ususzonych, część prawdziwków zamroziliśmy, a nieco grzybów zjedliśmy na świeżo w postaci zupy i risotto. Dzisiaj podaję przepis na risotto ze świeżymi, wyrazistymi w smaku podgrzybkami. Można również do tego dania użyć grzybów mrożonych. Składniki: 1 szklanka ryżu Arborio 2 oleju lub oliwy ok. 3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki białego wytrawnego wina kilka średnich świeżych lub mrożonych podgrzybków
Czerwień i błękitświeżo mielony pieprz czarny grzanki klarowane masło do smażenia Zagotowujemy wywar warzywny. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy masło. Cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka. Szklimy je na maśle, po czym przekładamy do garnka wywarem. Mieszamy, a następnie gotujemy około 5 minut. Za pomocą blendera miksujemy zupę na gładką masę. Przyprawiamy kurkumą, pieprzem oraz delikatnie solą, jeśli potrzeba. Żółty
Kuchenna KontrrewolucyaDomowa lekko kwaśna zupa z dodatkiem startych ogórków kiszonych i warzyw. Gęsta i sycąca, może być podawana również z pokrojonymi w kostkę ziemniakami zamiast ryżu. Składniki: 2 litry bulionu mięsnego lub warzywnego 4 ogórki kiszone pół małego selera pietruszka marchewka 50 g ryżu koperek sól, pieprz 3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego Seler, pietruszkę i marchewkę pokroić w kostkę(...)bulionu. Dodać ryż i gotować około 20 minut na małym ogniu. Przemieszać od czasu do czasu. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do gotującej się zupy. Pogotować jeszcze kilka minut, wyłączyć ogień i doprawić zupę solą, pieprzem i śmietaną lub jogurtem. Koperek posiekać i również dodać do zupy
wyzwania kuchenneSezon na to popularne warzywo jest w pełni, dlatego warto z niego korzystać. Oto przepis na kremową zupę kalafiorową, której smak dopełniają prażone pestki słonecznika. Składniki 1 kalafior 100 g czerwonej soczewicy 1 cebula 3 ziemniaki 3 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu warzywnego 200 ml maślanki 2 łyżki pestek słonecznika 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól pieprz świeżo mielony Pestki(...)słonecznika prażymy na suchej patelni. Odstawiamy. Odcinamy różyczki kalafiora. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W garnku zagotowujemy bulion warzywny i dodajemy różyczki kalafiora i pokrojone ziemniaki. Czosnek obieramy i siekamy lub ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy na nią cebulę i czosnek. Smażymy, aż warzywa się zeszklą. Następnie dodajemy do gotujących
My Chcemy Jeśćrozgrzewa. Jest cudownym lekiem na jesienną chandrę. Poniżej przepis na tą cudowną zupę. Składniki: 1 średniej wielkości kalafior, około 1kg 2 łyżki oliwy z oliwek 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 duży ziemniak 500 ml wywaru warzywnego 750 ml ZINEGO MLEKA 3,2% od Robico 20 g startego parmezanu 100 g wędzonego łososia(...)cienkie plastry ziemniaka oraz kalafiora. Wlej wywar i mleko, gotuj na małym ogniu 20-25 minut aż warzywa będą miękkie. Za pomocą blendera zmiksuj zupę na gładki krem, stopniowo dodając starty parmezan. Podawaj z kawałkami wędzonego łososia i grzankami. Warto przed podaniem, skropić zupę oliwą truflową. Pudding chlebowy
kuron.com.plSzybka, bardzo zdrowa zupa z pora i czosnku z pysznymi kluskami z kaszy manny :), zupa fit!. Składniki: 1 duży por 2 cebule serek topiony, opcjonalnie, może być ale nie musi 3 ząbki czosnku 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego sól pieprz oliwa z oliwek pietruszka natka Kluski: 2 jajka 1 szklanka kaszy manny szczypta soli 1. Jaja(...)smażymy pora z cebulą i czosnkiem, aż się przyrumieni, dodajemy sól i pieprz. Rumiane warzywa zalewamy bulionem, dodajemy serek topiony i gotujemy razem ok 15 minut. 3. Ugotowaną zupę miksujemy blenderem, na gładką masę, dodajemy świeżą natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy kilka minut. Podajemy z kluseczkami. 4. Ciasto na kluski nabieramy małą łyżeczką, ok. 1/3 łyżeczki
Apetyczna babeczkałyżki mąki masło do podsmażenia w szklanki bulionu (może być warzywny) 2 szklanki białego wytrawnego wina sól i pieprz do smaku Cebulę kroimy w piórka. Dusimy ja na maśle około 30 minut. Uduszoną przekładamy do garnka i zalewamy winem. Całość oprószamy mąką i intensywnie mieszamy. Doprawiamy zupę ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem (jak ktoś lubi można dodać czosnek 2 ząbki
Lubczyk i Waniliachleba amarantusowego, serkiem typu almette śmietankowym/serkiem kermowym tip, brokułem na chwilę sparzonym w bulionie warzywnym Kanapki z chleba ze śliwką z masłem, sałatą lodową, wędliną drobiową,majonezem light, ogórkiem zielonym,pomidorem, porem, kiełkami+sól,pieprz,przyprawa fit up + zajedzone michą zupy ogórkowej zabielanej jogurtem naturalnym Bułka fitness/bułka z dynią/pszenna bułka grubo posmarowana masłem i miodem, kakao/mleko(...)jagodowym zagryzany twarogiem i zapijany zimnym(!) mlekiem Chleb wiejski pszenny ze śmietaną,posypany cukrem Talerz kanapek z chleba pszennego/bagietki z almette z ogórkiem, sałatą masłową,pomidorami,ogórkami małosolnymi i warzywny zapach wolności beztroski gimnazjalnych wakacji Sandwiche zapiekane z nutellą i bananem. Po fakcie polane jogurtem naturalnym. I posypane cynamonem. Sandwiche zapiekane z serem żółtym mierzwionym,kurczakiem uprzednio podsmażonym
Fiolka w kuchniKlasyk domowej kuchni w nowej odsłonie. Wegańska zupa pomidorowa z fasolką szparagową, papryką i kaszą jęczmienną. Pożywna i zdrowa. Czas przygotowania: 45 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI na wywar warzywny: 500 g pomidorów krojonych bez skórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 szklanki fasolki szparagowej 1/2 czerwonej papryki 1 szklanka kaszy jęczmiennej 2 litry wody(...)pietruszki 1/2 selera 4 marchewki 1 por 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe natka pietruszki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Na początek zabieramy się do przygotowania bulionu warzywnego. Marchewkę, selera, pietruszkę i pora myjemy i kroimy. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy ok. 20 min. aż warzywa zmiękną. Przecedzamy wywar, pozostawiamy w nim wyłącznie
kulinarnyJaKlasyk domowej kuchni w nowej odsłonie. Wegańska zupa pomidorowa z fasolką szparagową, papryką i kaszą jęczmienną. Pożywna i zdrowa. Czas przygotowania: 45 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI na wywar warzywny: 500 g pomidorów krojonych bez skórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 szklanki fasolki szparagowej 1/2 czerwonej papryki 1 szklanka kaszy jęczmiennej 2 litry wody(...)pietruszki 1/2 selera 4 marchewki 1 por 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe natka pietruszki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Na początek zabieramy się do przygotowania bulionu warzywnego. Marchewkę, selera, pietruszkę i pora myjemy i kroimy. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy ok. 20 min. aż warzywa zmiękną. Przecedzamy wywar, pozostawiamy w nim wyłącznie
kulinarnyJaminęły. Nadchodzi pora na dania bardziej treściwe. Najlepiej w tym przypadku sprawdzają się zupy. Kapuśniak zna każdy, zupę z czerwonej soczewicy… no może nie każdy. Ale kapuśniak z czerwoną soczewicą będzie dla wielu nowością. Składniki: - ok. 4 l bulionu (drobiowy lub warzywny) - 2 ugotowane marchewki z bulionu - ziemniaki (ilość według gustu) - 400 g czerwonej soczewicy - ok. 600g białej kapusty(...)pokrojone w dużą kostkę ziemniaki oraz opłukaną soczewicę. Gotujemy 15 minut. Pod koniec dodajemy podsmażoną kapustę, pokrojoną ugotowaną marchew oraz przyprawy – sól, pieprz, paprykę wędzoną, kminek, majeranek. Gotową zupę posypujemy pokrojonym porem oraz cebulką prażoną. Kapuśniak z czerwoną soczewicą, to idealne połączenie smaków. Zupa jest delikatna, a jednocześnie bardzo pożywna. Można ją wzbogacić dodatkiem czosnku, co na początku miałam
mojewypiekiinietylkodomowym pieczywem. Można tez podać z grzankami lub makaronem, będzie wtedy bardziej sycąca. ZUPA - KREM Z KALAFIORA. Składniki: 500 g kalafiora 10 cm kawałek pora 2 pietruszki 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1100 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki soku z cytryny 125 ml słodkiej śmietanki 12% koperek(...)rondelku rozpuścić łyżkę masła, dodać por, ziemniaki i pietruszkę, podsmażać przez kilka minut. Dodać czosnek i przesmażyć około 1 minutę. Zalać warzywa gorącym bulionem. Dodać różyczki kalafiora i gotować zupę, aż do miękkości warzyw. Lekko przestudzić zupę, wlać sok z cytryny i słodką śmietankę. Zmiksować blenderem na krem i doprawić solą, pieprzem cayenne i pieprzem ziołowym. Zupę podawać z pokrojonymi
Zakątek rozkoszy kulinarnychszklanki wina białego, które wlewamy kiedy cebula już się zrumieni,kiedy wino odparuje dolewamy bulion, smak pozostanie, a zupę może zjeść wtedy każdy. Składniki na 6 porcji Czas przygotowania: 50 min 280 g pora 600 g cebuli 1 l buliony warzywnego lub mięsnego 1 szklanka białego wina (opcjonalnie) 3 ziemniaki średniej wielkości 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego(...)mielonego mięsa dodajemy płatki owsiane oraz jajko, doprawiamy świeżym tymiankiem, solą i pieprzem, formujemy pulpeciki wielkości większego orzecha włoskiego i wrzucamy do gotującej się zupy, całość gotujemy jeszcze ok 15 min 4. Na koniec zabielamy zupę kwaśną śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Słodki Kompromiszewnątrz jest zimno i ponuro, najlepiej w taki dzień smakuje gorąca zupa. Zapraszam Was więc na błyskawiczną zupę serową z mielonym mięsem – sycącą, rozgrzewającą i pyszną. Koniecznie się poczęstujcie, a potem zróbcie ją w swoich domach. Składniki: • 2 l bulionu drobiowo-warzywnego, • 0,5 kg mieszanki chińskiej, • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego, • 4 serki topione śmietankowe 100 g każdy(...)zmiksować blenderem. Zagotować. 3. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Podsmażyć warzywa przez kilka minut. Ja użyłam mieszanki chińskiej, ale można ją zastąpić tradycyjnymi warzywami. 4. Warzywa przełożyć do zupy. 5. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Włożyć mięso mielone i podsmażyć z dodatkiem ziół prowansalskich i słodkiej papryki. 6. Mięso przełożyć do zupy. 7. Ser żółty zetrzeć na dużych
W mojej kuchnioszczędzajcie tylko na przyprawach: majeranku, cząbru, ponieważ to one nadają fasolówce aromatycznego smaczku, no i dzięki nim zupa nie jest wzdymająca- a to bardzo istotne, bo po co dodatkowo zanieczyszczać powietrze?! ;)))))) * fasola biała drobna- 250 g * bulion- 1,5 l (warzywny lub mięsny) * ziemniaki- 3 duże szt. * marchew- 2 szt. * pietruszka- 1 szt. * seler- 1/2 szt. * por- biała część * cebula(...)ugotować w całości) oraz listek laurowy wraz z zielem. W międzyczasie rozgrzać olej w garnku, dodać poszatkowaną cebulę, por oraz pokrojony czosnek, chwilę podsmażyć i wrzucić do garnka z zupą. Na tej samej patelni zrumienić kiełbaskę pokrojoną w plastry. Kiedy warzywa są ugotowane, wyciągnąć zielę, listek laurowy oraz całe ziemniaki, które należy pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, chili
Kraina Miodem Płynąca