ząbki czosnku 1,5 litra bulionu warzywnego 1 łyżka masła ½ szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka włoskich ziół 1 łyżka majeranku szczypta gałki muszkatołowej pół pęczka koperku sól i pieprz Szparagi, selera i pora umyć. Odciąć szparagom zdrewniałe końcówki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Następnie zupę zmiksować. Dodać zioła, masło, śmietankę
Czerwień i błękitaromat zupki. Można zrobić tą zupę bez mięsa lub na mięsku z kurczaka. W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić posiekaną drobno cebulę. Smażyć aż cebulka lekko się zarumieni. Mięso pokroić na małe kawałki, wrzucić do garnka i zlać wodą z rozmieszaną w niej kostką rosołową. Można dodać zamiast wody i kostki rosołowej wywar warzywny lub z wieprzowiny. Doprawić do smaku
Kuchnia Pokoleńbulionu warzywnego 10 dag śmietany 18% 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne oliwa z oliwek sól dowolny makaron natka pietruszki Sposób wykonania: Cebulę i imbir kroimy w drobną kostkę. W garnku podgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę. Szklimy. Dodajemy zmiażdżony czosnek i imbir. Podsmażamy przez kilka minut. Wlewamy bulion oraz przecier pomidorowy. Odcedzamy ciecierzycę z zalewy i dodajemy do zupy. Gotujemy około
Qchnia po prostuoczywiście trochę pozmieniać składniki, ale nie dużo :). Zupa jest smaczna i ma ciekawy smak. Zasmakowała nam i kiedyś ją jeszcze ugotuję oraz znając mnie coś jeszcze w niej zmienię. Polecam! KREM Z PORA I CIECIERZYCY. Składniki: 2 pory ciecierzyca z puszki 500 ml bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki oliwy sól pieprz(...)się zeszklą. Potem wrzucić pokrojony czosnek i smażyć przez kilka sekund. Pory z czosnkiem zalać bulionem, dodać odsączoną ciecierzycę z puszki i gotować około 30 minut. Po czym zupę zmiksować blenderem na krem. Doprawić solą, pieprzem i posypać suszonym estragonem oraz wlać śmietanę kremówkę. Podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub ze świeżym pieczywem. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychBotwinka wiosenna Składniki Przepis na cztery osoby 3 młode buraki 1 łyżeczka cukru Duży pęk botwiny 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego 4-5 młodych ziemniaków 4 jajka natka pietruszki szczypior sól pieprz Szczypta kwasku cytrynowego Sposób przygotowania Myjemy buraki i nie obierając ich gotujemy w garnku na półmiękko. Dodajemy cukier i kwasek cytrynowy(...)garnka wkładamy pokrojone buraki z botwiną, zalewamy bulionem, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie gotujemy 7-10 minut. W międzyczasie w oddzielnych garnkach gotujemy ziemniaki i jajka. Ugotowana zupę rozlewamy na talerze dodając do każdej porcji ugotowanego ziemniaka, posiekaną natkę pietruszki, szczypior i po jednym jaju przekrojonym na pół . Możemy również dodać kleks naturalnego jogurtu lub śmietany
Miód i pieprzCook time 25 min Total time 35 min Aktualnie ulubiona zupa Emilki - z mrożonym groszkiem, ziemniakami i porem. Author: www.cookingforemily.pl Ingredients 1 duży por 2 ząbki czosnku po 1 łyżce masła i oliwy 5 średnich ziemniaków 1 paczka mrożonego groszku 1 litr rosołku (warzywny albo drobiowy), może też być woda 5 łyżek kwaśnej śmietany 2 łyżki soku z cytryny(...)rosołkiem (wodą) i gotować przez 10 minut. Dodać groszek i opcjonalnie inne warzywa (szpinak, brokułu etc), dolać wody tak, żeby przykrywała groszek i gotować do miękkości ( ok 15 minut). Zupę przełożyć do kielichowego bandera, dodać śmietanę, sok z cytryny, bazylię, sól i pieprz i całość zmiksować na gładko. Można też zmiksować blenderem ręcznym ale wtedy zupa raczej nie będzie jedwabiście
Cooking for Emilycukinią, aromatyczna i naprawdę smaczna. Może się na nią skusicie :) Przygotowując tą zupę zawsze wcześniej gdy nadarzy się okazja czy w domu czy od znajomych wyłudzam głowy np.: szczupaka czy karpia. Świetnie nadają się na rybny wywar. Ale oczywiście jeśli nie mamy można użyć bulionu warzywnego. Składniki: 70dag fileta z dorsza ok 1- 1,5litra wywaru 2 średniej wielkości pomidory(...)oraz pokrojoną ze skórką cukinię u mnie w większą kostkę. Podlać wszystko bulionem przyprawić do smaku, gotować na małym ogniu do miękkości ok 20minut. Po tym czasie dodać do zupy pokrojony na kawałki filet z dorsza oraz obrany ze skórki pomidor pokrojony w kostkę. Całość jeszcze chwilę gotować, obficie posypać posiekaną natką pietruszki. W razie konieczności można uszlachetnić zupę śmietanką
W garach u Gosikolorze, bo smak zupy jest przepyszny :)) Zupa gotuje się bardzo szybko, co jest jej dodatkowym plusem. Składniki: 1 szkl anka zielonej soczewicy pasek wędzonych żeberek 2 marchewki 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 3 ziemniaki liść laurowy ziele angielskie sól pieprz majeranek łyżeczka mąki Wykonanie: Gotujemy wywar mięsno-warzywny z żeberek i pokrojonych warzyw z dodatkiem przypraw: soli
Walijskie Pichceniesporo marchewki, trochę cebuli i średniej wielkości brukiew. Na cała resztę miałam oczywiście pomysł, tylko ta brukiew... Aż wreszcie nie dało się dłużej unikać zalegajacego korzenia i przypadkiem powstała zupa. Tania, z bardzo podstawowych, długotrwałych składników, kremowa i niesamowicie pyszna! Moje dzieci zajadały dokładkę za dokładka i wołały o jeszcze! W sporym garnku rozgrzej(...)wodę - około 1cm ponad powierzchnie pokrojonych warzyw. Wkrusz warzywna kostkę bulionowa i wsyp 1/2 szklanki czerwonej soczewicy , oraz 1 łyżeczkę suszonej natki pietruszki (opcjonalnie). Wymieszaj, zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj około 20 minut, lub do miękkości soczewicy i warzyw. Zmiksuj gotowa zupę blenderem na gładki krem. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany
Lejdi of the housełyżka oregano przyprawa warzywna do smaku pół pęczka natki pietruszki sól i pieprz groszek ptysiowy lub grzanki Warzywa umyć, patisona rozkroić, wyciąć pestki. Selera, jeśli to korzeń - umyć i obrać, podzielić na mniejsze kawałki. To samo zrobić z marchwią. Czosnek i cebulę obrać. Wszystkie warzywa umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Następnie zupę zmiksować. Dodać zioła, oliwę
Czerwień i błękitKremowa zupa marchewkowa, z czerwoną soczewica. Aromatyczna i pyszna. Składniki: kilka łyżek oliwy z oliwek 300 g marchewki 1 duża cebula mała pietruszka biała część niewielkiego pora 4 ząbki czosnku 100g czerwonej soczewicy około 750 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) 1 łyżeczka sosu sojowego sól i pieprz do smaku 3 listki bazylii 50 g ziaren słonecznika(...)przez praskę. Całość podsmażamy jeszcze 3 minuty. Warzywa przekładamy do garnka, dolewamy 750 ml bulionu, dodajemy: soczewicę, sos sojowy, pieprz. Całość gotujemy 40 minut. Dodajemy liście bazylii i zupę gotujemy jeszcze 3 minuty. Zupę miksujemy blenderem, jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli zupa jest za gęsta, można dolać więcej bulionu. Ziarna słonecznika i dyni prażymy
Smak mojego domusię w III fazę diety przyspieszającej metabolizm i stanowi smaczne urozmaicenie. Zupę przygotujesz błyskawicznie, jeśli użyjesz fasolki z puszki. Polecam! Składniki: 250 g białej fasolki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 listek laurowy 350 g mrożonej brukselki 2 łyżki oleju z pestek winogron około 800 ml bulionu warzywnego 100 g ciemnych pieczarek 1-2 łyżki sosu sojowego Tamari 1 łyżka(...)wcześniej brukselkę przeciąć na połówki, większe kapustki na ćwiartki. Część odłożyć do przysmażenia. Razem z cebulą i czosnkiem przsmażyć na łyżce oleju w garnku, w którym będziesz gotować zupę. Zalać bulionem i zagotować. Odcedzić fasolkę, dodać do garnka, część odłożyć. Gotować brukselkę z fasolką około 15 minut pieczarkom pociąć trzonki, pokroić w plasterki. Posmażyć na łyżce oleju razem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dzisiejsza propozycja to szybka, baaardzo prosta w wykonaniu i smaczna tajska zupa rybna na mleku kokosowym. Zapraszam do gotowania! :) Składniki (2-3 porcje): 400 ml mleka kokosowego 300 g filetu z białej ryby 1 czubata łyżka pasty Tom Yum 2 łyżki sosu rybnego 200 ml wody lub bulionu warzywnego 1 duży pomidor 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki imbiru(...)liście curry i wiórki kokosowe. Gotujemy 5 minut. 2. Rybę kroimy w 1-2 cm kostkę. Pomidor obieramy ze skórki i kroimy na drobne kawałki. Dodajemy do zupy (rybkę i pomidora) i gotujemy 5 minut. Po tym czasie dodajemy sok z połowy limonki, mieszamy i gotujemy ostatnie dwie minuty. Gotowe! :) Uwagi: Sok z limonki nie powinien gotować
Tajskie smakilitry bulionu warzywnego 1 łyżka masła (lub 2 łyżki oleju rzepakowego) ½ szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka włoskich ziół 1 łyżka majeranku szczypta gałki muszkatołowej po pół pęczka natki pietruszki i koperku sól i pieprz Cukinię, selera i pora umyć. Cukinię pokroić na kawałki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Zupę zmiksować. Dodać
Czerwień i błękitmożna jeszcze ją upolować. Dynii towarzyszy dodatek mango, napiszę krótko zupa smakuje obłędnie! Aromatyczna, rozgrzewająca, a jednocześnie bardzo lekka i owocowa. Składniki 4 porcje: 600 g dyni Hokkaido 2 cebule 20 g imbiru 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka cynamonu 1 szczypta goździków 1 l bulionu warzywnego 1 duże jabłko 2 mango 100 ml śmietany - opcjonalnie sól(...)kardamon, cynamon i szczyptę goździków, następnie zalać bulionem i gotować około 20 minut w międzyczasie obrać jabłko, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki i dodać do zupy mango obrać, odkroić miąższ od pestki i pokroić w kostkę. Część mango zostawić do przybrania dodać mango do ugotowanej zupy i zblendować. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Jeszcze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!