zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:277/331)

Tabbouleh – libańska sałatka z bobem, quinoą i ziołami 203

Tabbouleh libańska sałatka z bobem, quinoą i ziołami. Jest to odmiana arabskiej, dokładnie libańskiej, sałatki z warzyw z kaszą kuskus. Jednak zamiast kaszy kuskus można też

Pociąg Do Kuchni
Tarta z cukinią i nadzieniem serowym 122

fasolą czy tez specjalnymi kuleczkami. Dopiero na podpieczony spód wykładamy masę serową i na górę cukinię z pomidorem. Jeśli macie pod ręką bakłażana, również sprawdzi się idealnie w naszym warzywnym zestawieniu. Co ważne, warto pokroić cukinię na szatkownicy lub naprawdę wprawnie pokroić nożem. plasterki powinny być cienkie, tylko wtedy uzyskamy odpowiedni efekt i smakowy (łatwiej przejdą smaki warzyw) i wizualne(...)stopniach- brzegi powinny ładnie się zarumienić. 4.29 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/tarta-z-cukinia-i-nadzieniem-serowym/ MieszamWGarnku   Artykuł Tarta z cukinią i nadzieniem serowym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Boczek gotowany – kuchnia podkarpacka 288

gotowanego boczku, który można kupić w sklepie. Aromat ziela angielskiego i liści laurowych jest znakiem rozpoznawczym tej pysznej domowej wędliny. Boczek gotowany jemy z chlebem, albo z tradycyjnymi sałatkami warzywnymi. Gotowanie boczku od pokoleń praktykowane jest przez wiejskie gospodynie z gminy Raniżów na Podkarpaciu (i zapewne w wielu innych miejscach). Ten rodzaj wędliny przygotowuje się z boczku uprzednio uwędzonego(...)zająć około godziny, lub dłużej, w zależności od grubości mięsa. Ugotowane mięso wyciągamy z wywaru, studzimy i chłodzimy w lodówce. Wywaru można użyć jako baza do sosu lub zupy, np. grochowej. * informacje o sposobie wędzenia boczku pochodzą z książki „Wędliny domowe, receptury i sposoby wytwarzania” Marka Bubleja. Po więcej PODKARPACKICH przepisów zapraszam TUTAJ

Trzeci talerz
JARMUŻ 167

size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Jarmuż (brassica oleracea var acephale) – jest to dwuletnia roślina warzywna z rodzaju kapustnych. Znana jest wyłącznie z uprawy. Ma najmniejsze wymagania ze wszystkich roślin kapustnych i to zarówno co do ciepła jak i gleby. Glebę przygotowuje się(...)przypomina zapach kapusty lub kalafiora i ma również specyficzny smak. Częścią jadalna jarmużu są liście, które można jeść w stanie surowym lub po ugotowaniu, czy też jako dodatek do zup. Można go również zamrozić i konserwować. Liście jarmużu mnoga być spożywane w postaci rozmaitych dań: zup, surówek, zapiekanek, makaronów, czy naleśników. Dobrze łączy się z owocami morza, rybami, stekami, orzechami

Ciastka - domowe słodkości
Wiosenne porządki i gotowane perły. Risotto. 178

ciastem  z rabarbarem. Na chłodnik jednak za zimno, a na świeży rabarbar za wcześnie. Co jest zatem na czasie? U mnie wiosenne porządki w zamrażarce. Ogrzewam się zupą z dyni, pocieszam malinowym ciastem i gotuję rabarbarowy kompot. To zdecydowanie moje ulubione porządki. Jedyne, na jakie zawsze mam ochotę. Szykując się na wiosenno-letnie smaki ogrzewam się ich wspomnieniami(...)uprzedzam, nie będzie łatwo:) Powodzenia! Na Wasze odpowiedzi czekam do wtorku do godz. 24.00. RISOTTO DYNIOWE   /na 2 osoby/ 2 szalotki 200 g ryżu arborio 300 ml bulionu warzywnego  ok. 70 ml białego wina 1 łyżka masła kilka łyżek oliwy filiżanka pure z dyni sól, pieprz do smaku garść świeżo startego parmezanu  Szalotki obrać i drobno pokroić

KUCHARNIA
Minestrone i Węgry (1) 153

para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Tę tradycyjną zupę włoską można przygotować z dowolnego zestawu warzyw (ja obowiązkowo dodaję tylko seler naciowy). Składniki: 6 łyżek oliwy 2 łodygi selera naciowego 1 bardzo mały kawałek białej kapusty 2-3 ziemniaki ½ małej cukinii(...)para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Znów kluseczki i sałatka warzywna Jadłodajnia Falánk Fanny przy głównym deptaku Jedna z wielu piwniczek winnych w Dolinie Pięknej Kobiety. Można tu degustować i kupić wino.   Egerszal ó k: gorące (i śmierdzące) źródła

Qlinarnie i Qlinarnie
Cebula - warzywo nie tylko do płaczu 111

zgagą, a także przy niewydolności serca. Cebula w kuchni ma wiele zastosowań dodawana do duszonych mięs idealnie z nimi harmonizuje; poprawia smak sałatek, sals, sosów; jest składnikiem marynat warzywnych i mięsnych; pokrojona w plastry i uduszona z niewielką ilością kiełbasy jest prostą i smaczna potrawą; z rybami, a zwłaszcza ze śledziami, tworzy pyszne dania, suche łupinki od cebuli są świetnym(...)brudną wodą. Czy zjedlibyście brudną gąbkę?... Zachęcam Was do dyskusji. Podzielcie się swoją wiedzą na temat cebuli i przepisami na domowe nalewki czy syropy. Ja polecam Wam cebularze i zupę cebulową . A jakie są Wasze ulubione dania z cebulą w roli głównej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron 178

Przepis na tagliatelle al ragu na blogu już w poniedziałek. Wtorek – 3xB: Sałatka z pieczonych batatów, czerwonych buraków i brukselki Ta sałatka jest owocem (jeśli tak można powiedzieć o warzywnym daniu ;-)) lektury zagranicznych blogów wegetariańskich, których coraz więcej czytamy. Cenimy je za pomysłowość i bogactwo smaków, a także dobór składników. Od siebie dodaliśmy krewetki , żeby danie było bardziej sycące(...)wielu naszych dań, esencjonalny bulion zrobiony na gotowanym godzinami na wolnym ogniu mięsie różnych gatunków. Rosół bazowy to genialna sprawa – doskonale się przechowuje i może być podstawą niezliczonej ilości zup. Jest aromatyczny, zdrowy, nie zawiera konserwantów. W przeciwieństwie do kostek rosołowych czy zup w proszku. Rosół wystarczy mocno podgrzać i przyprawić, np. sosem sojowym oraz odrobiną oleju sezamowego i posiekanego

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron 202

Przepis na tagliatelle al ragu na blogu już w poniedziałek. Wtorek – 3xB: Sałatka z pieczonych batatów, czerwonych buraków i brukselki Ta sałatka jest owocem (jeśli tak można powiedzieć o warzywnym daniu ;-)) lektury zagranicznych blogów wegetariańskich, których coraz więcej czytamy. Cenimy je za pomysłowość i bogactwo smaków, a także dobór składników. Od siebie dodaliśmy krewetki , żeby danie było bardziej sycące(...)wielu naszych dań, esencjonalny bulion zrobiony na gotowanym godzinami na wolnym ogniu mięsie różnych gatunków. Rosół bazowy to genialna sprawa – doskonale się przechowuje i może być podstawą niezliczonej ilości zup. Jest aromatyczny, zdrowy, nie zawiera konserwantów. W przeciwieństwie do kostek rosołowych czy zup w proszku. Rosół wystarczy mocno podgrzać i przyprawić, np. sosem sojowym oraz odrobiną oleju sezamowego i posiekanego

Niedzielny kucharz
Zakwas z buraków na barszcz 583

Domowy barszcz to coś niesamowitego. Nieporównywalny do tego z kartonika. Ma bardzo głęboki smak. Robiąc barszcz możemy posłużyć się pieczonymi burakami lub zrobić go tradycyjnie na

Poezja smaku
Risotto pomidorowe. Osobowość ziarnka. 258

Mediolanie. * Czy wiecie, że Włoski Instytut Ryżu (!) przetestował dotychczas ponad 25 000 (!) jego odmian i przyporządkował je czterem kategoriom: riso comune (idealny do słodkich potraw), riso semifino (wskazany do zup), riso fino (najlepszy do risotto) i riso superfino , do którego należy m.in. popularna w Polsce odmiana Arborio - najczęściej używana do risotto.  " Risotto to gadatliwa potrawa. Przyrządzać risotto , znaczy rozmawiać(...)Pyszne, aromatyczne, pachnące wakacjami i słoneczną Italią. To risotto powinno jak najszybciej trafić na Wasze talerze!   2 szalotki 200 g ryżu arborio Italiamo 300 ml bulionu warzywnego  ok. 70 ml czerwonego wina 4 łyżki masła kilka łyżek oliwy extra vergine Italiamo 1 słoik sugo di Datterimi con Basilico Italiamo (sos z pomidorów daktylowych z bazylią) 1/2 słoika częściowo

KUCHARNIA
Hummus – pasta z ciecierzycy, przepis klasyczny 126

czipsów. My lubimy ją wcinać, maczając w niej chleb pszenny lub jakąś bułę. Dobrze doprawiona, nie musi odrzucać od siebie nawet tych, którzy alergicznie reagują na słowa „warzywna”, „jarzynowa”, „wegetariańska” Jej smak w dużej mierze zależy od dodatków, z którymi warto eksperymentować. Jako dodatek posłużyć mogą suszone pomidory, czosnek, świeże zioła a nawet pieczony(...)gęsty, dodajemy trochę lodowatej wody. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/hummus-pasta-z-ciecierzycy/ MieszamWGarnku Zapisz Zapisz Artykuł Hummus – pasta z ciecierzycy, przepis klasyczny pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Pierogi z zieloną soczewicą. Ulubione ciasto na pierogi 197

lodu. Można go w takiej postaci dodawać jako smak do sosów mięsnych, zup (rewelacyjnie pasuje do kartoflanki, żuru czy grochówki!), zrobić z tym wywarem wytrawny czerwony barszcz czy czystą zupę grzybową. Ugotowane i ostudzone grzyby drobno siekamy. Obieramy marchew i pietruszkę, ścieramy na tarce o grubych oczkach lub bardzo drobno kroimy. Warzywa podduszamy do miękkości z łyżką oleju lub masła(...)mąki pszennej płaska łyżeczka soli 200ml bardzo gorącej wody łyżka masła /dla wegan- oleju lub oliwy/ SKŁADNIKI FARSZU 1 szklanka zielonej soczewicy 2 szklanki wody liść laurowy kostka bulionowa warzywna /bez oleju palmowego- dla wegan/ lub mięsna 2 małe marchewki 1 mała pietruszka 2 cebule 2 ząbki czosnku 10g suszonych grzybów (u mnie podgrzybki)+0,5 litra wody sól pieprz

Karo in the Kitchen
Sałatka z brokułem 226

Sałatka z brokułem jest bardzo prosta w przygotowaniu i wymaga dosłownie kilku składników. Wszystkie składniki się idealnie ze sobą komponują tworząc niepowtarzalny smak. Sałatka ta to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Warsztaty miksowania koktajli z Russell Hobbs i blender Aura Mix&Go Pro 205

jaki, pod kątem danej diety i zapotrzebowania kalorycznego, koktajl przygotować.    Części druga przeznaczona była dla nas, czyli blogerów. W trakcie jej trwania przygotowywaliśmy swoje wersje koktajli - od warzywnych (np. z jarmużem, burakiem), po różnoowocowe i niestandardowe! Pierwszy raz piłam koktajl np. z powidłami lub z masłem orzechowym! Smakują obłędnie! Koktajl z masłem orzechowym* Składniki: szklanka mleka sojowego(...)pewnością będzie często wykorzystywanym urządzeniem w mojej kuchni. Nie tylko w sezonie letnim, kiedy będę miksować koktajle, ale także jesienią czy zimą, kiedy będę przygotowywać zupę-krem, by od razu w pojemniku zabrać ją ze sobą do pracy! Serdeczne podziękowania dla Russell Hobbs oraz firmy Umbrelka za możliwość uczestniczenia w warsztatach. Smacznego miksowania

Moje Qulinaria

Proponowane wyszukiwania