być również rosół drobiowo-wołowy, bądź bulion warzywny- bezmięsny) 2 żółtka 4 grzaneczki 150-200 g tartego sera żółtego świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Rosół jeśli macie swoją tajną- domową recepturę, naturalnie możecie zrobić swój sprawdzony przepis, jeśli nie zachęcamy do sprawdzenia przepisu na rosół podstawowy na naszym blogu w dziale Zupy. Pamiętajmy jednak by nie gotować do Pavese makaronu
KreatywnePinydrugiego dania już wcale nie trzeba. Mój małż nie podziela mojego uwielbienia do takich zup, a mimo to brał dokładkę – coś takiego jest w młodych, świeżych warzywach, że smakują zupełnie inaczej. Składniki: 1/2 kg młodej kapusty (ok. pół dużej główki) około 5 szklanek bulionu warzywnego 3 cebule szalotki (lub białe cebulki dymki) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 młode(...)oliwie z oliwek. Bulion zagotowujemy. Dodajemy do niego koncentrat, kapustę, marchewkę i podsmażoną cebulę. Wrzucamy także pokrojone na mniejsze części kabanosy. Gotujemy ok. 10 minut, po czym przyprawiamy zupę solą, pieprzem, cukrem, ostrą papryką oraz świeżym koperkiem i gotujemy jeszcze następne 10 minut lub do czasu, gdy kapusta będzie miękka. PS: Przepraszam za zdjęcia – nie jestem z nich zadowolona
Poezja smakunich przygotowywane są, moim zdaniem, o wiele smaczniejsze. Ale to już kwestia gustu. Moją zupę pieczarkową eksponują również dodatki, które pieczarki – nie tylko brązowe, po prostu „lubią”. Są to czosnek, natka pietruszki i… wino marsala, ale nie tylko. Składniki: - ok. 3l bulionu (do wyboru warzywny,drobiowy) - 1kg brązowych pieczarek - główka czosnku - 4 szalotki bananowe - 2-3 marchewki z bulionu(...)zeszklą wlewamy wino marsala, chwilę smażymy, aż wino się zredukuje. Wyjmujemy całe pieczarki, a pozostałość dodajemy do bulionu z ziemniakami. Kroimy ugotowaną w bulionie marchew i również dodajemy do zupy. Wlewamy 400ml mleka kokosowego, doprawiamy, zagotowujemy. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Na talerzu dodajemy całe pieczarki. Zupa pieczarkowa należy do gatunku zup specyficznych, ze względu na bardzo bogaty aromat
mojewypiekiinietylkoprzyprawie curry. Połączenie tych składników jest fantastyczne i jestem pewna, że zupa porowo-jabłkowa z selerem naciowym i curry przypadnie Wam do gustu ;) Składniki : 3 jabłka 2 łodygi selera naciowego 2-3 pory 2 łyżeczki przyprawy curry (użyłam średnio ostrej) 2 średnie ziemniaki 500-750ml bulionu warzywnego sól, pieprz oliwa/masło do smażenia Przygotowanie : W garnku rozgrzać tłuszcz(...)przykryć i dusić przez kolejne kilka minut. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, zalać bulionem i zagotować. Gotować pod przykryciem około 20 minut lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Zupę dokładnie zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie podgrzać i od razu podawać. Najlepiej smakuje ze świeżą bagietką. Smacznego
Codzienne GotowanieZainspirowana wczoraj oglądniętym odcinkiem Podróż Makłowicza... Zupa szparagowa z lanymi kluskami 1 pęczek szparagów 1 pęczek koperku 1 szalotka 1 łyżka masła 1 l bulionu szczypta cukru 1 jajo 2 – 3 łyżki mąki sól, pieprz Szparagi obrać, odłamać zdrewniałe końce. Odłamane końce i obierki zalać wodą, posypać cukrem i solą. Gotować ok. 20 minut. Obrane szparagi również namoczyć w wodzie(...)masło i zeszklić na nim posiekaną szalotkę. Wlać mocny bulion warzywny i wrzucić do niego posiekane szparagi. Gotować ok. 10 minut. Przygotować lane ciasto: wsypać mąkę do miski, wbić jajo, ewentualnie dodać wodę, lekko posolić. Wymieszać, aby powstało lejące się ciasto. Wywar z obierków szparagów wlać do zupy, wszystko zagotować i na mocno gotującą się zupę wlewać lane ciasto
MarciochaKucharzywiększa cebula, 1 l bulionu warzywnego, ząbek czosnku, 2 łyżki masła, curry, pieprz cayenne, sól, lubczyk, 100 g kremowego serka topionego. Dodatkowo: 20 g sera Grana Padano (starty na tarce o małych oczkach), po większej garści posiekanej natki pietruszki i szczypiorku (można również użyć rzeżuchy, kolendry), jajka ugotowane na twardo (jedno do każdej porcji zupy). Przygotowanie: Pora obieram, myję
JejKuchniaZnajdziecie tu przepis na bulion warzywny, przecier pomidorowy, ale też domową przyprawę piernikową czy przecier z daktyli, który doskonale zastępuje cukier! Potem śniadania - tu ciekawe przepisy na jaglankę, owsiankę, bananowe placuszki czy tofucznicę z pomidorami. Następnie smarowidła do chleba - świetne roślinne pasty do pieczywa - np.z bobu i awokado, z pieczonego selera. Czas na zupy: tu bardzo fajne połączenia smakowe
Moje Kuchenne RewelacjeRoku! Jeśli cierpicie na syndrom dnia wczorajszego, to zdecydowanie polecam Wam tę zupę :) Poniżej podaję również przepis na wywar, na którym ją przygotowałam, jednak możecie użyć każdego innego - byle narobić się jak najmniej :) Zapraszam do gotowania! Składniki na 5-6 porcji: 1 l wywaru drobiowego lub warzywnego 500 g cebuli (u mnie jedna czerwona, dwie białe, 5 szalotek(...)piórka i wrzucamy do garnka - dusimy kilka minut pod przykryciem, aż cebula się zeszkli. Wlewamy bulion, mieszamy i gotujemy 20-30 minut bez przykrycia. 2. Połowę cebuli wyławiamy, zupę blendujemy na krem i z powrotem wrzucamy odłożoną cebulę. Dodajemy piwo, doprawiamy gałką muszkatołową, solą, cukrem i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2-3 minuty do odparowania alkoholu
My Culinary ArtPyszny krem z kukurydzy z nutą oregano i kawałkami brązowej soczewicy. Niezwykłe pożywna i smaczna. Składniki: 1l bulionu warzywnego 4 świeże kukurydze 1 szalotka 1 marchewka 100g soczewicy brązowej od Symbio 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz oregano Kukurydze obieramy, ścinamy nożem ziarna, płuczemy i dodajemy do bulionu. Marchewkę i szalotkę obieramy, kroimy na małe kawałki. Soczewicę płuczemy kilka(...)razy pod zimną wodą, dodajemy do bulionu razem z marchewką, cebulą i gotujemy 40 minut. Łyżką cedzakową wyławiamy kawałki kukurydzy i soczewicy - około 3 łyżek - i odkładamy talerz. Zupę blendujemy na gładki krem, doprawiamy pieprzem i oregano. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na złoto odłożoną kukurydzę z soczewicą. Zupę krem podajemy na gorąco z porcją podsmażonych kawałków soczewicy
Gotowanie i blogowanieJesień bez kremowej zupy dyniowej to wcale nie jesień! Zupa rozgrzewa kolorem, smakiem i aromatem. Z dodatkiem parmezanu zyskuje ciekawą nutę, a chrupiące ziarenka pysznie dopełniają całość. Składniki: 1 dynia hokkaido (ok 1kg)* 1 marchew 1 korzeń pietruszki ok 700ml bulionu warzywnego 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem szczypta mielonego imbiru 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki sól(...)gorący bulion i gotować, aż warzywa będą miękkie. Dodać suszone pomidory i zmiksować blenderem na krem. Jeśli będzie za gęsta, można dolać gorącej wody i całość doprowadzić do wrzenia. Zupę doprawić do smaku. Przed podaniem polać jogurtem, odrobiną oleju dyniowego, posypać pestkami i startym parmezanem. * dynię hokkaido można nie obierać ze skórki. Do przygotowania zupy można także użyć każdej
Obiad gotowyplastry szynki, sól, pieprz, suszony koperek, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Bulion warzywny przelewam do garnka i zagotowuję. Cebulę kroję w małą kostkę i szklę na oliwie. Dodaję do wywaru. Do bulionu dodaję rozdrobnione serki, mieszam. Gotuję na małym ogniu około 10 minut, aż serki się rozpuszczą. Wlewam śmietanę i zagotowuję. Zupę doprawiam do smaku suszonym koperkiem, solą oraz pieprzem. 2. Bułkę
Tradycyjna kuchnia KasiWydawnictwa Buchmann W książce znajdziecie 69 przepisów na odtruwające zupy! Składniki na 2 porcje połowa drobno siekanej kapusty 2 marchewki pokrojone w małą kostkę 1 ziemniak obrany i pokrojony w kostkę 1 gałązka selera naciowego pokrojona w słupki 1 rozdrobniona czerwona cebula puszka pomidorów (kawałki) ok.600 ml bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku opcjonanie(...)pomidory. Przykryj i gotuj przez 10 minut. Wlej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu około pół godziny. Dopraw do smaku. Po ugotowaniu zblenduj na gładki krem. Zupę podałam z mango i czarnuszką, która dodatkowo ubogaciła ją o cenne składniki odżywcze. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniTradycyjny żurek kujawski na domowym zakwasie to najlepsza propozycja na wielkanocna zupę. Dla leniuchów może być oczywiście w wersji na zakwasie kupionym ;) Składniki: 1l zakwasu na żurek 3 średnie marchewki 3 średnie pietruszki Por Pół dużego selera Biała cebula 100g wędzonego boczku 500g białej kiełbasy 150ml śmietany sól, czarny pieprz w kulkach, listki laurowe, ziele angielskie, majeranek, 2 ząbki czosnku(...)około 30 minut i odcedzić. Powinniśmy otrzymać około 2l wywaru warzywnego. Do wywaru dodać kiełbasy i boczek oraz liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i zmiażdżone ząbki czosnku. Gotować jeszcze pół godziny. Kiełbasę i boczek wyjąć. Do wywaru wlać zakwas, zagotować a następnie zaprawić śmietaną wymieszaną z gorącą zupą. Włożyć z powrotem pokrojone kiełbasy i boczek. Serwować z gotowanym
Pyry na GazSKŁADNIKI 4 ziemniaki 2 pory 2 ząbki czosnku 50 g wędzonego łososia 500 ml bulionu warzywnego natka pietruszki, majeranek 2-3 łyżki oliwy z oliwek s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 4 patate 2 porri 2 spicchi d'aglio 50 g di salmone affumicato 500 ml di brodo vegetale prezzemolo, maggiorana 2-3 cucchiai di olio d'oliva sale(...)czasu do czasu. Na koniec dolewamy gorący bulion, wrzucamy 2 gałązki natki i kilka listków majeranku. Całość mieszamy, przykrywamy, gotujemy warzywa do miękkości ok. 15 minut. Przygotowaną zupę miksujemy na gładki krem. Przed podaniem posypujemy kawałeczkami wędzonego łososia, natką pietruszki, skrapiamy oliwą extravergine d'oliva, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. **** PREPARAZIONE Pulite i porri, lavateli, asciugateli
La grande e la piccola cuoca