zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:153/331)

Zupa rybna 132

Składniki (2 porcje): 300 g fileta z dorsza 600 ml bulionu warzywnego 2 średniej  wielkości ziemniaki 2 marchewki pietruszka korzeń kawałek selera łyżka oliwy z

Menu Zdrowia
Warsztaty kulinarne z Inką i szefem kuchni Sebastianem Olma 152

Wszystko smaż około 10 minut i zalej gotowym wywarem warzywnym, gotuj ok. 10 minut i zmiksuj na gładką konsystencję. 6.       Grzanki pokrój w kostkę, usmaż na maśle i przełóż na papierowy ręcznik. 7.       Zupę wlej do miski, posyp grzankami i świeżymi liśćmi kolendry. 8.       GOTOWE

SMYKWKUCHNI
Bulionetka warzywna domowa 403

Używacie kostek warzywnych? Od teraz już nie musicie! :) zastąpi je domowa bulionetka, która mimo zamrażania zachowuje konsystencję masła i można ją nabierać łyżką! Świetna baza do zup lub wypicia "rosołku" ze szklanki :) można przygotować także wersję mięsną (np. używając mięsa z rosołu). Na 1 litr bulionu potrzebujemy 1 łyżkę stołową domowej bulionetki - wystarczy rozpuścić w gorącej wodzie! Bulion po rozpuszczeniu

Kolorowy Przepisownik
ZUPA MARCHEWKOWO-KOKOSOWA 170

podaniem skropcie sokiem z cytryny oraz oliwą smakową np. truflową. Dodatki te maksymalnie podnoszą smak i wygląd zupy.  Wyostrzają doskonały balans miedzy słodyczą marchewki, a ostrością imbiru. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 750 g marchewki (około 6 marchewek) 750 ml gorącego bulionu warzywnego lub wody z 3 łyżkami sosu sojowego 2 cebule pokrojone w kostkę 2 łyżki masła klarowanego

cool and minty
Bulion imbirowy z brokułem i jajkiem 231

szybka zupa z orientalną nutą. Idealna na przejściową, wiosenną pogodę kiedy ciepło jest jeszcze pozorne i zdradliwe. Zupa idealnie rozgrzeje nas po wiosennym spacerze. Jednocześnie barwami przypomina już o kolorowej porze roku jak i Wielkanocy. SKŁADNIKI / 4 porcje: * 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego * 1 brokuł – około 300 g * 1/2 pora (jasna część) * 2 ząbki czosnku * 2 łyżki startego imbiru

Mohiella
Delikatna zupa dyniowo - marchewkowa 127

aksamitna. Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, dzięki czemu każdy poradzi sobie z jej ugotowaniem. Taka zupa idealnie poprawia nastrój w ponure zimowe dni. Polecam! Składniki : 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 dynia piżmowa 3-4 marchewki 500ml bulionu warzywnego 200-300ml wody 125ml mleka sól, pieprz gałka muszkatołowa masło Przygotowanie : W garnku roztopić masło i przesmażyć

Codzienne Gotowanie
Barszcz czerwony 151

Barszcz czerwony robiłem już kilka razy i zawsze coś dopracowywałem, teraz wreszcie mogę mogę powiedzieć że mam kompletny przepis na barszcz czerwony o klarownym i głębokim

Mechanik w kuchni
Kalarepki nadziewane 95

spore kalarepki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 200 g mięsa wołowego (łopatka), 20 ml bulionu warzywnego, oliwa, sól, cukier, Kalarepki umyć, ściąć wierzchy, delikatnie wydrążyć. Połowę miąższu lekko zmiksować lub posiekać, resztę można zjeść :) lub dodać na przykład do zupy. Wydrążone kalarepki oraz wierzchy włożyć do gotującej się, lekko osolonej i ocukrzonej wody. Gotować 4 minuty. Wyjąć, przelać zimna wodą

królestwo garów
Zupa z pora z kurczakiem 157

Składniki: 2 większe białe części pora większa cebula 1,5 l bulionu warzywnego pierś z kurczaka marchewka łyżka oleju i masła 100 g śmietankowego serka topionego

Gaździnka warzy
Zupa cebulowo - porowa 201

Miał być krem z porów, ale mi porów zabrakło;) Trochę zmodyfikowałam mój kulinarny plan. Wyszło pysznie:) Zupa bardzo aromatyczna, słodkawa i ostra. Ze względu na swoje rozgrzewające właściwości świetnie nadaje się na obiad czy kolację w chłodne dni. Składniki: Bulion warzywny 1,5 l 4 spore cebule 1 por łyżka kurkumy łyżeczka pieprzu cayenne Składniki na bulion: 4 marchewki

pyszne zdrowości
Zupa ze szparagów 99

wlać do nich wywar, w którym się gotowały, bulion i zagotować. Śmietanę wymieszać z żółtkiem, wlać do zupy i mieszając zagotować. Doprawić do smaku solą. Dodać główki. Podawać z ryżem lub grzankami. Podałam z żółtkiem jajka ugotowanego w koszulce. *może być warzywny lub drobiowy, ja użyłam bulion z perliczki zastawa

królestwo garów
Zupa krem dyniowo- paprykowa 145

koniec wakacji... trochę jesiennie  Zupa krem dyniowo- paprykowa SKŁADNIKI:   1 dynia hokkaido 3 czerwone papryki 1 łyżeczka pikantnej pasty paprykowej 1 łyżka ajvaru 1 cebula 500 ml bulionu warzywnego   2 łyżki oliwy 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, tymianek Dodatki: ser feta, tarty parmezan, kawałki pieczonej papryki, prażony słonecznik  Dynię pokroić na połówkę i wydrążyć

MarciochaKucharzy
Krem z kukurydzy 94

Składniki: 500g ziemniaków 150g cebuli 300g kukurydzy konserwowej kilka plasterków wędzonego boczku pęczek szczypiorku bulion warzywny sól, pieprz  Przygotowanie: Ziemniaki, cebulę obrać i pokroić w

Gaździnka warzy
Rozgrzewająca zupa krem z dyni 224

ogrodach i na polach dojrzewają więc dynie. Żal nie skorzystać! Dzisiaj mój sposób na pyszną, rozgrzewającą zupę krem z dyni, idealną na ponure jesienne dni. Piękny żółty kolor rozjaśni troszkę jesienną szarość na zewnątrz! Składniki: 2 kg dyni 1l bulionu warzywnego: 3 marchewki, 3 pietruszki, por, seler, cebula, kawałek kapusty, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego

PastelFood
Zupa krem ze skorzonery.Czy znasz skorzonerę? 165

smaczną,zawiesistą i bardzo sycącą zimową zupę ze skorzonerą w roli głównej.Kremową konsystencję zupy przełamuje chrupiąca marchewka i pestki dynii. Składniki na 4 porcje: 400 g skorzonery 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 cebula 2 marchewki 2 ziemniaki 700 ml bulionu warzywnego 1 łyżka masła ghee sól,pieprz szczypta gałki muszkatałowej 50 g creme fraiche 2 łyżki oleju(...)krem.Doprawić do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatałowa.Zabielić śmietaną (niestety zapomniałam) zrumienić pestki dynii na patelni bez tłuszczu z marchewki przy pomocy zestera ściąć cienkie paseczki rozlać zupę do miseczek,przybrać podprażonymi pestkami dynii,marchewką i olejem z dynii .Smacznego!  CZY ZNASZ SKORZONERĘ ? SKORZONERA (wężymord,czarny korzeń,szparag zimowy) Schwarzwurzel to stosunkowo mało rozpowszechnione warzywo z pewnością

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rozgrzewająca zupa krem z dyni 254

ogrodach i na polach dojrzewają więc dynie. Żal nie skorzystać! Dzisiaj mój sposób na pyszną, rozgrzewającą zupę krem z dyni, idealną na ponure jesienne dni. Piękny żółty kolor rozjaśni troszkę jesienną szarość na zewnątrz!   Składniki: 2 kg dyni 1l bulionu warzywnego: 3 marchewki, 3 pietruszki, por, seler, cebula, kawałek kapusty, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela

PastelFood
ZUPA Z ROKPOLA Z POREM. 207

też muszę się pojawić. Niee, nie poświęcę gotowania na rzecz wiecznej nauki, wielogodzinnego ślęczenia nad grubymi księgami. ZUPA Z ROKPOLA Z POREM. /autorski;/ 1 ser rokpol 1 duży por łyżka masła szklanka wody szklanka bulionu szklanka maślanki Maślankę podgrzewam,dolewam bulion warzywny, rozpuszczam ser. Dolewam  wodę i mieszając, podgrzewam. Pora (część bez liści) kroję w cieniutkie półplasterki, podsmażam

W kuchni Karmel-itki
Zupa cukiniowo porowa z musztardowymi grzankami 186

Aromatyczna, rozgrzewająca, pełna ziół zupa cukiniowo-porowa. Podałam ją z pikantnymi grzankami, z musztardą dijon, mozzarellą i rozmarynem. Na jesienne chłodniejsze dni prawdziwy must have :) średni por średnia cukinia pół cebuli litr bulionu warzywnego 2 łyżki posiekanej bazylii 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 0/5 łyżeczki posiekanego oregano łyżka kwaśnej śmietany łyżka masła klarowanego 0/5 łyżeczki grubo mielonego pieprzu szczypta soli(...)solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy zabielić kwaśną śmietaną. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Kromki chleba smarujemy grubą warstwą musztardy dijon, posypujemy mozzarellą i rozmarynem. Zapiekamy aż ser się zrumieni. Zupę nakładamy do miseczek i podajemy z grzankami. Smacznego :) Artykuł Zupa cukiniowo porowa z musztardowymi grzankami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Zupa marchewkowa z selerem naciowym 137

naciowym. Połączenie marchewki z selerem naciowym okazało się rewelacyjne, a zupa niezwykle smaczna. Potrawa ta jest także niezwykle prosta w przygotowaniu i poradzi sobie z nią nawet największy kulinarny laik;) Polecam!  Składniki :  1 średnia cebula 3-4 łodygi selera naciowego 5-6 marchewek 1 kostka bulionu warzywnego sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie :  W garnku rozgrzać oliwę(...)czasu do czasu. Wkruszyć kostkę bulionową o zalać wodą, tak aby zakryć warzywa. Gotować na większym ogniu przez około 20 minut lub do czasu aż marchewka będzie miękka. Zupę przestudzić, dokładnie zmiksować, w razie potrzeby podgrzać, doprawić do smaku solą i pieprzem i natychmiast podawać.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
porowa zupa z serem 185

zupa porowa Energetyczne danie w sam raz na jesienną słotę.  Jeśli zaś wzbogacimy smak zupy o grzanki, wykonane z domowego chleba, to z prostej potrawy zrobimy prawdziwe dzieło sztuki. Składniki dla czterech osób 3 średnie pory 100 ml słodkiej śmietany 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 80 gr topionego serka 20 g sera pleśniowego niebieskiego typu lazur(...)śmietanę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. W tym czasie c hleb dzielimy na niewielkie kwadraty i przesmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem szczypty soli i 6-8 łyżek oliwy. Zupę rozlewamy do misek, dodając do każdej po kawałku sera pleśniowego i kilka grzanek

Miód i pieprz
Zupa krem z brokułów 168

Dzisiaj tak na zielono, czyli pyszna zupa z brokułów. Za oknem szaro i powoli robi się chłodno, panuje dużo kolorów jesieni... Myślę, że ta kolorowa zupa poprawi wam humor i chodź trochę swym kolorem przypomni piękne lato. Bardzo zachęcam do przyrządzenia tego pożywnego i smacznego kremu.  Brokuły , ze względu na swoją całoroczną dostępność w sklepach, powinny stanowić ważny składnik(...)średni brokuł - 1 ząbek czosnku -2,5 szklanki bulionu warzywnego -4 duże łyżki śmietany 16% -1 łyżka oleju rzepakowego - sól, pieprz Ugotować różyczki brokuły. Po wyjęciu z wody zalać bulionem i zmiksować blenderem na gładki krem. Wymieszać ze śmietaną, przez praskę przecisnąć ząbek czosnku dodać go do zupy wraz z łyżką oleju, doprawić solą i pieprzem. Podgrzać ale nie gotować

Fit & Healthy Life
Krem serowo-porowy z grzankami czosnkowymi 164

Ostrość pora łagodzi kremowość serka topionego, do tego pyszne grzanki czosnkowe :) Uwielbiamy takie zupy, szczególne na chłodniejsze dni :) Robi się ją prosto i szybko - jeśli lubicie takie gotowanie wypróbujcie mój przepis koniecznie :) SKŁADNIKI   1 duży por 2 ziemniaki 200g serka topionego gouda 750 ml bulionu warzywnego  2 łyżki masła sól pieprz  mielona gałka muszkatołowa 4 kromki chleba(...)ogniu 15-20 minut.  W tym czasie robimy grzanki - kromki chleba kroimy w kostkę, Podsmażamy na złoto na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy, czosnku i oregano. Do gotowej zupy dodajemy serek topiony i całość miksujemy.  Podajemy z grzankami i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Zupa serowa z zielonej fasolki i zielonej papryki 156

grzanek lub groszku ptysiowego. Dzisiaj na blogu zielona zupa z zielonej fasolki szparagowej, zielonej papryki z dodatkiem sera topionego. Pycha, polecam! Składniki: 1 opakowanie zielonej fasolki szparagowej 1 zielona papryka 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego 3 ząbki czosnku 2 trójkąty wyrazistego w smaku sera topionego 1,5 litra bulionu warzywnego ½ szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka włoskich ziół

Czerwień i błękit
Rosół alla Pavese 147

być również rosół drobiowo-wołowy, bądź bulion warzywny- bezmięsny) 2 żółtka 4 grzaneczki 150-200 g tartego sera żółtego  świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Rosół jeśli macie swoją tajną- domową recepturę, naturalnie możecie zrobić swój sprawdzony przepis, jeśli nie zachęcamy do sprawdzenia przepisu na rosół podstawowy na naszym blogu w dziale Zupy. Pamiętajmy jednak by nie gotować do Pavese makaronu

KreatywnePiny

Proponowane wyszukiwania