zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:220/331)

Czerwony Kapusniak ala Rumcajs 166

każdym domu, zupa z kapusty, na wywarze z warzyw, boczku, żeberek... Kwaśnica dla Górali, Słowaków  –  kapustnica , Ukraińców  –  капусняк . A teraz jeszcze w wersji Rumcajsowej, czerwonej.  Składniki (4 porcje): 750g ziemniaków 750g dobrej kiszonej kapusty 3 małe cebule 4 ząbki czosnku 1 średnia marynowana papryka 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 1 puszka krojonych pomidorów

Gotuj z Rumcajsem
Chowder kukurydziany na mleku kokosowym 119

gotujemy! :) * SKŁADNIKI na 6-8 porcji zupy 3 kolby kukurydzy 1 por (biała część) 1 pęczek szczypiorku 5 suszonych pomidorów 2 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżeczka papryki wędzonej szczypta płatków chili odrobina gałki muszkatołowej 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 l bulionu warzywnego sól, pieprz do smaku * PRZYGOTOWANIE Kukurydzę

Food Square
Zupa pomidorowa z kaszanką 93

Pożywna zupa pomidorowa z białą kaszanką powstała przez przypadek. Miałem chęć na "zwykłą" pomidorową oraz na kaszankę. Nawał pracy spowodował ,że połączyłem pomidory z kaszanką...wyszło pysznie ,swojsko i domowo. Składniki 2 pętka białej kaszanki puszka pomidorów krojonych 3 ziemniaki marchew por (biała część) 1,2 l bulionu warzywnego łyżeczka smalcu łyżka majeranku łyżeczka mielonego imbiru natka pietruszki sól ,pieprz

R'n'G Kitchen
Zupa grzybowa z serem korycińskim Czesławy Zarzeckiej 178

książki Magdy Gessler „Smaczna Polska”. Zupa zaskakuje smakiem, jest przepełniona aromatem i każdy kto spróbuje jej choć raz, będzie za nią ciągle tęsknił. Każdy dodatek , każdy szczegół ma tu kolosalne znaczenie. Składniki dla 6 osób 200 g suszonych grzybów 1 rosołowa porcja warzyw – nie mając jej dodałam wysokiej jakości 9 składnikowe mrożonki warzywne. 1 opakowanie. 1 duża cebula 2 łyżki

Z Kuchni Do Kuchni
LA SOUPE AU PISTOU CZYLI PROWANSALSKA ZUPA Z PESTO 135

także drobny makaron, choć ja osobiście wolę ją z ziemniakami. W zależności od Waszych upodobań możecie zatem skomponować własną zupę z pesto, dodając do niej warzywa, które lubicie. Zupa ta jest bardzo pożywna, dlatego można ją serwować jako danie główne. Bon appétit! Dla 4 osób Czas przygotowania: ok. 20 minut Czas gotowania: ok. 60 minut Składniki: 120 g wyłuskanej świeżej(...)fasoli 120 g świeżej czerwonej fasoli (lub fasoli marmurkowej)* 120 g świeżej zielonej fasolki szparagowej 2 cukinie 1 cebula 4 ziemniaki 3 dojrzałe pomidory Około 1,5 litra bulionu warzywnego z kostki Pieprz kajeński Sól, pieprz Starty żółty ser   Na sos pesto: Pęczek bazylii 3 ząbki czosnku 40 g startego parmezanu (lub grana   padano) 40 ml oliwy

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Zupa z pieczonej papryki i dyni / Roasted red pepper and pumpkin soup 164

odkrycie i na pewno znajdzie wiele zastosowań w mojej kuchni Zupa jest przepyszna i łatwa w przygotowaniu, na pewno uda się każdemu. Polecam! Scroll down for recipe in English Zupa z pieczonej papryki i dyni (4-5 porcji) Składniki: 4 czerwone papryki 800 g dyni, obranej i pokrojonej w 2 cm kostkę oliwa z oliwek lub olej rzepakowy 1 łyżeczka(...)kostkę 8 ząbków czosnku, obranych i pokrojonych w plasterki 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 liść laurowy sól i pieprz 4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego 4 łyżki kwaśnej śmietany 200 g białka kurzego Newella, pokrojonego w paski i podsmażonego do podania uprażone na suchej patelni pestki dyni do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw

karmelowy
Pomidorowa z Oporowa 109

Pora kroimy w piórka. Warzywa przekładamy do drugiego garnka, dodajemy liść laurowy, pieprz w ziarnach, sól (1/2 łyżeczki) i zalewamy litrem zimnej wody. Gotujemy 35 min (do miękkości). Bulion warzywny przecedzamy. Część marchewek zostawiamy, resztę warzyw miksujemy z połową szklanki bulionu. Pomidory blendujemy. Do pozostałego bulionu dodajemy zmiksowane pomidory, warzywa i pozostałą marchewkę. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem(...)płomień. Do rondelka wbijamy jajka, mieszamy z solą i zimną wodą. Stopniowo dodajemy mąkę (cały czas mieszamy, tak by masa była gładka). Cienkim strumieniem ciasto wlewamy do gotującej się zupy, ostrożnie mieszamy. Zupę podajemy ze śmietaną i posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Zupa ziemniaczana z pesto 164

znanych na świecie włoskich serów , twardy typu podpuszczkowego , wytwarzany z mleka krowiego ). Ja wszystko to co najlepsze z Włoch postanowiłam podać w innej postaci niż pasta , a mianowicie przyrządzając zupę. Gęsta , kremowa , na bazie szynki parmeńskiej zmieszanej z drobniutko posiekaną cebulą … o niezwykłym aromacie , dzięki dodatkowi świeżego pesto … podana z drobnymi muszelkami conchigliette zachwyci nie tylko wielbicieli kuchni(...)unosił się w domu przez długie godziny! SKŁADNIKI: * szynka parmeńska – 2 plastry * ziemniaki – 200 g * duża cebula – 2 szt * oliwa extra virgin – 4 łyżki * bulion warzywny – 300 ml * mleko – 300 ml * makaron muszelki – 50 g * śmietana słodka – 50 ml * natka pietruszki -1 pęczek * parmezan – 2 łyżki PESTO : * liście bazylii

Ostra na Słodko
Barszcz sefardyjski 159

zupa powstała z inspiracji kuchnią żydowską. Widziałam w jednej z moich książek żydowski barszcz przecierany i pomyślałam, że można by go wzbogacić, urozmaicić i nadać mu całkowicie inną tożsamość, niż tak dobrze nam znaną polską czy ukraińską! :) Postanowiłam, że pozostanę w tematyce żydowskiej. Nie wiem, czy Sefardyjczycy jadali barszcz, ale gdyby jedli, bardzo możliwe, że smakowałby bardzo podobnie. ;) Przepis autorski(...)Składniki: 4 buraki 1 duża cebula 4 łyżka oliwy z oliwek do smażenia 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki lubczyku 1 płaska łyżka cukru 2 goździki 2 ziarna kardamonu 2listki laurowe 5 kulek czarnego pieprzu 1/2 szklanki czerwonego wina 3 łyżki czerwonego octu winnego zakwas buraczany (tyle wlać, żeby nie było za kwaśne - ja miałam

Kuchnia Prezydentowej
Gazpacho truskawkowe. 113

szklanki bulionu warzywnego Wykonanie: Pomidor i ogórek obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w kostkę. Czosnek rozetrzeć z łyżeczką soli. Listki tymianku otrzeć z gałązek. W dużej misce zmiksować (krótko) warzywa, czosnek, oliwę, ocet, cukier i tymianek razem z 3/4 truskawek. 1/4 truskawek pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy. Chłodzić

zadanie-gotowanie
Butternut Squash Soup - Zupa dyniowa 99

today's choice. Dni stają się zimniejsze I poczułam ochotę na potrawy, które mnie rozgrzeją. Kremowe zupy są idealne na tą porę roku. Dobrze jest wykorzystywać sezonowe produkty. Dlatego zupa dyniowa jest moim dzisiejszym wyborem. For 4 portions: 2 tablespoons olive oil 2 onions - chopped 1 butternut squash peeled and chopped 700ml chicken or vegetable stock 150 ml double cream(...)garnish Pumpkin seeds oil to drizzle Na 4 porcje: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 cebule posiekane 1 dynia obrana I pokrojona w kostkę 700ml bulionu z kury lub warzywnego 150 ml tłustej słodkiej śmietanki Sól I pieprz do smaku Szczypta płatków chili (opcjonalnie) Podprażone pestki dyni do dekoracji Olej z pestek dyni do dekoracji Method: Gently sweat the onion

Smaki Przyprawy i Kolory
Butternut Squash Soup - Zupa dyniowa 143

today's choice. Dni stają się zimniejsze I poczułam ochotę na potrawy, które mnie rozgrzeją. Kremowe zupy są idealne na tą porę roku. Dobrze jest wykorzystywać sezonowe produkty. Dlatego zupa dyniowa jest moim dzisiejszym wyborem. For 4 portions: 2 tablespoons olive oil 2 onions - chopped 1 butternut squash peeled and chopped 700ml chicken or vegetable stock 150 ml double cream(...)garnish Pumpkin seeds oil to drizzle Na 4 porcje: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 cebule posiekane 1 dynia obrana I pokrojona w kostkę 700ml bulionu z kury lub warzywnego 150 ml tłustej słodkiej śmietanki Sól I pieprz do smaku Szczypta płatków chili (opcjonalnie) Podprażone pestki dyni do dekoracji Olej z pestek dyni do dekoracji Method: Gently sweat the onion

Kulinarna rozmowa
Aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy z kaszą pęczak, batatem, pomidorami i porem 142

Cześć ! Aromatyczne potrawy, gorąca, rozgrzewająca zupa. Tylko tego potrzebuję do szczęścia, gdy za oknem zimno. To moje zimowe comfort food. Na pewno macie coś takiego. Zdradźcie proszę czym sobie poprawiacie humor, gdy za oknem szaro, deszczowo i zimno ? Składniki (6 porcji): 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/3 szklanki kaszy pęczak 1 batat (mój około 760 g) 1 duża czerwona cebula(...)średni por – biała część 3 ząbki czosnku 1 puszka rozdrobnionych pomidorów 1,5 l bulionu warzywnego 1,5 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżki masła 5 cm kawałek imbiru (można dać mniej, ja bardzo lubię imbir:)) 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki cynamonu sól i świeżo zmielony pieprz do dekoracji: natka pietruszki

Moja pasja smaku
Botwinka z boczniakami / Young beet soup with oyster mushrooms 155

początek była oczywiście zupa botwinkowa, która jest chyba moją najbardziej ulubioną zupą wszechczasów:) W lodówce miałam jeszcze boczniaki, które należało już zużyć, więc zaryzykowałam i dodałam je też do zupy i przyznam, że smakowała wyśmienicie. Opcjonalnie można dodać do niej pieczonego kurczaka, żeby dodać jej trochę mocy z zakresu sytości. Polecam też także moje inne pomysły na botwinkę, ze szparagami(...)pokrojona w kostkę 5-6 młodych ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych w kostkę 200 g boczniaków, pokrojonych w paski 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 5 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 szklanki śmietanki 36% sól, pieprz, cukier i ocet jabłkowy lub sok z cytryny do smaku 1 upieczona pierś kurczaka, pokrojona w kostkę (opcjonalnie) Przygotowanie klasyczne: Rozgrzej patelnię z łyżką oleju

karmelowy