pomidory popękają, puszczą sok a te z z wierzchu lekko zczarnieją (ok 20-25 minut). Pomidory lekko przestudzić i przełożyć do miski. Jeżeli chcemy rzadszy sos (np do zrobienia zup) to razem z wodą jaka zostaje na dnie a jak chcemy gęsty to przełożyć tylko pomidory a wodę zlać przez sitko do miski - po wystygnięciu będzie pyszna do picia. Pomidory(...)cukinią w pomidorowym sosie Zapiekane kluski z jarmużem i cukinią Pulpety z kaszy jaglanej z mięsem i warzywami Zapiekane naleśniki z mąki ryżowej Kluski z cukinią i białym serem Warzywne mini pizze na spodzie z polenty Zapiekane muszle z dynią i serami Lazania z cukinii z mięsem Zapiekanka makaronowa jak plaster miodu Kremowa polenta z ratatouille i wiele, wiele innych
Cooking for Emilyzdrowia! Tego Wam życzę! :) W okresie jesiennym szaleję na punkcie zup-krem i dyni. Mogłabym robić je na zmianę. Dlatego dziś nie będzie inaczej. Chciałabym zaproponować Wam pełną zdrowia zupę krem z selera naciowego z koperkiem. Dlaczego pełną zdrowia? Mianowicie, seler naciowy zawiera cenne składniki mineralne m. in. cynk, potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo oraz kompleks witamin B, więcej witaminy(...)kolki i bóle brzucha. Zawiera dużo potasu i witamin z grupy B, które usprawniają pracę układu nerwowego. Składniki: - 1l bulionu (1l wody + 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 5-6 łodyg selera naciowego - 2 marchewki - 2 pietruszki - 2 cebule - por - ćwierć dużego, bądź połowa mniejszego selera korzeniowego - 1 łyżka oleju kokosowego, rzepakowego - pół pęczka koperku + do dekoracji
Be Fit Be Strongziarenek ziela angielskiego 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 200g wątróbki drobiowej 3 jajka sól pieprz gałka muszkatałowa Przygotowanie: Ja wykorzystałam ugotowane mięso z zupy (były to dwie duże ćwiartki z kurczaka i duże skrzydło z indyka - po obraniu było gdzieś 800g mięsa). Marchewkę, pietruszkę, seler i por pokroić w mniejsze kawałki, dodać(...)wszystko potraktować blenderem. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do zmielonego mięsa, przecisnąć czosnek, wbić jajka, dodać przyprawy i wszystko wyrobić na jednolitą konsystencję. Gdyby masa mięsno-warzywna była zbyt zwięzła to należy dodać parę łyżek wywaru, w którym gotowała się wątróbka z warzywami (ja dodałam 5 łyżek). Specjalne foremki lub zwykłe blaszki wysmarować tłuszczem
Dieta Rozdzielna i Zdrowiepowiedzcie mi o tym:) Poniedziałek - Zupa z czerwoną soczewicą i komosą ryżową Mimo, że słońce świeci coraz odważniej, w kalendarzu zima i mi zamarzyła się gęsta i aromatyczna zupa. Taka wiecie, że łycha prawie w niej stoi :) To za sprawą czerwonej soczewicy i komosy ryżowej, które niemal rozpadają się w czasie gotowania. Do tego trochę inspirowanych Maroko przypraw(...)mielonego kuminu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej papryki (lub płatków chilli, jeśli lubisz na ostro) 2 ząbki czosnku posiekane 1 puszka krojonych pomidorów 0,75 litra bulionu warzywnego podgrzanego 1/2 szklanki (90 g) czerwonej soczewicy, przepłukanej pęczek natki pietruszki komosa ryżowa - 100 g (1 woreczek) sól, pieprz Przygotowanie: W garnku z grubym dnem na oliwie podsmaż
Chilli Czosnek i Oliwagłówne aleje trzech miast. A potrawa nadal nieopublikowana. Pora to zmienić :) Potrawka a'la minestone. Zupa trzy strączki. porcja: jak dla wojska. od Was zależy czy będzie to zupa czy potrawka - w zależności od ilości wody, wielkości warzyw czy gęstości passaty pomidorowej :) Składniki: 3 szalotki lub 2 cebule 2 cukinie 3 marchewki pół szklanki soczewicy czerwonej pół szklanki mrożonego(...)nastepnie dodaj czosnek i dorzuć soczewicę oraz przyprawy (oprócz soli). Pamiętaj o energicznym mieszaniu!. 2. Dorzuć posiekaną w kostkę marchewkę i cukinię. 3. Dolej szklankę bądź dwie bulionu warzywnego albo wody. Gotuj do pożądanej miękkości. 4. Dodaj fasole i groszek. 5. Dolej passatę pomidorową i koncentrat pomidorowy. 6. Gotuj 5-10 minut. Przed podaniem odstaw na 10-15 minut
U Fiolkigłówne aleje trzech miast. A potrawa nadal nieopublikowana. Pora to zmienić :) Potrawka a'la minestone. Zupa trzy strączki. porcja: jak dla wojska. od Was zależy czy będzie to zupa czy potrawka - w zależności od ilości wody, wielkości warzyw czy gęstości passaty pomidorowej :) Składniki: 3 szalotki lub 2 cebule 2 cukinie 3 marchewki pół szklanki soczewicy czerwonej pół szklanki mrożonego(...)nastepnie dodaj czosnek i dorzuć soczewicę oraz przyprawy (oprócz soli). Pamiętaj o energicznym mieszaniu!. 2. Dorzuć posiekaną w kostkę marchewkę i cukinię. 3. Dolej szklankę bądź dwie bulionu warzywnego albo wody. Gotuj do pożądanej miękkości. 4. Dodaj fasole i groszek. 5. Dolej passatę pomidorową i koncentrat pomidorowy. 6. Gotuj 5-10 minut. Przed podaniem odstaw na 10-15 minut
Fiolka w kuchniłyżeczki papryki czerwonej słodkiej – sól, pieprz – olej opcjonalnie: – kwaśna śmietana – tortilla/ nachos/ ryż – ser żółty starty – 0,5 l bulionu wołowego lub warzywnego Wykonanie: Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę. Dodać czosnek. Gdy zacznie się rumienić dodać chili i kumin, paprykę, oregano, jalapeno, kolendrę. Podsmażać około minutę. Stopniowo dodawać mięso. Gdy mięso lekko się podsmaży(...)nachosami z dodatkiem startego żółtego sera lub kleksem kwaśnej śmietany, który lekko łagodzi smak. Podobne przepisy Pizza prosciutto – pizza z szynką parmeńską... Gazpacho z oliwkami i płatkami migdałów Zupa pomidorowa z prawdziwych pomidorów Kurczak w kilku smakach z sałatką yuzu .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color
Pociąg Do KuchniGrzyby , moja słabość i miłość jak lody i kawa...w każdej postaci.Czas już wrzucić jakiś konkretny przepis na te smakołyki.Dzis przepis z mojego domu
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkibazę sosów jogurtowych, których jemy bardzo dużo, musztarda to składnik wielu marynat i dressingów jogurt naturalny/grecki Używam go zamiast śmietany, której mój organizm nie trawi, do sosów, do zabielania zupy, jako dodatek do ziemniaków i warzyw - nieoceniony! cebula/czosnek Podstawowe warzywa, które zawsze mam pod ręką, kocham kuchnię włoską, a ta nie może się obyć bez cebuli i czosnku(...)obiad, że palce lizać gotowy :) warzywa na patelnię W sezonie najlepiej używać świeżych warzyw, ale gdy akurat nie macie ich pod ręką, to warto mieć w zamrażalniku kilka opakowań warzywnych mieszanek - brokułów, kalafiora, marchewek, papryki, fasolki - wrzucacie na patelnię, dusicie kilka minut i kolejna porcja warzyw zaliczona :) ryby Jeśli możecie wybierajcie te świeże, ale miejcie też w zapasie jakiś mrożony
Cooking Monsterzasadzie już po Świętach, ale kto powiedział, że żurek jest tylko od święta? Ten kto lubi tego typu zupy (na zakwasie, ostre, z chrzanem i z "jajem";) z pewnością przygotuje ją jeszcze nie raz w tym roku, nie tylko na Wielkanoc (to za cały rok!). Ponadto, znam osoby, które na Wielkanoc wyjeżdżają, wracają i chętnie coś na spokojnie (jeszcze(...)miałby być głównym daniem to podałabym go na puree ziemniaczanym lub odsmażonymi na złoto ziemniakami z cebulką, boczkiem i koprem. Smacznego:) Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 2 marchewki (opcjonalnie, żurek będzie słodszy, przełamuję go pieprzem i ostrą papryką) 1 pietruszka 1 cebula 500 ml zakwasu żytniego firmy Jamar 1 obrany ząbek czosnku suszony, starty majeranek
Zasmakuj KuchniDominikiem robimy większe zakupy raz na miesiąc - wtedy zaopatrujemy się w mięso, które później mrozimy i inne produkty, które wykorzystujemy do przygotowywania potraw tj. makarony, warzywa, przyprawy, przeciery warzywne etc. 8. Nie marnujcie jedzenia! Nie cierpię marnować jedzenia, więc gdy tworzę jadłospis, to staram się planować konkretne dni z daniami, które wykorzystują podobne produkty. Gdy np. piekę pizzę z pieczarkami(...)mnóstwo kasy! NO TO... DO DZIEŁA! Usiądźcie wygodnie w fotelu, naszykujcie 3 kartki, grafik oraz kalendarz ze spisem ważnych wydarzeń. Na pierwszej kartce wypiszcie wszystkie potrawy - dania główne, zupy, desery etc. - które chcielibyście zjeść w danym miesiącu. Na drugiej kartce wypiszcie listę dni z zaznaczeniem godzin pracy oraz ważnych terminów i zacznijcie dopasowywanie dań. Gdy już sporządziliście listę potraw
Cooking Monsterekipą to lubiłam poskubać go w parku i jeść nawet bez mycia, uwielbiałam jego kwaskowy, orzeźwiający smak. Teraz już z tego wyrosłam Inne moje przepisy ze szczawiem: Kremowa zupa szczawiowa Zupa szczawiowa z jajkiem Najlepsze chłodniki są na zsiadłym mleku, bo ono najlepiej nadaje się do chłodników. Ale nie mam teraz możliwości zakupu mleka od krowy. Przygotowuję więc je na jogurcie(...)pieprzem. Chłodnik ze szczawiu z rzodkiewką i ogórkiem na jogurcie i kwaśniej śmietanie jest idealny nie tylko na upały. Polecam również: Chłodnik z avocado Zielony chłodnik z grzankami Koktajl warzywny ze szpinakiem Składniki: 1 miska szczawiu leśnego 200 ml wody 2 łyżki siekanego młodego koperku 2 łyżki siekanego szczypiorku 250 ml domowego kefiru 250 ml jogurtu naturalnego 250 ml kwaśniej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJak ja uwielbiam szparagi,mogłabym je jeść codziennie i nie wiem czy by się znudziły. Dziś moja kolejna propozycja na zupkę ze szparagami. Nie
Niespełnione zdolności kulinarneOd dawna za mną chodził krem pomidorowy i przyznam Wam, że ten wyszedł naprawdę dobrze:) Także polecam, bardzo szybki w wykonaniu, dla niezapowiedzianych gości albo na
CoolinarniePLNo i prosze na chwile wrocilo lato. Przez minione dwa dni delektowalam sie sloncem i ladna pogoda. Wyletnilam tez domowe menu. Jednak dzis podobnie jak przed
Przysmaki Karolki