mało kto wie, że tak jak Polacy lubią warzywa strączkowe – groszek, fasolkę i bób, jedzony na rozmaite sposoby. Co oczywiste, bób znaleźć można w spaghetti, w sałatkach i zupach. W risotto raczej nie. Risotto, jak już pisaliśmy kocha się w groszku. Tymczasem, jak się okazuje naprawdę nieźle jest mu też w towarzystwie bobu, pod warunkiem, że wpadną też krewetki(...)łyżka oliwy 2 łyżki zimnego masła pokrojonego w kostkę 3 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki tartej skórki z cytryny 1/2 pęczka natki pietruszki drobno posiekanej 3-4 szklanki bulionu warzywnego lub wody Sól i pieprz do smaku Wykonanie: Krok 1 Obierz krewetki z pancerzyków (jeśli masz mrożone krewetki możesz je szybko rozmrozić zanurzając na chwilę w gorącej wodzie). Przełóż
Niedzielny kucharzmało kto wie, że tak jak Polacy lubią warzywa strączkowe – groszek, fasolkę i bób, jedzony na rozmaite sposoby. Co oczywiste, bób znaleźć można w spaghetti, w sałatkach i zupach. W risotto raczej nie. Risotto, jak już pisaliśmy kocha się w groszku. Tymczasem, jak się okazuje naprawdę nieźle jest mu też w towarzystwie bobu, pod warunkiem, że wpadną też krewetki(...)łyżka oliwy 2 łyżki zimnego masła pokrojonego w kostkę 3 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki tartej skórki z cytryny 1/2 pęczka natki pietruszki drobno posiekanej 3-4 szklanki bulionu warzywnego lub wody Sól i pieprz do smaku Wykonanie: Krok 1 Obierz krewetki z pancerzyków (jeśli masz mrożone krewetki możesz je szybko rozmrozić zanurzając na chwilę w gorącej wodzie). Przełóż
Niedzielny kucharzZupy krem przygotowuję nie tylko ze świeżych warzyw - jeśli na jakieś nie ma akurat sezonu pokuszę się na mrożone. Kiedy najdzie nas ochota na dynię, bób, inne sezonowe warzywa czy owoce z radością kupuję te mrożone. Niczego im nie brakuje, a jak smakują! - można je smakować cały rok, więc to jest smaczna i przyjemna alternatywa tych sezonowych świeżych. Sezon(...)przyspiesza trawienie i opóźnia proces starzenia się skóry. Sięgajmy po nią nie tylko w sezonie! Składniki: 1 opakowanie dyni w kostce, 450 g 1 mała marchewka 350 ml bulionu warzywnego lub mięsnego 1 mała cebulka 1 łyżka oleju 2 łyżki masła sól, pieprz, vegeta natur, papryka słodka i ostra, majeranek, lubczyk szczypta imbiru 3 łyżeczki pokruszonego sera bałkańskiego, półtwardego dojrzewającego
Zasmakuj Kuchnizupa ziemniaczana z boczkiem , dlatego, że właśnie występuje w niej boczek J A warunkiem dodawania przepisów było brak mięsa i wędlin. Przeczytałam ten przepis uważnie i jestem przekonana, że zupa ta smakuje wyśmienicie J Przepis, który zwrócił moją uwagę to MAKOWE GNOCCHI W SOSIE WANILIOWO- RUMOWYM . Przyznam, że trochę przypomina mi on popularne paluchy z makiem okraszone masełkiem(...)ogrodzie Orkiszowe pierogi z ziemniakami i grzybami oraz "Niewinność" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Indyjska Potrawka Warzywna autorka: rabarbarowo | blog: rabarbarowo Gołąbki bieszczadzkie z dodatkiem bryndzy autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kulinarne przemysleniaBogracz ( z węgierskiego bogrács ) to rodzaj kociołka, który służy do przyrządzania potraw nad ogniskiem. W Polsce przyjęło się , że tym mianem nazywamy zupe gulaszową , która najczęściej
Ostra na Słodkowytwarzane ze starego, klasycznego szczepu winogron, znanego od 1500 lat. Różano-korzenny aromat z miodowymi akcentami. W ustach egzotycznie korzenne z dominującym aromatami liczi i rodzynki. W tle floralno-warzywne akcenty z delikatną gorczycową goryczką. Delikatnie półwytrawny Gewuerztraminer o pięknie zarysowanej kwasowości w idealny sposób współgrał z okoniem i łagodził ostrość cebulki w doskonały sposób znajdując wspólny język z lawendą(...)kuchni, w kolorze i smaku z nutą żelaza – w kołobrzeskiej solance jest dużo żelaza. Maślanka – produkt uboczny ubijania masła, z solą z solanki oczywiście i popiołem z pora. 5. zupa: raki, koper, kwaśna śmietana, pieprznik i Weiser Burunder trocken 2015 Zupa rakowa z szyjkami raków i pieprznikiem jadalnym, czyli kurką. Weissburgunder trocken 2015, winnica Rappenhof Oleiste pinot blanc. W bukiecie
królestwo garówLeczo z cukinią i wołowiną 2017-06-12 18:59:04 Porcje 6 Leczo to jednogarnkowe danie kuchni węgierskiej znane w wielu krajach na świecie. To taki rodzaj ragoût warzywnego z pomidorów, świeżej papryki z podsmażoną cebulą na smalcu, doprawionego papryką w proszku. W Polsce najczęściej przyrządza się je z dodatkiem cukinii, bądź kabaczka i kiełbasy. Przepis nie co zmodyfikowałam(...)solą i bazylią. Całość gotujemy jeszcze około 10 minut. Podajemy ze świeżym pieczywem bądź ryżem * użyłam wołowiny 20% tłuszczu Notes - pamiętajmy o zachowaniu odpowiedniej konsystencji dania. Leczo nie jest zupą, a sosem z dużą ilością warzyw - jestem miłośniczką chrupiących warzyw, dlatego moje leczo wygląda nie co inaczej niż większość przepisów w sieci, gdzie leczo przypomina papkę. W moim wykonaniu leczo
Wędrówki po kuchniSłodko-kwaśno-ostry strogonow z kurczaka, fasoli i ananasa, musicie spróbować! ;) Tradycyjny strogonow powinno przyrządzić się z wołowiny. Jednak ten przepis jest szybszy, mięso zastąpiłam
Zasmakuj Kuchnispędzamy czas w kuchni pichcąc co nieco. Nie wiem jak Wy, ale my częściej używamy patelni głębokiej. Po prostu więcej jest możliwości - duszone dania jednogarnkowe, a nawet małe porcje zupy. Od niepamiętnych już czasu miałyśmy problem z trwałością patelni, do dzisiaj. Wykonana jest ze szlachetnej powłoki - diamentowa ceramika, czyli ma o wiele większą trwałość na ścieranie. A przy(...)testować produkt, to na całego! Składniki: 1 szklanka ryżu arborio cukinia boczniaki papryka kawałek dyni 1 chilli 2 szalotki 3 ząbki czosnku 1 szklanka szampana około 600 ml bulion warzywny 5 łyżek sera - parmezanu/ grana padano/ lub innego Pstrąg z sosem: pstrąg 2 pomidory bazylia cytryna Przygotowanie: Na patelni wlać oliwę i zeszklić cebulę, po chwili dodać pokrojony czosnek pokrojony
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoramen" i jest daniem tej kuchni znanym na świecie prawie tak samo jak sushi, choć oryginalnie pochodzi... z Chin. Zanim dotarł do Kraju Kwitnącej Wiśni, jadało się tam głównie zupy na bazie ryb, a nie - jak ramen - na mięsie. Tak przynajmniej brzmi jedna z wielu historii dotyczących pochodzenia ramen. Największą popularność ramen zdobył po II wojnie światowej, kiedy w Japonii(...)zalewy Sposób przygotowania: Na wolnym ogniu ugotować klasyczny rosół; pod koniec gotowania dodać jasny sos sojowy. Na koniec wyjąć kurę i ugotowane warzywa (te możecie wykorzystać do zrobienia sałatki warzywnej). Gdy kura przestygnie, zdjąć z niej mięso długimi płatami i włożyć z powrotem do garnka. W osobnym garnku ugotować makaron soba (trwa to 2-3 minuty, po tym czasie należy
W SMAKPrzyznawać się bez bicia, kto lubi zabielany barszcz czerwony? Obowiązkowo z jajkiem oczywiście! Ja rzadko kiedy robię, ale jakiś czas temu Olek mnie poprosił o czerwoną
Kuchnia w czekoladziewyprodukował nowe koncentraty do zup. Są dwa rodzaje smakowe: B ARSZCZ - koncentrat z przyprawami POMIDOROWA - koncentrat z przyprawami Ja podjęłam się wyzwania i udowadniam, ze koncentrat do zupy nie musi być wykorzystany do jej ugotowania. Wykorzystałam produkt: POMIDOROWA - koncentrat z przyprawami WINIARY i przygotowałam śniadaniowe bułki o smaku pomidorowym. Dodatkowo zamiast upiec to usmażyłam ciasto. Smak wyszedł obłędny(...)Zostawiamy bułeczki na 15 minut. Po tym czasie smażymy nasze bułeczki po ok 7 cm z każdej strony. Bułki idealnie nadają się do podania ich wraz z pastami warzywnymi lub rybnymi. Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl
Kuchnia w oparachNie ma świąt wielkanocnych bez żurku! tak sobie pomyślałam planując tegoroczne gotowanie. Próbowałam wyobrazić sobie smak żuru robionego bez wędzonki i kiełbasy i o dziwo nie
Dzieje kuchennej Wiewióryjaki nadawały one życiu mieszkańców Warszawy w okresach historycznych. Trzeci wymiar to pragnienie stworzenia wyjątkowej, otwartej przestrzeni miejskiej, która będzie nawiązywać do tradycji założenia wilanowskiego, czyli do historycznych ogrodów warzywnych i fruktyfikujących, oraz do współczesnej idei otwartych ogrodów społecznych funkcjonujących jako miejsca spotkań, wymiany myśli i wiedzy. W ramach projektu przewidziano spotkania tematyczne, związane ściśle ze zmianą pór roku(...)gotowaliśmy pod czujnym okiem Maćka Nowickiego – Szef Kuchni Restauracji Villa Intrata, która jest częścią Muzeum Pałacu w Wilanowie, który zajmuje się rekonstrukcją starych polskich przepisów. W trakcie warsztatów przygotowaliśmy: zupę Montglas z kurkami ziemniaki a la Karlsruche solę w pomidorach zefir jabłeczny z bianką serownik kozi z miodem We wpisie wykorzystałam zdjęcia autorstwa Ani Dobrowolańskiej z bloga Smaczne ujęcie
Kulinarne przygody Gatityktórych zredukowano ilość wody, aby ułatwić transport, a potem ją dodano z powrotem. Do soków owocowych producenci nie mogą dodawać żadnych substancji słodzących, aromatów, barwników czy konserwantów. Do soków warzywnych można dodawać cukier, sól, przyprawy i zioła. Ostatnio soki tłoczone pasteryzowane są coraz bardziej dostępne i warto z tego korzystać, bo takie soki są smakują lepiej. Sami również od niedawna(...)takim dziecko nie będzie chciało zjeść nawet swojego ulubionego posiłku. Ja staram się dawać sok codziennie po obiedzie, jest to forma zdrowego deseru lub uzupełnienie witamin, jeśli nie było zupy. Szczególnie, że z jedzeniem warzyw u córki kiepsko, więc przecierowym sokiem marchwiowo-owocowym staram się trochę dodać jej zdrowia. Traktujmy więc soczki jako zdrowy dodatek i uzupełnienie diety dziecka
Anioszek w kuchni