Przepis mojej Świętej Pamięci Najukochańszej Mamy. Szkoda, że nie mogę pokazać moich potraw, była dla mnie Wielkim Autorytetem Kulinarnym i nie tylko. Mimo wszystko wciąż jest
Blondynka GotujeEgiptu,a jego aromat nadaje naszym potrawom nieco wyrazistości i pikanterii. Nie od dziś wiadomo również, że kmin rzymski korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Tym razem mojej zupie dyniowej dodałam orientalnego aromatu. Wypróbuj koniecznie! Składniki: 1 mała dynia u mnie hokkaido moja dynia ważyła niecały kg, ale to zasługa tego że była ona z własnego ogródka, jeżeli(...)rodzaju dyni. Ja głównie używam dyni hokkaido. Taką dynię po wydrążeniu pestek pieczemy w piekarniku 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli upieczemy wcześniej dynię, to bulion warzywny gotujemy z pozostałych warzyw i przypraw. Jeśli jednak zdecydujemy się dynię ugotować, to najpierw dynię obieramy ze skóry, następie gotujemy bulion warzywny ze wszystkich warzyw i przypraw. Następnie miksujemy
Życie zaczyna się w kuchniMiałam przyjemność uczestniczenia w pokazie ,warsztatach z P.Sylwia Biały .zainspirowana boćwiną Sylwi Bialy ,którą gotowalyśmy na pokazie ,staralam sie wiernie odtworzyc ,choć
w mojej kuchnisamym rozpoczęłyśmy ich testowanie. Idealnie wkomponował się w leczo mały makaron gwiazdeczki. Danie było rozgrzewające i szybko zniknęło ... Leczo z makaronem SKŁADNIKI: 1,5 l bulionu warzywnego 2 duże papryki czerwone 1 puszka pomidorów krojonych 300 g kiełbasy śląskiej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 łyżki oleju 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki sól i pieprz(...)minut. Doprawiamy do smaku paprykami oraz solą i pieprzem. I jeszcze na koniec kilka słów o wykorzystanym makaronie CZANIECKI - gwiazdki. Makaron ten idealnie nadaje się do wszelakich zup, wielkość jest idealna, komponuje się bardzo fajnie z całość. Wielki plus dla owego makaronu za konsystencje po ugotowaniu, jako jeden z nielicznych nie napęczniał zbytnio w zupie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDostałam od znajomego ogrodnika 3 skrzynki pięknych malinowych pomidorów. Jadam je pod różnymi postaciami i jestem ich wieeeelką fanką. A jak wiadomo pomidory są
Jemy PijemySezon szparagowy w pełni - należy korzystać, piec i gotować póki można! Wczoraj było idealne ciasto na tartę . Dziś w takim razie musiała pojawić się stosowna
Grunt to przepis!wyraźnie wskazują na to, że jednak przyjdzie… od razu też zmieniało się moje gotowanie – przyszła ochota na ciepłe kremowe dania, od razu też po głowie chodzą mi zupy. Dla Was mam danie idealne na okres przejściowy, danie z pogranicza – kremowe kaszotto z kurkami, śmietaną, koperkiem i parmezanem. Mimo, że kurki są letnie to całę danie(...)śmietaną, z dodatkiem parmezanu i koperku Serves: 3 Ingredients 2 łyżki masła 2 cebule 2 ząbki czosnku 200 g kurek 200 g kaszy gryczanej niepalonej 1,5 litra wywaru warzywnego sól, pieprz do smaku łyżka soku z cytryny 100 ml śmietany 18% pół pęczka koperku 1 łyżka masła 50 g parmezanu Instructions Cebule i czosnek posiekać. Kurki oczyścić i pokroić
Cooking for Emilyzaczęło się. Chociaż lato wciąż astrologicznie trwa a pogoda jeszcze całkiem przyjemna to mój ogranizm już zaczyna czuć jesień i się zbroi na tą okoliczność. Coraz więcej zup, wróciłam do weekendowego gotowania garu rosołu, mam ochotę na kojące, domowe dania – zapiekanki, makarony z sosem, pieczenie.. no i po głowie mi krążą jabłka i cynamon. W mojej kuchni już(...)kurczaka ( albo podudzi) sól, pieprz, włoskie zioła do kurczaka 2 łyżki masła 1 kg ziemniaków 250 g szpinaku SOS: 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1 szklanka wywaru warzywnego albo z kurczaka ½ szklanki mleka 3 łyżki śmietany 50 g startego parmezanu 1 łyżka soku z cytryny sól, pierz do smaku 2 łyżki mąki Instructions Obrać ziemniaki , pokroić w połówki
Cooking for Emilyzaczęło się. Chociaż lato wciąż astrologicznie trwa a pogoda jeszcze całkiem przyjemna to mój ogranizm już zaczyna czuć jesień i się zbroi na tą okoliczność. Coraz więcej zup, wróciłam do weekendowego gotowania garu rosołu, mam ochotę na kojące, domowe dania – zapiekanki, makarony z sosem, pieczenie.. no i po głowie mi krążą jabłka i cynamon. W mojej kuchni już(...)kurczaka ( albo podudzi) sól, pieprz, włoskie zioła do kurczaka 2 łyżki masła 1 kg ziemniaków 250 g szpinaku SOS: 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1 szklanka wywaru warzywnego albo z kurczaka ½ szklanki mleka 3 łyżki śmietany 50 g startego parmezanu 1 łyżka soku z cytryny sól, pierz do smaku 2 łyżki mąki Instructions Obrać ziemniaki , pokroić w połówki
Cooking for EmilyZielone szparagi i cukinia to dwa warzywa pyszne same w sobie, podsmażone na maśle nie lubią dużej ilości przypraw, myślę że sól i pieprz wystarczy. Chłodnik
Życie zaczyna się w kuchniPycha! W zasadzie tyle mogłoby posłużyć za rekomendację... I niech posłuży ;) Wiem, ze dziś dzień Czerwonego Świętego Mikołaja. Ale wiecie, ze pierwotnie tenże święty, chadzał w
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Była Małopolska, teraz czas na Wielkopolskę, mój rodzinny dom. Kuchnia wielkopolska ziemniakiem słynie, a dokładniej pyrą, jak my miejscowi mówimy. Od XIX wieku właśnie ziemniaki zaczęły
W kuchni Karmel-itkiRosół wołowy - stały bywalec polskiej kuchni. Wyśmienicie smakuje czysty, podany w bulionówkach lub tradycyjnie - z domowym makaronem. Gotowanie wywaru przebiega w dwóch etapach: w pierwszym
Szybko SzybkowarDzisiaj wspólne gotowanie pod hasłem "trzy po trzy" z Mopsem i Mirabelką . Gotujemy wspólnie danie, które zawiera trzy ważne składniki: botwinkę, ziemniaki i koper. Z tej
Czerwień i błękitnasion. Interesująca i ciekawa nazwa zachęca do spróbowania. Do tego mixu dodałam odrobinę wody za dużo, dlatego wyszła lekko wodnista, choć konsystencja była dla mnie dobra i nie przypominała zupy :) Musiałam troszkę dosolić potrawę, bo była bardzo subtelnie słona. W składzie znajdziemy i rodzynki i morele, dlatego można nastawić się na słodkie smaki. I tak też było. Często natrafiłam(...)cebula, mąka z grochu włoskiego, sok cytrynowy - maltodekstryna i sok cytrynowy, oliwa z oliwek) * ziarna słonecznika * pomidory * młoda soja (3%) * czerwona papryka, pietruszka Tabouleh to rodzaj libańskiej sałatki warzywnej z pomidorami, bulgurem, cebulą, czosnkiem, czerwoną papryką. Do tego wariantu smakowego podchodziłam najbardziej sceptycznie. A to wszystko ze względu na obecność mięty, którą mimo wszystko lubię, ale jakoś
Zdrowie na języku :P