Dzisiaj na blogu jedna z moich ulubionych zup, a mianowicie barszcz czerwony z ziemniakami. Buraków nie wyrzucamy, ale dodajemy do zupy, dzięki czemu jest bardziej syta i zdrowsza. Składniki: 500 g wołowiny z kością (szponder, łata) 4 duże buraki 1 duża marchew po ½ selera i cebuli 3-4 ząbki czosnku 3-4 ziemniaki kilka suszonych grzybów kilka kulek ziela(...)koper l natka pietruszki (po pół pęczka) sól, pieprz i cukier do smaku 1/2 szklanki koncentratu z buraków lub 1 szklanka zakwasu łyżeczka kminku 2 łyżki majeranku przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu Buraki wyszorować, obrać, pokroić w kostkę. Zalać 2 szklankami wody, wlać ocet, dodać kminek. Gotować do miękkości. W osobnym dużym garnku umieścić kości wołowe, liście laurowe, ziele
Czerwień i błękitzdjęciu tort naleśnikowy przekładany warstwą warzywną i serową (feta). Jak zrobić nadzienie warzywne? Dowolne warzywa drobno pokroić (ja użyłam blendera, czas gotowania bardzo krótki => więcej witamin), poddusić, doprawić do smaku. Gotowy tort trzeba przykryć np. duża miską, żeby się nie zsechł i przechowywać w lodówce. Pyszny! Moje nadzienie: kilka łyżek oliwy, 3 ząbki czosnku, 1 duża czerwona papryka(...)świeży koperek, suszony lubczyk, sól, pieprz. Zielona Baza oferuje bardzo smaczne, wegańskie dania na dowóz. Menu zmienia się co tydzień, ale zawsze są stałe elementy tj. zupa, burger, danie główne, shot i sok. Są też opcje bezglutenowe. Wszystkie dania można zobaczyć na zdjęciach. Minimalna kwota zamówienia to 25 zł. kasza jaglana kurkumowa, kotlet szpinakowo-ziemniaczany, surówka
Qlinarnie i QlinarnieJeżeli tylko uda się Wam kupić świeży czosnek niedźwiedzi i topinambur, koniecznie zróbcie taką zupę. Jest lekko pikantna i z orzechowym posmakiem topinamburu. Można dodać odrobinę śmietany i podawać z grzankami. Szkoda, że sezon na czosnek niedźwiedzi trwa tak krótko! Te piękne zielone listki dostałam w prezencie, w ogródku pomału rośnie czosnek posadzony przeze mnie jesienią, a w drodze jest(...)Składniki ok 50 g liści czosnku niedźwiedziego 400 g topinamburu, obrany, pokrojony w kostkę 1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę 4- 5 ząbków czosnku 600 ml wywaru warzywnego lub z kurczaka 20 g masła Świeżo zmielony pieprz i sól morska do podania grzanki (opcjonalnie) śmietana - opcjonalnie Przygotowanie Umyć liście czosnku, pokroić w paski. Ząbki czosnku obrać
Stare GaryRoladki z cukinii Sałatka z fasolki i groszku Sałatka z cukinii i fasolki Placki z cukinii i fety Tarta ze szpinakiem i fetą Młode ziemniaki w zielonym sosie Francuska zupa szczawiowa Jajka zapiekane z botwinką Najprostsze grillowane szparagi Zielony omlet Makaron z pieczarkami i cytryną Francuska sałatka z mlecza Tarta ze szpinakiem i jajkiem Lasagne wegetariańska Grzanki śródziemnomorskie Kanapeczki(...)papryki i koziego sera Kolorowa tortilla z piekarnika Risotto z grzybami i dynią Cypryjskie kanapki z halloumi Parmigiana z patisonów Fasola w sosie pomidorowym Turecka pasta z bakłażana Gulasz warzywny po hiszpańsku Pasta z fasoli i fety Minestrone z młodych warzyw Omlet ze szparagami i miętą Spaghetti z pesto szparagowym Omlet z botwinką z Prowansji
Chilli Czosnek i OliwaProponuję dziś przepis na najpyszniejsze i najprostsze leczo z kiełbasą , jest po prostu genialne , ale warunkiem sukcesu jest użycie takiej wielkiej, działkowej, przerośniętej cukinii (zdjęcie poniżej
Kawa z mlekiemOstatnimi czasy często gości na naszym stole szpinak. Jestem jego wielbicielką! A to jak bardzo jest zdrowy to już gratis! Uwielbiam na kolację (do
IzaGotujeVichyssoise- klasyczny, jasny krem z ziemniaków i porów, którą tradycyjnie serwuje się na zimno, jednak ja zdecydowanie wolę wersję gorącą. Delikatny w smaku, gęsty, bardzo smaczny
Kraina Miodem PłynącaZupa krem z pieczonych pomidorów i papryki, prosta w przygotowaniu, pyszna, aromatyczna i sycąca. Na pomidory i paprykę to najlepszy teraz czas, szkoda nie wykorzystać ich potencjału. Pieczone warzywa sprawią, że danie nabierze całkiem nowego wymiaru. Podałam z ziołowymi grzankami (przepis tu ) i kleksem jogurtu greckiego. Smakowała wybornie! Składniki na 4 porcje: około 1 kg pomidorów (u mnie malinowe(...)czerwone papryki 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy/oleju oregano, rozmaryn sól, pieprz 0,5 łyżeczki cukru papryka słodka w proszku bulion warzywny- 1-1,5 szklanki Wykonanie: przygotować 2 blaszki. Na pierwszej ułożyć skórą do góry, przecięte na pół papryki, pozbawione gniazd nasiennych i gąbczstych błon. Pomidory przeciąć na połówki, posypać solą, obłożyć rozmarynem i oregano. Pomiędzy umieścić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!arborio. Można kupić w dyskontach i warto mieć go w szafce. Po drugie, warto używać własnoręcznie zrobionego bulionu. Ja co jakiś czas gotuję bulion drobiowy. Można go zjeść jako zupę i 2-3 szklaneczki zamrozić w zamrażalniku. Potem taką szklaneczkę dolewam do wywaru ze szparagów (jak w tym przepisie) czy z grzybów i to w zupełności wystarczy. Po trzecie, używajcie(...)Radzę max 3 składniki poza bazową cebulkę i serem dodawanym na końcu, choć sama nie wiem czy dodaję więcej niż 2. Składniki: 150g ryżu arborio (do risotto) szklaneczka bulionu warzywnego lub drobiowego 175ml białego wytrawnego wina (kieliszek) 1/2 białej cebuli pokrojonej w drobną kostkę 250g szparagów 125g wędzonego łososia porwanego na mniejsze kawałki widelcem masło do smażenia oliwa z oliwek
W kuchni wieczoremKolejna zupa do kolekcji. Dzisiaj padło na przepyszny krupnik. Do tej pory robiłam go już kilka razy i zazwyczaj na kaszy jęczmiennej. Ale od czego są eksperymenty w kuchni. Mała podmianka na pszenicę durum i nowa odsłona jak się patrzy. Do tego oczywiście rosołek drobiowy i... już mi więcej do szczęścia dzisiaj nie potrzeba. Krupnik na kurzej nóżce 1 udko(...)drobiowe 1,5 l wody ziele angielskie, liść laurowy marchew pokrojona w plasterki 2 ziemniaki pokrojone w kostkę 0,5 szklanki pszenicy durum mieszanki warzywnej (do smaku) natka pietruszki Udko zagotowałam z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Kiedy już było miękkie wyjęłam, wystudziłam. Mięso oddzieliłam od kości, posiekałam na drobno. Do wywaru dodałam pokrojoną marchewkę i ziemniaki. Gotowałam
bastalenarozgrzewających potraw. Świetnym pomysłem na zimowy obiad może być dzisiejszy krem z białych warzyw. Jest lekki i aksamitny, a jednocześnie bardzo sycący i rozgrzewający. Jako dodatek do zupy zaproponowałem Wam prażone pestki słonecznika. Ale możecie również przygotować go z pestkami dyni. A dla tych co nie przepadają za ziarnami i pestkami polecam przygotowanie razowych grzanek. Czas przygotowania(...)białe cebule 2 ząbki czosnku 400 ml śmietany 18% 1 łyżka masła 3 łyżki pestek słonecznika 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki tymianku 1 kostka bulionu warzywnego sól, pieprz oliwa z oliwek ( użyłem greckiej oliwy Pamako ) PRZYGOTOWANIE: Seler, pietruszkę i ziemniaki obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Tak, aby woda przykryła
kulinarnyJaTo musi być smaczny krem z buraków skoro osóbka, która nie przepada za barszczem powiedziała "pyszny". Lekki, nie aż tak buraczkowy za sprawą dodatku pieczonych ziemniaków
Mango Papajasmakuje, ale dla bardziej wymagających mogą to być np chipsy z boczku, groszek ptysiowy itp. Składniki: 3 średniej wielkości cukinie zielone 1 cukinia żółta 1 koncentrat bulionu warzywnego 750ml wody zimnej 4 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki ziaren dyni+ do posypania na talerzu 2 łyżki oliwy z oliwek 2 duże ząbki czosnku 1 średnia cebula biała 50ml słodkiej śmietany(...)nasion cukinię w mniejszych kawałkach. Zalewamy wodą oraz bulionem i ponownie włączamy prędkość 6, temperaturę 90⁰C i czas 40 minut. 5 minut przed końcem stopniowo dolewamy śmietankę. Zupę miksujemy na prędkości 12 przez ok 30 sekund. Podajemy z ziarnami i grzankami. Sposób przygotowania tradycyjny: Ziarna słonecznika i dyni prażymy na oliwie. Można to zrobić od razu w garnku
Kuchnia w czekoladzieprzeglądałam najnowszą książkę Marty Dymek "Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata". Jako pierwszy zrobił ją mój kolega z pracy ale pozmieniał co nieco, bardzo mi zupa posmakował więc zrobiłam ja sama nie kombinując zbytnio. Efekt był jeszcze lepszy! pachnie, smakuje i syci! u mnie z młodej kapusty :) Kapuśniak po żydowsku 1 cebula 2 ząbki czosnku pół szkl(...)szkl. pęczaku pół łyżeczki soli 1 puszka krojonych pomidorów po łyżeczce majeranku i soku z cytryny pół łyżeczki cynamonu ok 1-1,5 litra wywaru warzywnego sól i pieprz do smaku Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Podsmażamy je na oleju w dużym garnku razem z rodzynkami i przyprawami. Smażymy je ok 5 minut tak by cebula stała się złota
Dzieje kuchennej Wiewiórystron znanego marketu znalazłam przepis na zupę krem z marchewki z dodatkiem imbiru i pomarańczy. Zabrzmiało to na tyle kusząco, że podjęłam wyzwanie i wypróbowałam na sobie. Ogólnie smak zupy bardzo ciekawy, przywodzący na myśl smaki daleko wschodnie, chociaż nie mogę szczerze napisać, że w tej wersji oszalałam na jej punkcie. Mam ochotę zrobić ją jeszcze raz po swojemu (np.z(...)cebule 1 niewielki kawałek świeżego imbiru (około 1 łyżeczki po starciu) sok z 1 pomarańczy 50 g masła sól, pieprz i śmietana do smaku 2 litry bulionu warzywnego Przygotowanie: Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę siekamy i podsmażamy w rondlu na maśle dodając starty drobno imbir. Do zeszklonej cebuli i imbiru dodajemy marchew oraz
Bon appetit mon amieW takie upały zwykle nie mamy ochoty na ciężkie, tłuste potrawy i z przyjemnością sięgamy po coś lżejszego. Chłodniki , kremy , i sałatki najczęściej goszczą na stołach
Ostra na Słodko