bulionu warzywnego 10 dag śmietany 18% 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne oliwa z oliwek sól dowolny makaron natka pietruszki Sposób wykonania: Cebulę i imbir kroimy w drobną kostkę. W garnku podgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę. Szklimy. Dodajemy zmiażdżony czosnek i imbir. Podsmażamy przez kilka minut. Wlewamy bulion oraz przecier pomidorowy. Odcedzamy ciecierzycę z zalewy i dodajemy do zupy. Gotujemy około
Qchnia po prostuBotwinka wiosenna Składniki Przepis na cztery osoby 3 młode buraki 1 łyżeczka cukru Duży pęk botwiny 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego 4-5 młodych ziemniaków 4 jajka natka pietruszki szczypior sól pieprz Szczypta kwasku cytrynowego Sposób przygotowania Myjemy buraki i nie obierając ich gotujemy w garnku na półmiękko. Dodajemy cukier i kwasek cytrynowy(...)garnka wkładamy pokrojone buraki z botwiną, zalewamy bulionem, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie gotujemy 7-10 minut. W międzyczasie w oddzielnych garnkach gotujemy ziemniaki i jajka. Ugotowana zupę rozlewamy na talerze dodając do każdej porcji ugotowanego ziemniaka, posiekaną natkę pietruszki, szczypior i po jednym jaju przekrojonym na pół . Możemy również dodać kleks naturalnego jogurtu lub śmietany
Miód i pieprzCook time 25 min Total time 35 min Aktualnie ulubiona zupa Emilki - z mrożonym groszkiem, ziemniakami i porem. Author: www.cookingforemily.pl Ingredients 1 duży por 2 ząbki czosnku po 1 łyżce masła i oliwy 5 średnich ziemniaków 1 paczka mrożonego groszku 1 litr rosołku (warzywny albo drobiowy), może też być woda 5 łyżek kwaśnej śmietany 2 łyżki soku z cytryny(...)rosołkiem (wodą) i gotować przez 10 minut. Dodać groszek i opcjonalnie inne warzywa (szpinak, brokułu etc), dolać wody tak, żeby przykrywała groszek i gotować do miękkości ( ok 15 minut). Zupę przełożyć do kielichowego bandera, dodać śmietanę, sok z cytryny, bazylię, sól i pieprz i całość zmiksować na gładko. Można też zmiksować blenderem ręcznym ale wtedy zupa raczej nie będzie jedwabiście
Cooking for Emilycukinią, aromatyczna i naprawdę smaczna. Może się na nią skusicie :) Przygotowując tą zupę zawsze wcześniej gdy nadarzy się okazja czy w domu czy od znajomych wyłudzam głowy np.: szczupaka czy karpia. Świetnie nadają się na rybny wywar. Ale oczywiście jeśli nie mamy można użyć bulionu warzywnego. Składniki: 70dag fileta z dorsza ok 1- 1,5litra wywaru 2 średniej wielkości pomidory(...)oraz pokrojoną ze skórką cukinię u mnie w większą kostkę. Podlać wszystko bulionem przyprawić do smaku, gotować na małym ogniu do miękkości ok 20minut. Po tym czasie dodać do zupy pokrojony na kawałki filet z dorsza oraz obrany ze skórki pomidor pokrojony w kostkę. Całość jeszcze chwilę gotować, obficie posypać posiekaną natką pietruszki. W razie konieczności można uszlachetnić zupę śmietanką
W garach u Gosikolorze, bo smak zupy jest przepyszny :)) Zupa gotuje się bardzo szybko, co jest jej dodatkowym plusem. Składniki: 1 szkl anka zielonej soczewicy pasek wędzonych żeberek 2 marchewki 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 3 ziemniaki liść laurowy ziele angielskie sól pieprz majeranek łyżeczka mąki Wykonanie: Gotujemy wywar mięsno-warzywny z żeberek i pokrojonych warzyw z dodatkiem przypraw: soli
Walijskie Pichceniesporo marchewki, trochę cebuli i średniej wielkości brukiew. Na cała resztę miałam oczywiście pomysł, tylko ta brukiew... Aż wreszcie nie dało się dłużej unikać zalegajacego korzenia i przypadkiem powstała zupa. Tania, z bardzo podstawowych, długotrwałych składników, kremowa i niesamowicie pyszna! Moje dzieci zajadały dokładkę za dokładka i wołały o jeszcze! W sporym garnku rozgrzej(...)wodę - około 1cm ponad powierzchnie pokrojonych warzyw. Wkrusz warzywna kostkę bulionowa i wsyp 1/2 szklanki czerwonej soczewicy , oraz 1 łyżeczkę suszonej natki pietruszki (opcjonalnie). Wymieszaj, zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj około 20 minut, lub do miękkości soczewicy i warzyw. Zmiksuj gotowa zupę blenderem na gładki krem. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany
Lejdi of the houseKremowa zupa marchewkowa, z czerwoną soczewica. Aromatyczna i pyszna. Składniki: kilka łyżek oliwy z oliwek 300 g marchewki 1 duża cebula mała pietruszka biała część niewielkiego pora 4 ząbki czosnku 100g czerwonej soczewicy około 750 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) 1 łyżeczka sosu sojowego sól i pieprz do smaku 3 listki bazylii 50 g ziaren słonecznika(...)przez praskę. Całość podsmażamy jeszcze 3 minuty. Warzywa przekładamy do garnka, dolewamy 750 ml bulionu, dodajemy: soczewicę, sos sojowy, pieprz. Całość gotujemy 40 minut. Dodajemy liście bazylii i zupę gotujemy jeszcze 3 minuty. Zupę miksujemy blenderem, jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli zupa jest za gęsta, można dolać więcej bulionu. Ziarna słonecznika i dyni prażymy
Smak mojego domusię w III fazę diety przyspieszającej metabolizm i stanowi smaczne urozmaicenie. Zupę przygotujesz błyskawicznie, jeśli użyjesz fasolki z puszki. Polecam! Składniki: 250 g białej fasolki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 listek laurowy 350 g mrożonej brukselki 2 łyżki oleju z pestek winogron około 800 ml bulionu warzywnego 100 g ciemnych pieczarek 1-2 łyżki sosu sojowego Tamari 1 łyżka(...)wcześniej brukselkę przeciąć na połówki, większe kapustki na ćwiartki. Część odłożyć do przysmażenia. Razem z cebulą i czosnkiem przsmażyć na łyżce oleju w garnku, w którym będziesz gotować zupę. Zalać bulionem i zagotować. Odcedzić fasolkę, dodać do garnka, część odłożyć. Gotować brukselkę z fasolką około 15 minut pieczarkom pociąć trzonki, pokroić w plasterki. Posmażyć na łyżce oleju razem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dzisiejsza propozycja to szybka, baaardzo prosta w wykonaniu i smaczna tajska zupa rybna na mleku kokosowym. Zapraszam do gotowania! :) Składniki (2-3 porcje): 400 ml mleka kokosowego 300 g filetu z białej ryby 1 czubata łyżka pasty Tom Yum 2 łyżki sosu rybnego 200 ml wody lub bulionu warzywnego 1 duży pomidor 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki imbiru(...)liście curry i wiórki kokosowe. Gotujemy 5 minut. 2. Rybę kroimy w 1-2 cm kostkę. Pomidor obieramy ze skórki i kroimy na drobne kawałki. Dodajemy do zupy (rybkę i pomidora) i gotujemy 5 minut. Po tym czasie dodajemy sok z połowy limonki, mieszamy i gotujemy ostatnie dwie minuty. Gotowe! :) Uwagi: Sok z limonki nie powinien gotować
Tajskie smakimożna jeszcze ją upolować. Dynii towarzyszy dodatek mango, napiszę krótko zupa smakuje obłędnie! Aromatyczna, rozgrzewająca, a jednocześnie bardzo lekka i owocowa. Składniki 4 porcje: 600 g dyni Hokkaido 2 cebule 20 g imbiru 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka cynamonu 1 szczypta goździków 1 l bulionu warzywnego 1 duże jabłko 2 mango 100 ml śmietany - opcjonalnie sól(...)kardamon, cynamon i szczyptę goździków, następnie zalać bulionem i gotować około 20 minut w międzyczasie obrać jabłko, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki i dodać do zupy mango obrać, odkroić miąższ od pestki i pokroić w kostkę. Część mango zostawić do przybrania dodać mango do ugotowanej zupy i zblendować. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Jeszcze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Poezja smaku... chilli, imbir, czosnek. Składniki na 5 porcji: Zupa 2 puszki cieciorki 1 duża marchewka 1 duża biała cebula papryczka chilli 3 ząbki czosnku 3 połówki papryk (żółta, czerwona, zielona) świeży imbir oliwa z oliwek szczypta cynamonu 1,5 litra bulionu warzywnego garść świeżego szpinaku 1 łyżeczka ziaren kolendry, suszonego cząbru sól, pieprz Kurczak 200 g piersi z kurczaka(...)kostkę, dodajemy oliwę, przyprawy i podsmażamy na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy odcedzoną cieciorkę, 1,5 puszki. Resztę cieciorki blendujemy lub zgniatamy widelcem, po to aby zagęścić zupę. Gotujemy kolejne 15 min. Następnie dodajemy kurczaka. Chwilę gotujemy. Przed podaniem do zupy dodajemy szpinak. I Gotowe . Smacznego
Bike By Lifepowstała zupa krem z dodatkiem jarmużu. Szybka i dietetyczna zupa, można pominąć śmietanę i masło a będzie jeszcze bardziej fit. Składniki : 6 listków jarmużu 2 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 pora 3 łyżeczki soku z cytryny szczypta soli śmietana 18 % 1 litr bulionu lub wywaru warzywnego 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, opukujemy(...)obrywamy listki od twardego nerwu głównego, dzieląc jednocześnie na mniejsze kawałki. Porwane listki dodajemy do pozostałych warzyw, i gotujemy jeszcze 10 min. Po tym czasie całą zupę miksujemy, dodajemy sok z cytryny, podajemy z kleksem śmietany. Dla dekoracji przed zmiksowaniem wyłowiłam z zupy kilka składników
W kuchennej krainieZupa powstała na bazie kolacji i obiadu z poprzedniego dnia. Pamiętajcie ,jedzenia nie należy marnować. Składniki 400 ml przecieru pomidorowego ( u mnie z malinowych) 2 pomidory biała część pora 2 marchewki 200 g pieczarek 200 g mięsa mielonego z karkówki 2 ząbki czosnku 600 ml bulionu warzywnego masło łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej mielona kozieradka (do smaku) łyżeczka bazylii łyżeczka
R'n'G Kitchendodajemy w zależności jak ostry chrzan dostaniemy i jak gęsta zupę chcemy otrzymać) 1 kg chrzanu po obraniu startego na drobnych oczkach 300 g wędzonego surowego boczku 1 kg białej kiełbasy surowej 5 jajek 1 łyżka majeranku 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 kostki warzywne lub wegeta sól, cukier do smaku 3 łyżki spore śmietany 3 łyżki płaskie(...)gotujemy jeszcze 30-40 min minimum do miękkości chrzanu. W razie potrzeby uzupełniamy wodą. Na koniec gotowania wrzucamy białą kiełbasę i zaparzamy ją około 30 min w garnku z zupą ale już nie podgrzewamy zupy. Po wyjęciu zaparzonej białej kiełbasy zabielamy naszą zupę. Do miseczki dodajemy śmietanę mąkę i 1/2 szklanki naszej zupy i dokładnie mieszamy. Całość dolewamy do zupy
Piekielna Kuchnia Patifajnie wypełnia się z kremem czosnkowym, który stanowi tą łagodniejszą bazę. My zupy kremy uwielbiamy, bo nie dość, że cieszą oko to są bardzo syte i bogate w witaminy. Też lubicie? Jeśli tak to spróbujcie koniecznie! Składniki: 1,5l bulionu warzywnego 7 sporych marchewek 1 średnia czerwona cebula (może być zwykła) 6 średniej wielkości ziemniaków(...)moździerzu, curry, imbir mielony, świeżo starta gałka muszkatołowa, chili, papryka słodka, świeżo zmielony pieprz oraz sól morska (może być zwykła) sezam lub migdały do posypania Przygotowanie : Wywar warzywny rozdzielamy mniej więcej po równo do dwóch oddzielnych garnków z grubym dnem. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy - marchew i ziemniaki w średnią, dość regularną kostkę, cebulę i czosnek
Symfonia Smaków