warzywem i od razu została podana na kolację. Smakiem przypomina szparagi. Gdybyście chcieli zachować bardziej aromat skorzonery wystarczy nie dodawać na koniec soku z cytryny. Ja dodałam i wyszedł warzywny żurek. Jako, że Szkrabina uwielbia wszystko co kwaśne i kiszone zjadła całą porcję. Podałam z makaronem razowym, jednak spokojnie można go pominąć i zjeść jako krem z dodatkiem dobrego pieczywa(...)wody. Udało się tym sposobem spowodować by nie ściemniała. Gotowałam do miękkości. Po zdjęciu z gazu zblendowałam. Odlałam pół szklanki, dodałam mąkę z tapioki, dobrze rozmieszałam. Dodałam do zupy razem z masłem i żółtkami. Chwilę bledowałam. Ponownie postanowiłam na gaz i doprowadziłam do wrzenia. Doprawiłam solą i czarnym pieprzem. Gdy przestygła dodałam sok z cytryny. Podawałam z makaronem razowym
Szkrab Je Samenergii i rządna wypróbowania nowych przepisów. W pierwszej kolejności chciałabym zaproponować bardzo smaczną i aromatyczną zupę kokosową z czerwonej soczewicy . Taka zupa idealnie poprawi humor w chłodne, jesienne dni. Zupa z czerwonej soczewicy jest gęsta, zawiesista i bardzo sycąca, dzięki czemu doskonale zaspokaja głód. Polecam! Składniki: oliwa i/lub masło do smażenia 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę(...)słodkiej i ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka mielonej kolendry szczypta płatków chili (do smaku) 1 kubek czerwonej soczewicy puszka mleka kokosowego (400ml) 500ml bulionu warzywnego lub wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego sok z limonki (do smaku) sól, pieprz Przygotowanie: W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę i czosnek. Dodać imbir
Codzienne Gotowanieobejrzenia go w internecie na stronie player.pl https://www.facebook.com/MasterChefTvn/photos/a.257978250983283.56746.254204168027358/818871754893927/?type=1&theater A teraz klasycznie i jak to tu zwykle bywa, jako że jesień zbliża się wielkimi krokami sezon za zupy z dyni, ciasta z dynią i tak jak u mnie krem z dyni uważam oficjalnie za otwarty. Dyniowatość w swej pełnej okazałości pachnąca imbirem i podana ze słodko-słoną bitą śmietaną(...)dynia (moja miała około 1,1 kg) imbir (świeży lub suszony) kardamon mielony suszona papryka słodka i ostra 1,5 szklanki mleka 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego 2 papryki czerwone śmietanka 36% 10 dkg pestek dyni 1 szalotka 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier Na początku obieramy naszą dynię ze skórki, postarajcie się zrobić to cienko żeby
Kuba Gotujeukojeniu, które zaspokoi tłumiony głód i dostarczy przyjemności. Ciepły, gęsty krem w kolorze słońca. Już sam widok napawa mnie optymizmem, a zapach pobudza ślinianki. Rzucam się na miseczkę zupy niczym zwierz drapieżnik na ofiarę. Łyżka w dłoń i do dzieła! Jednak raczej z nim nie eksperymentuje. Najbardziej smakuje mi klasyczna wersja, lekko wytrawna i lekko słodka jednocześnie(...)kwaśnego kopniaka, aby nie było nudno i mdło. KREM Z DYNI Z JABŁKIEM. na 4-6 porcji 1 kg obranej dyni 3-4 kwaskowate jabłka 3-4 szklanki bulionu warzywnego 2 marchewki 2 duże cebule 2 ząbki czosnku olej z pestek dyni sól, pieprz, lubczyk Cebulę, czosnek obieram i siekam (nie musi być dokładnie). Podsmażam na dwóch łyżkach
W kuchni Karmel-itkiWiosna zagościła na dobre, więc ma się ochotę wykorzystać sezonowe warzywa, ale również inne dobra natury. Tym razem wykorzystałam tofu z kaszą jaglaną i miksem warzyw
Truskawkowa FiestaCzerwony barszcz wigilijny wg przepisu Magdy Gessler – Inspiracja: Smaki życia Zapraszam również po inne świąteczne przepisy tutaj: Przepisy na Boże Narodzenie Czerwony barszcz wigilijny wg
Kulinarne Przebojektóre jakos kładniki diety regulują poziom cholesterolu. Łyżka tego oleju zabezpiecza dzienne zapotrzebowanie organizmu w NNKT.Olej ten jest znakomitym dodatkiem do ziemniaków, kasz, pieczywa, sera, ryb, mięs, wszelkich warzywnych sałatek i surówek, a także składnik winegretu, majonezu czy dressingów.Zapraszam na stronę SEMCO gdzie dowiecie się jeszcze więcej ciekawostek na temat firmy i ich oferty. Do doprawienia sałatki użyłam mieszanki(...)ziół, takich jak: rozmaryn, mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek, pietruszka. Ta kompozycja sprawia, że mieszanka ziaren „ZIOŁOWO MI!” znajduje zastosowanie w daniach kuchni śródziemnomorskiej, sałatkach, zupach, twarogach, daniach mięsnych oraz rybnych, potrawach z grilla, oraz jako smaczny dodatek lub wręcz baza do kanapek. Zawarte w mieszance zioła mają świetny wpływ na Wasze zdrowie: rozmaryn
Z Majeczką w kuchniPrzepyszna, bardzo sycąca propozycja obiadowa z mięsnymi kulkami, czarowną fasolą, słodkawą kukurydzą i z mnóstwem aromatycznych przypraw. Składniki: (na 6-8 porcji) 50g mięsa
Pyry na Gazpoczątek wykorzystałam spaghetti z marchewki.Wyszło pysznie.. Tak przyrządzone spaghetti można również podsmażyć,ale ja tego nie robiłam,z takiego względu, że z tego spaghetti zrobiłam również zupę ala spaghetti. Makarony z warzyw to nowe innowacyjne produkty Fit&Easy i zarazem pierwsze tego typu produkty na polskim rynku, które stanowią doskonałą alternatywę dla ich tradycyjnych odpowiedników. Dzięki(...)obiad, wystarczy je ugotować na parze lub zblanszować na patelni z przyprawami oraz oliwą. Wyśmienicie będą smakować z dodatkiem prażonych nasion dyni, płatków migdałowych, orzechów oraz serów. Makarony warzywne polecamy również dzieciom jako pyszny warzywny dodatek do posiłków lub samodzielne danie makaronowe z sosem pomidorowym. spaghetti z marchewki makaron spaghetti kawałek piersi z kurczaka sól,pieprz domowa Vegeta listek, ziele
Moje domowe kucharzenieKtoś z Was zapomniał w porę nastawić bezglutenowy zakwas na żur? Jeszcze nic straconego, możecie cieszyć się w Święta jego smakiem, dzięki temu prostemu przepisowi ;) Polecam
Quinoa Raz!Pomału nachodzi ochota na więcej warzyw i owoców. Zima już dawno za nami ( i miejmy nadzieję że nie spłata psikusa i nie powróci przed majówką!), więc
Z Majeczką w kuchniwiemy, kuchnia azjatycka znana jest przede wszystkim z odważnych połączeń smaków. W naszej zupie połączymy słodycz bananów z kwasowością cytryny i pikanterią sproszkowanego imbiru. Jest to danie bardzo pożywne, idealne zarówno jako samodzielny posiłek, jak i przystawka podczas uroczystej kolacji. Jedynym minusem jest to, że jeśli zostawimy trochę "na później", walory estetyczne jak i smakowe stanowczo spadną. Dlatego zupkę(...)Potrzebne nam są: - 2 duże lub 3 mniejsze banany - cebula - por (biała część) - 0,5 sporej lub 1 mała pierś z kurczaka - zielony ogórek - cytryna - 2 kostki bulionu warzywnego - 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego - po łyżce mąki, sproszkowanego imbiru i przyprawy curry - cukier Przepis: Warzywa i banany umyć. Cebulę i por pokroić w pół-krążki. Ogórek pokroić
W poszukiwaniu inspiracjiZupa kalafiorowo - ziemniaczana to zupa, którą ze smakiem jadłam w dzieciństwie, ze smakiem jadam ją do dnia dzisiejszego. Zupa, którą również bardzo lubi mój syn. Nie wiem czy przyrządzam ją poprawnie, czy nie. Przyrządzam ją tak jak lubimy. Nie trzymam się tu żadnych proporcji, wszystko wrzucam na oko. Proporcje składników dostosowuję do garnka, w którym gotuję :) Składniki: 3 - 4 skrzydełka(...)korzeniu 0,5 średniego selera ok. 0,5 małego kalafiora 10 cm kawałek pora 1 mała cebula 2 - 3 średniej wielkości ziemniaki mała śmietana 12% pieprz kostka rosołowa warzywna kawałek masła do usmażenia cebuli 2 listki laurowe 4 - 5 ziarenek ziela angielskiego Wykonanie: Skrzydełka zalewam zimną wodą i na bardzo małym ogniu gotuję wywar. Podczas gotowania zbieram z powierzchni tworzące
Blondynka Gotujekaloryczna a przy tym bardzo sycąca. Możemy zrobić z niej wszystko wykorzystując jej każdy cenny centymetr. Placki, serniki, muffiny, kotlety, przeciery,racuchy i oczywiście Zupę. Dzisiejszy wpis będzie poświęcony zupie, gdyż to właśnie dynia w takiej postaci najczęściej króluję na moim stole. Dynia dynia ale którą wybrać…? Dobrą dynię poznamy już na pierwszy rzut oka po skórce, otóż pamiętaj(...)dyni. A teraz do rzeczy… Mój przepis na pyszny krem z dyni. Potrzebujesz 1. dynia – 2 kg 2. cebula – 2 szt 3. czosnek – 3 ząbki 4. bulion warzywny lub drobiowy – ok. 500 ml 5. oliwa – 2 łyżki 6. sól, pieprz, 7. ulubione przyprawy np. baylia, oregano, chilli dodatki wg uznania szczypiorekser żółtyśmietanagrzanki Blender i ostry
Wylizany Rondeljest tym, czym rosół w przypadku przeziębienia. I chociaż nie miałam okazji osobiście przekonać się o jej „zbawczej” mocy leczenia owej swoistej przypadłości, to mogę zapewnić o wyjątkowym smaku zupy oraz tym, że fantastycznie odżywia nie tylko w chwilach słabości. Doskonale nawadnia, dostarcza wartościowych składników (zwłaszcza witaminy C, witamin z grupy B oraz potasu), za sprawą Tabasco działa oczyszczająco(...)smaku) 1 – 2 łyżki sosu sojowego tamari 1 łyżeczka sosu rybnego (opcjonalnie) 1/2 łyżki oleju (np. ryżowego, z pestek winogron)** Tabasco do smaku 500 ml rosołu/bulionu grzybowego, warzywnego lub mięsnego w wersji niewegańskiej (wołowego w oryginale) 1/2 małego pęczka natki pietruszki nierafinowana sól i pieprz do smaku Połowę pomidorków przełożyć do naczynia do zapiekania lub wyłożyć na blachę
Even Better Food