miło potraktowani przez "Panią Jesień", wrócicie po pracy do domu, z pewnością przyda się coś ciepłego. Na rozgrzanie żołądka i całego organizmu: zupa dyniowa z jarmużem i ciecierzycą. Zupa dyniowa z jarmużem i ciecierzycą Rozgrzewa i smakuje wspaniale Składniki: 2 ziemniaki 2 łodygi selera naciowego 2 szkl. drobno posiekanego jarmużu 2 szkl. pokrojonej w kostkę dyni ( u mnie Hokkaido(...)skórki i pokrojonych pomidorów ¼ szkl. surowej kaszy jaglanej 1,5 szkl. ugotowanej ciecierzycy sól, pieprz 1 łyżka tymianku 1 łyżka startego imbiru 5-6 szklanek bulionu warzywnego 3 łyżki oliwy Przygotowanie: Cebulę, seler i czosnek pokrojone w kostkę podsmażamy na oliwie cały czas mieszając ok. 5 minut. Dodajemy dynię i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy
Moja Mama Gotujewywar warzywny 1,5 L · fasola perłowa 1/2 szkl · pieczarki 8 szt · tłuszcz · cebula · mąka pszenna 1 lyżka · ser biały 10 dag · natka pietruszki · sól · pieprz · gałka muszkatołowa mielona Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimnym wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny; potem ugotować. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, dodać do fasoli pod koniec gotowania i ugotować(...)miękkości. Cebulę obrać, opłukać , drobno posiekać, usmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z zupą, chwilę pogotować, doprawic do smaku. Przed podaniem posypać posiekana natką i przetartym przez sito serem twarogowym. Podawać z łazankami
Camilla w kuchniuniwersalnego przepisu na żur. W Polsce można znaleźć różne jego odmiany regionalne, jak na przykład żur stryszewski, do którego dodaje się... pieczarki... W innych przepisach na tę zupę możecie znaleźć rozgotowane ziemniaki - to żur zalewajka. Nie zawsze też do przygotowania żuru używa się zakwasu żytniego - zamiast mąki żytniej wykorzystuje się owsianą. Mój żur gotuję jednak na zakwasie żytnim(...)Jeśli lubicie, możecie dodać też ugotowane na twardo jajko. Ja wolę żur bez jajka - moim zdaniem pasuje ono bardziej do białego barszczu. Składniki (na średni garnek): 1,5 l warzywnego bulionu 1 l młodego zakwasu (3-4 dniowego) ok. 300 g wędzonego boczku 1 pęto dobrej, niezbyt grubej kiełbasy 2 marchewki starte na grubych oczkach 3 ziemniaki 3 ząbki czosnku
W SMAKSkładniki: 1/2 selera 1 korzeń pietruszki 3 marchewki 30 dag wędzonego boczku 1/2 pęczka natki pietruszki 2 gałązki lubczyku 6 ziemniaków 2 kostki rosołowe lub warzywne sól, pieprz 1,5 szklanki mąki 1 jajko sól ciepła woda Sposób przygotowania: 1. Warzywa obrać, pokroić i zalać ok. 4l wody. 2. Gdy warzywa będą na wpół miękkie dodać natkę pietruszki, lubczyk, pokrojony(...)sporą kostkę ziemniaki, kostki rosołowe. 3. Z mąki, jajka, soli i ciepłej wody zagnieść ciasto. Rozwałkować i pokroić na kluski. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodać kluski do zupy. 4. Całość doprawić solą i pieprzem
A Ty Smakuj MnieWspominałam już wcześniej, że przyprawy kuchni indyjskiej nadają nowy smak znanym nam dobrze warzywom. Warto o tym pamiętać i kiedy chcemy zjeść coś zdrowego, załadować koszyk
W kuchni wieczoremWigilię moja mama podaje dwie zupy: czysty barszcz z uszkami z nadzieniem z suszonych grzybów oraz żur z mocnym aromatem grzybów, które nałogowo przez całe lato i jesień zbiera mój tata. Do tej pory nigdzie nie jadłam smaczniejszego żuru niż w rodzinnym domu, choć staram się za każdym razem dogonić smak maminej potrawy... Grzyby zbieramy już sami, bo nałóg grzybiarski(...)przechodzi z pokolenia na pokolenie. A moi synowie uwielbiają i grzybobranie, i żurek. Składniki: 2 l wywaru warzywnego 350 ml zakwasu na żur 2 garści suszonych grzybów 8 ząbków czosnku 1 niewielka cebula 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego pół szklanki słodkiej śmietany 18% cukier i sól do smaku świeżo mielony czarny pieprz 2 łyżki majeranku Do wywaru
Czerwień i błękitwkładamy do piekarnika na 15 minut. Kolejno warzywa studzimy, a następnie obieramy ziemniaki ze skórki i kroimy na drobniejsze części. Upieczone i ostudzone warzywa dodajemy do czystego wywaru warzywnego (czosnek o konsystencji pasty należy również dodać) i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Papryczkę chili kroimy na bardzo drobno, kolendrę rozdrabniamy moździerzem, a natkę pietruszki siekamy. Pozbywamy się szypułek(...)natką pietruszki. Do kremu idealnie smakują grzanki lub prażone płatki migdałów lub słonecznika, zamiast pietruszki idealnie pasowałyby posiekane liście świeżej mięty - wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych (: Smacznego! Zupę krem wykonałysmy z dodatkiem przypraw Kamis-życie ze smakiem! Serdecznie polecamy. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id
Symfonia Smakówpóźniej z tych zielonych, chrupiących i słodkich główek pasjami wręcz przygotowywać bigosy, zupy i wszelkiej maści potrawki. Jednym z efektów tej mojej pasji w przygotowywaniu kapuścianych dań jest wegańska zupa z dodatkiem młodych ziemniaków oraz marchewek. Słodycz warzyw zyskuje tu przełamanie dzięki dodatkowi przypraw ( viva wędzona papryka!), także całość ma wyrazisty, głęboki i pełen charakteru smak. Składniki(...)mielonej kozieradki i kminku, czarny pieprz i ostra papryka do smaku, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, 1 – 2 łyżki suszonego majeranku, świeży koperek lub pietruszka do podania 1 l bulionu warzywnego lub wody Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Seler i por pokroić na cienkie plasterki, marchewki pokroić na średniej grubości plasterki. Młode ziemniaki oskrobać ze skórki i dokładnie umyć
Even Better Fooddobrze i mieć na zapas. Tyle tylko, że wolę zapakować zamrażarkę bardziej poręcznymi i gotowwymi do użycia daniami. Ale przy przegladaniu ksiażki Hugh F-W'a znalazłam wywar warzywny gotowy w 10 minut. Super! Akurat miałam podręczne warzywa, i dziecię zaśnięte smacznie w wózku (musi bidocek nadrobić niedospane nocki). Zdecydowałam się dać mu szansę, bo i czemu nie? Główna(...)seler nie bardzo, a przy cebuli się poddałam. Znaczy obie się poddałyśmy - i ja, i m-u-ż... Tak, czy inaczej. Wywar jest super! Pełen smaku, nada dodatkowego wymiaru zupom, risottom i czemu tam jeszcze. I chyba zasłużył sobie na miejsce w zamrażarce. Składniki: (na około 1,5-2 litry gotowego wywaru) 2 duże lub 3 średnie cebule
Lejdi of the housebyłoby jeść ją przez cały rok. Jedyny minusem domowego barszczu jaki przychodzi mi do głowy jest to że coraz trudniej o dobre buraki (najlepiej kupować podłużne) i że kupne zupy w kartonie są całkiem smaczne, więc trzeba się postarać, żeby różnica w smaku biła po oczach. W przeciwieństwie do kupnych i domowych uszek, kiedy kupne są zwykle tak syfne(...)sporym wyprzedzeniem – minimum tydzień od zakwasu na barszcz. Spokojnie można go zrobić 2 tygodnie czy miesiąc przed Wigilią i trzymać w lodówce. W dniu imprezy wystarczy dodać bulion warzywny z jabłkiem i gotowe. Jeśli nie mamy czasu to gotowy zakwas można kupić w sklepie ekologicznym, ale robi się go bardzo prosto. Składniki na barszcz: litr zakwasu z buraków
Ugotowane pozamiatanegałązki 1 gałązka lubczyku 1 kawałek pora 2 kg mocno dojrzałych pomidorów (użyłam odmiany bawole serce, ale inne również się nadają) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 kostki rosołowe lub warzywne sól, pieprz 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii 1 woreczek ryżu Sposób przygotowania: 1. Z marchewki (pokrojona w plasterki) , pietruszki, selera, lubczyku i pora ugotować wywar. 2. Z pomidorów ściągnąć skórkę(...)garnka wlać 1-1,5 litra wywaru z warzyw + ugotowaną marchewkę. Dodać zmiksowane pomidory, kostki rosołowe/warzywne i gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając. 4. Do zupy dodać koncentrat i wsypać ryż. Gotować do momentu aż ryż będzie gotowy. 5. Doprawić solą i pieprzem. ( Wywar z warzyw można zastąpić rosołem
A Ty Smakuj Mnieidealnie. To zdrowie na talerzu podane, bo dzięki nim witaminy, składniki mineralne, flawonidy są nam dostarczane. Kalorii liczyć nie potrzebujemy, bo dobrze o tym wiemy, że taka porcja smakowitości, warzywnej rozmaitości, wpłynie na nasze zdrowie znakomicie, smakując jednocześnie wyśmienicie. A kiedy dobrze je doprawimy, z świeżymi ziołami połączymy, apetycznie #myAmbition podamy, to efekt smakowy będzie gwarantowany(...)laurowe, wlewamy ok. 1 l i 250 ml gorącej wody i całość gotujemy do czasu, aż warzywa będą al dente. Rada: ilość dodanej wody zależy od wielkości warzyw, zupa ma być gęsta. Na sam koniec dodajemy garam masala, cieciorkę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Kiedy już uzyskamy odpowiedni, swój ulubiony smak ostrości, dodajemy szpinak, koperek mieszamy i gotowe
Moniki SmakołykiDzwoneczki brzęczą gdzieś w oddali. Słychać śmiech przepełniony niewinną, dziecięcą radością. Z kominów buchają kłęby dymu, którym pachną włosy. Niebo upstrzone setkami gwiazd zwisa nad ludzkimi
W kuchni Karmel-itkistosowanych składników, przypraw oraz prostotę i szybkość przygotowania. Dzisiejsz ą zupę, którą chc ę Wam przedstawić , przygotowałam w niecałe 30 minut. Dzięki kompozycji przypraw zupa doskonale rozgrzewa, podnosi odporność i jest idealna na jesienne, chłodne wieczory. Smacznego! **** Adoro preparare le zuppe sopratutto quando fuori dalla finestra le giornate diventano sempre più fredde e grigie(...)zuppa è facilissima oltre che veloce da realizzare. Buon appetito! SKŁADNIKI 200 g makaronu typu łazanki 250 g ugotowanej ciecierzycy 500 g marchwi 500 ml bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 limonka 1 łyżeczka nasion kopru 1 łyżeczka kurkumy w proszku szczypta peperoncino szczypta cynamonu natka pietruszki s ó l, pieprz oliwa z oliwek
La grande e la piccola cuocaPyszna, baardzo aromatyczna i rozgrzewająca zupa-krem z pieczonych papryk, pomidorów, cebulki i czosnku. Mniam <3 A całość zwieńczona uprażonym makaronem chińskim :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje: 3 papryki (u mnie 2 żółte i 1 czerwona), pokrojone na duże kawałki 4 pomidory (u mnie 2 malinowe i 2 zwykłe), przekrojone na pół 1 duża cebula, pokrojona(...)ćwiartki 2 duże ząbki czosnku, w łupinkach suszony majeranek suszona bazylia słodka i ostra papryka odrobina oleju 400 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być z kostki) 2 gałązki świeżego oregano śmietanka 18% do zabielenia (u mnie około 100 ml) 1 łyżeczka cukru sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: olej do smażenia około 40 g makaronu chińskiego (z fasoli mung, nitki
My Culinary Artpierwszym miejscu jest czysty barszcz z uszkami z grzybowym farszem. Potem barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i dopiero potem botwinka. Staram się jednak, aby choć raz w sezonie ugotować zupę z młodych buraczków z liśćmi. Ostatnia wersja zawierała młode brokuły. Dzisiaj podaję przepis... Składniki: 1 pęczek botwinki z małymi burakami 2-3 młode marchwie po ½ selera i cebuli(...)cytryny 2/3 szklanki słodkiej śmietany, np. 18% posiekany koper i natki pietruszki (dowolna ilość) sól, pieprz i cukier do smaku 1/2 szklanki koncentratu z buraków łyżeczka kminku przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu Botwinę wyszorować, buraczki obrać, zetrzeć na tarce, a łodygi i liście pokroić na bardzo drobne kawałki, zalać 2 szklankami wody, wlać ocet, dodać nieco soli oraz kminek. Gotować
Czerwień i błękitJedna z najprostszych do zrobienia zup. Wystarczy kilka składników i jest gotowa. Idealna na chłodne dni i wieczory. Czas : 45 minut (w tym 30 minut pieczenia warzyw) Szacowany koszt dla dwóch osób: ok. 15 zł Poziom trudności: łatwy Coraz więcej herbaty zamiast wody, długie skarpetki zamiast piętek, nowa ramówka w telewizji, a za oknem szaro – to najbardziej oczywiste znaki(...)fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Składniki: Pół kilograma dyni 4 pomidory 1 cebula biała 1 ząbek czosnku Pół litra bulionu warzywnego lub wody Łyżka miodu Łyżka kurkumy Łyżeczka ostrej papryki 1/4 łyżeczki suszonego imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej Szczypta cynamonu Sól Na grzanki: 2 kromki ciemnego chleba Jabłko Kilka plasterków sera pleśniowego
Niedzielny kucharzJesień może być piękna, ale i smaczna. Zupy, dania z kaszą, ryżem czy makaronem, z pewnością rozgrzeją w zimny wieczór i poprawią nastrój. Najlepsze dania, w jednym miejscu, specjalnie dla miłośników dobrego jedzenia! Smacznego! Bulgur z warzywami śródziemnomorskimi Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drożdżowe pierożki z kapustą(...)warzywa z włoskim serem mozzarella Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Fasolka po bretońsku Gęsta jarzynowa z brukselką Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami
Moja smaczna kuchnia