Sycąca, idealna na chłodne zimowe dni Zupa gulaszowa SKŁADNIKI: 0,5 kg łopatki wieprzowej kiełbasa myśliwska papryka czerwona papryka żółta włoszczyzna świeża papryczka chili 1 cebula 2 duże ziemniaki 100ml przecieru/sosu pomidorowego sól, pieprz, majeranek, papryka słodka,liść laurowy, ziele angielskie, kminek Oczyszczoną łopatkę pokroić w mini porcje gulaszowe. Cebulkę pokrojoną w kostkę zeszklić na oliwie, dodać mięso(...)chili. Następnie dodać kiełbasę i pokrojone papryki, doprawić. W dużym garnku przygotować 2 litry bulionu warzywnego z włoszczyzny, liścia laurowego i ziela angielskiego. Wyciągnąć ugotowane warzywa włoszczyzny. Dodać do bulionu mięso z patelni oraz ziemniaki. Ugotowaną marchewkę pokroić w kostkę i dodać do zupy. Por, pietruszkę i seler utrzeć i następnie dodać do zupy by ją w ten sposób zagęścić
MarciochaKucharzyjest bardzo delikatna . Przygotowuje się ją na wiele sposobów - mrozi, suszy, konserwuje, smaży... Zupy i sosy z okry (jest ona rośliną bardzo blisko spokrewnioną z prawoślazem lekarskim!) są szczególnie polecane dla osób cierpiących na choroby żołądka, ponieważ podczas gotowania warzywo to staje się kleiste(...)niezwykłe dla nas warzywo ma, jak się okazuje ;) dość zwykły warzywny smak. Mnie smak okry przypomina nieco fasolkę szparagową. Podobnie też się ją przyrządza. No, ale generalnie trudno jest określić smak okry, gdyż jest niezwykle delikatny, po prostu spróbujcie! Ja polecam arabską zupę krem z okrą : Składniki: 2 puszki pomidorów lub osiem świeżych, bardzo dojrzałych 30 dag okry, 1 kostka
Kuchnia Prezydentowejjajecznicy. Dzisiaj proponujemy wyśmienitą i aromatyczną zupę z kurek. Fantastycznie rozgrzewa w coraz chłodniejsze jesienne wieczory. Zupa z kurek z ziemniakami i makaronem Składniki: 1/2 kg kurek 4 ziemniaki 6 łyżek drobnego makaronu 1 cebula 1 i 1/ 2 l bulionu warzywnego 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 1/2 szklanki śmietany lub jogurtu sól pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)wlewamy gorący bulion. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy ok. 4 minuty. Następnie wrzucamy makaron i gotujemy ok. 5 min. Śmietanę lub jogurt rozprowadzamy stopniowo ok. 10 łyżkami zupy i wlewamy do garnka. Gotujemy na małym ogniu 1 minutę. Odstawiamy z ognia, dodajemy koperek i pietruszkę. Smacznego! Autor: Mama
Moja Mama Gotujejeśli użyjemy wyrazistego, ostrego gatunku sera. Dzięki takiemu sposobowi przyrządzania także kolor pozostaje niezmącony - kremowo-żółty. Zupę można podać z grzankami podsmażonymi na złoty kolor i myślę, że w takim zestawie może już stanowić pełnoprawny, choć lekki, obiad. Składniki: 1 litr bulionu warzywnego 1 cebula 100 g kremowego serka topionego 100 g startego ostrego żółtego sera 2 ziemniaki 1/2 brokuła(...)drobną kostkę ziemniaki oraz serek topiony i gotować około 20 minut. Dodać przyprawy oraz żółty ser i poczekać aż zacznie się rozpuszczać. Garnek zdjąć z ognia i zmiksować zupę blenderem. Dodać brokuła i (jeśli chcemy) grzanki i podawać
zadanie-gotowaniecukinie około 400 g, 2 cebule około 160 g, 1 ząbek czosnku, 400 ml bulionu warzywnego, śmietana 18%, 3 łyżki oliwy, sól, cukier, pieprz, kolendra mielona Cebule pokroić w kostkę. Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w grube plastry. Czosnek posiekać. Na oliwie podsmażyć cebulę ze szczypta soli i cukru. Następnie dodać cukinię i czosnek. Smażyć około(...)cukinię do miękkości. Całość zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i kolendrą. Zagotować. Przetrzeć przez sito. W razie potrzeby dolać trochę wody lub odparować, tak aby uzyskać odpowiednią gęstość zupy. Dodać śmietanę do smaku. Podałam z wędzonym łososiem, jajkami przepiórczymi w koszulkach i zapiekanymi pomidorkami koktajlowymi. zastawa
królestwo garówKalejdoskopie kulinarnym-klik , prowadzonym przez przesympatyczną Agnieszkę. Przepis cytuję za autorką Kremowa zupa dyniowo-pomarańczowa 100 g ziemniaków 500 g dyni 1 cebula ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 100 ml białego wytrawnego wina 300 ml soku pomarańczowego 300 ml bulionu warzywnego 100 g śmietany kremówki sól, pieprz, gałka muszkatołowa Ziemniaki obrać, umyć i razem
Pieguskowa Kuchniamyśl zupa krem z pomidorów letnich. Robi się ją szybko a smak pomidorów wyśmienity. Podałam ją tym razem z grzankami natartymi czosnkiem oczywiście domowymi :) ale równie dobrze smakuję tylko z łyżką śmietany i świeżą bazylią. SKŁADNIKI: ok 6 porcji pomidory 3 puszki bez skórki(użyłam domowych, ale z puszki też są ok ) 1,5 l bulionu warzywnego (o bulionetkach(...)wraz z sokiem duszę ok 3-5 minut po czym dodaję bulion warzywny i gałązkę rozmarynu gotuję ok 15 minut i wrzucam gałązki bazylii gotuję jeszcze ok 3 minuty po czym doprawiam pieprzem jeżeli jest taka potrzeba to solą morską - wszytko razem miksuję na gładką zupę podaję z polaną śmietaną oraz świeżą bazylią - świetnie smakuję w towarzystwie grzanek
Basia w kuchniwłaściwości prozdrowotne, stanowi doskonały pomysł na pożywne, rozgrzewające danie w chłodne jesienne dni. Magicznym składnikiem, dzięki któremu zupa rozgrzewa jest słodka papryka wędzona. Mnóstwo jesiennych, sezonowych warzyw uzupełnia walory odżywcze i smakowe dania. SKŁADNIKI na 3-4 osoby: 1 l bulionu warzywnego ½ szkl. czerwonej soczewicy, 1 marchew, 1 pietruszka, 1 cebula, ½ czerwonej papryki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka majeranku(...)dodajemy wypłukaną soczewicę oraz ziele angielskie i liście laurowe, bulion, gotujemy ok. 10 minut pod przykryciem, dodajemy pulpeciki, gotujemy kolejne 10 minut. Rozrabiamy koncentrat w odrobinie wody, dodajemy do zupy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. UWAGA: dla czytelników mojego bloga na hasło ZDROWA-JESIEŃ czeka zniżka w wysokości 10% na produkty Ambition w sklepie Dajar (rabat
słodki bratekBardzo wiosenna w kolorze zupa. Niewielki dodatek ziemniaków powoduje że zupa jest całkiem sycąca. Jeżeli po ugotowania wyda się nam zbyt gęsta, można ją rozrzedzić dodając nieco więcej bulionu. Możemy użyć bulionu mięsnego lub warzywnego - i jeden i drugi będzie dobry. A najlepszy oczywiście domowej produkcji :) składniki 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 średnia cebula, posiekana 150 g ziemniaków(...)bulionu z ziemniakami dodać zawartość patelni i groszek, doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu, przykryte, ok 4 - 5 minut - aż groszek będzie miękki. Wyłowić część groszku do ozdobienia zupy. Resztę trochę przestudzić i zmiksować blenderem. Zupę doprawić solą i pieprzem, można też doprawić śmietaną. Podawać z grzankami, posypaną pestkami dyni i podsmażoną kiełbasą chorizo. Smacznego
Stare GaryAtrakcyjna zupa, prosta i smaczna, żniwa cukiniowe trwają, nie bez przyczyny właśnie proponujemy ją teraz, można pokusić się o grzanki i będzie jeszcze pożywniejsz a Składniki: 1 litr bulionu warzywnego 3 średnie cukinie 2 duże ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 serek topiony śmietankowy 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy kilka listków świeżej bazylii szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz(...)rozgrzaną oliwą oraz roztopionym masłem. Smażymy warzywa ok 10 minut, następnie zalewamy bulionem, dodajemy serek topiony gotujemy około 20 minut. Pod koniec gotowania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zupę miksujemy blenderem na krem, dodajemy posiekaną bazylie, gałkę muszkatołową, przyprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym. Smacznego
kgwjanczewoSkładniki: 1 litr przecieru pomidorowego (przepis znajdziesz tutaj ) 1 litr bulionu warzywnego 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 ostra papryczka 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich spora garść listków bazylii 3 łyżki śmietany 18% sól Grzanki: bagietka, ciabata lub włoski chleb 125 g sera mozzarella (1 kula) słodka papryka w proszku zioła prowansalskie Sposób wykonania(...)cebula się zeszkli wlewamy do garnka bulion oraz przecier pomidorowy. Dodajemy listki bazylii oraz zioła prowansalskie, sól i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut. Zupę miksujemy za pomocą ręcznego blendera. W miseczce łączymy śmietanę z 1 łyżką wazową gorącej zupy a następnie wlewamy do całości. Doprowadzamy zupę do wrzenia. Pieczywo kroimy na kromki (około
Qchnia po prostuSoczyste udka w chrupiącej panierce (podane z aromatycznym ryżem). Moja rodzina uwielbia dania z kurczaka. Przeważnie na udkach czy nóżkach z kurczaka przygotowuję jednego dnia jakąś szybką zupę, a następnego podaję mięso podaję w chrupiącej panierce. Dziś jednej z takich pomysłów. Do tak przygotowanego kurczaka wspaniale pasował aromatyczny ryż z suszonymi grzybami. Pamiętajcie, że choć jest to danie praktycznie gotowe(...)Dodatkowo: 1 opakowanie Risotto z leśnymi suszonymi borowikami1 the Green Woodpecker Trill około 1000-1200 ml bulionu warzywnego 6 łyżek oliwy do smażenia sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Przygotowujemy kurczaka: *Udka powinny być już wcześniej ugotowane. Ja na moich robiłam zupę. Jeśli takich nie macie udka należy ugotować w dobrze doprawionym wywarze. Dzięki temu nasze udka będą soczyste
Słodkie okruszkiSKŁADNIKI 500 g szpinaku 500 g zielonych szparagów 500 ml wywaru warzywnego 1 szalotka 2 ząbki czosnku natka pietruszki pęczek bazylii s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 500 g di spinacini 500 g di asparagi verdi 500 ml di brodo vegetale 1 scalogno 2 spicchi d'aglio prezzemolo basilico sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Oczyszczone(...)pieprzem. Szpinak podsmażamy ok. 1-2 minuty. Na koniec dolewamy gorący bulion i dodajemy natkę pietruszki, pęczek bazylii oraz ugotowane szparagi. Całość miksujemy. Zupę oprószamy świeżo startym pieprzem, dekorujemy listkami bazylii. **** PREPARAZIONE Cuocete gli asparagi al vapore per circa 5-10 minuti, il tempo di cottura dipende dalla grandezza degli asparagi. In una grande casseruola
La grande e la piccola cuocaziemniakami, marchewką i dużą ilością koperku oraz szczypiorku. Taka jest najlepsza! Jak u mamy... P.S. Moją zupę przygotowuję na udku z kurczaka, ale jeśli nie jecie mięsa to pierwszy etap z mięsem możecie pominąć, a przygotowane warzywa należy zalać bulionem warzywnym 😉 Składniki: 1 udko z kurczaka 4 ziemniaki 2 marchewki 2 pęczki botwinki 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku(...)razem z czosnkiem wrzucamy do garnka z mięsem, marchewką i ziemniakami. Gotujemy jeszcze około 10 min. Śmietanę hartujemy 2-3 łyżkami gorącej wody i całość wlewamy do gotującej się zupy. Dodajemy sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Na końcu do zupy wrzucamy posiekany koperek oraz szczypiorek
Kuchnia MagdaLenyziemniakami, marchewką i dużą ilością koperku oraz szczypiorku. Taka jest najlepsza! Jak u mamy... P.S. Moją zupę przygotowuję na udku z kurczaka, ale jeśli nie jecie mięsa to pierwszy etap z mięsem możecie pominąć, a przygotowane warzywa należy zalać bulionem warzywnym 😉 Składniki: 1 udko z kurczaka 4 ziemniaki 2 marchewki 2 pęczki botwinki 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku(...)razem z czosnkiem wrzucamy do garnka z mięsem, marchewką i ziemniakami. Gotujemy jeszcze około 10 min. Śmietanę hartujemy 2-3 łyżkami gorącej wody i całość wlewamy do gotującej się zupy. Dodajemy sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Na końcu do zupy wrzucamy posiekany koperek oraz szczypiorek
Kuchnia MagdaLeny