Czy wiecie jak szybko i prosto przygotować bruschetty z pomidorami i mozzarellą? W tym wpisie pokażemy Wam, że przygotowanie tej przekąski jest bardzo szybkie, proste i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!programem przedstawionym w książce lub ułożonym samodzielnie, aby poczuć się lepiej we własnym ciele. Dziś u mnie pyszna rozgrzewająca zupa! Składniki na 2 porcje, które przygotujesz w 35 minut! Zupa pomaga regulować stężenie glukozy we krwi i opóźnia pojawienie się uczucia głodu. Odmładza. Obniża ciśnienie krwi. Ułatwia trawienie. Do dzieła! Składniki 200 g odcedzonej, opłukanej ciecierzycy z puszki 1 słodki(...)bradzo drobno posiekanego 1 czerwona dobrze posiekana cebula 1 posiekany ząbek czosnku 1 łyżka startego świeżego imbiru 1 mała ostra papryczka posiekana bardzo drobno 600 ml wody lub bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy z oliwek sól himalajska różowa oraz pieprz ziolowy do smaku opcjonalnie łyżka śmietanki kokosowej lub mleka kokosowego Rozgrzej oliwe z oliwek i pdsmażaj cebulę, czosnek i imbir
Z Kuchni Do KuchniZupa krem z batata i buraków to w ostatnim czasie mój absolutnie numer jeden na liście domowych zup. Zupka jest banalnie prosta w wykonaniu i nie potrzebuje wiele przygotowań. Ma fantastyczny różowy kolor i jest niezwykle ciekawa w smaku: lekko słodka ze znaczącą nutą buraka, a całość dopełnia aromat podsmażanej cebulki. Polecam absolutnie każdemu! Przepis został podpatrzony na stronie(...)hpba.pl Czas przygotowania: 10 minut + czas na ugotowanie warzyw Ilość porcji: 4 Składniki: 4 buraki średniej wielkości 1 batat 1 cebula 0,5 litra rosołu/wywaru warzywnego Odrobina oleju rzepakowego Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Batat i buraki obieramy, kroimy na mniejsze części i gotujemy. Batat ugotuje się nieco szybciej więc wyjmujemy go kiedy będzie miękki
Kolizje Smakówmamy za dobrze... Dostaliśmy od rodziców świeże warzywa prosto z działki. Między innymi piękne, dorodne cukinie. Pomysłów na ich wykorzystanie jest wiele, jednak tym razem postanowiliśmy przygotować smaczną serową zupę z cukinią w roli głównej. Składniki: - 600g cukinii - 2 - 3 duże ziemniaki - 2 cebule - 1 łyżka masła - 2 ząbki czosnku - 300g mozzarelli - 1,5 litra bulionu - sól, pieprz(...)praskę ząbki czosnku i chwilę smażymy. Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i wydrążamy środek tak aby pozbyć się pestek. Ziemniaki i cukinię kroimy na małe kawałki. Przygotowujemy bulion warzywny lub drobiowy. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy cukinię, ziemniaki i cebulę. Gotujemy przez 25 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną na kawałki mozzarellę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość
Pan i Pani Smith w kuchniMogę powiedzieć, że do zrobienia tych placuszków zostałam zmuszona sytuacją. A to dlatego, że właśnie teraz kiedy potrzebuję zrobić zakupy, bo wyczerpały mi się zapasy najpotrzebniejszych
kuchnia doskiobrać paprykę ze skórki. 3. Obieramy paprykę ze skórki za pomocą małego nożyka, po czym kroimy ją na mniejsze kawałki. 4. W czasie, gdy papryka się piecze przygotowujemy wywar warzywny: do garnka wkładamy umytą i obraną marchewkę pietruszkę, kawałek selera, pora, opieczoną na palniku cebulę, czosnek, papryczki chili, ziarenka ziela angielskiego, pieprzu oraz listki laurowe. Zalewamy warzywa około 2 litrami(...)warzywa z wywaru będą już miękkie wyławiamy je (ja zostawiam czosnek i chili), dodajemy do wywaru pokrojoną upieczoną paprykę i pomidory. Gotujemy do miękkości warzyw. 7. Miksujemy zupę na gładki krem za pomocą blendera, dodajemy jeszcze odrobinę soli i pieprzu, doprawiamy słodką papryką. Zupę podajemy z łyżką jogurtu naturalnego oraz pokruszonym serem feta. Smacznego
W kuchni Katieograniczać do klasycznej pomidorowej czy rosołu. Świat zup jest znacznie bogatszy i daje wielkie pole do popisu. A że sama lubię eksperymentować i próbować, dzisiaj mam dla Was pyszną zupę-krem z topinamburu, o wyjątkowym, oryginalnym smaku. Lekką, aksamitną, prostą, bez zbędnych dodatków, które mogły by przyćmić niezwykły, słodkawy, lekko orzechowy posmak tego warzywa. Przepis idealny dla tych, którzy chcą(...)tylko do ich porządnego wyszorowania. Składniki (3-4 porcje): 500 g topinamburu 1 duża gruszka 1 średni ziemniak 1 cebula cukrowa 3 i 1/4 szklanki (ok. 800 ml) bulionu warzywnego 2 łyżki śmietany 12% lub gęstego jogurtu 2-3 łyżki oleju rzepakowego 1 gałązka lub 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu gałka muszkatołowa sól himalajska świeżo mielony pieprz Dodatkowo: orzechy włoskie Przygotowanie
Fitsweet.medziś nadeszła propozycja na rozgrzewającą zupę krem z kukurydzy, z dodatkiem 'palącej' papryczki chili i imbiru oraz mleczka kokosowego. Jeśli nie lubicie ostrego smaku papryczki i imbiru to można zmniejszyć ilość, bądź pominąć te składniki. Smacznego! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)Składniki: 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 2 łyżki masła 5 kolb kukurydzy lub 5 szkl. kukurydzy z puszki 300 ml mleczka kokosowego 1l bulionu warzywnego 1,5 łyżeczki kurkumy 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku Wykonanie: Kukurydzę obieramy z liści, płuczemy i kroimy na pół (tak, żeby obie części dało się bez problemu
psgotujemyDoskonały przepis na zupę z soczewicy. Zupa z czerwonej soczewicy rozgrzewająca i aromatyczna. W chłodne dni doskonale ogrzewa ciało i duszę. W gorące, spożywana na chłodno z dodatkiem soku z cytryny lub octu winnego cudownie chłodzi. SKŁADNIKI: - 300 gr. soczewicy - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 cebula drobno pokrojona - 1 ząbek czosnku - 2 marchewki pokrojone w kostkę(...)łyżka koncentratu pomidorowego - 2 pomidory starte - 1 liść laurowy - 2 duże ziemniaki pokrojone w kostkę - kostka bulionu warzywnego - 1 łyżeczka soli - 60 ml. oliwy z oliwek - 2 łyżki octu winnego - 1 łyżka oregano - pieprz - sól wg. uznania WYKONANIE: 👌 Do rondla wrzucić soczewicę, przykryć wodą i gotować przez 5 minut. Odcedzić soczewicę i powtórzyć proces jeszcze
Rita creativeDoskonały przepis na zupę z soczewicy. Zupa z czerwonej soczewicy rozgrzewająca i aromatyczna. W chłodne dni doskonale ogrzewa ciało i duszę. W gorące, spożywana na chłodno z dodatkiem soku z cytryny lub octu winnego cudownie chłodzi. SKŁADNIKI: 300 gr. soczewicy 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula drobno pokrojona 1 ząbek czosnku 2 marchewki pokrojone w kostkę(...)łyżka koncentratu pomidorowego 2 pomidory starte 1 liść laurowy 2 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 kostka bulionu warzywnego 1 łyżeczka soli 60 ml. oliwy z oliwek 2 łyżki octu 1 łyżka oregano pieprz PRZYGOTOWANIE: 👌 Do rondla wrzucić soczewicę, przykryc wodą i gotować przez 5 minut. Odcedzić soczewicę i powtórzyć proces jeszcze raz. 👌 cebulę i czosnek zeszklić
RITA food channelSKŁADNIKI: Kalafior 2-3 średnie ziemniaki 1/2 łyżeczki kurkumy Bulion ew. sól pieprz ostra papryka 1/2 pęczka koperku grzanki z czerstwego chleba serek mascarpone PRZYGOTOWANIE:
Kopystką po garachSKŁADNIKI: Kalafior 2-3 średnie ziemniaki 1/2 łyżeczki kurkumy Bulion ew. sól pieprz ostra papryka 1/2 pęczka koperku grzanki z czerstwego chleba serek mascarpone PRZYGOTOWANIE:
Kopystką po garachTeraz jest czas idealny na tą zupę. Aromatyczna, gęsta i rozgrzewająca. Pełna wspaniałego, ale i intensywnego smaku. Jeśli raz spróbujecie zupy cebulowej, będzie do Was wracać co jakiś czas chęć na to cudo ;) Pierwszy raz ( ale też chyba ostatni) jadłam ją jeszcze na studiach. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników i jest bardzo tania. Legenda głosi(...)tylko najdzielniejsi, z sercem z kamienia są w stanie przygotować ją bez uronienia łezki... ;) Mimo łez warto się na nią skusić ;) Składniki: 1-1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego 6 średnich cebul 1 czerwona cebula 2 małe marchewki tymianek sól, pieprz chili czosnek granulowany ser żółty Cebule obieramy i kroimy w grubą kostkę. Ocieramy łzy (tylko nie tą ręką
Czerwona PorzeczkaDzisiaj przychodzę do was z przepisem na pyszny , aksamitny pełen witamin krem z buraka i... podgrzybków ! O wspaniałym aromacie cynamonu i goździków , podany z mlekiem kokosowym
Marcepanowa kuchniaOj, bardzo nam się chciało takiego jedzenia....no i powstało...lekki posmak wędzonki połączony z kwasem żuru...mmmm! pycha! Składniki 250 g wędzonych żeberek 1
R'n'G KitchenSzybka i niedroga, a naprawdę najeść można się nią do syta. W sam raz na jesienne popołudnia. :) 2 puszki kukurydzy konserwowej 3 nieduże ziemniaki 0,5
Kuchenna KontrrewolucyaPrzepyszna zdrowa i bardzo sycąca :) Zaskoczy nawet najbardziej wymagające podniebienia! Można ją przygotować przy okazji wiosennego grilla, wystarczy zawinąć warzywa w folię aluminiową i upiec na
Piąty grzech głównyCzy lubię? bardzo...ale ostatnio jakoś zaniedbałam i dawno u Nas w domu nie było. Nadrabiam więc zaległości i dzisiaj u mnie gości ta zupka
Z Majeczką w kuchniKolejny pomysł na krem – tym razem z marchewki. Łączy w sobie słodkość tego warzywa, cytrusowy smak pomarańczy oraz ostry smak imbiru. Rozgrzewa, jest więc idealny
PastelFood