zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:135/331)

Zupa z botwiny z ziemniakami 150

minut. U nas tradycyjnie botwinkę z ziemniakami podaje się ze śmietaną, taka jest najlepsza:) Lubicie botwinkę? Zupa z botwiny z ziemniakami Składniki: 5 młodych buraków z botwiną (buraki wielkości jajka) 3 młode ziemniaki 2 młode marchewki 3 łyżki oliwy 1,5 litra bulionu warzywnego  pęczek koperku 100ml śmietanki lub śmietany 18% 2 łyżki octu jabłkowego sól pieprz Ziemniaki(...)kilka minut, zalać gorącym bulionem, gotować 5 minut (jeśli warzywa były pokrojone grubiej, to gotować ok 8 minut), następnie dodać pokrojone łodygi buraków, a po minucie gotowania dorzucić liście. Zupę gotować jeszcze minutę. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, zakwasić octem jabłkowym. Wsypać posiekany koperek. Śmietanę zahartować łyżką zupy, wlać do garnka. Smacznego

Obiad gotowy
Berlińska zupa ziemniaczana 174

cebulę i poddusić, aż cebula zrobi się szklista. Dodać mieszankę warzywną i całość chwilkę poddusić razem. Dolać około 500 ml wody i całość zagotować. Dodajemy bulion, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz i przez około 5 minut gotujemy razem. Ziemniaki przeciskami przez praskę lub ubijamy i dodajemy do zupy, całość dokładnie mieszamy i gotujemy kolejne 5 minut. Parówki kroimy

KasiaiKrzysiu.pl
Krem z dyni i imbiru 114

Pyszna zupa krem z dyni i imbiru to propozycja na chłodne jesienno-zimowe dni . Zupa idealnie rozgrzewa i wzmacnia naszą odporność Kto ma ochotę ?? Składniki/ 4 porcje: – 800 g dyni – 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego – 2 ząbki czosnku – 1 łyżeczka kurkumy – 1 łyżeczka slodkiej papryki – 2 marchewki – 1 łyżeczka świeżego startego imbiru

I LOVE LIFE
Zupa z cukinii 533

którego można wyczarować wiele dań. Jednym z najlepszych pomysłów na jej wykorzystanie jest zupa z cukinii . Mój przepis na zupę cukiniową jest prosty. Serdecznie zapraszam Jeśli masz więcej dorodnych kabaczków, to bardzo proszę.. mam świetny przepis na leczo warzywne lub pasztet z cukinii - rewelacja

AniaGotuje.pl
Zupa pomidorowa z karmelizowanym fenkułem i soczewica czyli Zupowy Wtorek odc.99 144

mnie połączenie kopru włoskiego i pomidorów.  Okazało się być bardzo smacznym a całości dopełnił jeszcze pieczony czosnek. Zupa pomidorowa z karmelizowanym fenkułem i soczewica 1 fenkuł (koper włoski) 4 ząbki czosnku 3/4 szkl. przecieru pomidorowego litr bulionu warzywnego sok z połowy cytryny kwaśna smietana pół szklanki ugotowanej czarnej soczewicy oliwa bazylia do dekoracji sól i pieprz Nieobrane ząbki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Puree ziemniaczane 290

dodatek do obiadu, samo danie (np. podane ze zsiadłym mlekiem :), jako dodatek od zup i sosów. Jeśli chodzi o zupy to najczęściej dodaję je do żurku lub białego barszczu. Do dań mięsnych, wszelakich pieczeni, kotletów, zrazów, do sosów mięsnych, warzywnych, grzybowych. Składniki: 1 kg mączystych ziemniaków 200 ml śmietany 100 g miękkiego masła sól Przygotowanie: Ziemniaki obieram, kroję na kawałki

Zasmakuj Kuchni
Zupa cebulowa z kapustą 152

Mały eksperyment..zupa cebulowa z dodatkiem kapusty oraz makaronu. 3-4 cebule około 30-40 dkg białej kapusty  1-2 marchewki susz warzywny bulion sól, pieprz, liść laurowy,ziele angielskie koperek sok z cytryny dowolny makaron [ u mnie nitki] Cebulę i kapustę drobno pokroić,marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Cebulę zalać odrobiną bulionu i chwilkę poddusić, następnie

Moje domowe kucharzenie
Tahini. Domowa pasta sezamowa 157

sobie samemu w domu mając wtedy pewność co jest w środku i co potem zjadamy. Przykładem jest domowa przyprawa warzywna , coś w rodzaju powszechnie używanej wegety, a domowa i bez żadnych dziwnych dodatków. Z czystym sumieniem można doprawiać nią zupy czy sosy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Zupa z kalarepy 120

Bardzo smaczna a przede wszystkim bardzo zdrowa zupa. Bomba witaminowa, idealna na inny dzień, ponieważ cudownie rozgrzewa. Zapraszam! Zupa z kalarepy Składniki: 2 średniej wielkości kalarepy z liśćmi 1 średnia pietruszka 2 średnie marchewki 2,5 L bulionu warzywnego sól, pieprz liść laurowy ziele angielskie Przygotowanie: Warzywa obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Liście kalarepy poszatkować. Starte kalarepki, liście

Tagebuch po polsku
Paszteciki z kapustą i grzybami. Kapuśniaczki grzybowe 180

razem chodzi o paszteciki, czy też kapuśniaczki. Paszteciki to doskonała przekąska i smaczny dodatek do zup, szczególnie do czystego czerwonego barszczu wigilijnego , mogą być zmiennikiem uszek z grzybami. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi według naszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, a na Święta Bożego Narodzenia z kapustą i grzybami. Podstawą dobrych pasztecików zawsze jest ciasto. Przeważnie paszteciki(...)pieczeniem powierzchnię polecam posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać np. sezamem. kminkiem, czy też suchym makiem, ostatnio bardzo modna jako posypka jest czarnuszka. Kapuśniaczki grzybowe świetnie smakują jako dodatek czystych zup. Paszteciki bardzo dobre są też na zimno jako przekąska. Paszteciki z kapustą i grzybami. Kapuśniaczki grzybowe: Z 1,5 szklanki mąki pszennej wymieszanej z ½ łyżeczki soli, 100 g pokrojonego masła

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa z wiosennej zieleniny i quinoy 131

pożywnej zupy. Do mojego dzisiejszego obiadu wrzuciłam między innymi młodą pokrzywę, szpinak, liście kalarepy i rzodkiewki. Zupę zagęściłam komosą ryżową, wyszło całkiem pożywnie i niedrogo.  Składniki: 1/3 szklanki nasion białej quinoy 5 łyżek ugotowanej białej quinoy (jako dodatek) 1 litr wywar warzywnego 2 szalotki 1 marchew 1 pietruszka 3 garście młodego szpinaku pęczek pokrzywy 1 garść liści rzodkiewki liście(...)zaczną mięknąć i dodajemy quinoę, gotujemy kolejne 15 minut. Wrzucamy poszatkowaną zieleninę - pokrzywę, liście rzodkiewki, liście kalarepy, lubczyk i szpinak, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy 5 minut. Następnie blendujemy zupę, podajemy ją z ugotowaną quinoą i świeżym tymiankiem.  Smacznego

Quinoa Raz!
ZUPA Z GROSZKU I CUKINII 133

dodatkiem pestek słonecznika SKŁADNIKI: 1 litr bulionu warzywnego (z 2 kostek lub według własnego przepisu) 450 g mrożonego groszku 1 średnia cukinia 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek odrobina masła garść zieleniny (pietruszka, koperek) sól, świeżo mielony kolorowy pieprz, chili cayenne - do smaku garść pestek słonecznika śmietana 12 % SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: W litrze bulionu gotujemy groszek oraz pokrojoną cukinię(...)zacznie skwierczeć). Wrzucamy go do bulionu z groszkiem i cukinią. Następnie dodajemy garść zieleniny. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz chili cayenne. Przed zmiksowaniem można wydobyć z zupy garstkę groszku do udekorowania. Całość miksujemy za pomocą blendera. Na oddzielnej patelni podsmażamy słonecznik. Przygotowaną zupę podajemy z dodatkiem śmietany oraz posypując wierzch słonecznikiem

wege i kropka
Brokułowa zupa krem 205

zupa krem z brokułów i Was również zachęcam do jej ugotowania. Zupa krem z brokułów (brokułowa)   Składniki na 4 porcje: 500 g brokułów (u mnie mrożone, ale w sezonie lepsze będą świeże) 1 łyżka suszonej mieszanki bulionowej (lub  kostka rosołowa jeśli używacie lub 1 litr bulionu warzywnego) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 ząbek czosnku pieprz

Obiad za dychę
Krem ziemniaczano-marchewkowy 135

boczku i świeżego szczypiorku. Uzupełniają smak w taki sposób, że zupie niczego już nie brakuje. :-) Gęstość zupy możemy w dowolny sposób regulować poprzez dodanie mniejszej lub większej ilości bulionu. 3 duże ziemniaki 3 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 3 plastry wędzonego boczku 3 łyżki świeżego szczypiorku 3 łyżki starkowanego, żółtego sera 1 łyżka(...)pieprzem. Miksujemy na gładką masę, przelewamy do miseczek. 3. Szczypiorek i koperek drobno siekamy, boczek kroimy na małe kawałki, ser żółty ścieramy na tarce. Posypujemy nimi każdy talerz zupy

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania