Leczo z cukinią i wołowiną 2017-06-12 18:59:04 Porcje 6 Leczo to jednogarnkowe danie kuchni węgierskiej znane w wielu krajach na świecie. To taki rodzaj ragoût warzywnego z pomidorów, świeżej papryki z podsmażoną cebulą na smalcu, doprawionego papryką w proszku. W Polsce najczęściej przyrządza się je z dodatkiem cukinii, bądź kabaczka i kiełbasy. Przepis nie co zmodyfikowałam(...)solą i bazylią. Całość gotujemy jeszcze około 10 minut. Podajemy ze świeżym pieczywem bądź ryżem * użyłam wołowiny 20% tłuszczu Notes - pamiętajmy o zachowaniu odpowiedniej konsystencji dania. Leczo nie jest zupą, a sosem z dużą ilością warzyw - jestem miłośniczką chrupiących warzyw, dlatego moje leczo wygląda nie co inaczej niż większość przepisów w sieci, gdzie leczo przypomina papkę. W moim wykonaniu leczo
Wędrówki po kuchniSłodko-kwaśno-ostry strogonow z kurczaka, fasoli i ananasa, musicie spróbować! ;) Tradycyjny strogonow powinno przyrządzić się z wołowiny. Jednak ten przepis jest szybszy, mięso zastąpiłam
Zasmakuj Kuchnispędzamy czas w kuchni pichcąc co nieco. Nie wiem jak Wy, ale my częściej używamy patelni głębokiej. Po prostu więcej jest możliwości - duszone dania jednogarnkowe, a nawet małe porcje zupy. Od niepamiętnych już czasu miałyśmy problem z trwałością patelni, do dzisiaj. Wykonana jest ze szlachetnej powłoki - diamentowa ceramika, czyli ma o wiele większą trwałość na ścieranie. A przy(...)testować produkt, to na całego! Składniki: 1 szklanka ryżu arborio cukinia boczniaki papryka kawałek dyni 1 chilli 2 szalotki 3 ząbki czosnku 1 szklanka szampana około 600 ml bulion warzywny 5 łyżek sera - parmezanu/ grana padano/ lub innego Pstrąg z sosem: pstrąg 2 pomidory bazylia cytryna Przygotowanie: Na patelni wlać oliwę i zeszklić cebulę, po chwili dodać pokrojony czosnek pokrojony
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoramen" i jest daniem tej kuchni znanym na świecie prawie tak samo jak sushi, choć oryginalnie pochodzi... z Chin. Zanim dotarł do Kraju Kwitnącej Wiśni, jadało się tam głównie zupy na bazie ryb, a nie - jak ramen - na mięsie. Tak przynajmniej brzmi jedna z wielu historii dotyczących pochodzenia ramen. Największą popularność ramen zdobył po II wojnie światowej, kiedy w Japonii(...)zalewy Sposób przygotowania: Na wolnym ogniu ugotować klasyczny rosół; pod koniec gotowania dodać jasny sos sojowy. Na koniec wyjąć kurę i ugotowane warzywa (te możecie wykorzystać do zrobienia sałatki warzywnej). Gdy kura przestygnie, zdjąć z niej mięso długimi płatami i włożyć z powrotem do garnka. W osobnym garnku ugotować makaron soba (trwa to 2-3 minuty, po tym czasie należy
W SMAKPrzyznawać się bez bicia, kto lubi zabielany barszcz czerwony? Obowiązkowo z jajkiem oczywiście! Ja rzadko kiedy robię, ale jakiś czas temu Olek mnie poprosił o czerwoną
Kuchnia w czekoladziewyprodukował nowe koncentraty do zup. Są dwa rodzaje smakowe: B ARSZCZ - koncentrat z przyprawami POMIDOROWA - koncentrat z przyprawami Ja podjęłam się wyzwania i udowadniam, ze koncentrat do zupy nie musi być wykorzystany do jej ugotowania. Wykorzystałam produkt: POMIDOROWA - koncentrat z przyprawami WINIARY i przygotowałam śniadaniowe bułki o smaku pomidorowym. Dodatkowo zamiast upiec to usmażyłam ciasto. Smak wyszedł obłędny(...)Zostawiamy bułeczki na 15 minut. Po tym czasie smażymy nasze bułeczki po ok 7 cm z każdej strony. Bułki idealnie nadają się do podania ich wraz z pastami warzywnymi lub rybnymi. Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl
Kuchnia w oparachNie ma świąt wielkanocnych bez żurku! tak sobie pomyślałam planując tegoroczne gotowanie. Próbowałam wyobrazić sobie smak żuru robionego bez wędzonki i kiełbasy i o dziwo nie
Dzieje kuchennej Wiewióryjaki nadawały one życiu mieszkańców Warszawy w okresach historycznych. Trzeci wymiar to pragnienie stworzenia wyjątkowej, otwartej przestrzeni miejskiej, która będzie nawiązywać do tradycji założenia wilanowskiego, czyli do historycznych ogrodów warzywnych i fruktyfikujących, oraz do współczesnej idei otwartych ogrodów społecznych funkcjonujących jako miejsca spotkań, wymiany myśli i wiedzy. W ramach projektu przewidziano spotkania tematyczne, związane ściśle ze zmianą pór roku(...)gotowaliśmy pod czujnym okiem Maćka Nowickiego – Szef Kuchni Restauracji Villa Intrata, która jest częścią Muzeum Pałacu w Wilanowie, który zajmuje się rekonstrukcją starych polskich przepisów. W trakcie warsztatów przygotowaliśmy: zupę Montglas z kurkami ziemniaki a la Karlsruche solę w pomidorach zefir jabłeczny z bianką serownik kozi z miodem We wpisie wykorzystałam zdjęcia autorstwa Ani Dobrowolańskiej z bloga Smaczne ujęcie
Kulinarne przygody Gatityktórych zredukowano ilość wody, aby ułatwić transport, a potem ją dodano z powrotem. Do soków owocowych producenci nie mogą dodawać żadnych substancji słodzących, aromatów, barwników czy konserwantów. Do soków warzywnych można dodawać cukier, sól, przyprawy i zioła. Ostatnio soki tłoczone pasteryzowane są coraz bardziej dostępne i warto z tego korzystać, bo takie soki są smakują lepiej. Sami również od niedawna(...)takim dziecko nie będzie chciało zjeść nawet swojego ulubionego posiłku. Ja staram się dawać sok codziennie po obiedzie, jest to forma zdrowego deseru lub uzupełnienie witamin, jeśli nie było zupy. Szczególnie, że z jedzeniem warzyw u córki kiepsko, więc przecierowym sokiem marchwiowo-owocowym staram się trochę dodać jej zdrowia. Traktujmy więc soczki jako zdrowy dodatek i uzupełnienie diety dziecka
Anioszek w kuchniJesień to... sezon na dynię! A jest to warzywo jedne z najbardziej uniwersalnych - przygotujesz z niej babeczki, pierogi, placuszki, zupę, risotto i wiele, wiele innych wspaniałych potraw. Dziś chciałabym Wam zaproponować właśnie dyniowe risotto z kurczakiem i pieczarkami. Bardzo aromatyczne, szybkie, idealnie rozgrzewające w chłodne popołudnie i do tego o pięknym kolorze. Zdecydowanie jestem miłośniczką dyni, co może(...)30kcal! Składniki (4 porcje): 3 szklanki pokrojonej w kostkę dyni (użyłam pół średniej dyni piżmowej) 400g pieczarek 1 duża cebula podwójna pierś z kurczaka ok. 1 litr bulionu warzywnego lub bulionu z domowej bulionetki 300g ryżu arborio lub takiego, który akurat posiadacie 2 łyżki przyprawy curry 1 łyżka kurkumy mała łyżeczka cynamonu mała łyżeczka imbiru łyżeczka papryki słodkiej
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńNie lubisz brukselki? Ten przepis sprawi, że ją pokochasz. Brukselka w wersji orientalnej z pewnością posmakuje miłośnikom tajskiej kuchni. Jest to też szansa na polubienie brukselki
Dietologgruszki z syropu przełamanej kwaskowatym posmakiem czarnej porzeczki. Czas: 45 minut Składniki: 1/2 kg wątróbek drobiowych 2 twarde gruszki 20 dag ryżu parabolicznego 2,5 szklanki bulionu ( może być warzywny lub drobiowy - może być z kostki) sól pieprz mielony papryka mielona mąka do oprószenia 1 goździk kilka nitek szafranu listek Kafiru ( lub kawałek skórki cytrynowej 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki(...)gruszki i niech stygną w syropie , a na końcu smażyć wątróbkę. *** Ilość wątróbki można zwiększyć bo niektórym może być za mało 2 sztuki na porcję. Ja jak robię dodatkowo zupę i potem deser to podaję po małej porcji tego dania ( pół gruszki, kilka łyżek ryżu i 2 wątróbki
Buniabaje w kuchnifermentowanej soi (miso) i bulionu dashi . Znane dodatki obejmuja tofu, posiekane zielone cebulki, wodorosty wakame , aburaage (smażony tofu), japońskie grzyby, małże, oraz inne sezonowe składniki. Zupa miso robiona od podstaw (pasta i dashi) jest popularna w japońskich domach, ale można też kupić idywidualne porcje już doprawionej pasty miso o smaku dashi (dodaj tylko wodę), a także(...)ryżem. Ponieważ sa one już doprawione można je jeść same, z ryżem, albo moczyć w sosie sojowym i zawijać w nie ryż. Jest to powszechne i codzienne lubiane śniadanie; warzywne przystawki (kobachi) - popularne, jako japońskie śniadanie. Podawane, jako małe porcje (nie limitowane rygorystycznie do warzyw) - kobachi. Poza marynatami i wodorostami, do japońskiego śniadania można właczyć zarówno gotowane warzywa
Lejdi of the housemałej przerwie, wracam do Was z prawdziwym, sezonowym rarytasem. Wyjątkowo delikatną zupą-krem z białych szparagów, która sprawdzi się zarówno na wyjątkowe okazje jak i na co dzień. Cudownie lekka z subtelnie słodką nutą, zachwyca nas za każdym razem, kiedy tylko ją przygotuję. Do jej przyrządzenia potrzeba naprawdę niewiele: pęczek świeżych białych szparagów oraz kilka szalotek, których w tym przypadku(...)pyszne Quiche z zielonymi szparagami . Składniki (2-3 porcje): 1 pęczek (500 g) świeżych białych szparagów 3 (ok. 120 g) szalotki 1 ziemniak 3 szklanki (750 ml) bulionu warzywnego lub drobiowego 1/4 szklanki (60-70 ml) śmietanki 30% lub mleczka kokosowego 2-3 łyżki masła gałka muszkatołowa sól pieprz grubo mielony kolorowy pieprz do podania Przygotowanie: 1) Szparagi dokładnie umyć
Fitsweet.memałej przerwie, wracam do Was z prawdziwym, sezonowym rarytasem. Wyjątkowo delikatną i aksamitną zupą-krem z białych szparagów, która sprawdzi się zarówno na wyjątkowe okazje jak i na co dzień. Cudownie lekka z subtelnie słodką nutą, zachwyca nas za każdym razem, kiedy tylko ją przygotuję. Do jej przyrządzenia potrzeba naprawdę niewiele: pęczek świeżych białych szparagów oraz kilka szalotek, których(...)pyszne Quiche z zielonymi szparagami . Składniki (2-3 porcje): 1 pęczek (500 g) świeżych białych szparagów 3 (ok. 120 g) szalotki 1 ziemniak 3 szklanki (750 ml) bulionu warzywnego lub drobiowego 1/4 szklanki (60-70 ml) śmietanki 30% lub mleczka kokosowego 2-3 łyżki masła gałka muszkatołowa sól pieprz grubo mielony kolorowy pieprz do podania Przygotowanie: 1) Szparagi dokładnie umyć
Fitsweet.me