6+ 60 min Łatwe Tanie Przepis na kapuśniak ze skwarkami lub bez – ja zrobiłam ze skwarkami i było pysznie! 🙂 Składniki 2l bulionu drobiowo-warzywnego pół
PysiaGotuje.plSezon na dynie trwa. Pogoda za oknem nie rozpieszcza - zimno, ciemno, ponuro i deszczowo. Gorący, rozgrzewający, złocisty krem z dyni jest idealny na te porę roku
Lena GotujeJesienne smaki ciąg dalszy. Krem z pietruszki pieczonej w miodzie to dobry pomysł na jesienną kolację. Słodka, bardzo kremowa z cynamonową nutą. Składniki: 1,5kg pietruszki
wysmienitySkładniki 5 - 6 dużych ziemniaków 5 dużych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów 1 duża pokrojona w cienkie paski czerwona papryka 1 litr przecieru
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataakcji "Światowe zupy", którą organizuję na Durszlaku. Dla stałych bywalców reguły są znane. Ale w skrócie je naświetlę. Udział gwarantowany i wpis zatwierdzony będzie pod warunkiem wykonania zupy charakterystycznej dla dowolnego kraju. Następnie przepis wraz z własnoręcznie wykonanym zdjęciem umieścicie na swoim blogu. Wpis zgłoście do akcji... i już! Aha, pamiętajcie o wklejeniu banerka;) Opcja dla "Nie-durszlakowych"- link(...)podsumować ;) To tyle zasad... Pora na pora. Pora na krem. Krem z pora. Witam w Norwegii! 1 duży por (bez zielonych liści) 2 średnie ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego (z kostek warzywnych) 2 łyżki masła 2 łyżki jogurtu naturalnego 100g łososia 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Warzywa pokroiłam- pora w plasterki, ziemniaki w kostkę
bastalenarobię codziennie ale czasami lubimy zjeść talerz gorącej, pożywnej i pysznej zupy. Tym bardziej kiedy za oknem pochmurno i dżdżysto. Dzisiaj zrobiłam zupę pieczarkową ze sporą ilością koperku. Zupę ugotowałam w garnku Fissler z kolekcji Profi Collection . Dodatkowo przetestowałam pojemniki na żywność Glasslock . Pojemniki wykonane są z najwyższej jakości szkła hartowanego a silikonowa uszczelka zapewnia całkowitą hermetyczność i zatrzymuje(...)zachowają swoją świeżość. Dlatego też takie pojemniki polecam szczególnie do przechowywania produktów dla dzieci. Świetnie sprawdzą się też w czasie wyjazdów. Składniki: 1,5 litra bulionu drobiowo-warzywnego 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 0,5 mniejszego selera 1 liść z selera kawałek pora (biała część) 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu czarnego
Ala piecze i gotujemogło pójść nie tak? Jadłam ją cały weekend i nie mogłam przestać. A w związku z tym, że testuję cały czas Tefal Cuisine Companion postanowiłam przygotować moją ulubioną zupę właśnie w nim. Dlatego poniżej przedstawiam wersję na ten sprzęt, oraz klasyczną w rondelku Zapraszam! Scroll down for recipe in English Botwinka ze szparagami (4-5 porcji) Składniki: 2 pęczki botwinki(...)pietruszka, obrana i pokrojona w kostkę 5-6 młodych ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych w kostkę 10 szparagów, odcięte zdrewniałe końce, łodygi posiekane, czubki oddzielnie 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 szklanki śmietanki 36% sól, pieprz, cukier i ocet jabłkowy lub sok z cytryny do smaku jajka na twardo do podania Przygotowanie (TCC): Do pojemnika TCC wyposażonego w mieszadło wlej
karmelowyNiby krem, niby zupa - ważne, że sycące i zdrowe. Można wykorzystać rosół z niedzieli - więc kolejna alternatywa dla pomidorowej ;) Właściwości jakie niesie ze sobą spożywanie koperku to m.in działanie rozkurczowe, przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Koperek pomaga w walce z bezsennością i wzdęciami. Zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy i chorób układu krążenia. Składniki: 2 szklanki bulionu warzywnego (może być tez drobiowo-warzywny
dlaSmaQzajmie nam przygotowanie tej zupy to 30 minut! Słodki krem z kukurydzy z ostrą nutą papryczki chili oraz dodatkiem papryki i kurczaka smakuje wyśmienicie. Jak dla mnie jest to krem z kukurydzy o smaku paprykowym 😉Spróbujecie? Składniki: 450 g kukurydzy mrożonej 1 papryka czerwona 1 filet z kurczaka 1,2 - 1,5 l bulionu warzywnego 1/2 papryczki chili
Kuchnia MagdaLenyuszkami to Polska tradycyjna zupa, która króluje na wigilijnym stole. Postny dodatek jest bardzo łatwy w przygotowaniu, pyszny i pożywny. Potraw ę można poda ć z pasztecikami klasycznymi, krokietami, pierogami, fasolą lub uszkami. Najlepiej smakują ciepłe podane od razu. Składniki: spora garś ć suszonych grzybów (prawdziwki lub podgrzybki) 4 buraki ćwikłowe 2 litry bulionu warzywnego (marchewka, por, pietruszka, cebula
Smaczne PotrawySkładniki: -1,5 bulionu warzywnego -1 średnia cukinia -1-2 łyżki jogurtu greckiego -garść listków świeżej mięty -płatki migdałów do posypania -sól pieprz, gałka muszkatołowa -ewentualnie: groszek ptysiowy lub grzanki Wykonanie: Cukinię obieramy, przekrawamy wzdłuż i łyżką wydrążamy środek. Drobno kroimy i dodajemy do gotującego się bulionu. Gotujemy do miękkości (10-15 minut). Gdy zupa przestygnie, blenderem miksujemy na gładki
KasiekGotujePo świątecznym szaleństwie dobrze przekąsić coś lżejszego:-) Po tradycyjnych domowych smakołykach, przekąskach warto zjeść coś kolorowego, wartościowego i jakże wiosennego:) Sałatka powstała dosyć szybko w przypływie
Kuchnia Pełna PasjiOpis: Żur, czyli powrót do polskiej tradycji. Jest to zupa przyrządzana na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej. Często podawany jest z wędzonym boczkiem, kiełbasą, żeberkami lub też z dodatkiem białej kiełbasy. Żurek ma charakterystyczny kwaśny smak. W Polsce żurek jest tradycyjnym daniem wielkanocnym. Polecam przyrządzać w specjalnych chlebkach, wyglądem i smakiem zachwyci każdego. Składniki: Włoszczyzna 2 ząbki czosnki Gałązki(...)Śmietana kremówka 30% Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz, sól, szczypta cukru, kminek, świeżo zmielony majeranek i pieprz 4 jajka Chleb Sposób przygotowania: Na początku przygotowujemy bulion warzywny. Obieramy i myjemy całą włoszczyznę. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i wlewamy ok 2 l wody. Dodajemy również 1 ząbek czosnku, 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie, 5 ziaren czarnego
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnepapryki żółtej 1/2 papryki zielonej 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 pomidory- u mnie malinowe sól, pieprz chili mielone natka pietruszki 2 szklanki bulionu warzywnego ( opcjonalnie) Wykonanie: * Na rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekaną cebulę oraz czosnek, gdy zacznie się przyru: mieniać dodajemy mięso, doprawiamy solą, pieprzem, obsmażamy aż do zrumienienia mięsa. * Całą zawartość patelni przekładamy(...)drugim naczyniu, w osolonej wodzie przygotowujemy kasze. Po ugotowaniu dodajemy do całego dania. Wychodzi nam bardzo gęste danie, dolewamy bulionu- również wedle uznania, jeśli chcemy żeby była to zupa. Możemy nie dodawać bulionu, uzyskamy gęste danie . Całość obficie posypujemy natką pietruszki posiekaną
Z Majeczką w kuchniAromatyczna i rozgrzewająca. Idealna na chłodne dni. Pikantna i treściwa. Zupa gulaszowa. Gotuję ją zawsze, kiedy tylko przychodzą chłodne, jesienne dni. Zawartość mięsa syci, aromatyczne warzywa podkręcają smak a przyprawy rozgrzewają. Wspaniale sprawdza się jako danie jednogarnkowe. Podana z chrupiącą bagietką zaspokoi głód nawet wymagającego głodomora :)) Składniki: 80 dkg schabu (łopatki, karkówki, szynki) 2 średnie cebule czerwone 200g pieczarek(...)ziemniaki puszka pokrojonych pomidorów w sosie własnym olej rzepakowy do smażenia sól pieprz szczypta cukru liść laurowy ziele angielskie papryka ostra mielona papryka słodka mielona majeranek bulion warzywny Wykonanie: Mięso umyć, pokroić na cienkie paski, przyprawić solą, pieprzem, papryką i wstawić do lodówki na ok 1h. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć
Walijskie Pichceniewarzywnych (z owocami na szczęście kłopotu nie ma), jest grymas na twarzy, przeciągłe „yyyyyyy ale ja nie luuuubięęęę” . Umowę mamy stałą od lat: spróbuj, najwyżej nie zjesz. Ale nie mów, że nie lubisz skoro nawet nie wiesz jak smakuje. Od kiedy pamiętam największą walkę toczymy z pomidorami. Oboje z mężem pomidory uwielbiamy, ale nasze dzieci nie tkną, za to zupa(...)Może zje za miesiąc, a może za pół roku. Być może nie będzie jadło całe życie, ale może spróbuje za kilka dni? Może zamiast surowego warzywa bardziej posmakuje dziecku zupa krem albo lekkie leczo? Często w kuchni wracam do przepisów, które pamiętam z własnego dzieciństwa, dlatego przy okazji tej kampanii pomyślałam o placuszkach z cukinii , które przygotowywała też moja
bistro mama