swiatecznym obzarstwie czujemy sie ociezali.Dieta warzywna pozwoli to zmienic,np.jarmuz,a sezon na jarmuz w pelni.To kultowe warzywo zwolennikow zdrowej diety,wielbionym takze przez wegetarian i weganJest megazdrowy i robi furore na calym swiecie.Zalety jarmuzu naprawde robia wrazenie (o wlasciwosciach jarmuzu przeczytaj tutaj: jarmuz-grunkohl), dlatego koniecznie musi sie znalezc w Waszej diecie.Ostatnio czytalam ,ze w Polsce z jarmuzem jest(...)zmienia.Na pocieszenie moge tylko dodac,ze choc tak popularny w Niemczech ,jest tu rownie trudno osiagalny,ten swiezy,zielony oczywiscie.Zupa z jarmuzu jest bardzo smaczna,przepis tutaj: zupa-krem-z-jarmuzu-i-chipsy-jarmuzowe. Dzisiejsza zapiekanka z dodatkiem orzechow wloskich jest jeszcze smaczniejsza. Skladniki na 4 porcje: 800 g jarmuzu sol,cukier,pieprz 1/2 peczka pietruszki 2 jajka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Trwa w pełni sezon na świeże warzywa, że grzech z tego nie korzystać. Ja mając targ warzywny pod nosem, jestem tam 2x w tygodniu po konkretne zakupy. Mój mężczyzna to czasami się ze mnie śmieje, że jak przystało na kobietę, powinnam tyle razy chodzić do centrum handlowego i wychodzić z siatkami ubrań i butów. Ja jednak wole postawić na jakość(...)obowiązkowo chociaż raz na 2 tygodnie musi się przewinąć. Moja wersja jest nieco mniej „ pływająca ” , ale wystarczy, że dodacie dodatkowo jedną puszkę pomidorów i będzie już jak zupa.😀 Ja wolę wersje ze stonowaną ilością płynów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Uwielbiam leczo za jego lekkość. Warzywa zawierające mnóstwo błonnika sycą na długo i dają niezłą ucztę smakową. Przygotowanie też jest bardzo
Zdrowie i pysznie na talerzupozostałego niedzielnego bulionu oraz kilka słów o początku współpracy z Moje musli . Składniki: -> 3 łodygi selera naciowego -> 2 średnie gruszki -> 2 ziemniaki -> 1l bulionu warzywnego -> Sól, pieprz, Wykonanie: Wcześniej obrane ziemniaki należy pokroić w kostkę, podobnie postać z selerem. Warzywa przesypać do garnka, zalać bulionem i gotować pod przykryciem około 30 minut(...)chleba wieloziarnistego Oliwa, zioła Chleb kroimy w kostkę. Oliwę wraz ziołami wylewamy na sporą patelnie. Na gorący tłuszcz przekładamy chleb. Smażymy do uzyskania brązowego koloru. Podajemy na gorąco z zupą. Najlepiej użyć chleba „wczorajszego”. Wracając do tematu rozpoczętej współpracy z wcześniej wspomnianą firmą. Po dosłownie 2 dniach od złożenia zamówienia na produkty, które w przyszłości będę mógł wykorzystać
Jedz zdrowo żyj zdrowo!czekać. Rewelacyjne zaskoczenie smakowe, a właściwie smaków, bo moc przypraw i mleczko kokosowe zrobiło swoje. Jadło się znakomicie i żałowało, że już koniec. Paszko wziął danie dnia, ryż z warzywnym curry z dipem ostrym z chilli i drugim z kawałkami cytryn. Danie było przeciętnie, a o ile warzywa w curry były dość smaczne, o tyle było ich mało, a sosy(...)interesujący, że po konsumpcji curry Paszko zajął się wyjadaniem dania z cudzego talerza. Świetny dip, i nieco ostry farsz, a przede wszystkim ciekawe doznanie smakowe. Czy się najedliśmy? Tak, zupa i dania były wystarczające. Rozczarowaniem było danie dnia, ale sambar i masala dosa, a przede wszystkim sambar, przykrył niedociągnięcia, więc wyszliśmy zadowoleni i będąc jeszcze kiedyś w Krakowie na pewno
Bananowe PoleCook Up'u poznałam i spotkałam się z wieloma fascynującymi blogerami. A to wcale nie było najlepszym punktem warsztatów! A co było? Oczywiście jedzenie. Przygotowaliśmy nie tylko pyszną soczewicową zupę (zakochałam się w niej bez pamięci), ale również krewetki z czarnym ryżem, tiramisu i cudowny makaron boloński. Tak mi zasmakował, że postanowiłam odtworzyć go z pamięci w domu. Wyszedł znakomity(...)kilka listków tymianku i szałwii duże opakowanie makaronu pappardelle 150 g startego parmezanu (ewentualnie inny ser) sól, pieprz ¼ szklanki mleka szklanka bulionu warzywnego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Sposób przygotowania: Cebulę obieramy i drobno siekamy. To samo robimy z marchewką i selerem naciowym. Całość wrzucamy na rozgrzaną oliwę, chwilę podsmażamy następnie zdejmujemy z ognia
Słodkie Przyjemnościobiad jednogarnkowy do przygotowania w pół godziny! Smakowite połączenie makaronu, kurczaka, wędzonego boczku i pora w pysznym serowym sosie. Szybkie i aromatyczne danie, którym naje się cała rodzina. Mięsno-warzywne klopsiki w sosie pomidorowym PRZEPIS TUTAJ Prosty, pyszny i niedrogi, a zarazem w miarę szybki obiad. Aromatyczne i soczyste klopsiki z mięsa mielonego i warzyw utopione w pomidorowym sosie. Jednogarnkowe(...)TUTAJ Gęsta potrawa z papryką, cukinią i mięsem mielonym- czyli smakowite i treściwe leczo. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Chłopski garnek PRZEPIS TUTAJ Jednogarnkowa, prosta i treściwa zupa. Szybki i smaczny obiad dla całej rodziny! Filet z kurczaka w cieście serowym PRZEPIS TUTAJ Kruche i soczyste mięso z kurczaka smażone w cieście serowym to pomysł na prosty, tani
Blog z Apetytemprzed kilku tysiącami lat. Robiąc domowy susz warzywny , przy okazji „wyszła” sól selerowa. Składniki: - susz selerowy (u mnie domowy) - sól morska gruboziarnista Przygotowując domowy susz warzywny przeznaczyłam część ususzonego selera na kolejną przyprawę. Jeżeli takiego nie macie – trzeba seler ususzyć. Obrany, umyty i osuszony seler kroimy na cienkie plasterki (nożem lub szatkownicą). Przekładamy na blaszkę wyłożoną(...)rozdrabniamy. Następnie dosypujemy sól morską i ponownie miksujemy. Gotową sól selerową przechowujemy w suchych i szczelnie zamykanych pojemnikach. Sól selerowa jest bardzo ciekawą przyprawą, którą można wykorzystać do zup, sosów, sałatek, dań mięsnych, rybnych… i nie tylko. Bardzo aromatyczna z charakterystycznym intensywnym zapachem selera. Jeżeli lubicie to niezbyt doceniane warzywo, to ta przyprawa jest właśnie dla Was. Gorąco polecam. Wydrukuj
mojewypiekiinietylkoPrzy okazji buraczkowej zupy wspomniałam, że zostało mi całe mnóstwo tego cudnie barwiącego wszystko wokół warzywa. Prosiłam o pomoc w wymyśleniu zastosowania dla niego - i za wszystkie propozycje serdecznie dziękuję. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym w pierwszym odruchu nie sięgnęła po... Ciasto. Jasna sprawa. Jeszcze parę lat temu na myśl o cieście z buraczkami tylko bym się skrzywiła, i pięć(...)żadnym razie, co więcej - uśmiechnęłam się na myśl o nowym wyzwaniu. W mojej kuchni nie raz gościło już ciasto marchewkowe, ostatnio dynia również sprawdziła się na słodko. Kilka niewarzywnych dziwactw też już przetestowałam z dużym sukcesem. O dodaniu buraczków do ciasta słyszałam już wcześniej, ale dopiero Shinju mi o tym przypomniała, kiedy znalazłam się w potrzebie. Przeszukałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzePosiłek na ciepło czyli tradycyjna jajecznica lub jajka sadzone. Z tą różnicą, że zapominamy o boczku czy kiełbasce. Wykaz szczegółowy surówek możecie
IzaGotujeporcje: 500 g schabu wieprzowego 1 duża cebula (ok. 150 g) 1 średnia marchewka (ok. 80 g) 1/2 małej pietruszki (ok. 40 g) 500 ml wywaru z grzybów (ewentualnie warzywny też się sprawdzi) 2 woreczki kaszy gryczanej (ok. 200 g) 1 łyżka masła klarowanego (ok. 10 g) 1 łyżka mąki sojowej odtłuszczonej (inna też się nada(...)miarę dużej patelni rozgrzałam masło. Dorzuciłam cebulę i mięso. Podsmażałam na średnim ogniu aż się zarumieniły. Następnie dorzuciłam marchewkę i pietruszkę. 4. Całość zalałam wywarem (wykorzystałam wywar z zupy grzybowej, ale można również wykorzystać rosół, a dla smaku dorzucić kilka suszonych grzybów) i gotowałam na małym ogniu przez 40 minut. 5. Do małego słoika wsypałam łyżkę mąki, dolałam odrobinę
Vroblewska-fitlifezwykły rosół, to smak mojego dzieciństwa, który jakiś czas temu postanowiłam odtworzyć i, nie chwaląc się, zrobiłam to niemalże wzorowo :) Na początek, coby nie było nudno, przydatny cytat: Aby zupa była esencjonalna i klarowna, powinna się gotować z początku na wielkim, potem na wolnym (to jest małym ) ogniu: inaczej przez zbyteczne parowanie ulotni się i przeszkodzi odłączeniu mętów, które(...)łaty wołowej - 200 g schabu - duża marchew - niewielki kawałek selera - takiż kawałek pora - dwie małe pietruszki (korzeń plus natka) - ćwiartka papryki czerwonej - 2 ząbki czosnku - 1 cebula - 3 kostki warzywne W sumie całą tajemnicą tego konkretnego rosołu był jego skład, teraz to już nawet nie ma czego opisywać ;) No ale po kolei - najpierw wrzucamy do garnka umyte i pokrojone mięso
Kulinarne zapędy Kokosaryby nie były karmione rarytasami, co niestety odbija się na jakości mięsa. Dla maksymalnych korzyści zdrowotnych, rybę należy upiec (np. w rękawie), poddusić czy ugotować na wywarze warzywnym. W ten sposób zrobimy danie mniej kaloryczne, a dodatkowo delikatniejsze dla żołądka. Do tego nie warto żałować ziół - wspomagają trawienie i pozwalają na użycie mniejszej ilości soli. No i oczywiście(...)zioła i czosnek). Taki trik dodatkowo poprawi trawienie. Szklanka barszczu bez uszek to 36 kcal, natomiast taka sama ilość z 10 uszkami to już 230 kcal. Zupa grzybowa Grzyby składają się w większości z wody i są niskokaloryczne. Niestety mają to do siebie, że są ciężkostrawne. Dlatego jeśli ktoś ma problem z chorobami wątroby, żołądka czy jelit, powinien
Powiedz dietom nieSezon grillowy jeszcze trwa. Tym wpisem chciałbym Wam pokazać w jaki sposób można przygotować szybkie danie na grilla. Madzia postawiła przygotować Szaszłyki z szynki w marynacie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sezon dyniowy w pełni, pora więc wykorzystać po raz kolejny to wdzięczne i smaczne warzywo. Tym razem postanowiłam przygotować dynie w duecie z innym typowo jesiennym
Kulinarne przygody GatityChwytam wiosnę każdą komórką ciała, napełniam się nią przy każdym oddechu, każdym uśmiechu, radości oznace. Ptasie radio wypełnia mi głowę, otwarte okno i już wszystko gotowe
W kuchni Karmel-itki