zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:244/331)

ZUPA KREM Z DYNI HAKKAIDO Z ZIARNAMI I PESTKAMI. 202

Najprostsze rozwiązania bywają jednak najlepsze! Temat zupy dyniowej był dość drażliwy w naszym domu. Wszyscy dookoła zachwycali się jej smakiem, receptury wychodziły z każdego zakątka świata - zarówno z internetu, jak i z telewizji, czy podczas rozmów, aż... wyszła i z naszej lodówki jedna, później druga. Ale szału nie było. Nie poczułyśmy fenomenu. Do czasu :))) Podejście numer 3 okazało się jednym(...)piękny odcień pomarańczy trzeba lekko zakłócić by oczy miały więcej do podziwiania - zaserwowałyśmy ją z ziarnami "Piekło niebo" i z pestkami dyni polskiej ciemnozielonej. SKŁADNIKI: - wywar mięsno warzywny (rosół) przecedzony 3 szklanki - ziemniaki 2 - marchew 1 duża lub 2-3 małe - cebula 4-5 - dynia hakkaido 1 średnia - serek mascarpone 150- 200g - pieprz czarny, do smaku. - domowa vegeta

Wypisz Wymaluj
Prowansalska zupa z soczewicy 201

Przepisy jakie już wykorzystałam to: Pikantna zupa z dyni z imbirem i kardamonem Śródziemnomorska zupa rybna Zupa "opróżnij lodówkę" Teraz kolej na Prowansalską zupę z soczewicy . Jak piszą autorzy, zupa ta dowodzi, iż francuskie potrawy mogą być lekkie i nie zawierać śmietany. Supergwiazdą w tym przepisie jest soczewica ! Idealnie nasyca, przy okazji dostarczając wysokiej ilości błonnika i pozostawia poczucie zjedzenia(...)więcej, w zależności od smaku 4 pomidory - w oryginale była puszka krojonych pomidorów [450g], ale miałam akurat świeże 1 szkl. suszonej zielonej soczewicy 1,5l [6 szkl.]  bulionu warzywnego lub mięsnego - ja dodałam akurat rosół jaki miałam zawekowany w słoiczkach 1 liść laurowy - duży sok z cytryny 3 szkl. szpinaku - mocno upakowane W garnku na średnim ogniu rozgrzać oliwę

Grunt to przepis!
PYSZNY KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW 95

Nareszcie się zaczął sezon szparagowy! Wracając z majówki kupiliśmy po drodze prosto z pola główki białych szparagów. Dziś zrobiłam z nich wyśmienity i szybki krem. Składniki

Cytryna&Co.
KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW Z PISTACJAMI 112

Składniki: 4 duże buraki kawałek imbiru 1cmx1cm 1 ząbek czosnku sok z cytryny - do smaku ocet balsamiczny - do smaku i do przybrania oliwa z oliwek lub

Cytryna&Co.
Chili con carne 166

Chili con carne to potrawa wywodząca się z kuchni meksykańskiej. Ostra zupa wpasuje się idealnie w zimowy klimat gdyż nie tylko rozgrzeje nasz organizm do czerwoności ale również jest bardzo pożywna a przede wszystkim syta ze względu na składniki, które się w niej znajdują. Składniki 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 500 g mielonej wołowiny 2 cebule białe(...)paprykę czerwoną 1 paprykę zieloną 10 dag przecieru pomidorowego lub 2 duże pomidory 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 ząbki czosnku 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego Oliwa z oliwek lub smalec do smażenia Sól, zioła, pieprz do smaku Przepis na chili con carne Cebulę obierz i posiekaj na drobną kostkę, w tym samym czasie w głębokim garnku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Barszcz czerwony na zakwasie 256

Koniecznie podany z uszkami lub pasztecikami, suszonym majerankiem, świeżym czosnkiem i udekorowany drobno posiekaną natką pietruszki. Wspaniały i gorący czerwony barszcz – nasza tradycja. Wesołych i

Zasmakuj Kuchni
Rozgrzewająca zupa z kolorową papryką 130

sprzyjają ich przygotowywaniu. Ostatnio podzieliłam się z Wami nowym przepisem na zupę brokułowo – porową oraz czosnkową z czerwonym pieprzem . Obie są genialne. Dziś przyszedł czas na kolejną wspaniałą zupę, w której zdecydowaną królową jest papryka – pomarańczowa, żółta oraz zielona. Jest ona bardzo pożywna zwłaszcza, dzięki dużej ilości warzyw. Ja podałam do niej lekko podsmażone plasterki kiełbasy. Jeśli(...)żółta pokrojone w cienkie paseczki 20 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół 4 ząbki czosnku, przekrojone na pół 1 średnia cebulka pokrojona w piórka pomidory z puszki 1 l bulionu warzywnego oregano sól, pieprz oliwa z oliwek olej kawałek kiełbasy pokrojonej na plasterki i lekko podsmażonej na patelni Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulkę oraz paprykę. Podsmażamy

Życie ze smakiem
Kanie a'la flaczki 151

Alternatywny przepis na kanie. Nie tylko smażymy. Polecamy.  Składniki 4 nieduże kapelusze kani 2 łyżki masła sól pieprz 4 marchewki 2 pietruszki mały korzeń selera

R'n'G Kitchen
KAPUŚNIAK Z KMINEM RZYMSKIM 165

SKŁADNIKI: 20 g masła 1 cebula 1 duża marchewka 2 duże ziemniaki 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i świeżo

wege i kropka
Zapiekanka dyniowa z makaronem, szynką i fetą 134

Pierwszy z typowo jesiennych dań. Co poza grzybami kojarzy nam się z jesienią na talerzu?… oczywiście dynia. Dynia nie tylko nadaje się na zupę (oczywiście polecamy również naszą zupę z dyni z mleczkiem kokosowym ), ale jest to świetne warzywo, które można wykorzystać chociażby w zapiekance. Taką właśnie zapiekankę chcemy wam dzisiaj pokazać. Świeża, pyszna i jesienna, cóż więcej potrzeba(...)Składniki: dynia ok. 500 g (w naszym przypadku dynie Hokkaido) 2 czerwone papryki cebyla 2 ząbki czosnku zielona część selera 3 łyżki przecieru pomidorowego oliwa 1,5 litra rosołku warzywnego 2 łyżeczki suszonego tymianku 200 g wędzonej szynki 200 g sera typu feta 500 g makaronu (my użyliśmy makaronu typu Kirtharaki – jest to makaron w kształcie ryżu, ale można

KasiaiKrzysiu.pl
ZUPA - KREM MARCHEWKOWY Z TRYBULĄ 90

zmienić,a nic tak nie poprawia nastroju jak zupka marchwiowa.Poważnie.Wzbogaca dietę w beta - karoten,który jest prekursorem witaminy A oraz silnym antyoksydantem.Polecam dla wszystkich,którzy lubią zupy krem.   Zastanawiam się czy znacie trybulę? To młode ziele z rodziny selerowatych.Przyśpiesza trawienie,łagodzi wzdęcia,bogate źródło witaminy C i karotenu,działa wykrztuśnie i lekko pobudzająco,obniża ciśnienie krwi(...)inny smak i działanie.Trybula jest dla osób poszukujących nowych smaków,można ją zakupić w Lidlu. Składniki:   5-6 dużych marchewek tj 2,5 szklanki 1 l wywaru warzywnego lub mięsnego wg uznania 40 g masła  2 ząbki czosnku 1/2 szklanki posiekanej drobno trybuli sól,pieprz 2 łyżki gęstego naturalnego jogurtu Marchewkę obrać,umyć pod bieżącą wodą

Niespełnione zdolności kulinarne
Zupa z porów 125

pierwsza zupa jaką kiedykolwiek ugotowałam. Pamiętam, że byłam bardzo dumna z siebie. Zupa z porów jest bardzo kremowa dzięki użyciu serka topionego, a dodatek chili przyjemnie rozgrzewa. Jak już pewnie zauważyliście, używam chili wszędzie gdzie mogę :) Uwielbiam dodawać moim potrawom pikanterii, lubię gdy ich smak jest wyraźny.  Zupka idealna na tę porę roku - jest bardzo sycąca i dostarcza mnóstwa(...)energii. Kaszę jęczmienną można zastąpić makaronem -  będzie równie smacznie. Potrzebne nam: - 1 duży lub 2 mniejsze pory (białe części) - serek topiony (200g) - 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej - litr bulionu warzywnego lub drobiowego - chili - pieprz czarny mielony - sól - gałka muszkatołowa - 2 łyżki oliwy czosnkowej - łyżka masła Przygotowanie:  Pory kroimy na talarki i podsmażamy na oliwie z masłem. Zalewamy bulionem, dodajemy

W poszukiwaniu inspiracji
PLACUSZKI Z DYNI I CUKINI – dietetyczne – BE FIT! 203

Ojj szaleję w tym roku z dyniowymi przepisami, szaleję! A to dlatego, że mój ogródek w tym roku też zaszalał i dyni mam więcej niż amerykanie

Ostra na Słodko
Rozgrzewający krem ziemniaczany 124

Obecność ziemniaków w europejskiej kuchni zawdzięczamy Hiszpanom, którzy sprowadzili je w XVI wieku z Ameryki Południowej. Polacy zjadają ich ponad 100 kg rocznie. Mało osób wie

My Chcemy Jeść
Rosół warzywny na diecie dr E. Dąbrowskiej z marchewkowym makaronem 337

Pyszny, aromatyczny i rozgrzewający rosół z makaronem :) Nie brakowało mi w nim tłuszczu, był wspaniały. Składniki: - 2 duże marchewki, - 1 duża pietruszka, - 2 duże pałki selera

Co na wege obiad?
CHŁODNIK, CZYLI KONIEC WYCZEKIWANIA NA ULUBIONE SMAKI 141

nasz chłodnik. Zapraszam do stołu! SKŁADNIKI 2 pęczki botwinki 1/2 l kefiru/kwaśnego mleka 4-5 ogórków kiszonych średniej wielkości 4-5 ząbków czosnku 1,5 -2 l wody/bulionu warzywnego  1 duży pęczek koperku  2-3 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz do smaku jajka ugotowane na twardo Botwinkę umyć i drobno posiekać - liście, łodyżki i bulwy. Zalać(...)dodać przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku (dodaję pod koniec, by smak czosnku się nie wygotował). Gotować jeszcze ok. 2 minut i wyłączyć. Ja na tym etapie lekko miksuję zupę blenderem ("żyrafą") - lubimy bardzo popijać chłodnik z kubeczków, a mniejsze kawałki znacznie to ułatwiają. Gdy nieco przestygnie, dodać drobno posiekany koperek oraz ogórki kiszone starte na tarce o grubych oczkach

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania