zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:215/331)

Wigilijny barszcz z uszkami 462

ogniu do miękkości. Zagotować wywar warzywny. Dodać do suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły oraz kminek, gotować ok. 30 minut. Wywar z burakami dodać do wywaru warzywnego. Dodawać stopniowo zakwas buraczany ( przepis tutaj ), próbując czy barszcz ma już odpowiedni smak i wyłączyć płomień pod garnkiem. Odstawić barszcz na ok. 30 minut, potem odcedzić buraki i doprawić(...)szklankach wody, najlepiej dzień wcześniej. Wodę z grzybami posolić i gotować ok. 25 minut. Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie, kiedy napęcznieje odcisnąć. Grzyby odcedzić (wywar można wykorzystać do barszczu, zupy grzybowej lub żuru) i zmiksować z odciśniętą kajzerką i natką pietruszki. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Usmażyć na maśle. Wymieszać ze zmielonymi grzybami, w razie potrzeby zagęścić bułką tartą

Czerwień i błękit
Coś dobrego dla jednego: kremowa zupa pomidorowa z ciecierzycą... 110

warzywnej kostki rosołowej  1 czubata łyżka serka kremowego  W garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i smaż na małym ogniu, aż zmięknie, czyli około 5 minut, ale nie powinna zbrązowieć. Wlej pomidory, napełnij puszkę woda i dolej do garnka. Wkrusz kostkę i wsyp ciecierzycę. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 25-30 minut. Zmiksuj zupę na gładko

Lejdi of the house
Zupa cebulowa z grzankami z pampuchów 128

Idealna zupa na zimę i jesienną pluchę. Dzisiejsza propozycja to zupa cebulowa w naszej wersji. Zapewne nie wszyscy z Was gustują w zupie z cebuli, ale propozycję warto przedstawić, ponieważ jest super na zimowe wieczory. Rozgrzewająca, dużo witamin i dużo jeszcze można by pisać o walorach cebuli. Mamy własną wersję wypracowaną już od lat i chcieliśmy się podzielić naszym przepisem(...)Cebulowa z grzankami (4-5 osób) Składniki: 1 kg cebuli 1 por 1 średniej wielkości seler (bulwa) 2 marchewki 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 2 kostki bulionu warzywnego (dobrego bez tłuszczy utwardzanych) oliwa z oliwek miękki żółty ser majeranek, pieprz, ostra papryka, sos sojowy, Zaczynamy od pokrojenia cebuli w proporcjach 3/4 i 1/4. 3/4 kroimy w drobną kostkę

vegetanie
Krem ziemniaczany z jabłkiem z chrupiącymi parmezanowo – sezamowymi chipsami 130

wszystko przez około 15 minut. Zmiksuj zupę na gładki krem. Przelej do talerzy i posyp pietruszką. Składniki 4 duże kwaśne jabłka (użyłam odmiany reneta szara) – 500g po obraniu 1 i 1/2 cebuli – 150 g 1 kg ziemniaków szczypta cukru szczypta czarnego pieprzu 2 łyżki masła lub oleju 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego pęczek pietruszki do posypania

Eat me! Fit me!
Zupa z kurczakiem, soczewicą i batatem 175

Pyszna zupa w kurczakiem, batatem i soczewicą. Przepis znalazłam na blogu kwestia smaku . Zupka bardzo smaczna, syta, prosta w przygotowaniu. Na pewno będę ja powtarzać :-). U mnie trochę większa porcja, bo robiłam na dwa dni :-). Miłego dzionka :-) Składniki: 2 filety z kurczaka 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego 3 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1 batat 2 łyżki oliwy

kruche babeczki
Krem z cukinii. 94

przepisem na nią. Pierwszy raz przygotowałam zupę na wywarze tylko z warzyw i byłam miło zaskoczona. Zupka smaczna i szybka w przygotowaniu, taka, jaką lubię najbardziej.  Składniki: - ok. 700 g cukinii, - łyżka masła, - ząbek czosnku, - por, - 2 marchewki, - pietruszka, - duży ziemniak, - bazylia, - kawałek selera. Sposób przygotowania: Jeśli ktoś ma przygotowany bulion warzywny bądź rosół, może przygotować cukinię i połączyć

Pani domowa
zupa czosnkowa 144

czosnek pod każdą postacią ..Nigdy nie robiłam zupy czosnkowej..Poszperałam w internecie przeanalizowałam kilka możliwości i wybrałam jedną z nich wyszła bardzo smaczna..Nie ukrywam wymaga nieco pracy ale warta zachodu.. Składniki 8-15 ząbków czosnku w zależności od ich ostrości /a wzięłam 1 1/2 główki/ 2 -2 1/2 litra bulionu warzywnego lub rosołu/jeżeli Wam zostanie

Ugotujmy Coś
Kukurydziana zupa krem 124

Znakomita zupa krem z kukurydzy , teraz kiedy sylwester za pasem , doskonały pomysł na przystawkę dla naszych zaproszonych gości , można taką zupkę przygotować na ostro jak i na łagodnie , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu . Składniki ( dla 4 osób )  3 puszki kukurydzy  2 marchewki  2 ziemniaki  2 kostki warzywne  1 ząbek czosnku  5 łyżek mleczka kokosowego

Mój Smak
Zupa krem z boczniaków 81

Niesamowicie wyborny krem z aromatycznych grzybów, w asyście świeżego lubczyku i kaszy.   Składniki 500 g boczniaków 1 duża cebula 1 łyżka masła 1 łyżka posiekanego

R'n'G Kitchen
ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY Z WARZYWAMI 146

białka. Dzisiaj będzie zupa z czerwonej soczewicy z cukinią, jarmużem, ziemniakami i aromatycznymi przyprawami. Fantastycznie rozgrzewająca, sycąca i bardzo nadająca się na śniadanie.  Składniki:  puszka pomidorów krojonych  100 g ugotowanej czerwonej soczewicy  2 ziemniaki garść jarmużu  pół cukinii 3 ząbki czosnku   1 cebula czerwona  1,5 l bulionu warzywnego (lub drobiowego

pieprzny smaczek
lekki obiad z ryżem i paprykarzem na piersi kurczaka... 125

Składniki: ryż 1 szklanka, pierś z kurczaka 1 podwójna, olej rzepakowy 1,4 szklanki, kucharek 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka

W Mojej Kuchni Lubię
Bogracz wieprzowy- zupa węgierska 171

Często jednak mianem bogracz nazywa się również zupę gulaszową, która jest w nim przygotowywana. Przepis pochodzi z kuchni węgierskiej. Składniki: 80 dag mięsa wieprzowego 4 łyżki smalcu 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 2 pomidory 1 kg ziemniaków 10 dag drobnego makaronu (najlepiej zacierkę) 1 papryczka chili 1 szklanka bulionu warzywny (może być z kostki) sól do smaku

Tradycyjna Kuchnia
Czysty barszcz czerwony na zakwasie 206

cedzimy przez gęste sitko. Do przecedzonego wywaru warzywnego wlewamy zakwas buraczany, wrzucamy pieprz, ziele, goździki i liście laurowe. Całość doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy wywar z ugotowanych buraków i dobrze wszystko razem łączymy i gotujemy jeszcze około kwadransa. Na koniec barszcz posypujemy majerankiem i doprawiamy solą. Podobnie, jak w przypadku rosołu, do gotowania zupy nie zaleca się używania mielonego pieprzu. Stanie

Kuchenna Kontrrewolucya
ZUPA KREM Z BOCZNIAKÓW I BAZYLI 225

rozgrzewającą zupę z boczniaków. Oczywiście wyszła rewelacyjna. Papryczka chilli, którą dodałam jest głównym wodzirejem ciepełka w żołądku. Szukałam w necie przepisu ale nie znalazłam, czyżbym była pierwsza :-))) Składniki:  250 g boczniaków ] 5 ziemniaków  garść szczypiorku  porządna garść świeżej bazylii  1/2  małej papryczki  chilli   sól, pieprz  bulion warzywny  1 ząbek czosnku

pieprzny smaczek
Kluski z gotowanej marchewki i manny do rosołu 174

się ukryć, że rosół to chyba najpopularniejsza zupa. Nie zgadzam się tylko na to by był to ciągle rosół z makaronem. Gotuję i podaję z kilkoma rodzajami klusek , kaszami, makaronem z naleśników, ziemniakami, pulpetami, kołdunami, pierogami wszelkiego rodzaju , itd. ( oczywiście prócz tego tradycyjnie z makaronem). Przyszła pora na pokazanie rosołów z kluseczkami warzywnymi. Na pierwszy ogień idą marchewkowe. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania