Cookupie na Mokotowie zorganizował Niemiecki Instytut Wina. Wszystkie jesienne dania były pyszne, ale totalnym zaskoczeniem było jak wspaniale smakują razem dynia, ananas i białe wino. Na warsztatach była to zupa dyniowa na którą przepis na pewno wrzucę na bloga, bo jest przepyszna. A dziś robię sobie curry z dynią i ananasem. W końcu jakoś się trzeba rozgrzać tej wyjątkowo zimnej(...)korzenia imbiru startego na tarce 2 ząbki czosnku przetarte przez praskę po 2 łyżeczki kurkumy i wędzonej papryki opakowanie 50 g czerwonej pasty curry pół litra wody lub bulionu warzywnego 3/4 szklanki soczewicy czerwonej (przepłukanej pod bieżącą wodą) pół świeżego ananasa lub ananas z puszki pokrojonego na kawałki sok i skórka otarta z limonki łyżka masła orzechowego opakowanie młodego
Ugotowane pozamiatanekremem bywa, choć ostatnio jest modny i powszechnie promowany, to albo się go lubi, albo nie. Tak więc poniżej przepis, dla tych z Was, którzy lubią kremowe zupy :) Składniki: średniej wielkości kabaczek seler 2 łodygi selera naciowego cebula ząbek czosnku mała marchewka olej, sól, pieprz Wykonanie: Na rozgrzanej patelni smażymy czosnek pokrojony w plasterki. Gdy lekko się zrumieni dodajemy cebulę(...)Podobnie kroimy bulwę oraz łodygi selera i dodajemy do pozostałych warzyw (opcjonalnie możecie dodać również małą marchewkę). Wszystko dusimy pod przykryciem ok 20 minut, a następnie zalewamy litrem bulionu warzywnego i gotujemy kolejne 20 - 30 minut. Po ostygnięciu blendujemy na gładką masę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Krem podajemy sam, z dodatkiem śmietany, zieleniny lub ziaren sezamu, słonecznika, dyni
Taste Of My DayCiecierzyca z kalafiorem w pomidorach Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Pieczarkowa z kuskusem Pieczona(...)soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufli Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielona soczewica w pomidorach pelati Zupa z żółtą fasolką szparagową
Moja smaczna kuchniaCiecierzyca z kalafiorem w pomidorach Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Pieczarkowa z kuskusem Pieczona(...)soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufli Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielona soczewica w pomidorach pelati Zupa z żółtą fasolką szparagową
Moja smaczna kuchniaząbki czosnku ¼ kostki masła 1 kostka rosołowa (chyba że macie bulion ale zupa z założenia ma być szybka, więc używam tego niepoprawnego dodatku ;)) 10 ziarenek pieprzu (tak, tak zupa powinna być pieprzna) 2 ziela angielskie 2 listki laurowe Świeża szałwia W imię zasady kuchni francuskiej – masła nigdy za wiele, do garnka wrzucamy ¼ kostki masła. Gdy masełko się rozpuści dorzucamy(...)skórką). Całość staramy się smażyć (chociaż przy pełnym garnku jest to już trudne) przez ok 15 min, a następnie zalewamy bulionem (do ¾ wysokości naszej mieszanki warzywnej). Dorzucamy 10 ziarenek pieprzu, 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe i gotujemy aż ziemniaki i cukinia zmiękną (ok 20-25min). Gdy całość jest już miękka łapiemy za blender i robimy cudowną, zieloną papkę
Brzuszki Łakomczuszkiwina też się nada! :) Barszczyk z botwinki z ziemniakami i koperkiem Składniki: 2 pęczki młodej botwinki z malutkimi buraczkami 800 g młodych ziemniaków 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego 2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonego kminku sól, pieprz 4 łyżki śmietany (30% lub 18%) 4 łyżki koperku Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy(...)miękkości na wolnym ogniu przez około 6-8 minut. Dodajemy kminek, sok z cytryny lub ocet jabłkowy, doprawiamy solą i pieprzem, po chwili wlewamy rozprowadzoną w połowie szklanki zupy śmietanę. Na końcu dodajemy koperek. Smacznego! Autor: Córka
Moja Mama Gotujeprzez około 90 minut lub do czasu, aż będą miękkie. Gdy wystygną, należy je obrać i pokroić w kostkę. Przygotowanie właściwe barszczu czerwonego: Składniki: 2 litry czystego bulionu warzywnego, 2 kg upieczonych, pokrojonych ziemniaków 1 cebula łyżka oliwy liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego i kilka kulek pieprzu ziarnistego 1 łyżka octu 2 łyżki majeranku sól(...)oraz majeranek. Jeżeli natomiast barszczyk ma zostać zagotowany w słoikach, majeranek dodajemy dopiero po wyciągnięciu go ze słoika. Zagotować barszczyk czerwony. Wyłączyć. Barszczyk podajemy bez buraków - należy przecedzić zupę przez sito z grubymi oczkami, tak by nie zgubić majeranku. Smacznego
Poezja Smaków - blog kulinarnyQuero Te 2016 White 13% Portugal Podniebienie: znów wysoka, w dodatku niezbyt przyjemna kwasowość (Rabigato) przy średniej budowie. Zdecydowane smaki cytryny, żółtego grejpfruta, lekkiej goryczki albedo połączone z aromatami warzywnymi: cukinii, białej kapusty, co nadaje temu winu swego rodzaju nieprzyjemnej pikantności. Absolutnie zaskakujący w przypadku tego wina jest fakt, że w pierwszych odczuciach pojawiają aromaty „beczki”, tymczasem zostało ono wyprodukowane(...)moje” Do czego: aby złagodzić i „uprzyjemnić” kwasowość będzie zupełnie dobrze grało makaronami w śmietanowych sosach, tłustymi rybami, daniach w tłustych, maślanych sosach. Zaryzykowałabym podanie go do ciężkich, kremowych zup (np. kremie z grzybów leśnych na bazie masła i śmietanki). Nagrody: Wine Expo Poland: brązowy medal Casa Ermelinda Freitas Vinha do Torrao Branco 2016, White 13,5%, Portugal Kolejny „Portugalczyk
Kate's KitchenQuero Te 2016 White 13% Portugal Podniebienie: znów wysoka, w dodatku niezbyt przyjemna kwasowość (Rabigato) przy średniej budowie. Zdecydowane smaki cytryny, żółtego grejpfruta, lekkiej goryczki albedo połączone z aromatami warzywnymi: cukinii, białej kapusty, co nadaje temu winu swego rodzaju nieprzyjemnej pikantności. Absolutnie zaskakujący w przypadku tego wina jest fakt, że w pierwszych odczuciach pojawiają aromaty „beczki”, tymczasem zostało ono wyprodukowane(...)moje” Do czego: aby złagodzić i „uprzyjemnić” kwasowość będzie zupełnie dobrze grało makaronami w śmietanowych sosach, tłustymi rybami, daniach w tłustych, maślanych sosach. Zaryzykowałabym podanie go do ciężkich, kremowych zup (np. kremie z grzybów leśnych na bazie masła i śmietanki). Nagrody: Wine Expo Poland: brązowy medal Casa Ermelinda Freitas Vinha do Torrao Branco 2016, White 13,5%, Portugal Kolejny „Portugalczyk
Kate's KitchenUwielbiam kremy! Dzisiaj podzielę się swoim przepisem na krem z pora. Niebo w gębie :) składniki: 1 litr bulionu (drobiowy lub warzywny) 3 Pory 1 cebula pół marchewki śmietana 18% masło przyprawy sól, pieprz, gałka muszkatołowa grzanki lub groszek ptysiowy Przygotowanie Kroimy białą część pora w plastry, to samo robimy(...)łyżki.Wszystko dalej miksując. Na sam koniec zagotowujemy, doprawiamy pieprzem, solą oraz gałka muszkatołową. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Jeśli chcecie uzyskać gęściejszą zupę, dolejcie mniej bulionu. Smacznego :) IQKA
KukuleczkiNajlepiej dodać ziemniaki, aby była bardziej pożywna. Można np przygotować zupę z tego przepisu. Zupa krem z pieczonego selera i marchewki z bazylią Zupa krem z dyni i batatów z kiełkami Obiad Na obiad bardzo często robiłam pizze ziemniaczaną, na którą przepis można znaleźć tutaj . Jest to świetne danie, które tak jak frytki(...)marynaty nie dodawać oleju i mamy idealne danie na diecie ziemniaczanej :) Łosoś pieczony z batata z pieczonymi ziemniakami i szpinakiem. Świetnie się też sprawdzają wszelkie potrawki i gulasze warzywne podane na ziemniakach. Można też robić przeróżne curry z ziemniakami. Gulasz warzywny z ziemniakami Dobrym pomysłem na obiad jest sushi, ale trochę inne niż te tradycyjne bo z ziemniakami
wegujemyprzybrania . Jeśli mamy gotowy bulion oraz pokrojone i podgrzane przybranie, zrobienie najważniejszego, czyli pasty bazy i całej zupy zajmie nam ok. 15 minut. I jeszcze jedna uwaga do laksy : zupie tej tak naprawdę smak nadają dwie rzeczy. Pierwsza to roślina, uznawana w krajach Azji Środkowo-Wschodniej za warzywo, o polskiej nazwie wilec wodny lub szpinak wodny, zwana też zielem laksa(...)Glory, czyli szpinaku wodnego 100-150 g makaronu azjatyckiego pszennego lub ryżowego 500 ml azjatyckiego bulionu lub bulionu drobiowego oraz gotowane mięso kurczaka np. z tegoż bulionu, ewentualnie bulionu warzywnego (opcja wegańska) 2 łyżki sosu rybnego 3 łyżki sosu sojowego sok z połowy limonki 2 łyżeczki cukru trzcinowego 200 ml mleczka kokosowego 2 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron
Kuchnia PrezydentowejLubicie topinambur? Ja pierwszy raz spróbowałam go jakieś 3 lata temu i mi bardzo zasmakował. Smakuje jak świeże, mokre pestki słonecznika :) Spróbowałam zrobić z niego krem
CookYourselfRyżanka to jedna z prostszych zupek, jakie możemy przygotować dla malucha. Jest delikatna w smaku i bardzo pożywna. Można ją przygotować z odrobiną mięsa lub w
Dieta bez mlekamoją propozycją w tygodniu z daniami lekkimi jest zupa krem ze szparagów i cukinii. Pogoda nas dzisiaj nie rozpieszcza, przynajmniej w Gdańsku. Taka lekka, ale jednak podana na ciepło, zupa bardzo nam pasowała. Szczęśliwie przygotowałam ją dzień wcześniej i sesja zdjęciowa mogła się odbyć w naturalnym świetle ;) Połączenie tych dwóch warzyw jest bardzo udane, a dodatek chili podkręca smak(...)grozi" (jak głosi pewna piosenka :)), ale dobrze znów blogować w duecie :):) Składniki: 500 g zielonych szparagów 1 cukinia 1 cebula 1 ząbek czosnku 2-3 szkl. bulionu warzywnego sól papryczka chili (ilość według uznania) 1-2 łyżki masła 3 łyżki śmietanki słodkiej (u mnie 30%) Wykonanie: Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki, obrać i pokroić na kawałki. Cukinię umyć
zadanie-gotowaniezużytej 2,12zł -500 gram ryżu brązowego; koszt 2,59zł/kg; koszt zużytego 1,29zł -jajko 0,29gr -porcja rosołowa z kury i skrzydło indycze 800 gram; koszt 3,47zł -warzywna porcja rosołowa (4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, kawałek pora, natka pietruszki) koszt 2,35zł -sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie -groszek zielony 4 łyżki; 3,98zł/kg; koszt zużytego(...)liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego.Gotujemy 20 minut i wsypujemy 100 gram ryżu. Gotujemy do miękkości ryżu, pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Prosto, domowo i bardzo smacznie! Zupę podaje z mięsem i marchewkami z bulionu
BaRepasDziś zapraszam na risotto pomidorowe, danie bezglutenowe z natury, pyszne, aromatyczne, doskonałe. Uwielbiam risotto czy to klasyczne, z masłem, czy z różnymi składnikami, coś wspaniałego. Polecam
Kawa z mlekiem