zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:135/331)

Halaszle czyli węgierska zupa rybna 146

Moja wersja tradycyjnej, lekko pikantnej, rozgrzewającej węgierskiej zupy rybnej na bazie aromatycznej papryki, pachnącej cebuli, pomidorów i delikatnego fileta z miruny. Składniki: 800g fileta z maruny 1,2l rybnego lub warzywnego bulionu 2 żółte papryki 2 czerwone papryki 1 zielona papryka 3 ziemniaki 2 marchewki 3 cebule 3 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki(...)wrzenia. Dodać pomidory z puszki i wszystko gotować kilka minut, następnie dodać pokrojoną rybę i gotować około 15 minut. W razie konieczności doprawić całość solą i pieprzem. 4.  Zupę rybną podawać z posiekaną natką z pietruszki

Szalona Kuchnia Eweliny
Krem z pieczonej dyni z curry 75

wylądowała w zupie. Jedliśmy ją w czwórkę, z czego jegomość D oczywiście marudził, bo nie dość, że zupa była bez mięsa, to na dodatek była z curry. No co kto lubi. Dla reszty była w dechę.  Składniki: 750 ml bulionu warzywnego 500 g dyni hokkaido (waga bez pestek) 1 cebula 1 mała główka czosnku 1 czubata łyżeczka curry spora(...)minut. Dodajemy do tego kawałki dyni i obrane ząbki czosnku, curry i bulion. Gotujemy 5 minut, doprawiamy solą, studzimy. Do blendera wrzucamy zawartość garnka, miksujemy na gładki krem. Zupę przelewamy do misek, dodajemy jogurt, natkę, grzanki i słonecznik

Kardamonovy
Spóźniony post - zupa z dyni, papryki i pomidorów ;) 157

mleczkiem kokosowym  z dodatkiem sera pleśniowego a drugi...widnieje poniżej. :) Zapraszam na aromatyczną i wyrazistą zupę z dyni.  Składniki: 1 mała dynia hokkaido (1-1,5 kg) 3 szalotki 1 puszka pomidorów 1 czerwona papryka pół litra bulionu warzywnego 1 główka czosnku pół papryczki chili oliwa  sól, pieprz  gałka muszkatołowa  1 łyżeczka mielonej, słodkiej(...)puszki oraz wyciśnięty i upieczony czosnek. Gotujemy wszystko około 20 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, mieloną papryką. Następnie wszystko miksujemy na gładki krem oraz przecedzamy na sitku. Zupę  nalewamy do misek, skrapiamy śmietaną, tymianek oraz prażone pestki z dyni. Zupa ma wyrazisty smak. zupa krem z dyni

Bon Appetit Małgorzaty
Jesienna zupa krem z marchewki i cukinii 179

Pożywna zupa z warzywami. W smaku słodko-ostra za sprawą marchewki i przypraw. Składniki: 2 małe cukinie 3 spore marchwie 3 ziemniaki kawałek pora cebula 3 ząbki czosnku ok 0,5 l bulionu warzywnego papryka ostra pieprz biały, sól lubczyk, pietruszka Przygotowanie Warzywa obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle (oprócz czosnku). Pod koniec smażenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez

e-PrzepisyKulinarne
Zupa krem z pomidorów 176

razem wyszła IDEALNA! Aż się sama zdziwiłam, bo zrobiłam "oszukany bulion" na kostce rosołowej. Poniżej podaję przepis. ZUPA KREM Z POMIDORÓW (składniki na 3 duże porcje) - 1 duża marchew - 2 listki laurowe - 4 ziarna ziela angielskiego - 1 kostka rosołowa (drobiowo-warzywna) - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - łyżka oliwy do smażenia - puszka pomidorów bez skórki - sól, pieprz - łyżka cukru - bazylia(...)się gorzki). Gdy woda w garnku zacznie się gotować dodać kostkę rosołową. Gotować aż marchewka zrobi się miękka, następnie dodać do garnka przesmażoną cebulę z czosnkiem oraz pomidory. Gdy zupa będzie gorąca, zdjąć garnek z ognia i zmiksować wszystko blenderem na gładką masę. Doprawić zupę solą, pieprzem oraz cukrem, na koniec dodać drobno posiekaną bazylię. Przelać do miseczek, dodać

Zgrabne Gotowanie
Masoor dal – zupa z soczewicy wg Nigeli Lawson 164

ostrożnie, w masoor dal schodzi na drugi plan, harmonijnie współgrając z resztą przypraw. A jest go w zupie naprawdę sporo. Eugeniusz uważa, że jest to najlepsza zupa jaką jadł. Zupa z soczewicy od upadłej królowej Przepis pochodzi z jednej z książek, które napisała Nigela Lawson. Kim jest Nigela? Kiedyś Wielka Brytania miała dwie królowe: Elżbietę i Nigelę właśnie. Późnej władczyni(...)imbirem w proszku wsyp na patelnię. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj pomidory z puszki, 4 szklanki wody lub warzywnego bulionu. Zagotuj, a potem gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20-25 minut, aż ziemniaki i dynia będą miękkie. Podawaj zupę posypaną siekaną zieleniną. Smacznego! Artykuł Masoor dal – zupa z soczewicy wg Nigeli Lawson pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Masoor dal – zupa z soczewicy wg Nigeli Lawson 148

dania. Właśnie dlatego trzeba go używać z umiarem i ostrożnie. W tej zupie jest go naprawdę sporo, a mimo to schodzi na drugi plan, harmonijnie współgrając z resztą przypraw. Zupa z soczewicy od upadłej królowej Przepis pochodzi z jednej z książek, które napisała Nigela Lawson. Kim jest Nigela? Kiedyś Wielka Brytania miała dwie królowe: Elżbietę i Nigelę właśnie. Późnej władczyni(...)imbirem w proszku wsyp na patelnię. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj pomidory z puszki, 4 szklanki wody lub warzywnego bulionu. Zagotuj, a potem gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20-25 minut, aż ziemniaki i dynia będą miękkie. Podawaj zupę posypaną siekaną zieleniną. Smacznego! Artykuł Masoor dal – zupa z soczewicy wg Nigeli Lawson pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
KREM DYNIOWO-KASZTANOWY Z GRZANKAMI I BITĄ ŚMIETANĄ 136

właściwościach. Gorąco polecam! Porcja dla 4 osób Czas przygotowania : 20 min. Czas gotowania : 30 min. Składniki na zupę krem : ● 1 kg dyni hokkaido lub zwyczajnej* ● 300 g ugotowanych kasztanów jadalnych (ze słoika lub puszki) ● 1 duża cebula ● ok. 1 l bulionu warzywnego bio (z kostki) ● 400 ml śmietany kremówki 30%** ● oliwa z oliwek ● kilka gałązek kolendry lub pietruszki do dekoracji(...)Cebulę obierz i drobno posiekaj. W dużym rondlu rozgrzej ok. 2 łyżki oliwy, wrzuć cebulę, zeszklij, dodaj pokrojoną w kostkę dynię i kasztany. Smaż przez chwilę, mieszając. Zalej bulionem warzywnym, tak, aby warzywa były przykryte, i gotuj na średnim ogniu pod przykryciem przez około 20 minut, do zupełnej miękkości dyni. W razie potrzeby, dolej odrobinę wody podczas gotowania. Całość zmiksuj

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
ZUPA KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW 186

bekonu albo groszek ptysiowy. Warto również zostawić podczas gotowania główki szparagów, aby moc później udekorować nimi zupę. Polecam!  SKŁADNIKI: 1 pęczek białych szparagów 2 średnie ziemniaki 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 0,8 l bulionu (warzywnego lub drobiowego) 3/4 łyżeczki masła kilka łyżek śmietany kremówki odrobina tartej gałki muszkatołowej sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz(...)minut przed końcem  gotowania dorzuć główki szparagów i gotuj, aż zmiękną. Dosyp gałkę muszkatołową, wlej kremówkę, dorzuć masło, posól i popierz do smaku. Wyłów główki i zblenduj zupę na gładki, aksamitny krem. Rozlej do talerzy i udekoruj pozostałymi główkami. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Kapuśniak z mięsem mielonym 127

przetestowania zupy, która ma w sobie coś ze spaghetti , gołąbków i pomidorówki . Oboje z Marcinem uwielbiamy zupy. Tym razem chciałam zrobić taką, która będzie na tyle pożywna, aby zstąpić dwudaniowy posiłek. Mięso mielone, kapusta włoska oraz odpowiednio doprawiony wywar warzywny, pozwolą naładować akumulatory na drugą część dnia. 1 godzina 8 składniki: średnia główka kapusty włoskiej 1 torebka ryżu 4 marchewki(...)patelni. Gotować wszystko około 10 minut. Po tym czasie dodać ryż. Gotować kolejny kwadrans. Pod koniec gotowania odlać pół szklanki wywaru, rozprowadzić w niej przecier pomidorowy i wlać do zupy. Gotować jeszcze ok. 5 minut. Najważniejszy w kuchni jest smak. Jeżeli uznacie, że brakuje Wam jakiś przypraw – śmiało możecie je dodać. Zupę możemy zwieńczyć kleksem gęstej śmietany. Smacznego Ania

Ania i Marcin gotują
Staroczeska kartoflanka z kurkami 135

powodzeniem można zastąpić je suszonymi grzybami lub nawet pieczarkami. To aksamitność ziemniaków i podsmażonych warzyw nadają tej zupie szlachetność i smak, a kurki są po prostu doskonałym zwieńczeniem dzieła. Staroczeska (i nie tylko) kartoflanka z kurkami Składniki: 750 ml bulionu warzywnego 3 duże ziemniaki (ok.300 g) 1 marchewka 2 łyżki masła 1 łyżka oleju kukurydzianego 6-5 cm żółtej (środkowej(...)patelni podsmażyłam boczek na chrupko, dodałam oczyszczone i pokrojone na połówki kurki, a kiedy sok odparował posypałam pieprzem ziołowym i czarnym, podsmażałam jeszcze chwilę.  Tymianek wyjęłam, a z zupy wybrałam do pojemnika blendera połowę ziemniaków, wlałam szklankę wywaru, w którym się gotowały i zmiksowałam. Połączyłam z zupą, dodałam podsmażony boczek i kurki, wymieszałam, zagotowałam, zestawiłam z ognia. Do śmietany

Kuchnia Prezydentowej
Ramen – japońska zupa 326

się ją ze sfermentowanego ryżu, soi lub pszenicy. Dopełnieniem są dodatki warzywne i/lub mięsne zależne od upodobania. Ja użyłam japońskiego makaronu pszenno – gryczanego Soba (cudownie aromatyczny) . Jest on co prawda przeciwieństwem grubego, pszennego makaronu Ramen, uważam jednak, że równie dobrze pasuje do ramenu. Oto moja dzisiejsza propozycja japońskiej zupy ramen. Przygotowanie jej to dla mnie za każdym razem inna wariacja(...)wodą. Dodajemy sól, suche przyprawy (pieprz, ziele angielskie, liść laurowy) oraz pokrojony w paski imbir. Rosół gotujemy na małym ogniu około 4 godz. Po tym czasie wywar mięsno – warzywny przecedzamy przez drobne sito. Do otrzymanego bulionu (u mnie były to 2 litry), dodajemy pastę miso. Ja na 1 litr płynu daję 1 płaską łyżkę pasty ale można dać więcej

Kierunekuchnia
Krem z dyni z jabłkiem i pomarańczą 139

pomarańczy polecam dodać też na talerz odrobinę startej skórki dzięki temu zupa zyska mocniejszy aromat pomarańczy. składniki: 700 g dyni, u mnie hokkaido bez pestek i skóry (skórę obrałam bo nie była zbyt ładna) 1 duże kwaskowe jabłko 1 duża pomarańcza ok 1,5 szklanki bulionu warzywnego śmietanka lub mleczko kokosowe Dynię pokroić w kostkę. Jabłko obrać i pokroić

Monia miesza i gotuje
Zupa pieczarkowa z serem pleśniowym 121

potrawę. Miał być sos, skończyłam na zupie. Wyszła super. Mam nadzieję, że macie świadomość tego, że zupa wyszła nieco tłusta. Nic to, jest zima czy coś, więc można przymknąć na to oko. Mona, dzięki za michę :D.  Składniki: 2 litry bulionu warzywnego 500 g pieczarek 1 mała cebula 100 g sera z niebieską pleśnią szczypta suszonego rozmarynu 2 gałązki(...)ziele angielskie, smażymy 3 minuty. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy rozmaryn, sól i świeżo mielony pieprz, gotujemy na wolnym ogniu jakieś 10 minut. Makaron gotujemy al dente. Pod koniec gotowania zupy, dodajemy do niej poszatkowane zioła i większość sera, gotujemy chwilę, do rozpuszczenia sera. Do misek nakładamy makaron, wlewamy zupę, jogurt naturalny, mieszamy. Całość posypujemy pokruszoną resztą sera i świeżo zmielonym

Kardamonovy