Kolejny posiłek na ciepło to Leniwa Frittata. Zapraszam do Strefy Odchudzania, znajdziesz tam wszystkie niezbędne informacje na temat Diety 1200 kcal. Dobierając warzywa proszę
IzaGotujeosuszeniu ładowni, pozostały płaty ciasta, którymi nakarmiono niewolników. Druga legenda głosi, że włoski piekarz po przygotowaniu ciasta na chleb oczyszczał z ciasta dłonie nad wrzącą wodą. Powstałe "kluseczki" wrzucił do zupy,żeby ją zagęścić. I tak maccaruni (czyt, makaron)oznacza ciasto robione przy użyciu siły. Nie mam pojęcia komu wierzyć ale niewątpliwie to Włosi znają się na makaronie najlepiej(...)czerwona) Świeżo starty parmezan Sól Pieprz Obieraczka do warzyw julienne PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente, w dużej ilości osolonej wody. Przy pomocy obieraczki robimy z marchwi i cukinii "warzywne tagliatelle".Zimne masło rozgrzewany na patelni, dodajemy pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek, chwilkę podsmażamy,dodajemy pokrojoną w kawałki szynkę-po chwili dodajemy nasze warzywne tagliatelle. Podsmażamy 2 minuty, dodajemy suszone
Kopystką po garachosuszeniu ładowni, pozostały płaty ciasta, którymi nakarmiono niewolników. Druga legenda głosi, że włoski piekarz po przygotowaniu ciasta na chleb oczyszczał z ciasta dłonie nad wrzącą wodą. Powstałe "kluseczki" wrzucił do zupy,żeby ją zagęścić. I tak maccaruni (czyt, makaron)oznacza ciasto robione przy użyciu siły. Nie mam pojęcia komu wierzyć ale niewątpliwie to Włosi znają się na makaronie najlepiej(...)czerwona) Świeżo starty parmezan Sól Pieprz Obieraczka do warzyw julienne PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente, w dużej ilości osolonej wody. Przy pomocy obieraczki robimy z marchwi i cukinii "warzywne tagliatelle".Zimne masło rozgrzewany na patelni, dodajemy pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek, chwilkę podsmażamy,dodajemy pokrojoną w kawałki szynkę-po chwili dodajemy nasze warzywne tagliatelle. Podsmażamy 2 minuty, dodajemy suszone
Kopystką po garachJesień w pełni, więc na talerzach proponuję połączenie królów jesieni - jabłka i dyni. W duecie tworzą niepowtarzalny smak i aromat. Mega sycąca i mega rozgrzewająca z
ChilliJemySkładniki: 5 00 g ciecierzycy s ól i pieprz 4 łyżki oliwy extra vergine 1 cebula rozmaryn, szałwia 2 szklanki bulionu warzywnego 4 kromki chleba domowego wypieku 2 łyżki brandy lub koniaku 1 ząbek czosnku 500 g dużych krewetek Sposób przygotowania(...)oraz 2 łyżkami oliwy. Zalewamy całość brandy. Zmniejszamy ogień i gotujemy dopóki brandy całkowicie nie odparuje. Nakładamy krem do głębokich talerzy lub do miseczek. Na środek każdej zupy nakładamy łyżeczkę krewetek, dodajemy 1 kromkę tostowanego chleba (lub grzanek), odrobinę oliwy, trochę świeżo zmielonego pieprzu i gotowe! Lazania z dorsza z bazyliowym pesto
SzczyptaSmaQSos pieczarkowy w wersji bezglutenowej, przygotowany na bulionie, z dodatkiem śmietanki kremówki, zagęszczony mąką ryżową. To szybki i tani w przygotowaniu dodatek do wielu dań. Jest
Kuchnia MagdaLenymimo mojej przerwy nadal będzie śledzić " Zdrowie na języku " 😊 Na powitanie miałam przygotować dla Was coś słodkiego, ale jak widać mi to nie wyszło. Za to mam coś warzywnego, a dokładnie pisząc ketchup z cukinii ! Jest to mój pierwszy ketchup domowej roboty i muszę przyznać, że jestem nim totalnie zachwycona (no może troszkę za bardzo nadałam mu pikanterii 😂)! Ogródek obrósł(...)kremowy, aromatyczny ! Ma lekko słodki smak, z nutką kwaśności. Można go stosować nie tylko jako ketchup, ale także jako sos do makaronu czy ryżu, a nawet jako porcja kremowej zupy także dobrze się sprawdzi. Taki ketchup oprócz wielorakości zastosowania można zawekować i cieszyć się nim o każdej porze. Składniki: 2 kg cukinii (waga już po obraniu i oczyszczeniu środka
Zdrowie na języku :PJesień w mojej kuchni to zdecydowanie ogrom barw i smaków. Warzywa zajmują ważne miejsce podczas planowania codziennego menu. Dynia jest jednym z tych warzyw, które w
Z Majeczką w kuchniPyszny, delikatnie słodki (tak tak słodki - bo po upieczeniu czy ugotowaniu, rzodkiewki są słodkie) krem z rzodkiewek i jabłek. Idealnie kremowy sycący. Jeśli zastanawiacie się czy
CookYourselfJuż dzisiaj śmigamy do Władysławowa. W związku z tym szybko wstawiam notkę i zaczynam się pakować. Po raz kolejny chciałabym zaprezentować Wam wspaniałą zupkę krem. Pałam
Be Fit Be Strong„… chceszli dobriim poliewke barszczowum wiicznicz, teda czasi maiowego naschbirai lisszcia barszczowego…”. Tak zaczyna się najstarszy przepis na barszcz wigilijny, pochodzi z XVI
ladykitchenMiałam ochotę na coś szybkiego i rozgrzewającego z soczewicy. Jako że w lodówce był domowy bulion i napoczęta butelka przecieru pomidorowego, wiedziałam że zrobię coś podobnego
Poezja smakuDzień dobry dzień dobry :-) Dzisiaj oto w ten deszczowy i pochmurny dzień zaczynam dzielić się swoją pasją a może sposobem na życie. Mam nadzieję, że mój
pieprzny smaczekzrobienia i bardzo wartościowe. Łatwo przyswajalne białko z jajka, ciecierzycy i ze szpinaku, potas, witaminy i beta-karoten z pomidorów i młodych zielonych listków… Nie byłabym sobą, gdyby taki warzywny gulasz nie był mocno i wyraziście doprawiony. Do wykończenia chrupiąca grzanka – nie tylko po to, żeby dodać tekstury ale i po to, żeby elegancko móc zebrać nią resztki z talerza(...)gotujemy przez 2-3 minuty. Wlewamy passatę pomidorową i dodajemy odcedzoną ciecierzycę oraz obie sproszkowane papryki. Mieszamy i doprowadzamy gulasz do wrzenia. Wrzucamy cały szpinak i parzymy go w zupie – nie potrzebuje długiego gotowania, wystarczy minuta-dwie żeby zmiękł i znacząco zmniejszył swoją objętość. Próbujemy – jeśli trzeba potrawę dosalamy i lekko pieprzymy. Gotowe! Do gulaszu świetnie pasują chrupiące grzanki
Karo in the KitchenJak już kilkakrotnie pisałam, uwielbiam kremy. Pozwalają zagospodarować końcówki warzyw i stworzyć niepowtarzalne smaki. Tym razem nie było improwizacji. Na oryginalny przepis trafiłam tutaj i przygotowałam
Kuchenne zapiski Edyty