porcje: 500 g schabu wieprzowego 1 duża cebula (ok. 150 g) 1 średnia marchewka (ok. 80 g) 1/2 małej pietruszki (ok. 40 g) 500 ml wywaru z grzybów (ewentualnie warzywny też się sprawdzi) 2 woreczki kaszy gryczanej (ok. 200 g) 1 łyżka masła klarowanego (ok. 10 g) 1 łyżka mąki sojowej odtłuszczonej (inna też się nada(...)miarę dużej patelni rozgrzałam masło. Dorzuciłam cebulę i mięso. Podsmażałam na średnim ogniu aż się zarumieniły. Następnie dorzuciłam marchewkę i pietruszkę. 4. Całość zalałam wywarem (wykorzystałam wywar z zupy grzybowej, ale można również wykorzystać rosół, a dla smaku dorzucić kilka suszonych grzybów) i gotowałam na małym ogniu przez 40 minut. 5. Do małego słoika wsypałam łyżkę mąki, dolałam odrobinę
Vroblewska-fitlifezwykły rosół, to smak mojego dzieciństwa, który jakiś czas temu postanowiłam odtworzyć i, nie chwaląc się, zrobiłam to niemalże wzorowo :) Na początek, coby nie było nudno, przydatny cytat: Aby zupa była esencjonalna i klarowna, powinna się gotować z początku na wielkim, potem na wolnym (to jest małym ) ogniu: inaczej przez zbyteczne parowanie ulotni się i przeszkodzi odłączeniu mętów, które(...)łaty wołowej - 200 g schabu - duża marchew - niewielki kawałek selera - takiż kawałek pora - dwie małe pietruszki (korzeń plus natka) - ćwiartka papryki czerwonej - 2 ząbki czosnku - 1 cebula - 3 kostki warzywne W sumie całą tajemnicą tego konkretnego rosołu był jego skład, teraz to już nawet nie ma czego opisywać ;) No ale po kolei - najpierw wrzucamy do garnka umyte i pokrojone mięso
Kulinarne zapędy Kokosaryby nie były karmione rarytasami, co niestety odbija się na jakości mięsa. Dla maksymalnych korzyści zdrowotnych, rybę należy upiec (np. w rękawie), poddusić czy ugotować na wywarze warzywnym. W ten sposób zrobimy danie mniej kaloryczne, a dodatkowo delikatniejsze dla żołądka. Do tego nie warto żałować ziół - wspomagają trawienie i pozwalają na użycie mniejszej ilości soli. No i oczywiście(...)zioła i czosnek). Taki trik dodatkowo poprawi trawienie. Szklanka barszczu bez uszek to 36 kcal, natomiast taka sama ilość z 10 uszkami to już 230 kcal. Zupa grzybowa Grzyby składają się w większości z wody i są niskokaloryczne. Niestety mają to do siebie, że są ciężkostrawne. Dlatego jeśli ktoś ma problem z chorobami wątroby, żołądka czy jelit, powinien
Powiedz dietom nieSezon grillowy jeszcze trwa. Tym wpisem chciałbym Wam pokazać w jaki sposób można przygotować szybkie danie na grilla. Madzia postawiła przygotować Szaszłyki z szynki w marynacie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sezon dyniowy w pełni, pora więc wykorzystać po raz kolejny to wdzięczne i smaczne warzywo. Tym razem postanowiłam przygotować dynie w duecie z innym typowo jesiennym
Kulinarne przygody GatityChwytam wiosnę każdą komórką ciała, napełniam się nią przy każdym oddechu, każdym uśmiechu, radości oznace. Ptasie radio wypełnia mi głowę, otwarte okno i już wszystko gotowe
W kuchni Karmel-itkiDorsz to bardzo smaczna i zdrowa ryba, niestety niedoceniana jak każda inna ryba. Ma białe mięso. Jest podstawą wielu popularnych dań np. takich jak zupa rybna. Można przygotowywać go na wiele sposobów. Niektórzy smażą filety w panierce, jeszcze inni pieczą rybę w piekarniku. Czasem wystarczy sok z cytryny, kilka ziół i aromatyczne danie gotowe. Dorsz, którego przygotowałam jest zdrowy, lekki(...)szpinak mrożony siekany 300 g. ( odmrożony ) czosnek 3 ząbki sok z cytryny ok. 2 łyżek sól i pieprz do oprószenia ryby natka pietruszki siekana 4 łyżki bulion warzywny 300 ml. ser feta classic Apetina 150 g. pieprz do smaku masło klarowne 2 łyżki METODA: Filety z dorsza pokroić na mniejsze części. Każdy kawałek oprószyć solą, pieprzem
Kuchnia Paulettesniewyrośniętemu burakowi , okażmy odrobinę litości i zróbmy zeń smakowitą zupę doprawioną czosnkiem, octem balsamicznym i ostro-słodkim posmakiem owoców jałowca . Zaprośmy młode ziemniaki i koperek - botwinka gotowa na konsumpcję. Zupa z botwinki, marchwi i owoców jałowca Parę marchewek kroimy w słupki i podsmażamy w garnku na oleju wraz posiekana cebulą do momentu aż te składniki nabiorą słodkości (doprawiamy szczyptą solą(...)szmatce, której należy nadać kształt sakiewki, po czym związać nicią, wyciągnąć na koniec gotowania). Dodajemy parę łyżek octu balsamicznego, świeżo zmielony pieprz i po chwili dolewamy gorącej wody / bulionu warzywnego / rosołu. Gotujemy do miękkości buraki i na koniec dorzucamy posiekane łodygi wraz z liśćmi - czekamy aż staną się także miękkie. Doprawiamy na koniec solą i pierzem, podajemy z młodymi ziemniakami
Right Behind The Kitchenpomidorowy nie ustępuje owocom cytrusowym . Szklanka soku zaspakaja połowę zapotrzebowania dobowego organizmu na witaminy A i C . Pić po szklance w ciągu dnia lub w połączeniu z sokami warzywnymi np : 54 ml soku z pomidorów + 108 ml soku z jabłek +54 ml soku z dyni + 24 ml soku z cytryny zastosowanie : mieszanka soków wspaniale oczyszcza organizm ze śluzu i sprzyja(...)działanie antybiotyczne, ponadto wywiera korzystny wpływ hamujący na komórki nowotworowe."-Leki z Bożej Apteki - J.Schulz, E.Uberhuber Ja mój sok przechowuję w słoiczkach i w zimę będzie dodatkiem do zupy pomidorowej . Okazuje się ,że niezłe są te pomidorki
Proste PotrawyI tutaj zaczynają się u nas schody :P ale po co mówić co to pływa :D Bosze! Mięcho, to mięcho :P Surowe czy jakie tam inne
R'n'G Kitchenreguły gotujemy go i zjadamy z odrobiną soli. To chyba najbardziej popularny na niego pomysł. A gdy już się nam znudzi, możemy z niego wyczarować przeróżne pyszne dania: zupy, pasty, sałatki, jajecznice, omlety, pierogi, zapiekanki... Pamiętajmy tylko, że bób warto gotować na parze - to idealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych(...)bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym Zielone warzywne curry ------------------------------------------------------------- Sałatka z bobem i ziemniakami Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1000 g młodych małych ziemniaków 500 g bobu 1 szalotka 1/2 pęczka koperku Sos: 1 łyżeczka musztardy
Kulinarne przygody Gatityreguły gotujemy go i zjadamy z odrobiną soli. To chyba najbardziej popularny na niego pomysł. A gdy już się nam znudzi, możemy z niego wyczarować przeróżne pyszne dania: zupy, pasty, sałatki, jajecznice, omlety, pierogi, zapiekanki... Pamiętajmy tylko, że bób warto gotować na parze - to idealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych(...)bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym Zielone warzywne curry ------------------------------------------------------------- Sałatka z bobem i rzodkiewką Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g bobu 1000 g młodych małych ziemniaków 1 pęczek rzodkiewek 1/2 pęczka koperku sok z 1/2 cytryny oliwa
Kulinarne przygody GatitySezon na bób w pełni, dlatego najwyższy czas na zestawienie 6 najsmaczniejszych dań z bobem w roli głównej. Wybrałam dla Was potrawy, które szczególnie lubię i
365 dni dookoła kuchniprezentem dla fanów zdrowego odżywiania oraz osób, które w kuchni lubią eksperymentować. Jest pomocna w przygotowywaniu zdrowych i bogatych w witaminy potraw. W szybki i łatwy sposób można wyczarować warzywne makarony, spirale, plasterki czy krótkie paski. Z takiego prezentu na pewno ucieszą się weganie i wegetarianie, bezglutenowcy czy fani kolorowych sałatek. Cena: 300 zł Gdzie kupić? drobne-agd.pl Zestaw(...)herbaty. To bardzo efektowy zestaw, który pięknie się prezentuje. Cena: 119,99 zł Gdzie kupić? www.aledobre.pl Kość na przyprawy PULKE Kość na przyprawy to prezent dla wielbicieli zup i bulionów. Skutecznie eliminuje problem z pływającymi przyprawami jak liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, tymianek czy rozmaryn. Do pojemnika wkłada się przyprawy i gotuje razem z zupą. Jak zupa jest już
My Chcemy JeśćJesień i zima to dla mnie czas kiedy najczęściej przygotowuje szybkie, pożywne i aromatyczne gulasze oraz zapiekanki. Wiosną i latem wolę lekkie dania takie jak sałatki czy zupy krem. Przepis na dzisiejszy gulasz z ziemniakami, groszkiem i czerwona fasolką powstał dość spontanicznie po przejrzeniu zawartości szafek i lodówki. Użyłam do niego groszku mrożonego ale taki konserwowy też spokojnie się nada(...)umytych, obranych i pokrojonych w mniejsze części puszka czerwonej fasolki konserwowej – odsączona z zalewy 450g mrożonego groszku 300g pieczarek, obranych i pokrojonych w mniejsze kawałki 400 ml rosołu warzywnego łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, czerwony pieprz, czarny pieprz masło małe opakowanie śmietanki 12% łyżka mąki pszennej Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzewamy masło i podduszamy pieczarki z odrobiną soli
Życie ze smakiemobróbki: można je smażyć, piec i dusić. No i ten smak :))! Delikatny i wyrazisty zarazem... Po tym kwiecistym wstępie zapraszam na pyszny udziec z indyka w delikatnym jogurtowo-warzywnym sosie ... Składniki: 1kg udźca z indyka (u mnie filet) 2 marchewki 1 pietruszka 1 por łodyga selera naciowego 1 cebula ziele angielskie liść laurowy ząbek czosnku 1 czubata łyżka(...)kostkę lub plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną cebulę oraz pora. Do podsmażonych warzyw wlewamy część rosołu od gotowania udźca, (resztę możemy wykorzystać jako bazę do zupy lub zamrozić), dorzucamy pokrojone warzywka, doprawiamy do smaku i zaciągamy łyżką mąki rozrobioną wcześniej w zimnej wodzie. Jako uwieńczenie sosu dodajemy łyżkę jogurtu greckiego. Mieszamy. Do sosu przekładamy mięso i całość
Walijskie Pichcenie