Pada snieg. Tej zimy nikogo to juz nie dziwi, bo pada co jakis czas. Rano szukamy swego samochodu pod pierzynka z bialego puchu. Brodzimy w sniegu
Przysmaki KarolkiDzień dobry! :) Już jakiś czas temu dostałam pyszną paczkę od firmy SyS , o której wspominałam w [ tym ] poście - zapraszam do lektury. Po więcej szczegółów zapraszam na
TrufelkowoTo zdecydowanie najlepszy barszcz jaki dotychczas przygotowałam i jaki jadłam. Cudownie słodki (to za sprawą dużej ilości warzyw i słodkich buraków) o bardzo intensywnym
Smaczne Zdrowepatelni. Następnie dodaj i zeszklij cebulę. 3. Dodaj koncentrat pomidorowy i pokrojona paprykę, dokładnie wymieszaj i trzymaj na ogniu kilka minut. 4. Dodaj pomidory, ocet jabłkowy i bulion warzywny. dopraw solą i pieprzem, doprowadź do wrzenia i przykryj. 5. Po kilku minutach zdejmij pokrywkę z patelni. Trzymaj potrawę na ogniu aż większość płynu wyparuje, a papryka będzie wystarczająco miękka(...)wylej mango. Zamróź. Przed podaniem przelej foremki gorącą wodą, żeby było łatwiej wyjąć. KOLACJA K:284.2 / B:27.1 / T:12.3 / W:16.2 / Błonnik:7.3 ZUPA KREM Z ZIELONYCH WARZYW Z BAZYLIOWYMI PULPETAMI (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji Wywar z warzyw (gotowy) – 800 g (3.2 x Szklanka) Mięso wołowe (świeżo mielone z polędwicy
Powiedz dietom niefamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Fasola biała – 20 dag Kapusta biała – ½ główki Bulion warzywny – 1 L Ziemniaki – 30 dag Papryka czerwona – 1 strąk Pomidor -1 szt Natka pietruszki Pieprz kolorowy Sól Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style(...)małym ogniu gotować ok. 25 minut, następnie dodać obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz paprykę oczyszczona i pokrojoną w kosteczkę. Kapustę poszatkować cienko i dodać do zupy i dalej gotować ok. 30 minut. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na cząstki i dodać do zupy tuż przed podaniem, przyprawić solą, pieprzem oraz dodać natkę
Camilla w kuchnifazie gotowania stają się kruche, zaś przy smażeniu pozostają miękkie wewnątrz, a z wierzchu chrupiące. Dobry materiał na frytki, chipsy, placki. Idealne będą do duszenia i gotowania np. w zupie (Irys, Irga, Orlik, Flaming, Gala, Bila, Justa). Typ C to ziemniaki najbardziej mączyste, zawierające najwięcej skrobi- one łatwo się rozpadają, mają najczęściej jasny i sypki miąższ. Doskonałe na pieczone(...)gatunku. I pamiętajcie, żeby ziemniaki do gotowania obierać cienko- najwięcej dobrego kryją, tak jak wszystkie warzywa i owoce- zaraz pod skórką. Zielone i kiełkujące ziemniaki – jeśli nie macie warzywnego ogródka, od razu wyrzucajcie. Nie nadają się do spożycia przez podwyższoną zawartość solaniny- jest ona toksyczna i groźna dla zdrowia, nie rozkłada się podczas gotowania. Po tak długim wstępie
Karo in the Kitchenprezentowane na stanowiskach można było spożyć wymieniając określoną ilość kuponów nabywanych u przemiłej i pomocnej obsługi. A na stoiskach różnorodności! Od rozmaitych tart, przez profesjonalnie przygotowane sushi po innowacyjne zupy. Po prostu wspaniale. Kapitalny sposób na spędzenie czasu ze znajomymi w trochę niecodzienny sposób. Druga z inicjatyw mieściła się w pokomunistycznym pomniku Krakowa – Hotelu Forum, a nazywała się Targ: Prawdziwe(...)piekarniku risotto z bakłażanem, cukinią i pomidorami Składniki: 400g cukinii 400g bakłażana 400g pomidorów 5 łyżek przecieru pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu warzywnego 100g ryżu do risotto 1/2 szklanki oliwy z oliwek 200g sera żółtego Sól, pieprz 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Na dwóch łyżkach oliwy, na małym ogniu podsmażać cebulkę
Moja Mama GotujePierwszy raz warzywne burgery jadłam jakiś czas temu na Mazurach, a przygotowała je zagorzała wegetarianka Ledwolinka. Bardzo mi smakowały i w końcu postanowiłam zrobić wegeburgery własnoręcznie. Oto przepis, który sprawi, że nawet mięsożercy będą wniebowzięci. Składniki 1 cukinia 1 brokuł 4 średnie ziemniaki 1 pęczek dymki 1 ząbek czosnku garść rukoli 1 łyżeczka(...)wykałaczką i dekorujemy jedną czarną oliwką. Podajemy jako danie główne lub dodatek do mięsa. Świetnie pasują do nich ostre sosy orientalne. Fanom brokuł polecam także przepis na kremową zupę z prażonymi migdałami . W tym poście można także przeczytać o właściwościach brokuł
My Chcemy Jeśćspecjalne woreczki do mrożenia płynu. Kiedyś mroziłam w nich zupy i wiem, że takie woreczki spełniają swoją funkcję należycie:) Zamrożony wywar będzie Was błagał:) o przekształcenie go w pyszną zupę, sos lub po prostu posłuży jako zdrowa, PRAWDZIWA przyprawa. Już mi ślinka cieknie;) Co potrzebujecie? duży garnek, taki naprawdę duży:) 500-600 gramów mięsa 1 cały por (biała(...)części warzyw trzeba się pozbyć, np. rozgotowana cebula i por. Chyba, że dodacie do zapiekanki mięsnej, jeśli taką planujecie:) Ale pietruszkę, marchew i seler możemy wykorzystać do tradycyjnej sałatki warzywnej. Mięso można zmielić i zrobić np. krokiety. Wszystko zależy od tego, w jakiej postaci było mięso. Skrzydełka można doprawić i na chwilę podpiec w piekarniku - to już Wasza
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G Kitchenchemiczną bombą". Jedynym ich plusem jest to, że dzięki nim zyskujemy trochę czasu, ale nic więcej! Dlatego chciałabym Wam pokazać, w jak prosty sposób możemy przyrządzić domowy koncentrat bulionu warzywnego, który starczy nam na dłuugi czas. Jest zdrowszy, obfity w warzywa, wiemy co w nim jest, a przede wszystkim smakuje o niebo lepiej. W podobny sposób możemy przygotować koncentrat bulionu(...)pozostawiamy do ostygnięcia i umieszczamy w lodówce. Tak przygotowany koncentrat możemy przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy. !!! Stosujemy 1 czubatą łyżeczkę na 500g wody. Świetnie sprawdza się w zupach i sosach. Sól pełni tutaj rolę środka konserwującego, stosując koncentrat wedle zasady, po wymieszaniu z wodą bulion nie będzie za słony. Smacznego
Be Fit Be StrongDziś na blogu najprostsze danie ze szparagów, czyli po prostu pieczone szparagi z odrobiną oliwy z oliwek, solą i pieprzem. To fajna odmiana dla szparagów
Kulinarne przygody GatityWitajcie :-). Dziś później, bo musiałam dzieci ogarnąć, teraz już oboje w domu, więc ciężko będzie ;-). Młoda temu starszemu nie odpuszcza i ciągle tylko wojna i krzyki
kruche babeczkiBrokuły - to warzywo uwielbiane przeze mnie w każdej postaci. Są doskonałe gdy mamy ograniczony czas na przygotowanie pyszności w kuchni. Ponadto są świetnym źródłem rozmaitych substancji
psgotujemyTo danie jednogarnkowe z kategorii tych, które się albo uwielbia, albo nie bierze do ust. Ja jestem gdzieś pośrodku tej konfiguracji.Zawsze gdy z Mamą je gotujemy
Gosia gotuje