Rosół wołowy - stały bywalec polskiej kuchni. Wyśmienicie smakuje czysty, podany w bulionówkach lub tradycyjnie - z domowym makaronem. Gotowanie wywaru przebiega w dwóch etapach: w pierwszym
Szybko Szybkowarpietruszki Koktajl bananowo - pomarańczowy z zielonym jęczmieniem i natką z pietruszki Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Jarzynowa zupa z młodą kapustą Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni(...)Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka z kolorowymi pomidorkami Surówka z kapusty z pomidorem w jogurcie Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Koktajl owocowo - warzywny Koktajl warzywny na maślance
Moja smaczna kuchniaogień. W końcu jednak zdecydowałam się na krem - po pierwsze dlatego, że go uwielbiam, po drugie potrzebowałam czegoś na obiad, a możliwości były dość ograniczone. Absolutnie nie żałuję - zupa wyszła boska! Gęsta, rozgrzewająca, a przy tym zaskakująco delikatna. Leciutko tylko pikantna, z wyraźnym akcentem pomarańczy i imbiru. Wszystko razem komponuje się po prostu rewelacyjnie. Polecam Wam serdecznie(...)soli 1 łyżeczka pieprzu 1,5 łyżeczki suszonego tymianku dodatkowo: 1 cebula 2 nieduże ziemniaki 3 łyżki masła 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 l bulionu warzywnego 2 suszone liście limonki kaffir sok z 1 pomarańczy sól pieprz do podania: grzanki Dynię pokroić, nie obierać ze skóry. Posmarować oliwą, posypać solą, pieprzem i tymiankiem. Ułożyć na blasze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSezon szparagowy w pełni ! Najszybszym sposobem przygotowania szparagów jest ugotowanie ich na parze, nie tracą wtedy żadnych swoich właściwości odżywczych i zachowują pełnię smaku. Ja używam
Kulinarne przygody GatityW tym roku po raz pierwszy zasiałam pasternak. Było bardzo sucho ale trochę go urosło. Pasternak często w przyprawach zastępuje pietruszkę jest jednak mało aromatyczny. Jak
Monia miesza i gotujePodstawą czwartego ze śniadań/kolacji są kanapki na chlebie żytnim razowym. Osobiście czasami lubię zjeść jajko na twardo na kanapce (koniecznie
IzaGotujePrzepis mojej Śp. Mamusi. Znalazłam malutką, pogniecioną, zieloną karteczkę nieczytelnie zabazgraną przeze mnie :) Pamiętam, to było jakieś 12 lat temu, wisiałam na telefonie, a Mama dyktowała
Blondynka Gotujekalafiora, cukinię, fasolę, dynię, a na samym końcu znajdziemy różne ciekawe dodatki do warzyw - typu pieczona feta, sos tahini czy przepis na melasę z granatów. Ta książka to 111 warzywnych propozycji! Wydanych w pięknej książce i opatrzonych bardzo apetycznymi zdjęciami, które zresztą zrobiła autorka książki! Świetna robota! Nie myślcie, że w książce znajdziecie tylko propozycje warzyw jako dodatki do obiadu(...)syte obiadowe propozycje - mussaka z ziemniakami, wegetariańska zapiekanka pasterska z puree dyniowym, pyszne burgery z fasoli z pieczarkami czy marchewkowe lasagne bolognese! Poza tym jest sporo wspaniałych propozycji na zupy - chłodnik marchewkowy z pomarańczą i melonem, kremowa zupa z białej fasoli z wędzoną oliwą czy miso z chrupiącą marchewką, szparagami i omletem japońskim! Sami powiedzcie - aż chce się wszystko zjeść
Plate of JoyZapraszam na pyszną sałatkę owocowo- warzywną z dodatkiem ziarenek z ZIARENKOWA . Sałatka to doskonała przekąska dla całej rodziny. Każdemu będzie smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 pojedynczy filet z kurczaka, 1 por, 1 puszka ananasa, ½ puszki kukurydzy konserwowej, 50g prażonych ziarenek "Słoneczne Pola" z ZIARENKOWA , 4 łyżki majonezu, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: Pora kroję w plasterki. Zalewam osolonym wrzątkiem i parzę(...)mieszanki ziaren "Słoneczne Pola" z ZIARENKOWA . W skład mieszanki wchodzą ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Ziarenka te mogą stanowić doskonały dodatek do wielu potraw, w szczególności do: sałatek, zup, deserów czy mięs. Ziarna są bogate w wiele cennych witamin, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Więcej informacji o produkcie znajdziecie tutaj . Serdecznie zapraszam do sklepu ZIARENKOWO
Tradycyjna kuchnia KasiIdę z rana dość wcześnie opustoszałą ulicą. Marzną już dłonie, nosek kostnieje, uszy sztywnieją. Do zimy tuż, tuż. Czekam na pierwsze mrozy i te cudowne malowidła
W kuchni Karmel-itkibazie marchewki. Ostatnio jednak kupiłam selera i postanowiłam z niego właśnie coś do obiadu wyczarować. Seler naciowy jest dla mnie uniwersalnym warzywem. Robiłam już z niego kotleciki, frytki, zupę. Ma bardzo wiele zastosowań i w każdym z dotychczas przygotowanych przeze mnie dań dobrze smakował. Nie zapomnijcie też o konkursie, który nadal trwa. Szczegóły tutaj: KONKURS Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie(...)oczkach tarki, kwaśną śmietanę, cukier, sól, chrzan oraz pieprz. Dokładnie wymieszać. Surówkę trzymać w lodówce. Podawać do dań mięsnych. Surówka z selera Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując surówkę warzywną. Surówka z selera Użyłam chrzanu kremowego. Nie jest to najmocniejszy w smaku chrzan. Jeśli sięgniecie po chrzan prawdziwy to uważajcie, gdyż jest on bardzo mocny. Może będziecie musieli nieco zredukować
mecooksśrednia cebula 3 ząbki czosnku 2 spore wiązki koperku mała wiązka natki pietruszki łyżeczka pieprzu naturalnego łyżka pieprzu ziołowego 2 łyżeczki kolendry 2 łyżeczki soli 1/2 szklanki śmietany do zupy mleko do namoczenia bułeczki 6 łyżek mąki pszennej 2 - 3 łyżki tłuszczu do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić klopsiki z indyka w sosie koperkowym? Bułeczkę połamać i zalać mlekiem(...)obtaczać w mące. Klopsiki obsmażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Następnie włożyć jeden obok drugiego do głębokiej patelni lub garnka i zalać litrem wrzącej wody lub bulionu warzywnego, dusić pod przykryciem około 20 minut. Można odrobiną wrzątku opłukać patelnię (zabierze smak), w której obsmażane były klopsiki i dodać do naczynia z klopsikami, jeśli oczywiście nie była ona zbyt
Kuchcik gotujewiosną w moje kuchenne progi zawsze wita botwinka. Uwielbiam ją w różnych postaciach, czy to zupy na ciepło, w sałatce, czy w chłodnikach. Przepisy z botwinką: Botwinka wiosenna Wiosenna sałatka z botwinki Gdybym miała dostęp do mleka od krowy, to chłodniki robiłabym tylko na zsiadłym mleku, bo ono najlepiej nadaje się do chłodników. Obecnie chłodniki przygotowuję na jogurcie: Chłodnik(...)kwaśniej śmietanie jest idealny nie tylko na upały. A jutro wysyłam Piotra po szczaw, będzie chłodnik ze szczawiu. Polecam również: Chłodnik z avocado Zielony chłodnik z grzankami Koktajl warzywny ze szpinakiem Składniki: 1 pęczek botwinki 5 rzodkiewek 2 łyżko siekanego młodego koperku 2 łyżki siekanego szczypiorku 400 ml jogurtu greckiego 200 ml kwaśniej śmietany 12 % sól morska i pieprz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwystarczy strumień wody i delikatna gąbka. Jest to naprawdę ogromy plus! Garnek świetnie nadaje się do potraw typu : kociołek”, gulaszy, dań mięsnych, dań warstwowych/przekładanych czy też zup, które, żeby wydobyć swój aromat muszą dłużej się gotować. Nic, kompletnie nic nie przywiera! Przygotowałam w nim m.in. aromatyczne „curry” z ryżem, warzywami i podudziami z kurczaka, Kalafiora(...)duża żółta papryka – 1 szt * kukurydza – ok. 100 g * mleko kokosowe – 200 ml * czerwona pasta curry – 2 łyżki * sól, pieprz – do smaku * bulion warzywny – 350 ml * olej kokosowy – 1 łyżka * świeże zioła i prażone orzechy – do podania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz pastę curry
Ostra na SłodkoPodstawą pierwszego ze śniadań/kolacji są kanapki na chlebie żytnim razowym. Jeśli nie jesz glutenu, zamień 2 kromki chleba żytniego razowego na 3 kromki
IzaGotujeNie wiem czy jestem bardzo odkrywcza, bo możliwe, ze taki sposób na szybki barszcz czerwony już ktoś przede mną wymyślił . W każdym razie zachciało mi się
Kulinarne przygody GatityMój sposób na barszcz na dłużej... Witam ponownie. Za oknem robi się coraz zimniej,ciągle pada i nie wiem jak wy ale wtedy robię barszcz. Robię
Swojskie jedzonkoSezon dyniowy w pełni ! Co roku pojawiają się nowe odmiany dyni, na straganach aż mieni sie od jesiennych kolorów ! Odmianę z wyspy Hokkaido, Uchiki Kuri
Kulinarne przygody GatityZielony chłodnik z grzankami zimą? A czemu nie! Przygotowałam takie zielone cudo na śniadanie, jest to szybkie śniadaniowe danie, wystarczy mieć świeży szpinak, zimny jogurt, ogórek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię