zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:142/331)

Zupa z jarmużem 178

Pikantna zupa powstała na bazie przepisu portugalskiej zupy Caldo verde. Do przygotowania dania użyłem niedzielnego rosołu. Jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. Składniki 100 g jarmużu cebula 1,5 l rosołu (można użyć bulion warzywny) por łyżka oliwy z oliwek łyżeczka masła klarowanego kilka ziemniaków ząbek czosnku 100 ml przecieru pomidorowego 100 g chorizo w plasterkach 3 ziarenka ziela(...)gorącym bulionem ,dodajemy posiekane liście jarmużu ,całość gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy. Plasterki chorizo kroimy na mniejsze kawałki ,podsmażamy 2-3 min i dodajemy do zupy razem z wytopionym tłuszczem. Zupę zagotowujemy

R'n'G Kitchen
Zupa rybna z pstrągiem łososiowym, papryką oraz marchewką 176

Najlepsza zupa rybna jaką miałam okazję jeść do tej pory i co najdziwniejsze- wcale nie jest ugotowana na wywarze z ryby tylko na rosole drobiowym (proponuję też zwykły bulion warzywny). Smak ryby jest delikatny, wyraźniej odczuwalny ale nie "mułowaty". Pyszna, wyrazista zupka. Składniki: 3 szklanki rosołu drobiowego/bulionu warzywnego/wywaru z rybnego 300 gram filetu z pstrąga łososiowego, bez skóry 1 papryka(...)pomidorową i całość gotujemy kilkanaście minut- aż warzywa zmiękną. Rybę kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się na wolnym ogniu bulionu (tak by ryba się nie rozpadła). Doprawiamy zupę solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki

Mango Papaja
Zupa krem z kalafiora 120

warzywnego (w wersji wegetariańskiej) lub drobiowego sól, pieprz biały, szczypta imbiru 2 łyżki serka mascarpone Do podania: gęsta śmietana, świeże zioła, grzanki. Przygotowanie: Na dnie garnka rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekaną szalotkę i czosnek. Pozostałe warzywa kroimy na kawałki i dodajemy do garnka. Następnie zalewamy warzywa bulionem i gotujemy  pod przykryciem, do momentu aż zmiękną. Zupę przecieramy

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa z brukselką, ziemniakami i marchewką 158

zupa z brukselką, ziemniakami i marchewką zabielona śmietaną i posypana świeżym koperkiem. Prosto i pysznie. Poniższa zupa przypadnie do smaku osobom, które lubią jeść lekkie posiłki oraz nie mają czasu na długie gotowanie. Składniki na 3-4 porcje: 1,25 l wywaru warzywnego lub rosołu 350 g obranej brukselki 3 średniej wielkości ziemniaki 1 marchewka 1 cebula 150 g śmietany(...)pieprzem. Gotować około 10 minut, aż do miękkości warzyw. Na sam koniec garnek zdjąć z ognia. Do miski wlać śmietanę i zahartować ją gorącym wywarem. Przygotowaną mieszankę wlać do zupy. Przed podaniem zupę posypać posiekanym, zielonym koperkiem.  Podsmażanie cebuli i marchewki oraz wygląd zupy przed ugotowaniem Pomysł na przepis STĄD

Ugotować
Zupa grzybowa z zasmażanych maślaków 152

Dziś mam dla Was właśnie przepis na zupę. Pachnąca grzybami , sycąca i niesamowicie smaczna trafiła na mój stół kilka dni temu i zachwyciła domowników. Ja podałam ją z ulubionymi świderkami – Wy śmiało możecie dodać inny makaron , groszek ptysiowy lub też grzanki. Polecam! SKŁADNIKI : * maślaki zasmażane ( Provitus ) – 1op ( 480 g ) * bulion warzywny – 1 l * sól – do smaku(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : W garnku gotujemy bulion warzywny ( marchew , pietruszka , seler + przyprawy ) , przecedzamy. Do gorącego dodajemy zasmażane maślaki i dokładnie mieszamy . Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i listkiem laurowym. Wsypujemy makaron. Na bardzo wolnym ogniu gotujemy ok. 15 – 20 minut , co jakiś czas mieszając. Do osobnego naczynia odlewamy niewielką ilość zupy i rozprowadzamy ze słodką śmietaną. Całość wlewamy do gotującej

Ostra na Słodko
Zupa z boczniaków 124

Rozgrzewająca zupa idealna na jesienno-zimowe dni. Przygotowuje się ją bardzo szybko ,smakuje wyśmienicie.   Składniki 250 g boczniaków puszka krojonych pomidorów z zalewą 2 marchewki pietruszka mały seler 4 średniej wielkości ziemniaki cebula łyżka masła 1,25 ml bulionu warzywnego ziele angielskie liść laurowy natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie Marchewki ,pietruszkę ,seler ,cebulę i ziemniaki pokroiłem w kostkę ,podsmażyłem

R'n'G Kitchen
Zupa dyniowa z jabłkiem i imbirem 140

świeżym imbirem, kuminem i kolendrą. I kiedy za oknem aura bywa niesprzyjająca, taka kolorowa i aromatyczna zupa może dodać witalności i energii. Spróbujcie sami! Składniki: 1 dynia Hokkaido 1 duże jabłko 1 czerwona cebula 6 ząbków czosnku świeży imbir 1,5 litra bulionu (warzywnego lub drobiowego) 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka kuminu sól pieprz 2 łyżki oliwy listki świeżej(...)Upieczone kawałki jabłka możemy oddzielić od skóry i razem z dynią i cebulą przekładamy do garnka. Dodajemy też wyciśnięty z łupin upieczony czosnek. Warzywa i jabłko zalewamy bulionem. Do zupy dodajemy około 3 łyżek utartego świeżego imbiru. Na suchej patelni prażymy kolendrę i kumin aż zaczną pachnieć, po czym przekładamy je do moździerza i ucieramy. Przyprawy dodajemy do zupy. Zupę

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa jarzynowa 149

jaką zupę będziemy jeść w weekend zadecydował młodszy syn. Do mojej jarzynowej zawsze dodaję mielony kminek. Latem dodaję jeszcze kalarepkę. I koniecznie koper! Składniki: 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 selera 1/3 opakowania mrożonej marchewki z groszkiem 1/3 opakowania mrożonej ciętej zielonej szparagówki 2 ząbki czosnku 1/3 białej części pora 3-4 średnie ziemniaki 1/2 kalafiora (lub 1/2 opakowania(...)pokroić w kostkę, dodać do wywaru razem z fasolką, marchewką z groszkiem, pokrojonym w półplasterki porem i posiekanym drobno czosnkiem. Kalafiora umyć, podzielić na różyczki i dodać do zupy. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać posiekany koperek. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać kminek, sól i pieprz. Śmietankę zahartować gorącym wywarem i przelać do zupy, energicznie

Czerwień i błękit
Zupa ryżowa z dorszem 131

ryżem i dorszem- lekka, pożywna i rozgrzewająca- za sprawą dodanej papryczka chili i odrobiny kurkumy. Do zupy można dodać filety z dowolnej ryby, ja początkowo robiłam z łososiem, ale po wypróbowaniu z dorszem zdecydowanie wolę tą wersję, jest delikatniejsza w smaku :) Polecam! * bulion warzywny- 1,5l* * marchew- 2 szt. * pietruszka- 1 szt. * seler- 1/2 szt. * por- biała część * cebula(...)Gotować do miękkości ryżu. W międzyczasie wyczyścić filet z dorsza, pokroić w kostkę (tylko nie drobno, bo ryba się rozpadnie) i 2-3 minuty przed końcem czasu gotowania się zupy wrzucić rybę. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą oraz papryczką chili. Posypać koprem. Smacznego! * w przypadku tej zupy nie polecam wywaru mięsnego- ryba i mięso trochę się tu 'kłóci' :) Można też zrobić

Kraina Miodem Płynąca
Botwinka 216

pory prezentuję poniżej mój sposób na botwinę. Przygotowuję ją na mięsno-warzywnym bulionie w sposób, który nie odbiega radykalnie od typowych przepisów. Podaję ją też raczej typowo z jajkiem gotowanym na twardo, młodymi gotowanymi ziemniakami oraz koperkiem. Jest jednak jedna o tyle istotna różnica, że nie zabielam zupy śmietaną. Robię nawet coś zgoła przeciwnego, a mianowicie lekko ją zakwaszam

Kulinarna Pokusa
ZUPA KREM Z BURAKÓW 185

bulion warzywny mieszanka Piekło Niebo z Ziarenkowa Wykonanie : Buraki szorujemy i gotujemy do miękkości.Kiedy ostygną obieramy kroimy na mniejsze kawałki. Do drugiego garnka wkładamy pokrojone buraki, pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki i marchew.Do garnka wlewamy tyle bulionu aby warzywa były max 4 cm pod nim.Dodajemy sól i pieprz wg uznania.Im mniej bulionu tym gęstsza zupa. Gotujemy aż ziemniaki zmiękną

Z Majeczką w kuchni
Jesienna zupa krem z dyni, papryki i ziemniaków 184

obiad zrobiłam pyszną zupę z dyni, papryki i ziemniaków, podaną z wędzonym łososiem i natką pietruszki. Jest pysznie i zdrowo. Zapraszam więc po przepis. SKŁADNIKI 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 zielona papryka 600 g ziemniaków 1 marchewka 1,5 kg dyni (waga już bez skóry, pestek i białego miąższu) 300 ml koncentratu bulionu warzywnego Krakus 200 g wędzonego(...)mniejsze kawałki, przełożyć do dużego garnka i wlać koncentrat bulionu warzywnego. Dodatkowo wlać około 1,2 litra wody, nałożyć pokrywkę i zagotować. Po jakimś czasie warzywa wymieszać, tak aby wszystkie się ugotowały. Całość gotować około 30 minut. Gdy warzywa będą już miękkie, to wyłączyć palnik i zmiksować zupę na jednolity krem (najlepiej blenderem ręcznym). Doprawić do smaku solą i świeżo

Passions hobbies life
Aksamitny krem z czosnku i pora, plus lubczykowe grzanki 127

warzywny ok pół szklanki mleka kilka kropel soku z cytryny serek topiony Przygotowanie: W garnku roztopić masło, dodać do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie umytego i pokrojonego w większe kawałki pora, cebulę i czosnek. Wszystko wymieszać, skropić sokiem z cytryny i smażyć ok 1- 2 min (nie spalić). Warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości. Zupę doprawić

Gaździnka warzy
Szpinakowo selerowa z grzankami 151

selera naciowego, otóż idealny jest do zup, można nim zastąpić korzeń selera. Zupę podałam z grzankami z jajkiem lekko ściągniętym, bo takie uwielbiam. 2 ziemniaki 2 marchewki 1 por biała część 4 łodygi selera naciowego 100 g szpinaku baby sól, pieprz 750 ml bulionu warzywnego 2 łyżki gęstej śmietany 2 bułki 4 jajka natka pietruszki masło klarowane 2 liście laurowe(...)marchewkę i gotuję 10 minut. Dodaję pokrojone ziemniaki i dalej gotuję. Na patelni  na maśle przesmażam pokrojony por, dodaję pokrojony seler naciowy. Jak warzywa lekko zmiękną dodaję do zupy i gotuję jeszcze 10 minut.Z zupy wyjmuję marchewkę. Połowę zupy miksuję blenderem i dodaję do reszty. Dodaję też marchewkę która pokroiłam. Na tej samej patelni przesmażam szpinak baby i dodaję

wesoła kuchnia
Zupa musztardowa holenderska 205

zupy musztardowej, możecie także znaleźć niemiecką oraz mnóstwo innych (np. z suszonymi grzybami). Zupa musztardowa holenderska powinna zawierać, oczywiście, holenderską musztardę, która charakteryzuje się dość wysoką ostrością i zawartością czarnej gorczycy. W naszych warunkach można ją zastąpić musztardą rosyjską. Składniki: 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 2 łyżki musztardy stołowej 4 łyżki musztardy rosyjskiej 1 łyżka musztardy sarepskiej 4 łyżki(...)kawałek pora (biała część) posiekany ok. 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18% (można więcej do smaku) siekany szczypiorek opcjonalnie – niewielka ilość cukru do smaku opcjonalnie pieprz uwaga – zupy nie solimy – bulion i musztarda dadzą wystarczająco dużo słoności Wykonanie: Bekon podsmażyć na chrupko. W garnku rozpuścić masło, wrzucić por i zeszklić. Dodać mąkę, wymieszać i podsmażać

Pociąg Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania