ziemniak jest o wiele zdrowszy od zwyłego kartofla, mniej kaloryczny i stanowi prawdziwą kopalnię witamin z grupy A i B, a upieczony charakteryzuje się dużą zawartością witaminy C. Nasza zupa krem zrobiona jest właśnie z pieczonych batatów, z dodatkiem selera i warzyw z bulionu. Jest bardzo łatwa do przyrządznia, smaczna i pożywna. Składniki: 3 średniej wielkości słodkie ziemniaki 3 ząbki(...)odstaw. Resztę włóż do garnka. Dodaj upieczony seler, czosnek, dwie marchewki z bulionu i jedną pietruszkę. Wsyp kolendrę, paprykę i kumin. Zmiksuj całość na gładką emulsję, dolewając stopniowo bulion warzywny aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Podawaj krem z zanurzonymi kawałkami batata. Posyp siekaną natką pietruszki. Danie wzorowane na przepisie z bloga Thekitchn.com Artykuł Czwartek: Krem z pieczonych batatów pochodzi
Niedzielny kucharzJuż wielokrotnie pisałam, że moim ulubionym posiłkiem w ciągu dnia są śniadania. Nie wyobrażam sobie rozpoczęcia dnia bez spokojnego śniadania, leniwie, z kubkiem ulubionej kawy. Uważam
Ostra na Słodkodziwnie – bo normalnie jem bardzo mało mięsa, nie mam na nie ochoty i raczej rzadko gotuję -tak teraz mam ochotę na treściwe, często właśnie mięsne dania. Więc gotuję zupy z mięsną wkładką ( ostatnio np ugotowałam gar tej gulaszowej – świetnie się sprawdza na takie zimowe dni), i robię różne mięsne potrawki i zapiekanki. Mam nadzieję, że wiosna przyjdzie szybko(...)łyżka masła i 1 łyżka oliwy 3 marchewki 2 pory 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 3 ziemniaki 2 łyżki mąki 1 litr rosołu (z drobiu albo wywar warzywny) 1 łyżka oliwy 2 podwójne piersi z kurczaka wolnego wybiegu (to tyle mięsa co w jednej piersi przemysłowego kurczaka) 3 udka z kurczaka z wolnego wybiegu 200 g mrożonego groszku
Cooking for EmilyPrzyszła pora na pora a tak właściwie na zaprezentowanie produktów Sonko , które przed świętami otrzymałam do testowania. Dziś pyszna i chrupiąca maca jako dodatek
Monia miesza i gotujegęsią w roli głównej. Mieliśmy spory problem z wyborem dań. Mimo że karta dań jest stosunkowo krótka wybór jest duży i nie łatwy. W końcu zaczęliśmy od zupy cebulowej opisanej w karcie jako „cebula karmelizowana w białym winie i tymianku, pod grzanką z serem gruyère” i było w niej wszystko co być powinno. Była wspaniale aromatyczna, odpowiednio gęsta, delikatna(...)główne zamówiliśmy boeuf bourguignon - wołowinę po burgundzku. Danie klasyczne i w wydaniu La Cocotte bardzo udane. Idealnie uduszone w czerwonym winie policzki wołowe, podane w gęstym, świetnie doprawionym winno-warzywnym sosie, z gotowanymi i podpieczonymi ziemniakami w mundurkach. Mięso delikatne, miękkie, rozpływające się w ustach. No cóż, klasyka w bardzo dobrym wydaniu. Mało widowiskowe danie, bardzo efektownie podane. Wszystkie smaki
królestwo garówZuppa toscana! Lepsza niż romana ;) Przepis toskański, ale smak swojski. Bardzo! Może to dlatego, że użyłem polskiej kiełbasy? Tzn. polskiej kiełbasy o nazwie polska. Uważam, że
zadanie-gotowanieSkładniki: papryka kolorowa 10 sztuk, cebula 1 sztuka większa, cukier 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mielone drobiowe 50 dag, ryż ugotowany 2 woreczki, kucharek 1
W Mojej Kuchni LubięWybiegam z domu do piekarni. Ubrana w bluzę czuję, jak przeszywa całe ciało przenikliwy chłód. Już chcę się wrócić po grubą kurtkę, ale przypomniawszy sobie, że
W kuchni Karmel-itkiIdę więc do moich ulubionych miejscowych zieleniaków i warzywniaków, bo warzywa potrzebne do tego dania są ogólnie dostępne. Ratatouille można podawać jako osobne danie pamiętajcie, że jest to takie warzywne leczo ale również można je podawać jako dodatek, na przykład do grillowanej piersi z kurczaka, polędwiczek wieprzowych czy tam innego mięsa, które akurat macie coś w lodówce lub kupione(...)skórką, to nie ma przymusu do obierania. Bakłażana jako jedynego nigdy nie obieram nadaje nieco więcej koloru mojemu ratatuj. Przygotuj Sobie garnek ten jak to się zwykło mówić "na zupę" albo "średni". Rozgrzej w nim 2-3 łyżki oleju , na rozgrzany tłuszcz wsyp posiekaną w dowolne kształty szalotkę, czosnek i dopraw odrobiną soli. Gdy wszystko jest obrane trzeba
Kuba GotujeBłonnik: 0,9 g Pomidor jest niewielkim warzywem cieszącym się dużym powodzeniem kiedy stosujemy dietę. Jego zastosowanie kulinarne jest wszem obecnie nam znane. Używamy go często do zup, sosów , sałatek, przetworów czy soków . Pomidory mają cenny składnik mianowicie likopen , barwnik roślinny nadający pomidorom ich czerwony kolor. Jego dobroczynne działanie widoczne jest w walce(...)uwielbiam zielone oliwki . Mimo , że to sam tłuszcz, ale wyjadam je prosto ze słoika . Najlepiej smakują z sałatką warzywną . Dodaje je też do pizzy czy koreczków jako przekąskę . Polecam zrobić z nich pastę na kanapki : -zielone oliwki -majonez -ser żółty -czosnek Miksujemy i powstaje pyszna pasta
Różowa kuchniamiałam okazję jeść w Krynicy - niebo w gębie! :) Będąc w Krynicy miałam okazję wymienić się przepisami z moją Ciocią, ja przygotowałam kotlety włoskie i szaszłyki, a ciocia pyszne mięsko, zupy i niesamowicie pyszny sos rydzowy. Nie jestem fanką grzybów, toleruję jedynie pieczarki i kurki, ale za rydze dałabym się pokroić! Smakują po prostu niesamowicie! A po przepysznym sosie mojej Cioci(...)kolor. Nie pozwalamy mu puścić wody. Przekładamy do ponownie do miski i odstawiamy na bok. Sos śmietanowo-pieczarkowy: 1 cebula 500 g pieczarek 2 łyżki masła 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego 400 ml śmietany kremówki (30 %) 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka cukru szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz 1-2 łyżki mąki
Cooking MonsterPiękny i zdrowy uśmiech szybko, tanio i naturalnie? Skuteczne, szybkie i darmowe wybielanie zębów? Wystarczy kilka minut i pare składników, aby osiągnąć to wszytko.
IzaGotujejuż Wam chyba wspominałam- zupy lubię, ale zdecydowanie bardziej pod postacią kremu. Mogą być zarówno z grzanką jak i z groszkiem ptysiowym, jednak jakiś dodatek musi być. Tym razem postawiłam na krem z pieczonej papryki. Niezbyt ostry, ale intensywny w smaku i raczej z tych gęstych, sycących i rozgrzewających. Spróbujcie zresztą sami! Normal 0 21 false false false(...)bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 3 czerwone papryki 1 cebula 4 ząbki czosnku 500ml bulionu warzywnego Olej rzepakowy Sól, pieprz do smaku Garść świeżych listków bazylii lub 1 łyżeczka suszonej Kwaśna, gęsta śmietana (po łyżce na każdą porcję) Sposób przygotowania w Tefal Companion: Paprykę myjemy, usuwamy gniazda
Kuchnia w czekoladzieSwieta coraz blizej. Na stoliku obok kanapy zapisana olowkiem karteczka z lista spraw do zalatwienia. Wiele pozycji jeszcze nie zrealizowanych. Do kupienia ostatnie prezenty. W tym
Przysmaki KarolkiDzisiaj zapraszam na barszcz czerwony. Zachwalać go zbytnio nie trzeba bo każdy z nas chociaż raz w swoim życiu zapewne go jadł. Barszcz jest bardzo
Krakowskie smaki AniZimne dłonie, para z ust, czerwone uszy i nos. Skrzypi pod nogami ziemia, konary pokrywa poranny szron. Kolejna kartka z kalendarza wydarta. Starsza o kolejny
W kuchni Karmel-itkiPotrawy wegańskie coraz bardziej mnie zaskakują, oczywiście jest to zaskoczenie bardzo pozytywne. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na smakowite flaczki z... boczniaków. Dla niewtajemniczonych mogą
Smaczne Zdrowe