Doskonały przepis na zupę z soczewicy. Zupa z czerwonej soczewicy rozgrzewająca i aromatyczna. W chłodne dni doskonale ogrzewa ciało i duszę. W gorące, spożywana na chłodno z dodatkiem soku z cytryny lub octu winnego cudownie chłodzi. SKŁADNIKI: - 300 gr. soczewicy - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 cebula drobno pokrojona - 1 ząbek czosnku - 2 marchewki pokrojone w kostkę(...)łyżka koncentratu pomidorowego - 2 pomidory starte - 1 liść laurowy - 2 duże ziemniaki pokrojone w kostkę - kostka bulionu warzywnego - 1 łyżeczka soli - 60 ml. oliwy z oliwek - 2 łyżki octu winnego - 1 łyżka oregano - pieprz - sól wg. uznania WYKONANIE: 👌 Do rondla wrzucić soczewicę, przykryć wodą i gotować przez 5 minut. Odcedzić soczewicę i powtórzyć proces jeszcze
Rita creativeDoskonały przepis na zupę z soczewicy. Zupa z czerwonej soczewicy rozgrzewająca i aromatyczna. W chłodne dni doskonale ogrzewa ciało i duszę. W gorące, spożywana na chłodno z dodatkiem soku z cytryny lub octu winnego cudownie chłodzi. SKŁADNIKI: 300 gr. soczewicy 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula drobno pokrojona 1 ząbek czosnku 2 marchewki pokrojone w kostkę(...)łyżka koncentratu pomidorowego 2 pomidory starte 1 liść laurowy 2 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 kostka bulionu warzywnego 1 łyżeczka soli 60 ml. oliwy z oliwek 2 łyżki octu 1 łyżka oregano pieprz PRZYGOTOWANIE: 👌 Do rondla wrzucić soczewicę, przykryc wodą i gotować przez 5 minut. Odcedzić soczewicę i powtórzyć proces jeszcze raz. 👌 cebulę i czosnek zeszklić
RITA food channelSKŁADNIKI: Kalafior 2-3 średnie ziemniaki 1/2 łyżeczki kurkumy Bulion ew. sól pieprz ostra papryka 1/2 pęczka koperku grzanki z czerstwego chleba serek mascarpone PRZYGOTOWANIE:
Kopystką po garachSKŁADNIKI: Kalafior 2-3 średnie ziemniaki 1/2 łyżeczki kurkumy Bulion ew. sól pieprz ostra papryka 1/2 pęczka koperku grzanki z czerstwego chleba serek mascarpone PRZYGOTOWANIE:
Kopystką po garachTeraz jest czas idealny na tą zupę. Aromatyczna, gęsta i rozgrzewająca. Pełna wspaniałego, ale i intensywnego smaku. Jeśli raz spróbujecie zupy cebulowej, będzie do Was wracać co jakiś czas chęć na to cudo ;) Pierwszy raz ( ale też chyba ostatni) jadłam ją jeszcze na studiach. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników i jest bardzo tania. Legenda głosi(...)tylko najdzielniejsi, z sercem z kamienia są w stanie przygotować ją bez uronienia łezki... ;) Mimo łez warto się na nią skusić ;) Składniki: 1-1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego 6 średnich cebul 1 czerwona cebula 2 małe marchewki tymianek sól, pieprz chili czosnek granulowany ser żółty Cebule obieramy i kroimy w grubą kostkę. Ocieramy łzy (tylko nie tą ręką
Czerwona PorzeczkaDzisiaj przychodzę do was z przepisem na pyszny , aksamitny pełen witamin krem z buraka i... podgrzybków ! O wspaniałym aromacie cynamonu i goździków , podany z mlekiem kokosowym
Marcepanowa kuchniaOj, bardzo nam się chciało takiego jedzenia....no i powstało...lekki posmak wędzonki połączony z kwasem żuru...mmmm! pycha! Składniki 250 g wędzonych żeberek 1
R'n'G KitchenSzybka i niedroga, a naprawdę najeść można się nią do syta. W sam raz na jesienne popołudnia. :) 2 puszki kukurydzy konserwowej 3 nieduże ziemniaki 0,5
Kuchenna KontrrewolucyaPrzepyszna zdrowa i bardzo sycąca :) Zaskoczy nawet najbardziej wymagające podniebienia! Można ją przygotować przy okazji wiosennego grilla, wystarczy zawinąć warzywa w folię aluminiową i upiec na
Piąty grzech głównyCzy lubię? bardzo...ale ostatnio jakoś zaniedbałam i dawno u Nas w domu nie było. Nadrabiam więc zaległości i dzisiaj u mnie gości ta zupka
Z Majeczką w kuchniKolejny pomysł na krem – tym razem z marchewki. Łączy w sobie słodkość tego warzywa, cytrusowy smak pomarańczy oraz ostry smak imbiru. Rozgrzewa, jest więc idealny
PastelFoodmacie wrażenia, że za szybko przyszły chłody? W dodatku dopadł mnie jakiś wirus i trudno poznać mój głos przez telefon... Dlatego zaczęłam częściej gotować zupy, szczególnie te z dodatkiem rozgrzewających przypraw. Dzisiejsza dyniowa pachnie jeszcze aromatem suszonych grzybów, które zebraliśmy, kiedy temperatura powietrza sięgała w dzień 20 o C. Ale to już historia... Składniki: 300 g surowej dyni – wypatroszonej(...)mały seler pokrojony na kawałki 1 duża marchew pokrojona na kawałki 1 mała cebula pokrojona w kostkę 3-4 ząbki czosnku garść suszonych grzybów 1 l wrzątku lub bulionu warzywnego 2 łyżki suszonego majeranku szczypta pieprzu kajeńskiego po pół łyżeczki sproszkowanego imbiru i gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2/3 szklanki słodkiej śmietanki
Czerwień i błękitKolejny pomysł na krem – tym razem z marchewki. Łączy w sobie słodkość tego warzywa, cytrusowy smak pomarańczy oraz ostry smak imbiru. Rozgrzewa, jest więc idealny
PastelFoodnajważniejsze to nie przekombinować. Dlatego zainspirowana wpisami o "jesiennej królowej" postawiłam wszystko na dyniową kartę ;) Moim asem w rękawie będzie kokosowy krem z dyni z serowymi chipsami. Postanowiłam przygotować zupę, którą Margarytka zajadała się w Restauracji "Syrenka" w Ustce. Jednak by nie był to kolejny z wielu krem z dyni ja swój przyrządziłam na indyjską nutę. Niebanalne mają być też(...)krem z dyni z serowymi chipsami 1 kg dyni (obranej i pokrojonej w kostkę) 1 posiekana cebula 1 starty ząbek czosnku 100 ml mleka kokosowego 150 ml bulionu warzywnego przyprawy (curry, imbir, papryka słodka, sól) 1 łyżka masła ziemniaki starty żółty ser W wysokim naczyniu podsmażyłam na maśle posiekaną cebulę. Po chwili dodałam starty ząbek czosnku oraz
bastalenałyżki oliwy 2 gałazki selera naciowego, drobno posiekane 2 marchewki, drobno posiekane 1 cebula, drobno posiekana 400g puszka siekanych pomidorów 400g puszka fasolki flageolet , lub innej 500ml wywaru warzywnego (kostka, lub bulionetka będzie w sam raz) + ewentualnie odrobinę więcej, w miarę potrzeby sól i pieprz, do smaku 1/2 łyżeczki cukru 60g drobnego makaronu W sporym garnku rozgrzej na średnim(...)minut - do czasu, aż makaron będzie ugotowany, ale wciaż al dente (dolej ewentualnie więcej wody lub wywaru). Podawaj od razu, z kawałkiem dobrego pieczywa czosnkowego na przykład. Zupę można mrozić, na okres do 3 miesięcy, ale należy pamiętać, by zakończyć gotowanie na kroku 2 i dodać makaron dopiero przed użyciem. Przepis z ksiażki 'Everyday easy
Lejdi of the house