Butternut to chyba najbardziej ‘uniwersalna’ dynia; miękka, ułatwiająca obieranie skórka, bardzo małe gniazdo nasienne (więc stosunkowo niewiele ‘odpadów’ ), a do tego dobrej jakości miąższ i przyjemny
Kuchnia PokoleńJak wiecie kuchnię i ndyjską bardzo lubię i gości u mnie ona bardzo często. Pełna aromatów, barw i niesamowitych zapachów sprawia, że ślinka cieknie już na
Ostra na SłodkoBardzo rozgrzewające, wyjątkowo pikantne danie. Idealne na mroźne dni. Obecność papryczki chilli przyśpiesza nasz metabolizm. Danie bardzo łatwe do przygotowania, niestety wymaga kilku orientalnych składników, ale
Moja DelicjaBulion stanowi podstawę dla większości gotowanych przeze mnie zup. W związku z czym doczekał się osobnego przepisu. 1 porcja rosołowa mięsa z indyka (600g) 1 pęczek włoszczyzny (por, seler, pietruszka, marchew) sól morska pieprz ziele angielskie liść laurowy Składniki pozwalają na wykonanie ok. 1-1,2 l bulionu. Przygotowanie. Mięso z indyka dobrze wypłukać i zalać 1,5 litrem wody(...)odcedzić i przelać do osobnego pojemnika. Jeżeli zrobimy bulion z podwójnej porcji możemy go z powodzeniem zamrozić. Warzywa z bulionu możemy wykorzystać na kilka różnych sposobów: galaretka, pasztet , sałatka warzywna
Pij soki wyciskaneCzasem tak sobie siedzę z kawą w ręcę i zastanawiam się nad ciekawymi połączeniami smakowymi. Sezon na szparagi w pełni. Tego dnia, wróciłam z koszem zielonych szparagów z targu. Zupa krem, brzmiała jakoś tak banalnie, tarta ze szparagami bardzo mnie pociągała, jednak nie chciało mi się spędzić tego popołudnia na ugniataniu ciasta. Pomyślałam tak sobie, że jeszcze nigdzie nie widziałam(...)oczywiście w towarzystwie wina! Kremowe jaglotto ze szparagami, rozmarynem i wegańskim parmezanem Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 80ml mleka kokosowego 125ml wytrawnego wina białego 2 i 1/3 szklanki bulionu warzywnego (ewentualnie wody) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duża szalotka lub pół dużej białej cebuli 8-10 zielonych szparagów 90g pora 1 łyżeczka wegańskiego masła, lub 3/4 łyżeczki oleju kokosowego
Fill The BowlCzasem tak sobie siedzę z kawą w ręcę i zastanawiam się nad ciekawymi połączeniami smakowymi. Sezon na szparagi w pełni. Tego dnia, wróciłam z koszem zielonych szparagów z targu. Zupa krem, brzmiała jakoś tak banalnie, tarta ze szparagami bardzo mnie pociągała, jednak nie chciało mi się spędzić tego popołudnia na ugniataniu ciasta. Pomyślałam tak sobie, że jeszcze nigdzie nie widziałam(...)oczywiście w towarzystwie wina! Kremowe jaglotto ze szparagami, rozmarynem i wegańskim parmezanem Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 80ml mleka kokosowego 125ml wytrawnego wina białego 2 i 1/3 szklanki bulionu warzywnego (ewentualnie wody) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duża szalotka lub pół dużej białej cebuli 8-10 zielonych szparagów 90g pora 1 łyżeczka wegańskiego masła, lub 3/4 łyżeczki oleju kokosowego
Fill The BowlDahl - ani zupa, ani gulasz. Według mnie - lepsza wersja swojskiej pomidorowej ;). Można ją podać jako zupę, ale równie dobrze sprawdzi się w roli dania głównego. Garam masalę można kupić gotową - czasami można ją znaleźć w dobrze wyposażonych marketach lub na stoiskach z przyprawami. Mi akurat się skończyła, ale z pomocą przyszła książka "Kuchnia Kryszny" (autor: Adiraja Dasa ). Na końcu(...)krótko na rozgrzanym w garnku oleju. Do garnka wsypać wszystkie przyprawy, podsmażyć jeszcze kilkanaście sekund, aż zrobią się jeszcze bardziej aromatyczne. Dodać pomidory z puszki i przecier, zalać wywarem warzywnym, dodać soczewicę i mleko kokosowe. Wymieszać, gotować przez ok. 25 minut (aż soczewica zmięknie). Na końcu doprawić sosem sojowym do smaku (ja wlałam ok. 1 łyżki). Garam Masala wg Kuchni
Kuchnia w szuwarachWczoraj podałam przepis na zakwas na żurek, więc dzisiaj nie obędzie się bez żurku. Przepis podaję na 8 osób Składniki: 2 litry wody 750
Na słodko lub wytrawniebędzie idealny przepis na Wielkanoc, ale jest tak pyszny, że warto jadać go przez cały rok. Tak jak na wigilię je się barszcz czerwony, czyli codzienną zupą, ale w wersji na bogato, tak żur wielkanocny ma się nijak do codziennego białego barszczu. Przede wszystkim jest przygotowany na domowym zakwasie, który trzeba nastawić co najmniej tydzień wcześniej. Im dłużej stoi(...)wydajemy wiele porcji, może być to kłopotliwe, więc wtedy spokojnie poprzestajemy na zwykłym talerzu. Tradycyjny żurek wg. przepisu mojego męża ma też tę specyfikę, że każdy wywar (żeberka, bulion warzywny i grzybowy) gotuje się oddzielnie i łączy ze sobą już gotowe. Być może wynika to z tego, że osoba, która pierwsza gotowała ten tradycyjny żurek, może kilka pokoleń wcześniej
Ugotowane pozamiataneEksplozja barw. przepis na trzy - cztery porcje 1 litr wywaru warzywno-drobiowego 200 gram kapusty czerwonej 4 małe sztuki kapusty chińskiej pak choi 12 małych marchewek
na gazieZawsze używam tylko tych grzybów, które znam. Tak więc w mojej kuchni królują kurki. Trochę jest roboty z oczyszczeniem ich ale efekt i smak są
prawdziwe jedzenieodrobiną wody. – Wlać 1 litr gorącej wody, dodać pokrojoną dynię, może być ze skórą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, gotować ok. 20 minut. – Gotową zupę zmiksować na gładki krem i podawać z burakiem startym na tarce. Mus z kalafiora i brokuła Składniki: – 1 mrożonka: kalafior, brokuł, marchewka – pęczek(...)godzinę. – Z cukinii zrobić makaron za pomocą specjalnej temperówki do warzyw i zalać go wrzątkiem na 2 minuty, odcedzić. – Podawać warzywny bulion z cukinią, odrobiną wiórków z marchewki i pietruszką. Rosołek z vegetti marchwiowym Gotować rosołek jak poprzedni. Podawać z makaronem z marchewki wykonanym temperówką
To co kochamnaszej lodówce! Jest tak cudownie uniwersalna - możecie przygotować z jej użyciem tyle wspaniałych dań - np. kanapka z cukinią i pomidorkami , cukiniowy makaron z krewetkami , szybka tarta z cukinią , zupę pomidorową z rybą i cukinią , cukiniowy makaron z mozarellą i warzywami , wiosenne racuszki z cukinią i świeżymi ziołami czy pyszne risotto . Sałatka jest pyszna! Z różnymi teksturami - jest w niej(...)Fasolkę oczyścić i odkroić końcówki - większe fasolki przekroić na połowę i gotować w wodzie przez ok. 7-10 minut - ma być jędrna! Kuskus został przez nas wcześniej zalany bulionem warzywnym, przykryty talerzykiem i zostawiony na kilka minut. Do miseczki nałożyć warstwami kuskus, fasolkę, marchewkę, ciecierzycę i cukinię. Całość posypujemy posiekaną z grubsza natką pietruszki, pokruszoną fetą i ziarnami. Uwagi
Plate of Joystał się jedną z moich receptur na szybki i zdrowy posiłek w tygodniu. Klopsiki z indyka są dietetyczne, smaczne, proste w przygotowaniu. Możemy serwować je w różnych formach, sosach, zupach, sałatkach, z ziemniakami, ryżem, spaghetti. Ponadto mięso z indyka jest najzdrowszym z mięs cenionym przez dietetyków poprzez wysoką wartość odżywczą i stosunkowo niską kaloryczność. Pierś indyka jest najchudszym mięsem, źródłem(...)łyżki siemię lniane 2 szt jajko 2 szt cebula 2 szt marchewka 2 szt koperek pęczek 200 ml śmietana 30% 2 łyżki mąka pszenna 1,5 litr bulion warzywny lub drobiowy 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki pieprz ziołowy pieprz czarny mielony Sposób przygotowania Mięso mielimy na drobnym oczku, dodajemy płatki jaglane, siemię lniane, posiekany pęczek koperku, cebule starte
lysygotuje.plLubimy fasolkę po bretońsku i średnio dwa razy na kwartał gości na naszym stole. Najczęściej gotuję ją na wędzonym żeberku i z myśliwską kiełbaską
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała