razu przystapilam do dziela. Skladniki (dla 4 osob) 500 g czerwonych burakow 1 cebula 1 zabek czosnku 1 lyzka oleju rzepakowegp 1/2 lyzeczki mielonego kuminu 500 ml bulionu warzywnego( uzylam Alnatury) 400 ml mleka kokosowego z puszki 215 g ciecierzycy ugotowanej( z puszki) sol, pierz z mlynka swieza kolendra do przybrania Przygotowanie: Czerwone buraczki obieramy i kroimy w kostke,raczej(...)minut. Gdy buraki sa juz miekkie,2-3 lyzki burakow odkladamy na bok.z reszty przy uzyciu blendera robimy purre. Odsaczamy z puszki ciecierzyce,dokladnie pluczemy i laczymy z zupa .Podgrzewamy. Dodajemy pozostawione buraczki.Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Dekorujemy posiekana kolendra.Nie mialam kolendry,posypalam zielona pietruszka. Jedna uwaga odnosnie kuminu.Dodawajmy go bardzo ostroznie,z uwagi na .. bardzo intensywny smak
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!W lipcowe gorące dni trudno znaleźć pomysł na obiad szczególnie, gdy spodziewamy się gości. Na ostatnią taką okoliczność zrobiłam eksperymentalny krem pomidorowo-paprykowy i drugie danie
Kuchnia BeatyZrobiło się szaro, zimno, jednym słowem jesiennie, a co za tym idzie? U mnie wena na żurek :) Moje dziecko, aż się uśmiechnęło jak usłyszał co gotuje
Blondynka Gotujemożna znaleźć wiele smakowitych warzyw – ogórki, fasolkę szparagową, bób oraz młodą botwinkę. Kiedy byliśmy u niej jakiś czas temu przywiozłam sobie dość pokaźną porcję botwinki właśnie. Była już zupa, był chłodnik, przyszedł czas na kurczaka w botwince. To dość szybki, smaczny i prostu sposób na obiad. Jedyne czego potrzebujemy to piersi z kurczaka, botwinka oraz mozzarella, która nada kremowego(...)botwinki – liście i buraczki kulka mozzarelli pokrojona w plastry – tyle samo ile plastrów kurczaka 100 ml śmietanki 30% sól, pieprz, łyżka posiekanego koperku masło 100 ml bulionu warzywnego Przygotowanie: Kawałki kurczaka panierujemy w jajku i bułce, podsmażamy na patelni by skórka zrobiła się chrupiąca. Odkładamy je talerz. Liście botwinki dokładnie myjemy i kroimy w mniejsze części. Buraczki myjemy
Życie ze smakiemsię za pomocą pałeczek lub łyżki, nie wolno dotykać jedzenia rękoma (wyjątkiem jest krab, ale już do krewetek lub raków podawane są gumowe rękawiczki). Posiłek kończy nie deser, tylko zupa. W Chinach nawet alkohol produkuje się z ryżu - do wyboru: wódka ryżowa, wino ryżowe i piwo ryżowe. Zgodnie z chińską tradycją w każdym domu powinna znajdować się piwniczka z winami(...)niż zwykle, bo z chińskim akcentem. Z podanego przepisu wyszło 13 sajgonek. Smacznego:) Składniki: 340 g polędwiczek z kurczaka 2 szklanki mieszanki chińskiej, tj. mrożonych warzyw - użyłam gotowej mieszanki warzywnej z pędami bambusa i grzybami mun (gotowa mieszanka Tesco, składniki: tarta marchew, kiełki fasoli, papryka czerwona, por, cebula, pędy bambusa, grzyby mun) przyprawy mielone do smaku: imbir, kolendra, pieprz czarny
Zasmakuj Kuchnisię soczewicą. Ten sam składnik, ale zupełnie inne podejście. Spojrzenie z drugiego końca świata. (Tak, to jest myśl - w tym tygodniu wybiorę się na kulinarną wyprawę dookoła globu!);) Tajska zupa soczewicowa ma niesamowicie kremową konsystencję, a w smaku jest nieco egzotyczna, świeża i rozgrzewająca. Idealna na taki szary i wilgotny dzień jak dzisiaj. Na każdy inny chyba też. Nie dość(...)kawałek imbiru od 1/4 do 1 łyżeczki pasty curry (czerwonej lub żółtej) 150 g czerwonej soczewicy 1 batat (około 500 g) 1 duża marchewka 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego sok z 1 limonki 200 ml mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki sosu sojowego sól Wykonanie: Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać starty imbir i pastę curry. Dobrze wymieszać. Batata
zadanie-gotowanieOstatnio zostało nam trochę mięsa i kości z pieczonego kurczaka. Do tego sporo sosu z pieczeni. Większość wyrzuca takie pyszności. My reanimujemy tworząc kolejne, bardzo smaczne
R'n'G KitchenSkładniki: mięso mielone drobiowe 75 dag, jajka 1 sztuka "L", cebula 1 sztuka, kasza manna 2 łyżki, bułka tarta 3/4 szklanki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki
W Mojej Kuchni LubięTradycyjny rosół wcale nie musi być nudny… i nie musi być drobiowy. Polecam ten przygotowany na wołowinie z dodatkiem szpinaku i groszku. Ma bardzo wyrazisty smak
Pyry na Gazsmakuje! Jeżeli macie ochotę na bardziej warzywny chłodnik z botwinką to zajrzyjcie TUTAJ . Składniki na 4 porcje: 1 l wody + 2 łyżeczki domowej wegety (lub wywaru warzywnego) 400 g jogurtu naturalnego (ponad 1 duże opakowanie!) 1 duży pęczek botwinki (wraz z buraczkami) 2 upieczone buraczki 1 łyżka masła sok z cytryny sól, pieprz cukier do podania posiekany(...)następnie wsypać posiekaną botwinkę (wraz z buraczkami). Całość smażyć kilka minut, aż do miękkości botwinki. Następnie zalać wodą i dodać do niej domową wegetę. Gotować kilka minut. Przygotowaną zupę ostudzić. Na sam koniec dodać jogurt naturalny i całość doprawić cukrem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Przygotowany chłodnik przelać do miseczek i przed podaniem posypać koperkiem oraz podawać
Ugotowaćpewno będziemy po nie sięgać, kiedy nie będzie czasu na gotowanie domowego bulionu warzywnego. Pewnie najbardziej interesują Was składy tych bulionów, zatem poniżej zamieszczam informacje z etykiety. Bulion warzywny Skład : woda, sól, przeciery z: marchwi (1%) i pora (1%), cukier, ekstrakt selera, koncentrat suszonej cebuli, przyprawy i ekstrakty przypraw, hydrolizat białka roślinnego (zawiera soję), regulator kwasowości - kwas cytrynowy, barwnik - karmel(...)Sposób przyrządzania : do około 0,9 litra wrzącej wody dodać koncentrat bulionu. Wymieszać i zagotować. Zawartość opakowania wystarczy na 1,2 litra gotowego bulionu, jako bazy do przygotowania zup i sosów. Otrzymana ilość bulionu wystarczy do przygotowania około 5 porcji zupy. Cena : ok. 5,20 zł Bulion drobiowy Skład : woda, sól, cukier, ekstrakt drobiowy 1, 5% (wywar, mięso
two broke sisterskurczaka, czyli składniki stale dostępne w mojej kuchni. W pamięci miałam też wspomnienie kokosowej zupy z kurczakiem , bardzo miłe wspomnienie :) I tak zrodził się pomysł na tę zupę, utrzymaną w podobnym, tajskim klimacie, lekko ostrą, z dodatkiem makaronu ryżowego. Bardzo nam smakowała. Pierwszy dzień września za nami, dla jednych trudny dla innych wyczekiwany ;) ;) Trzeba będzie na nowo wkroczyć(...)duża marchew 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 1/2 papryczki chili (dałam zieloną) 250 g filetu z piersi kurczaka 200 g mleczka kokosowego 3-4 szkl. bulionu warzywnego makaron ryżowy mieszanka ziół tajskich (u mnie Kotanyi) 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 łyżeczki curry sól oliwa Wykonanie: Kurczaka pokroić na małe kawałki przyprawić ziołami tajskimi Kotanyi. Odstawić na 30 minut
zadanie-gotowanieprzepyszne kluseczki / kopytka przygotowane z kaszy manny. Delikatne, mięciutkie, z dużą ilością świeżej natki pietruszki. Takie kluseczki są świetnym pomysłem na samodzielne drugie danie albo też jako dodatek do zupy! Idealnie smakują z masłem albo sosem śmietanowym. Robi się je niezwykle szybko i tak samo szybko znikają! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: * ugotowana kasza manna – 1 szkl * mąka pszenna(...)ciasto za bardzo się klei – zwiększamy ilość mąki. Formujemy wałek i kroimy pod skosem na kluseczki. Gotujemy ok. 3-4 minuty od wypłynięcia w lekko osolonym wrzątku albo warzywnym bulionie. Smacznego
Ostra na Słodko14 - dniowa Kuracja oczyszczająca organizm, odchudzająca dieta warzywno-owocowa. Kolejny przepis z diety warzywno-owocowej. Vegetariańskie dietetyczne Leczo, świetna potrawa na
IzaGotujeMleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego w diecie mojej rodziny
Z Majeczką w kuchni