zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:213/331)

Zupa z pieczonej papryki i dyni / Roasted red pepper and pumpkin soup 196

odkrycie i na pewno znajdzie wiele zastosowań w mojej kuchni Zupa jest przepyszna i łatwa w przygotowaniu, na pewno uda się każdemu. Polecam! Scroll down for recipe in English Zupa z pieczonej papryki i dyni (4-5 porcji) Składniki: 4 czerwone papryki 800 g dyni, obranej i pokrojonej w 2 cm kostkę oliwa z oliwek lub olej rzepakowy 1 łyżeczka(...)kostkę 8 ząbków czosnku, obranych i pokrojonych w plasterki 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 liść laurowy sól i pieprz 4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego 4 łyżki kwaśnej śmietany 200 g białka kurzego Newella, pokrojonego w paski i podsmażonego do podania uprażone na suchej patelni pestki dyni do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw

karmelowy
Pomidorowa z Oporowa 138

Pora kroimy w piórka. Warzywa przekładamy do drugiego garnka, dodajemy liść laurowy, pieprz w ziarnach, sól (1/2 łyżeczki) i zalewamy litrem zimnej wody. Gotujemy 35 min (do miękkości). Bulion warzywny przecedzamy. Część marchewek zostawiamy, resztę warzyw miksujemy z połową szklanki bulionu. Pomidory blendujemy. Do pozostałego bulionu dodajemy zmiksowane pomidory, warzywa i pozostałą marchewkę. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem(...)płomień. Do rondelka wbijamy jajka, mieszamy z solą i zimną wodą. Stopniowo dodajemy mąkę (cały czas mieszamy, tak by masa była gładka). Cienkim strumieniem ciasto wlewamy do gotującej się zupy, ostrożnie mieszamy. Zupę podajemy ze śmietaną i posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Zupa ziemniaczana z pesto 187

znanych na świecie włoskich serów , twardy typu podpuszczkowego , wytwarzany z mleka krowiego ). Ja wszystko to co najlepsze z Włoch postanowiłam podać w innej postaci niż pasta , a mianowicie przyrządzając zupę. Gęsta , kremowa , na bazie szynki parmeńskiej zmieszanej z drobniutko posiekaną cebulą … o niezwykłym aromacie , dzięki dodatkowi świeżego pesto … podana z drobnymi muszelkami conchigliette zachwyci nie tylko wielbicieli kuchni(...)unosił się w domu przez długie godziny! SKŁADNIKI: * szynka parmeńska – 2 plastry * ziemniaki – 200 g * duża cebula – 2 szt * oliwa extra virgin – 4 łyżki * bulion warzywny – 300 ml * mleko – 300 ml * makaron muszelki – 50 g * śmietana słodka – 50 ml * natka pietruszki -1 pęczek * parmezan – 2 łyżki PESTO : * liście bazylii

Ostra na Słodko
Barszcz sefardyjski 185

zupa powstała z inspiracji kuchnią żydowską. Widziałam w jednej z moich książek żydowski barszcz przecierany i pomyślałam, że można by go wzbogacić, urozmaicić i nadać mu całkowicie inną tożsamość, niż tak dobrze nam znaną polską czy ukraińską! :) Postanowiłam, że pozostanę w tematyce żydowskiej. Nie wiem, czy Sefardyjczycy jadali barszcz, ale gdyby jedli, bardzo możliwe, że smakowałby bardzo podobnie. ;) Przepis autorski(...)Składniki: 4 buraki 1 duża cebula 4 łyżka oliwy z oliwek do smażenia 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki lubczyku 1 płaska łyżka cukru 2 goździki 2 ziarna kardamonu 2listki laurowe 5 kulek czarnego pieprzu 1/2 szklanki czerwonego wina 3 łyżki czerwonego octu winnego zakwas buraczany (tyle wlać, żeby nie było za kwaśne - ja miałam

Kuchnia Prezydentowej
Gazpacho truskawkowe. 133

szklanki bulionu warzywnego Wykonanie: Pomidor i ogórek obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w kostkę. Czosnek rozetrzeć z łyżeczką soli. Listki tymianku otrzeć z gałązek. W dużej misce zmiksować (krótko) warzywa, czosnek, oliwę, ocet, cukier i tymianek razem z 3/4 truskawek. 1/4 truskawek pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy. Chłodzić

zadanie-gotowanie
Butternut Squash Soup - Zupa dyniowa 133

today's choice. Dni stają się zimniejsze I poczułam ochotę na potrawy, które mnie rozgrzeją. Kremowe zupy są idealne na tą porę roku. Dobrze jest wykorzystywać sezonowe produkty. Dlatego zupa dyniowa jest moim dzisiejszym wyborem. For 4 portions: 2 tablespoons olive oil 2 onions - chopped 1 butternut squash peeled and chopped 700ml chicken or vegetable stock 150 ml double cream(...)garnish Pumpkin seeds oil to drizzle Na 4 porcje: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 cebule posiekane 1 dynia obrana I pokrojona w kostkę 700ml bulionu z kury lub warzywnego 150 ml tłustej słodkiej śmietanki Sól I pieprz do smaku Szczypta płatków chili (opcjonalnie) Podprażone pestki dyni do dekoracji Olej z pestek dyni do dekoracji Method: Gently sweat the onion

Smaki Przyprawy i Kolory
Butternut Squash Soup - Zupa dyniowa 162

today's choice. Dni stają się zimniejsze I poczułam ochotę na potrawy, które mnie rozgrzeją. Kremowe zupy są idealne na tą porę roku. Dobrze jest wykorzystywać sezonowe produkty. Dlatego zupa dyniowa jest moim dzisiejszym wyborem. For 4 portions: 2 tablespoons olive oil 2 onions - chopped 1 butternut squash peeled and chopped 700ml chicken or vegetable stock 150 ml double cream(...)garnish Pumpkin seeds oil to drizzle Na 4 porcje: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 cebule posiekane 1 dynia obrana I pokrojona w kostkę 700ml bulionu z kury lub warzywnego 150 ml tłustej słodkiej śmietanki Sól I pieprz do smaku Szczypta płatków chili (opcjonalnie) Podprażone pestki dyni do dekoracji Olej z pestek dyni do dekoracji Method: Gently sweat the onion

Kulinarna rozmowa
Aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy z kaszą pęczak, batatem, pomidorami i porem 168

Cześć ! Aromatyczne potrawy, gorąca, rozgrzewająca zupa. Tylko tego potrzebuję do szczęścia, gdy za oknem zimno. To moje zimowe comfort food. Na pewno macie coś takiego. Zdradźcie proszę czym sobie poprawiacie humor, gdy za oknem szaro, deszczowo i zimno ? Składniki (6 porcji): 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/3 szklanki kaszy pęczak 1 batat (mój około 760 g) 1 duża czerwona cebula(...)średni por – biała część 3 ząbki czosnku 1 puszka rozdrobnionych pomidorów 1,5 l bulionu warzywnego 1,5 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżki masła 5 cm kawałek imbiru (można dać mniej, ja bardzo lubię imbir:)) 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki cynamonu sól i świeżo zmielony pieprz do dekoracji: natka pietruszki

Moja pasja smaku
Botwinka z boczniakami / Young beet soup with oyster mushrooms 185

początek była oczywiście zupa botwinkowa, która jest chyba moją najbardziej ulubioną zupą wszechczasów:) W lodówce miałam jeszcze boczniaki, które należało już zużyć, więc zaryzykowałam i dodałam je też do zupy i przyznam, że smakowała wyśmienicie. Opcjonalnie można dodać do niej pieczonego kurczaka, żeby dodać jej trochę mocy z zakresu sytości. Polecam też także moje inne pomysły na botwinkę, ze szparagami(...)pokrojona w kostkę 5-6 młodych ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych w kostkę 200 g boczniaków, pokrojonych w paski 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 5 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 szklanki śmietanki 36% sól, pieprz, cukier i ocet jabłkowy lub sok z cytryny do smaku 1 upieczona pierś kurczaka, pokrojona w kostkę (opcjonalnie) Przygotowanie klasyczne: Rozgrzej patelnię z łyżką oleju

karmelowy
Czerwony barszcz bez buraków z warzywami gotowanymi i grillowanymi 196

czerwony barszcz - u mnie Krakus  2 pietruszki 2 marchewki 1/4 selera 1/2 czerwonej papryki 1 mała czerwona cebula 1 puszka czerwonej fasoli wraz z zalewą 1 kostka rosołowa warzywna 1 kostka rosołowa drobiowa 3 ziemniaki 2 łyżki posiekanego koperku  dymka - posiekana zielona część sól pieprz ziołowy Pietruszkę obieramy i myjemy. Kroimy na pół (po ugotowaniu pozbywamy się(...)wstążki Warzywa zalewamy 1,5 litrami wody, dodajemy całą zawartość puszki czerwonej fasoli i zagotowujemy. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy gaz i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną Gdy zupa się gotuje... ... obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie W tym samym czasie rozgrzewamy na małym ogniu patelnię grillową Paprykę myjemy i kroimy w paski Cebulę obieramy i w miarę

Szczęśliwa kuchnia
Czerwony barszcz bez buraków z warzywami gotowanymi i grillowanymi 207

czerwony barszcz - u mnie Krakus  2 pietruszki 2 marchewki 1/4 selera 1/2 czerwonej papryki 1 mała czerwona cebula 1 puszka czerwonej fasoli wraz z zalewą 1 kostka rosołowa warzywna 1 kostka rosołowa drobiowa 3 ziemniaki 2 łyżki posiekanego koperku  dymka - posiekana zielona część sól pieprz ziołowy Pietruszkę obieramy i myjemy. Kroimy na pół (po ugotowaniu pozbywamy się(...)wstążki Warzywa zalewamy 1,5 litrami wody, dodajemy całą zawartość puszki czerwonej fasoli i zagotowujemy. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy gaz i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną Gdy zupa się gotuje... ... obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie W tym samym czasie rozgrzewamy na małym ogniu patelnię grillową Paprykę myjemy i kroimy w paski Cebulę obieramy i w miarę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kimchi Jjigae - koreańska zupa z tuńczykiem 265

mną zgodzi. ;) A jeśli jedliście taką lub podobną w azjatyckiej knajpce, to napiszcie do mnie koniecznie, bo ja nie miałam okazji!  Tymczasem moja smakuje mi bardzo. ;) Koreańska zupa kimchi jjigae Składniki: * 1 puszka tuńczyka w sosie własnym * 1 łyżka wina ryżowego lub sake * świeżo mielony czarny pieprz * 1 filiżanka kimchi wraz z zalewą (kilka słów o kimchi znajdziecie(...)małej cebuli pokrojonej w paski * 2 łyżki szczypioru * 1-2 grzyby shitake pokrojonych w paski   * 1/2 kostki serka tofu pokrojonego w kostkę * 3 filiżanki wody lub bulionu warzywnego Pasta - baza:      * oleju rzepakowego lub z pestek winogron     * 1 papryczka chili (świeża lub suszona)     * 1 łyżeczka koreańskiej pasty chili (Gochujang)-można zastąpić

Kuchnia Prezydentowej
Ryż po meksykańsku + filmik 198

Zapraszam dziś na niezwykły przepis - ryż po meksykańsku - jak sama nazwa wskazuje danie pochodzi z kuchni meksykańskiej . Jest to swego rodzaju risotto , ale bez ryżu arborio

Kawa z mlekiem
Pikantna zupa pomidorowa z pulpetami 144

papryki w proszku 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Sposób wykonania: Do dużego garnka wkładamy marchew, pietruszkę, selera i 1 cebulę. Zalewamy 2 litrami wody i gotujemy wywar warzywny. W międzyczasie mielimy mięso. Dodajemy do niego bułkę tartą, sól i pieprz. Mieszamy i formujemy małe kulki. Odławiamy warzywa z wywaru i wrzucamy kulki mięsne. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat(...)przesmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie zeszklona dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy na dużym ogniu aby nadmiar wody odparował a następnie wrzucamy do gotującej się zupy. Kukurydzę i czerwoną fasolę odcedzamy z zalewy. Dodajemy do całości razem z pokrojoną w krążki papryką peperoni.  W oddzielnej miseczce mieszamy śmietanę z 1 łyżką wazową gorącej zupy

Qchnia po prostu
Pomidorowa z masłem orzechowym i nerkowcami 137

  Pomidorowa kojarzy mi się ze szczęśliwym dzieciństwem. Postanowiłam trochę pokombinować ze smakami szczęśliwości, bezpieczeństwa. Do przygotowania potrzebujemy: 3 średniej wielkości bataty 500 ml bulionu warzywnego

Szybko Tanio Smacznie