziemniaków, batatów i do shakshuk i i innych warzywnych gulaszy. Można w niej otoczyć kulki jogurtowego sera labneh i podać jako przystawkę. Albo posypać świeżo zmiksowane smoothie, musli czy owsiankę. Podstawą dukkah są orzechy, sezam, kolendra i kumin
Karo in the KitchenDużo osób co piątek zastanawia się co by tu przygotować na bezmięsny obiad... Dzisiaj chciałam zaprosić na zapiekankę na smak francuskiej zupy cebulowej. Podstawa tej zapiekanki to cebula i bułka paryska, a całość zapieczona pod kołderką z żółtego sera. U mnie jest ona podawana właśnie w piątki. Cebulowa zapiekanka z bagietkami i serem SKŁADNIKI: 3-4 cebule (około(...)sól - do smaku pieprz - do smaku tymianek oregano - do smaku bazylia - do smaku 1 bułka paryska 1 garść prażonej cebulki 150 - 200 g żółtego sera 250 - 400 ml bulionu warzywnego PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy i kroimy w pół plastry. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy cebulę - podduszamy na złoty kolor. Następnie zalewamy cebulę bulionem, dodajemy sól pieprz, tymianek oregano oraz
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPulpety to klasyka. Od wieków robię we wszelkich wersjach. Z wieprzowiny, drobiowe z mieszanych mięs. Podaje w sosach lub zupach. Robiłam z namoczoną bułką ( bułką tartą , kaszką manną ). Ostatnio mam ,, ciągotki" do otrębów. Nie wpływają na smak potrawy a nadają jej delikatności .A na pewno są zdrowe. Czas: 45 minut Składniki: Na pulpety: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego(...)jajko 3 łyżki otrębów żytnich 1/2 miąższu bułki ( ja daję świeżą) 1/4 szklanki mleka sól do smaku pieprz mielony do smaku maggi w płynie do smaku 1 litr wywaru warzywnego ( może być z kostki) mąka do oprószenia Na sos: 2 łyżki masła 1,5 łyżki mąki 1 szklanka wywaru z gotowania pulpetów 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 1/2 pęczka kopru
Buniabaje w kuchnimiło potraktowani przez "Panią Jesień", wrócicie po pracy do domu, z pewnością przyda się coś ciepłego. Na rozgrzanie żołądka i całego organizmu: zupa dyniowa z jarmużem i ciecierzycą. Zupa dyniowa z jarmużem i ciecierzycą Rozgrzewa i smakuje wspaniale Składniki: 2 ziemniaki 2 łodygi selera naciowego 2 szkl. drobno posiekanego jarmużu 2 szkl. pokrojonej w kostkę dyni ( u mnie Hokkaido(...)skórki i pokrojonych pomidorów ¼ szkl. surowej kaszy jaglanej 1,5 szkl. ugotowanej ciecierzycy sól, pieprz 1 łyżka tymianku 1 łyżka startego imbiru 5-6 szklanek bulionu warzywnego 3 łyżki oliwy Przygotowanie: Cebulę, seler i czosnek pokrojone w kostkę podsmażamy na oliwie cały czas mieszając ok. 5 minut. Dodajemy dynię i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy
Moja Mama Gotujewywar warzywny 1,5 L · fasola perłowa 1/2 szkl · pieczarki 8 szt · tłuszcz · cebula · mąka pszenna 1 lyżka · ser biały 10 dag · natka pietruszki · sól · pieprz · gałka muszkatołowa mielona Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimnym wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny; potem ugotować. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, dodać do fasoli pod koniec gotowania i ugotować(...)miękkości. Cebulę obrać, opłukać , drobno posiekać, usmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z zupą, chwilę pogotować, doprawic do smaku. Przed podaniem posypać posiekana natką i przetartym przez sito serem twarogowym. Podawać z łazankami
Camilla w kuchniuniwersalnego przepisu na żur. W Polsce można znaleźć różne jego odmiany regionalne, jak na przykład żur stryszewski, do którego dodaje się... pieczarki... W innych przepisach na tę zupę możecie znaleźć rozgotowane ziemniaki - to żur zalewajka. Nie zawsze też do przygotowania żuru używa się zakwasu żytniego - zamiast mąki żytniej wykorzystuje się owsianą. Mój żur gotuję jednak na zakwasie żytnim(...)Jeśli lubicie, możecie dodać też ugotowane na twardo jajko. Ja wolę żur bez jajka - moim zdaniem pasuje ono bardziej do białego barszczu. Składniki (na średni garnek): 1,5 l warzywnego bulionu 1 l młodego zakwasu (3-4 dniowego) ok. 300 g wędzonego boczku 1 pęto dobrej, niezbyt grubej kiełbasy 2 marchewki starte na grubych oczkach 3 ziemniaki 3 ząbki czosnku
W SMAKSkładniki: 1/2 selera 1 korzeń pietruszki 3 marchewki 30 dag wędzonego boczku 1/2 pęczka natki pietruszki 2 gałązki lubczyku 6 ziemniaków 2 kostki rosołowe lub warzywne sól, pieprz 1,5 szklanki mąki 1 jajko sól ciepła woda Sposób przygotowania: 1. Warzywa obrać, pokroić i zalać ok. 4l wody. 2. Gdy warzywa będą na wpół miękkie dodać natkę pietruszki, lubczyk, pokrojony(...)sporą kostkę ziemniaki, kostki rosołowe. 3. Z mąki, jajka, soli i ciepłej wody zagnieść ciasto. Rozwałkować i pokroić na kluski. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodać kluski do zupy. 4. Całość doprawić solą i pieprzem
A Ty Smakuj MnieWspominałam już wcześniej, że przyprawy kuchni indyjskiej nadają nowy smak znanym nam dobrze warzywom. Warto o tym pamiętać i kiedy chcemy zjeść coś zdrowego, załadować koszyk
W kuchni wieczoremWigilię moja mama podaje dwie zupy: czysty barszcz z uszkami z nadzieniem z suszonych grzybów oraz żur z mocnym aromatem grzybów, które nałogowo przez całe lato i jesień zbiera mój tata. Do tej pory nigdzie nie jadłam smaczniejszego żuru niż w rodzinnym domu, choć staram się za każdym razem dogonić smak maminej potrawy... Grzyby zbieramy już sami, bo nałóg grzybiarski(...)przechodzi z pokolenia na pokolenie. A moi synowie uwielbiają i grzybobranie, i żurek. Składniki: 2 l wywaru warzywnego 350 ml zakwasu na żur 2 garści suszonych grzybów 8 ząbków czosnku 1 niewielka cebula 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego pół szklanki słodkiej śmietany 18% cukier i sól do smaku świeżo mielony czarny pieprz 2 łyżki majeranku Do wywaru
Czerwień i błękit