zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:231/331)

Zupa z pieczonej marchwi. 116

przygotowania zupy to naprawdę dobry pomysł. Dlaczego z marchewki? Bo ta u mnie zawsze w nadwyżce ;) Smak podkręciłam jeszcze czosnkiem i imbirem. Aromat tego pierwszego był wyraźnie wyczuwalny, jednak nie zdominował całości. Jak dla mnie w sam raz, można oczywiście zmniejszyć jego ilość. Składniki: 4 duże marchewki 3 ząbki czosnku ok. 2 cm kawałek imbiru 3 szkl. bulionu warzywnego

zadanie-gotowanie
Chłodnik szczawiowy 144

Pyszny kwaskowy chłodnik w sam raz na upalne dni. Można popijać sam lub podać jako dodatek do obiadu zamiast mizerii czy zsiadłego mleka. składniki: 70 g

Monia miesza i gotuje
Pomysł na… rosołowe tartaletki 147

zupowego mistrza” wytrwale i niezmiennie dzierży moja Mama, a ja ograniczam się do gotowania rosołu (niestety wg Młodszej wciąż wychodzi mi gorzej niż Babci ) i paru innych zup, smakowo mi bliższych, czyli znów nie po myśli moich dziewczyn. Za to w weekend (w ramach zadośćuczynienia za forsowanie swoich smaków w kuchni), obowiązkowy jest rosół. A ten staram się dopieszczać(...)dużą ilością warzyw, na sporym kawałku wiejskiej kury. Ból marnotrawstwa zaczyna się wtedy, gdy nie jesteśmy w stanie przejeść włoszczyzny i mięsa.  Były więc już  warzywne kołduny z włoszczyzny, pora teraz na tartaletki z warzyw i rosołowego mięsa – idealne na drugie danie Składniki na 12 sztuk: Przepis na kruche ciasto  TUTAJ (mniej zainteresowani płaskurką

gutfut
Barszcz czerwony wigilijny 129

Uszka wigilijne muszą koniecznie wystapić w towarzystwie czerwonego barszczu. Na ten barszcz czekam cały rok, bo tylko wtedy smakuje tak wyjątkowo. Wykonanie jego jest

To co kocham
Krem dyniowo - marchewkowy 158

zupa !! Jedną z moich ulubionych jest krem dyniowo - marchewkowy. Jesienią, gdy dyni jest pod dostatkiem - staram się zrobić jej zapasy na zimę mrożąc ją pokrojoną w kostkę w zamrażalniku lub przygotowując mus z pieczonej dyni.  W ten sposób nawet zimą można się rozkoszować smakami jesieni :) Składniki: 1 kg dyni pokrojonej w kostkę 10 marchewek 2 litry bulionu warzywnego

Taste Therapy
Zupa marchewkowo-imbirowa z mleczkiem kokosowym. 114

zupę. Tym razem w garnku zagościły marchew, duża ilość imbiru oraz mleczko kokosowe. Danie dość ostre, bo takie lubię. Jednak można wprowadzać wszelkie modyfikacje w tym zakresie. Jeżeli ktoś ma ochotę na dodanie groszku ptysiowego, tudzież grzanek, proszę czuć się swobodnie :) Polecam, mnie bardzo ta zupka smakowała. Składniki: 750 g marchewki 1 cebula  ok. 1 l bulionu warzywnego

zadanie-gotowanie
Kubańska zupa z czarnej fasoli. 190

jest zupa;) Do tego bardzo smaczna. Inna niż jakakolwiek, którą wcześniej jadłem i chociażby dlatego warta spróbowania. Zupełnie na to nie wygląda, ale zaliczyłbym ją do kategorii słodko-kwaśnych. Czyli moich ulubionych. Zróbcie ją sobie - polecam! Składniki: 2 puszki czarnej fasoli (2 x 400 g) 1 duża cebula 1 zielona papryka  1 ząbek czosnku 1 litr bulionu warzywnego

zadanie-gotowanie
Krem z zielonego groszku wg Anny Starmach 130

Zielony krem z groszku z domowym groszkiem ptysiowym. Powiew lata w środku zimy:) Składniki na 2 porcje: 1 duża cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekanego 600

Moja Galeria Smaku
Zupa krem z cukinii, z bakłażanem i czarnym sezamem 144

letnim zupa cukiniowa bardzo czesto gosci na naszym stole.Tak jak niezwykle prosta do przygotowania,tak wyrafinowana w smaku.Dzis w polaczeniu z baklazanem i czarnym sezamem.Co Wam bede pisac,po prostu sami sprobujcie! Skladniki na 4 porcje: 2 srednie cukinie 1 srednia cebula 1-2 zabki czosnku 1 lyzka masla ghee 1 baklazan 2 lyzeczki sezamu 1 litr bulionu warzywnego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rozgrzewajaca zupa z soczewicy i mleka kokosowego-Kokos-Linsensuppe "Asia" 113

narodowe. Zupa ,ktora przedstawiam jest niezwykle prosta,pozywna i naprawde smaczna.Dzieki dodatkowi imbiru silnie rozgrzewajaca.Mnie po ostatnich porzadkowych pracach ogrodowych w tym roku uratowala przed przeziebieniem. A tak nam smakowala,ze robilam ja dwa razy z rzedu.Naprawde polecam! Skladniki na 4 porcje: 1 por 3 srednie marchewki 40 g swiezego imbiru 400 ml mleka kokosowego 400 ml bulionu warzywnego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kapuśniaczek z młodej kapusty 112

   Nareszcie pojawiła się młoda kapusta odpowiedniej jakości i w odpowiednim rozmiarze. Pora więc na prawdziwy, wiosenny kapuśniaczek. Składniki: -główka młodej kapusty -kawałek wędzonki ( np

Maminek kulinarny
Zupa kurkowa z makaronem 204

takimi zupami nie przepada. Do zupki dodałam drobny makaronik- mini kokardki ale można użyć również innego. składniki: 250 g kurek 1 l bulionu masło do smażenia 1 szklanka drobnego makaronu,użyłam mini kokardek Czaniecki 50 ml śmietanki 30 % szczypta tymianku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Kurki oczyścić i podsmażyć na maśle. Następnie zalać bulionem ( bulion dowolny mięsny lub warzywny

Monia miesza i gotuje
Chińska zupa z jajkiem, kapustą pekińską i grzybkami mun 132

Zupa z dodatkiem jajka to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni chińskiej. Tradycyjnie do jej przygotowania używa się drobiowego bulionu lub rosołu, czasami dodatkowo zupę zagęszcza się skrobią kukurydzianą, obowiązkowo podaje ze sporą ilością szczypiorku. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, a jedynym sekretem głębokiego i wyrazistego smaku jest tu solidne doprawienie. Świeży imbir, cynamon, nasiona kopru i anyż przeobrażą zwykły rosół(...)będą ciekawe dodatki. To świetny sposób na „zagospodarowanie” resztek rosołu i urozmaicenie zupowego repertuaru. Składniki na 3 – 4 porcje: 1 l chudego rosołu z kurczaka / bulionu drobiowo-warzywnego / bulionu warzywnego w wersji wegetariańskiej 2 jajka 6 – 8 liści kapusty pekińskiej około 15 suszonych grzybków mun sos sojowy tamari do smaku kilka kropel octu ryżowego 1 łyżka oleju sezamowego

Even Better Food
Kalafiorowe gratin 196

wielka kolacja” paradoksalnie składa się z 7 skromnych dań opartych przede wszystkim na popularnych w Prowansji warzywach oraz rybach. I tak na stole znajdziemy marynowane oliwki, l’aigo boulido – zupę czosnkowo-ziołową, ślimaki, dania z solonego dorsza, omlety, czy selera naciowego z anchoiade (pastą z anchois).  Menu kolacji Gros souper jest lekkie i dietetyczne , oparte na najlepszych śródziemnomorskich produktach(...)wierzch posypałam natką pietruszki.  Mimo świątecznego rodowodu, zachęcam, aby w naszych realiach potraktować kalafiorowe gratin jak danie codzienne – ciekawą propozycję potrawy dla wegetarian , lub też fajny dodatek warzywny do porcji mięsa dla pozostałych.  Kalafiorowe gratin według przepisu z frenchfood.about.com na 4 porcje Składniki: 1 kalafior, pokrojony na różyczki 3 łyżki masła + do wysmarowania formy 3 łyżki mąki

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania