zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:132/331)

KREM Z CUKINII I BOBU 125

cukinii i bobu. Bogata w wiele składników i witamin, jest idealna na lekki, letni obiad. Jeśli lubicie takie kremowe zupy, koniecznie spróbujcie tego przepisu! 🙂 Składniki: – 1 duża cukinia lub 2 średnie (ok 1 kg) – 0,5 litra bulionu warzywnego – 150g bobu – pół cebuli – Czytaj więcej → Artykuł KREM Z CUKINII I BOBU pochodzi z serwisu green goodies

greengoodies
WIEJSKI ŻUREK W CHLEBIE 162

Żurek chyba najbardziej kojarzy nam się z Wielkanocą. Ale jest też pyszną i sycącą zupą, którą możemy ugotować na każdą okazję .  Dodatkowo podany w chrupiących chlebowym miseczkach zachwyci rodzinę podczas niedzielnego obiadu !  BULION WARZYWNY: SKŁADNIKI: 2 duże marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 1 kostka bulionowa Sól ŻUREK

Marcepanowa kuchnia
40 PRZEPISÓW I JADŁOSPIS NA KETO-ADAPTACJI 381

sadzone na boczku Jajko w koszulce Śledzie po kaszubsku Pasztet LCHF Shakshuka Sałatka z awokado i ogórka Rollsy Muffinki jajeczno-warzywne – bez nabiału Chlebek tostowy – nie codziennie Keto bułki bez laktozy – nie codziennie Tatar wołowy OBIADY: Rosół Krem brokułowy Zupa cygańska Golonka pieczona Żeberka w kiszonej kapuście Żeberka pieczone Łopatka w kapuście Zrazy z ogórkiem i boczkiem Soczysta karkówka pieczona

Ola la LCHF
Krem z dyni hokkaido z bazylią i groszkiem ptysiowym 135

Bardzo prosta, szybka i smaczna zupa krem. To łatwy sposób na pożywny obiad, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie.   Składniki: 300ml bulionu warzywnego lub rosołu 600-800g obranej i oczyszczonej dyni hokkaido szklanka listków bazylii świeżo mielony pieprz sól groszek ptysiowy Brześć Dynię oczyszczamy, ściągamy skórę obieraczką (możemy ją zostawić, ale dynię należy porządnie wyszorować), kroimy

Gotowanie i blogowanie
Botwinka z warzywami 119

botwinki w tym roku. Pomimo, że buraczki ciągle jeszcze małe, ale już na tyle duże, że jest co do zupy wkroić, w tym przypadku kupiłam 3 pęczki ale warto było :) Składniki: 3 pęczki botwinki litr bulionu drobiowego lub warzywnego marchewka 2 szt( starta na wiórka) seler 50 g (starty na wiórka) pietruszka 100 g (starta na wiórka) sól

Różowa kuchnia
Krem z ziemniaków z chrzanem 97

pietruszka łyżka świeżo tartego chrzanu lub dwie łyżki chrzanu ze słoiczka dwa listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego śmietanka do zupy lub mleko kokosowe łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, gałka muszkatołowa ok. 0,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego Ziemniaki i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy wodą na tyle, żeby warzywa były przykryte „z górką”. Dodajemy

ladykitchen
Krupnik I 197

Ponoć będąc rocznym maluchem pochłaniałam całe miski razem z moją rodzicielką, mającą wówczas problemy z układem pokarmowym. Także dla roczniaka zupa jak znalazł, a nawet dla mniejszego dziecia, jeśli tylko zamiast na wywarze z kurczaka, zrobimy go na bulionie warzywnym. Krupnik 3 skrzydełka kurczaka 1 wątróbka indycza 5 szklanek wody 1 szklanka ryżu marchewka pietruszka kawałek selera kawałek jasnej części

Przepysznik - BLW i nie tylko
Zupa pomidorowa z ryżem 112

Jest to przepis na szybką zup ę pomidorową z dodatkiem ryżu.Ta lekka i bardzo popularna w polskich domach zupa ,z pewnością przypadnie do gustu wielu dzieciom. Składniki: 3 litry wody 1 opakowanie koncentratu pomidorowego 2 kostki bulion warzywny 5 łyżek czubatych ryżu 2 marchewki Przygotowanie: Zagotowujemy 2 litry wody, dodajemy kostki rosołowe Knorr. Marchewkę obieramy i kroimy w grube

Smaczne Potrawy
Zupa z pesto 149

samemu. Znalazłam ostatnio i wypróbowałam ciekawy przepis na zupę z pesto. Smakiem przypomina troszkę zalewajkę choć smak pesto dominuje. Polecam! Zupa z pesto Składniki: 8-9 ziemniaków, 75 g boczku, 2 cebule, 2 szklanki mleka, 2,5 litra bulionu warzywnego, 5 łyżeczek zielonego pesto, sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, liść laurowy, ziele angielskie. Wykonanie: Boczek kroimy w kostkę

paapilotkaa
Krem ze szparagów 179

Delikatna, pyszna zupa krem z białych szparagów.  Spróbujcie póki szparagi są z nami :) SKŁADNIKI 2 pęczki białych szparagów 2 szklanki bulionu warzywnego 2 szklanki śmietanki 30% 2 łyżki masła 4 żółtka 2 małe cebule 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól pieprz PRZYGOTOWANIE   Cebule drobno siekamy i podsmażamy w garnku na maśle. Odcinamy zdrewniałe końce szparagów i obieramy

Moje Kuchenne Rewelacje
Zupa krem kokosowa z cukinią, krewetkami i kukurydzą 104

Takie smaki lubię najbardziej: Zupa krem czosnkowa z cukinią, krewetkami i kukurydzą SKŁADNIKI:   200 g krewetek 1 cebula 1 cukinia pół litra bulionu warzywnego kukurydza z puszki łyżka zielonej pasty  carry 50 ml mleka kokosowego 2 ząbki czosnku sos sojowy, oliwa, sól, pieprz, papryka chilli Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulęi podsmaż chwilę, dodaj cukinie pokrojone

MarciochaKucharzy
Paszteciki z kapustą i grzybami 337

blogu pojawiać się nowe świąteczne przepisy. Tym razem chodzi o paszteciki. Paszteciki to doskonała przekąska i smaczny dodatek do zup, szczególnie do czystego czerwonego barszczu. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi według naszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, a na Święta Bożego Narodzenia z kapustą i grzybami. Podstawą dobrych pasztecików zawsze jest ciasto. Przeważnie paszteciki, a właściwie krokiety robiłam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krem z pieczarek 184

Dzisiaj zapraszam na zupę krem z pieczarek. Kremowa i łagodna w smaku. Jako dodatek do zupy podałam pieczywo maca z ziołami prowansalskimi które jest wyraziste w smaku. Połączenie idealne. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 0,5 kg pieczarek 1 marchewka 3 ziemniaki 0,5 cebuli seler kawałek pietruszka kawałek 0,5 łyżki masła sól pieprz do smaku

Ala piecze i gotuje
Zupa meksykańska, czyli miska troskliwego ciepła na zimowe mrozy 163

puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 1 puszka kukurydzy 500ml bulionu mięsnego lub warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki płatków chili sól do smaku Do tego: tarty ser żółty natka kolendry lub pietruszki Sposób przyrządzenia: 1. W garnku, w którym zamierzasz ugotować zupę rozgrzej ok.3 łyżek oleju. 2. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek w plasterki i zeszklij

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zupa kalafiorowa z curry 110

Przedwiośnie... i jaka zupa? II Lekka i rozgrzewająca. Idealna na chłodniejsze dni. Osobom lubiącym ostre przyprawy polecam również dodanie szczypty imbiru i chilli. Składniki -700 ml bulionu warzywnego -400 ml mleka -1 kalafior (ok 700 g) -2 średnie ziemniaki -1 średnia cebula -2 łyżki oleju -1 łyżka curry w proszku -1 duży ząbek czosnku -szczypiorek -sól Przygotowanie Kalafior umyć(...)kalafior, wlać bulion, doprawić solą. Gotować przez ok. 45 minut, aż warzywa staną się tak miękkie, aż zaczną się rozpadać. Wlać mleko, zagotować jeszcze raz i zgasić ogień. Do zupy dodać curry i zmiksować całość blenderem na gładki krem. Udekorować szczypiorkiem. Smacznego

Zielona Kuchnia
Risotto z podgrzybkami 160

ususzonych, część prawdziwków zamroziliśmy, a nieco grzybów zjedliśmy na świeżo w postaci zupy i risotto. Dzisiaj podaję przepis na risotto ze świeżymi, wyrazistymi w smaku podgrzybkami. Można również do tego dania użyć grzybów mrożonych. Składniki: 1 szklanka ryżu Arborio 2 oleju lub oliwy ok. 3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki białego wytrawnego wina kilka średnich świeżych lub mrożonych podgrzybków

Czerwień i błękit
Cebulowa zupa krem 160

świeżo mielony pieprz czarny grzanki klarowane masło do smażenia Zagotowujemy wywar warzywny. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy masło. Cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka. Szklimy je na maśle, po czym przekładamy do garnka  wywarem. Mieszamy, a następnie gotujemy około 5 minut. Za pomocą blendera miksujemy zupę na gładką masę. Przyprawiamy kurkumą, pieprzem oraz delikatnie solą, jeśli potrzeba. Żółty

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa ogórkowa 183

Domowa lekko kwaśna zupa z dodatkiem startych ogórków kiszonych i warzyw. Gęsta i sycąca, może być podawana również z pokrojonymi w kostkę ziemniakami zamiast ryżu. Składniki: 2 litry bulionu mięsnego lub warzywnego 4 ogórki kiszone pół małego selera pietruszka marchewka 50 g ryżu koperek sól, pieprz 3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego Seler, pietruszkę i marchewkę pokroić w kostkę(...)bulionu. Dodać ryż i gotować około 20 minut na małym ogniu. Przemieszać od czasu do czasu. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do gotującej się zupy. Pogotować jeszcze kilka minut, wyłączyć ogień i doprawić zupę solą, pieprzem i śmietaną lub jogurtem.  Koperek posiekać i również dodać do zupy

wyzwania kuchenne
Kremowa zupa z kalafiora z prażonym słonecznikiem 114

Sezon na to popularne warzywo jest w pełni, dlatego warto z niego korzystać. Oto przepis na kremową zupę kalafiorową, której smak dopełniają prażone pestki słonecznika. Składniki 1 kalafior 100 g czerwonej soczewicy 1 cebula 3 ziemniaki 3 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu warzywnego 200 ml maślanki 2 łyżki pestek słonecznika 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól pieprz świeżo mielony Pestki(...)słonecznika prażymy na suchej patelni. Odstawiamy. Odcinamy różyczki kalafiora. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W garnku zagotowujemy bulion warzywny i dodajemy różyczki kalafiora i pokrojone ziemniaki. Czosnek obieramy i siekamy lub ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy na nią cebulę i czosnek. Smażymy, aż warzywa się zeszklą. Następnie dodajemy do gotujących

My Chcemy Jeść
Najlepsze i sprawdzone przepisy z mleka 113

rozgrzewa. Jest cudownym lekiem na jesienną chandrę. Poniżej przepis na tą cudowną zupę.   Składniki:   1 średniej wielkości kalafior, około 1kg 2 łyżki oliwy z oliwek 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 duży ziemniak 500 ml wywaru warzywnego 750 ml ZINEGO MLEKA 3,2% od Robico 20 g startego parmezanu 100 g wędzonego łososia(...)cienkie plastry ziemniaka oraz kalafiora. Wlej wywar i mleko, gotuj na małym ogniu 20-25 minut aż warzywa będą miękkie. Za pomocą blendera zmiksuj zupę na gładki krem, stopniowo dodając starty parmezan. Podawaj z kawałkami wędzonego łososia i grzankami. Warto przed podaniem, skropić zupę oliwą truflową.   Pudding chlebowy

kuron.com.pl
Zupa z pora z kluseczkami 119

Szybka, bardzo zdrowa zupa z pora i czosnku z pysznymi kluskami z kaszy manny :), zupa fit!. Składniki: 1 duży por 2 cebule serek topiony, opcjonalnie, może być ale nie musi 3 ząbki czosnku 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego  sól pieprz oliwa z oliwek pietruszka natka Kluski: 2 jajka 1 szklanka kaszy manny  szczypta soli  1. Jaja(...)smażymy pora z cebulą i czosnkiem, aż się przyrumieni, dodajemy sól i pieprz. Rumiane warzywa zalewamy bulionem, dodajemy serek topiony i gotujemy razem ok 15 minut.  3. Ugotowaną zupę miksujemy blenderem, na gładką masę, dodajemy świeżą natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy kilka minut. Podajemy z kluseczkami. 4. Ciasto na kluski nabieramy małą łyżeczką, ok. 1/3 łyżeczki

Apetyczna babeczka
Zupa cebulowa 183

łyżki mąki masło do podsmażenia w szklanki bulionu (może być warzywny) 2 szklanki białego wytrawnego wina sól i pieprz do smaku Cebulę kroimy w piórka. Dusimy ja na maśle około 30 minut. Uduszoną przekładamy do garnka i zalewamy winem. Całość oprószamy mąką i intensywnie mieszamy. Doprawiamy zupę ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem (jak ktoś lubi można dodać czosnek 2 ząbki

Lubczyk i Wanilia
Kanapkowa vendetta 200

chleba amarantusowego, serkiem typu almette śmietankowym/serkiem kermowym tip, brokułem na chwilę sparzonym w bulionie warzywnym Kanapki z chleba ze śliwką z masłem, sałatą lodową, wędliną drobiową,majonezem light, ogórkiem zielonym,pomidorem, porem, kiełkami+sól,pieprz,przyprawa fit up + zajedzone michą zupy ogórkowej zabielanej jogurtem naturalnym Bułka fitness/bułka z dynią/pszenna bułka grubo posmarowana masłem i miodem, kakao/mleko(...)jagodowym zagryzany twarogiem i zapijany zimnym(!) mlekiem Chleb wiejski pszenny ze śmietaną,posypany cukrem Talerz kanapek z chleba pszennego/bagietki z almette z ogórkiem, sałatą masłową,pomidorami,ogórkami małosolnymi i warzywny zapach wolności beztroski gimnazjalnych wakacji Sandwiche zapiekane z nutellą i bananem. Po fakcie polane jogurtem naturalnym. I posypane cynamonem. Sandwiche zapiekane z  serem żółtym mierzwionym,kurczakiem uprzednio podsmażonym

Fiolka w kuchni
Zupa pomidorowa z fasolką szparagową, papryką i kaszą jęczmienną 98

Klasyk domowej kuchni w nowej odsłonie. Wegańska zupa pomidorowa z fasolką szparagową, papryką i kaszą jęczmienną. Pożywna i zdrowa. Czas przygotowania: 45 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI na wywar warzywny: 500 g pomidorów krojonych bez skórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 szklanki fasolki szparagowej 1/2 czerwonej papryki 1 szklanka kaszy jęczmiennej 2 litry wody(...)pietruszki 1/2 selera 4 marchewki 1 por 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe natka pietruszki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Na początek zabieramy się do przygotowania bulionu warzywnego. Marchewkę, selera, pietruszkę i pora myjemy i kroimy. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy ok. 20 min. aż warzywa zmiękną. Przecedzamy wywar, pozostawiamy w nim wyłącznie

kulinarnyJa
Zupa pomidorowa z fasolką szparagową, papryką i kaszą jęczmienną (vege) 193

Klasyk domowej kuchni w nowej odsłonie. Wegańska zupa pomidorowa z fasolką szparagową, papryką i kaszą jęczmienną. Pożywna i zdrowa. Czas przygotowania: 45 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI na wywar warzywny: 500 g pomidorów krojonych bez skórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 szklanki fasolki szparagowej 1/2 czerwonej papryki 1 szklanka kaszy jęczmiennej 2 litry wody(...)pietruszki 1/2 selera 4 marchewki 1 por 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe natka pietruszki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Na początek zabieramy się do przygotowania bulionu warzywnego. Marchewkę, selera, pietruszkę i pora myjemy i kroimy. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy ok. 20 min. aż warzywa zmiękną. Przecedzamy wywar, pozostawiamy w nim wyłącznie

kulinarnyJa
Kapuśniak z czerwoną soczewicą 126

minęły. Nadchodzi pora na dania bardziej treściwe. Najlepiej w tym przypadku sprawdzają się zupy. Kapuśniak zna każdy, zupę z czerwonej soczewicy… no może nie każdy. Ale kapuśniak z czerwoną soczewicą będzie dla wielu nowością.   Składniki: - ok. 4 l bulionu (drobiowy lub warzywny) - 2 ugotowane marchewki z bulionu - ziemniaki (ilość według gustu) - 400 g czerwonej soczewicy - ok. 600g białej kapusty(...)pokrojone w dużą kostkę ziemniaki oraz opłukaną soczewicę. Gotujemy 15 minut. Pod koniec dodajemy podsmażoną kapustę, pokrojoną ugotowaną marchew oraz przyprawy – sól, pieprz, paprykę wędzoną, kminek, majeranek. Gotową zupę posypujemy pokrojonym porem oraz cebulką prażoną. Kapuśniak z czerwoną soczewicą, to idealne połączenie smaków. Zupa jest delikatna, a jednocześnie bardzo pożywna. Można ją wzbogacić dodatkiem czosnku, co na początku miałam

mojewypiekiinietylko
Zupa - krem z kalafiora. 158

domowym pieczywem. Można tez podać z grzankami lub makaronem, będzie wtedy bardziej sycąca.   ZUPA - KREM Z KALAFIORA.           Składniki: 500 g kalafiora 10 cm kawałek pora 2 pietruszki 3 ziemniaki  2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1100 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki soku z cytryny 125 ml słodkiej śmietanki 12% koperek(...)rondelku rozpuścić łyżkę masła, dodać por, ziemniaki i pietruszkę, podsmażać przez kilka minut. Dodać czosnek i przesmażyć około 1 minutę. Zalać warzywa gorącym bulionem. Dodać różyczki kalafiora i gotować zupę, aż do miękkości warzyw. Lekko przestudzić zupę, wlać sok z cytryny i słodką śmietankę. Zmiksować blenderem na krem i doprawić solą, pieprzem cayenne i pieprzem ziołowym. Zupę podawać z pokrojonymi

Zakątek rozkoszy kulinarnych

Proponowane wyszukiwania