Składniki: (4 porcje) 8 pomidorów pomarańczowych 1 marchewka 2 kolby kukurydzy 1 żółta papryka 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 1/4 szkl. oliwy
Delicious Placeniebawem powtórka tej zupki :) Składniki: 500 g cebuli, 300 g pora, 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 2 łyżki masła, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz czarny, kilka kromek bagietki, 50 g startego ser cheddar, 1/2 łyżeczki suszonego oregano. Przygotowanie: Na rozpuszczonym maśle podsmażamy pokrojoną(...)mięso mielone. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Przyprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 10 minut. Jeśli wolicie bardziej kremowe zupy to można bulion z cebulką i porem zmiksować, a później dodać mięso mielone- nam jednak smakowała bez miksowania. Bagietkę kroimy na kromki, posypujemy startym serem i oregano. Pieczemy w piekarniku
Aga w kuchniPada u mnie rzadko ,ale jeśli już zacznie to nie przestaje za szybko .Więc leje od trzech dni ,wreszcie , a ja piekę pomidory i podaję pachnący
Ladylaura.Składniki: ryż 1 woreczek, kurkuma mielona 1 łyżeczka, mięso mielone indycze 20 dag, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 5 sztuk, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: warzywa mrożone 50 dag, groszek konserwowy 1 puszka, por 1 średni, olej rzepakowy 1/4 szklanki, mięso mielone wieprzowe 50 dag, jajka 1 sztuka, bułka tarta
W Mojej Kuchni LubięPowracam do zupy z kalarepki,poniewaz przyszedl czas na zbiory kalarepkowe w moim ogrodku.Smak kalarepki wychodowanej w ogrodku jest nieporownywalny z ta kupna ze sklepu.Jest tak delikatna,krucha wrecz maslano-aksamitna.Dlatego towarzyszy jej rownie delikatny koperek,a zeby nie byla zbyt nudna w smaku dodalam czerwony pieprz.Sprobujcie zreszta sami jakie to smaczne. Skladniki na 2-3 porcje: 2 kalarepki ok.450-500(...)cebula 1 zabek czosnku 1 lyzka masla ghee 2 lyzki posiekanego koperku czerwony pieprz z mozdzierza 600 ml bulionu warzywnego sol Wykonanie: Cebule i czosnek obrac,pokroic i podsmazyc na masle w garnku ,w ktorym bedziemy gotowac zupe. Dorzucic obrana i pokrojona w kostke kalarepke. Podsmazyc chwile wszystko razem. Zalac bulionem i gotowac okolo 15 minut.Bulionu wlewam tyle
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ziemniaki na zupę obrane...no , ale na jaką zupę? brak było pomysłu ..ale po chwili zaczęłam coś kombinować..dodawać co było po ręką haha...i tak oto powstała pyszna i bardzo sycąca zupka.. 30 dkg kiełbasy 1-2 cebule marchewka pietruszka kawałek pora kawałek papryki ziemniaki pomidory w puszce 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 3-4 łyżki kaszy jęczmiennej(...)sól, pieprz, wegeta listek, ziele Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i razem smażyć.Dodać obrane i pokrojone warzywa [ dałam susz warzywny ].Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i chwilę razem przesmażyć.Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, kaszę przyprawy i gotować do miękkości ziemniaków
Moje domowe kucharzenieszkl czerwonej soczewicy 2 duże pomidory 1 puszka pomidorów 1 łyżka oliwy + 1 łyżka masła 1/2 posiekanej cebuli 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 2 marchewki 500 ml wywaru warzywnego garść świeżego posiekanego koperku 3 łyżeczki ketchupu pikantnego PREMIUM (u mnie NOWOŚĆ DEVELEY ) 1 szczypta ostrej papryki 2 szczypty łagodnej papryki sól 2 łyżeczki soku z cytryny 1 puszka zielonego(...)ognia dodać ketchup, przyprawy, cytrynę i koperek, wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Wrzucić groszek i podgrzać jeszcze 3-4 minuty. Mozarellę pokroić w kostkę. Do miseczki wlać zupę, dodać ser i posypać koperkiem. Smacznego! Do zupy użyłam ketchup firmy Develey, który naprawdę mogę z całego serca polecić. Odkąd pierwszy raz go spróbowałam, stał się on moim ulubionym, serio, już
Trufelkoworównie smaczna. I nietrudna. Polecam! Składniki (na 4-5 porcji): 4 buraki upieczone lub ugotowane w całości 2 łyżki soku z cytryny 1,5 l bulionu warzywnego 4-5 kulek ziela angielskiego 7 kulek czarnego pieprzu 2 listki laurowe 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 2 ziemniaki kawałek białej lub żółtej części pora 1 marchewka 1 pietruszka kawałek(...)starte buraki, wszystkie zioła, zagotowujemy, doprawiamy solą i cukrem. Gotujemy 3 minuty. 3. Po tym czasie dodajemy zakwas buraczany i ocet, przeciskamy czosnek przez praskę bezpośrednio do zupy (jeśli ktoś nie przepada za silnym zapachem czosnku, może rozkroić czosnek na połówki i wrzucić, zupa nabierze delikatnego aromatu) i ponownie gotujemy 2 minuty. Doprawiamy jeszcze raz do smaku, przykrywamy
Kuchnia Prezydentowejwarzywem i od razu została podana na kolację. Smakiem przypomina szparagi. Gdybyście chcieli zachować bardziej aromat skorzonery wystarczy nie dodawać na koniec soku z cytryny. Ja dodałam i wyszedł warzywny żurek. Jako, że Szkrabina uwielbia wszystko co kwaśne i kiszone zjadła całą porcję. Podałam z makaronem razowym, jednak spokojnie można go pominąć i zjeść jako krem z dodatkiem dobrego pieczywa(...)wody. Udało się tym sposobem spowodować by nie ściemniała. Gotowałam do miękkości. Po zdjęciu z gazu zblendowałam. Odlałam pół szklanki, dodałam mąkę z tapioki, dobrze rozmieszałam. Dodałam do zupy razem z masłem i żółtkami. Chwilę bledowałam. Ponownie postanowiłam na gaz i doprowadziłam do wrzenia. Doprawiłam solą i czarnym pieprzem. Gdy przestygła dodałam sok z cytryny. Podawałam z makaronem razowym
Szkrab Je Samenergii i rządna wypróbowania nowych przepisów. W pierwszej kolejności chciałabym zaproponować bardzo smaczną i aromatyczną zupę kokosową z czerwonej soczewicy . Taka zupa idealnie poprawi humor w chłodne, jesienne dni. Zupa z czerwonej soczewicy jest gęsta, zawiesista i bardzo sycąca, dzięki czemu doskonale zaspokaja głód. Polecam! Składniki: oliwa i/lub masło do smażenia 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę(...)słodkiej i ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka mielonej kolendry szczypta płatków chili (do smaku) 1 kubek czerwonej soczewicy puszka mleka kokosowego (400ml) 500ml bulionu warzywnego lub wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego sok z limonki (do smaku) sól, pieprz Przygotowanie: W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę i czosnek. Dodać imbir
Codzienne Gotowanieobejrzenia go w internecie na stronie player.pl https://www.facebook.com/MasterChefTvn/photos/a.257978250983283.56746.254204168027358/818871754893927/?type=1&theater A teraz klasycznie i jak to tu zwykle bywa, jako że jesień zbliża się wielkimi krokami sezon za zupy z dyni, ciasta z dynią i tak jak u mnie krem z dyni uważam oficjalnie za otwarty. Dyniowatość w swej pełnej okazałości pachnąca imbirem i podana ze słodko-słoną bitą śmietaną(...)dynia (moja miała około 1,1 kg) imbir (świeży lub suszony) kardamon mielony suszona papryka słodka i ostra 1,5 szklanki mleka 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego 2 papryki czerwone śmietanka 36% 10 dkg pestek dyni 1 szalotka 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier Na początku obieramy naszą dynię ze skórki, postarajcie się zrobić to cienko żeby
Kuba Gotujeukojeniu, które zaspokoi tłumiony głód i dostarczy przyjemności. Ciepły, gęsty krem w kolorze słońca. Już sam widok napawa mnie optymizmem, a zapach pobudza ślinianki. Rzucam się na miseczkę zupy niczym zwierz drapieżnik na ofiarę. Łyżka w dłoń i do dzieła! Jednak raczej z nim nie eksperymentuje. Najbardziej smakuje mi klasyczna wersja, lekko wytrawna i lekko słodka jednocześnie(...)kwaśnego kopniaka, aby nie było nudno i mdło. KREM Z DYNI Z JABŁKIEM. na 4-6 porcji 1 kg obranej dyni 3-4 kwaskowate jabłka 3-4 szklanki bulionu warzywnego 2 marchewki 2 duże cebule 2 ząbki czosnku olej z pestek dyni sól, pieprz, lubczyk Cebulę, czosnek obieram i siekam (nie musi być dokładnie). Podsmażam na dwóch łyżkach
W kuchni Karmel-itkiWiosna zagościła na dobre, więc ma się ochotę wykorzystać sezonowe warzywa, ale również inne dobra natury. Tym razem wykorzystałam tofu z kaszą jaglaną i miksem warzyw
Truskawkowa FiestaCzerwony barszcz wigilijny wg przepisu Magdy Gessler – Inspiracja: Smaki życia Zapraszam również po inne świąteczne przepisy tutaj: Przepisy na Boże Narodzenie Czerwony barszcz wigilijny wg
Kulinarne Przeboje