Dynię robiłam już w kilku odsłonach, zarówno słodkich jak i wytrawnych. Były już ciasta i ciastka, pierogi, zupy i zapiekanki. Dziś dynia w postaci risotto. Danie wyszło rewelacyjnie, dużo lepiej niż się spodziewałam. Polecam wszystkim bo jest naprawdę pyszne. Do risotta można wykorzystać mus z dyni jak w moim przypadku, lub świeżą dynię. Jeśli wykorzystujemy świeżą dynię, trzeba ją najpierw(...)następnie zasmażyć na oliwie aż będzie miękka. Składniki: 300 g ryżu do risotto 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 kg musu z dyni ok. 1 - 1,5 l bulionu warzywnego* 100 g masła pęczek pietruszki pęczek szczypiorku parmezan do posypania (ok 50 g) oliwa z oliwek gałka muszkatołowa sól pieprz Wykonanie: Mus z dyni zagrzać, najlepiej żeby był gorący, bulion
Mama Gotujepełno dyń na straganach to co innego mogłabym zrobić? Oczywiście, że zupę krem z dyni! Szybkie, proste, a co najważniejsze przepyszne i bardzo sycące danie. Co kucharz to inna zupa krem z dyni, bo a to więcej marchewki, a to z papryką, z imbirem, z cukinią, z nią można kombinować i zawsze wychodzi pyszna! Czemu nie z mlekiem migdałowym(...)wody - 250ml mleka migdałowego - 2 cebule (u mnie zwykła i czerwona) - 1 spory ziemniak lub 2 mniejsze - 2 łyżki bulionu (u mnie 2 łyżki wody + łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego ) - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka przyprawy curry - 1 łyżeczka papryki ostrej lub 1 świeża, mała, ostra papryczka - 0,5 łyżeczki imbiru - 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej - sól, pieprz Cebulę kroimy
Be Fit Be StrongPonieważ nie jestem fanką gotowanej ryby, a zostało mi jej sporo po gotowanej zupie rybnej, postanowiłam wykorzystać ją do rybnych krokietów. Takie delikatne, rybne krokiety są nie tylko zdrowym i wartościowym, ale także i bardzo smacznym posiłkiem. To także dobry sposób na "przemycenie" ryby jeśli nasze dzieci za nią nie przepadają ... Składniki: ugotowana ryba (u mnie mięso z karpia(...)tutaj dobrze sprawdza się każda inna gotowana ryba) 1 jajko sól pieprz cytrynowy majeranek szczypta słodkiej papryki 1 cebula bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Ugotowaną wcześniej w bulionie warzywnym rybę obieramy z ew. ości, mielimy lub blendujemy. Cebulę drobno kroimy podsmażamy na maśle na złoty kolor, studzimy i przekładamy do ryby. Dodajemy jajko, sól, pieprz cytrynowy, majeranek, paprykę oraz
Walijskie PichceniePyszna zupa z czerwonej soczewicy. Nie wymaga wielkich przygotowań, wystarczy rano wszystko umieścić w wolnowarze, a po 5 godzinach sycące danie gotowe. Zupa jest dosyć gęsta, więc jeżeli wolicie rzadszą, można ją po ugotowaniu rozrzedzić bulionem. Polecam! Inspiracją był przepis z tej strony składniki 1 i 1/2 szklanki suszonej soczewicy czerwonej 2 łyżki. oliwy z oliwek(...)łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki. zmielonego czarnego pieprzu 6 szklanek bulionu warzywnego 400 g puszka krojonych pomidorów 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki Sok z 1/2 cytryny 3 łyżki posiekanej świeżej pietruszki 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry przygotowanie Wolnowar
Stare Garyzupy. Kiedyś nie przepadałam za zupami, teraz nie wyobrażam sobie bez nich dnia. Codzienna porcja warzyw i ulubionych przypraw niezmiennie wprowadza mnie w dobry nastrój . Dziś mój pomysł na zupę z czerwonej soczewicy. Robię ją w kilku wersjach, dziś podaję bez mleka kokosowego. Proporcje są bardziej "na oko", bo w przeciwieństwie do pieczenia ciast, gotując zwykle używam wyłącznie takiej "naocznej(...)ząbków czosnku 60 - 80 ml przecieru pomidorowego 2-3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki tandoori masala 1-1,5 l bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku Cebulę i czosnek pokroić drobno i zeszklić na oliwie. Dodać soczewicę i marchewkę i obsmażać ok. 3 minut. Dodać curry i przyprawę tandoori oraz obraną
KUCHARNIANajsmaczniejsza zupa z cukinii,ktora towarzyszyla nam przez caly sezon wegetacyjny tego zdrowego warzywa,ostatnia w tym sezonie.Zbiory cukinii przez niesprzyjajaca pogode koncza sie w tym roku przedwczesnie,pozostaja juz tylko te ze sklepowej polki.Na pozegnanie lata przedstawiam najprostsza ,najsmaczniejsza wersje,ktora smakuje nam najbardziej, bo najbardziej cukiniowo.Kazdy dodatek co prawda urozmaica jej smak,ale jednoczesnie zaglusza ulotny,delikatny smak(...)cukinii. Skladnik na 4 porcje: 2-3 cukinie 1 cebula 1 zabek czosnku 500-600 ml bulionu warzywnego 1-2 lyzki masla ghee sol,pieprz ,curry szczypiorek jogurt lub smietanke do przybrania Wykonanie: z cukinii odkroic pietki i pokroic ja w kostke.Z wiekszych egzemplarzy,przekrojonych na pol,wybrac lyzka caly gabczasty miazsz z pestkami obrana cebulke poroic w piorka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 200g pieczarek puszka tuńczyka w sosie własnym koncentrat pomidorowy ostra papryka sól oliwa z oliwek ok 1l buliony (warzywnego lub drobiowego) Wykonanie: Rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę podsmażamy, aż zaczyna robić się szklista. Następnie wrzucamy starte na oczkach warzywa: marchewkę i pietruszkę i pokrojony(...)momentu aż ryż zacznie robić się szklisty (ok 10-12minut). Teraz nastąpi kulminacyjny moment dolewania bulionu. Bulion dolewamy do ryżu partiami, po jednej łyżce wazowej (nabierce do zupy). Kiedy ryż wchłonie jedną łyżkę bulionu - dolewamy kolejną, ciągle mieszając. Proces jest dość czasochłonny, ale gwarantuje on później sukces (czyli pyszny smak) naszego risotto :-). Gdy już ryż wchłonie cały nasz bulion
Walijskie Pichceniearborio - 500 gram piersi z kurczaka - 1 cukinia - 1 cebula - 250 gram zielonego groszku (mrożonego, nie z puszki!) - lampka białego wytrawnego wina - około 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowo-warzywnego - pół szklanki startego parmezanu (opcjonalnie) - 1 łyżka masła - oliwa z oliwek - sól, pieprz - 1 ząbek czosnku - łyżka sosu sojowego - pół łyżeczki słodkiej papryki Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić(...)oliwie, po czym wlać białe wino. Gdy ryż wchłonie wino, dodać trochę bulionu. Ja zawsze dodaję 1 chochlę. Jeżeli dodacie zbyt dużo bulionu na raz, z risotto zrobi się zupa. Musicie więc być cierpliwi i stopniowo dodawać bulion. W między czasie można zacząć przygotowywać resztę składników. Kurczaka oraz cukinię pokroić w kostkę, groszek rozmrozić. Kurczaka doprawić solą, pieprzem, papryką
Zgrabne GotowanieWielokrotnie pisałam Wam, że jedną z moich ulubionych kasz jest kasza bulgur . Jest nie tylko niesamowicie zdrowa, ale i pyszna! Często używana w kuchni tureckiej bliskowschodniej
Ostra na SłodkoSkładniki: kalafior 1 średni, marchew 2 sztuki, jajka 1 sztuka, bułka tarta 1 szklanka, kucharek 1 łyżeczka, koperek siekany 1/2 pęczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki
W Mojej Kuchni Lubięktóra zapewne ogrzeje Was w te towarzyszące nam chłodniejsze dni lata (aż nie chce się wierzyć, że przy ostatnim wpisie pisałyśmy o upałach, które zapewne już nie wrócą ):). Zupę nie pierwszy raz dzielimy na części głównie w celu urozmaicenia kolorami i wyeksponowania różnych nut smakowych, które w trio lub w duecie smakują zupełnie inaczej niż solo. Dziś jest(...)końcowy z pewnością i dla Was będzie zaskakujący, a więc jeśli jesteście ciekawi to zapraszamy Was do wypróbowania i tym samym rozgrzania (: : Składniki: (dla 3 osób) 900 ml wywaru warzywnego (lub mięsnego) 400 g nasion suchej soczewicy 3 średniej wielkości papryczki pepperoni torebka długiego, białego ryżu 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku puszka (200 ml) mleczka kokosowego
Symfonia SmakówTaką zupę podawać razem z bułką lub chlebkiem czosnkowym. Cukinię umyć i pokroić w dużą kostkę( nie obierać ze skórki, tylko umyć), cebulę obrać i pokroić, czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cukinię razem z cebulką i czosnkiem. Smażyć tak długo aż lekko wszystko zbrązowieje. Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchew, posiekany tymianek i chilli(...)wymieszać. Wlać wodę dodać kostkę rosołową, gałkę muszkatołową i zagotować. Zamiast wody i kostki rosołowej można wlać bulion warzywny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 20 minut, następnie zmiksować na krem. Dodać miąższ z awokado i ponownie zmiksować. Już nie gotować. Podawać z chlebkiem czosnkowy lub bułeczkami. Pyszna zupka, polecam
Kuchnia PokoleńPółmetek. Moje pierwsze przemyślenia? Trochę nudno się robi. Dziś pierwszy raz nie włączałam piekarnika, żeby upiec porcję mięsa. Dwa dni pod rząd ryba, raz drób, dziś dzień warzywny. Bez mięsa od rana do wieczora. Nie przeszkadza mi to, bo -jak też powiedziałam dietetyczce, mogę żyć bez niego. Dziś też pierwszy raz od rozpoczęcia diety posiłki po obiedzie nie były czasochłonne(...)Taka różnica, że dziś zamiast bułki – chleb, ale bez masła. Kalafior, który użyłam do poniedziałkowej kolacji oraz brokuł z kolacji wtorkowej, żeby się nie zmarnowały, trafiły dziś do zupy dla pozostałych członków rodziny. Jedziemy dalej. Śniadanie 5 g oliwy z oliwek 75 g chleba razowego 120 g pomidora 21 g sałaty Drugie śniadanie 100 g brzoskwini
Kucharzycadanie które najbardziej kojarzy mi się ze świętami. W naszym domu są nieodłącznym ich elementem. Do barszczu nadziane grzybami, do podjadania między głównymi daniami i dla młodszych domowników rybno-warzywne. Gdy spodziewamy się dużej ilości gości warto podwoić składniki bo danie szybko znika ;) Składniki na około 18-20 sztuk ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży(...)tuńczyka mała cukinia (obrana, pozbawiona gniazd nasiennych i pokrojona w kostkę) pół cebuli czosnkowej łyżka masła klarowanego ugotowana marchewka ugotowana pietruszka (ugotowane warzywa mogą być z rosołu bądź innej zupy, farsz będzie wtedy jeszcze bardziej aromatyczny) kopiasta łyżka mascarpone łyżka posiekanej natki pietruszki 0/5 łyżeczki suszonych pomidorów 1/4 łyżeczki pieprzu sól do smaku dodatkowo: roztrzepane jajko łyżka maku Cebulę drobno
Mienta blogDziś chciałabym zaprezentować Wam kolejną zimową, gęstą zupę - pożywną, zdrową i bardzo smaczną. Jest łatwa i stosunkowo szybka w przygotowaniu i z pewnoscia zasmakuje kazdemu. Mialam pewne obawy czy moj K. bedzie mial na nia ochote, bo na codzien to zagorzaly miesozerca, ale bardzo mu smakowala, zajadal sie i prosil o dokladke. Mam nadzieje, ze Wam rowniez zasmakuje! Skladniki(...)średnia cebula pokrojona w drobną kostkę 1-2 ząbki czosnku zmiażdżone 150g czerwonej soczewicy 50g zielonej soczewicy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 litr bulionu warzywnego 150g marchewki pokrojonej w plasterki oliwa do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: W garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim czosnek i cebulę aż się zeszkli. Dodać wypłukaną soczewicę, marchewkę i koncentrat pomidorowy, dokładnie wszystko
Codzienne Gotowanie