oknami piękna, złota jesień. Jesień to w mojej kuchni czas przetworów! W moich słoiczkach zamykam ogórki, cukinie, pomidory, śliwki.... a także dynię :) Nie ma nic lepszego, niż pyszna, rozgrzewająca zupa dyniowa w zimę! :) Co prawda, można pokrojoną w kostkę dynię zaprosić ale... kto ma aż tyle miejsca w lodówce :) Dlatego w tym roku zdecydowałam
Taste Therapytermoobiegiem 8-10 minut. Dodać do zupy przed podaniem. ps.Polecam...... dziwię się ,że zwlekałam ze zrobieniem tej zupy. Okazała się hitem dnia .Rodzinka zajadała się zupą do ostatniej łyżki .Niestety nic nie zostawili na jutro. Inspiracją był Okrasa.,którego mam książkę „Ryby są super”ze wspaniałymi przepisami od synowej
w mojej kuchniWitajcie o poranku!!! na zegarze wybiła 7.23 :) Mam dzisiaj dla Was wyjątkową zupę. Pełna smaków, pożywna, rozgrzewająca, nic dodać nic ując jedynie ryby trzeba lubić. Przepis jest autorstwa Doroty Wellman i pochodzi z najnowszej książki Lidla "Ryby są super". Jest prosta w przygotowaniu i naprawdę smakuje wybornie :) :) obiecuję, że przepis pojawi się popołudniu
Dzieje kuchennej Wiewiórymasę, wymieszać z pastą tahini i sumakiem, zmiksować raz jeszcze. Dodać kremówkę, wymieszać, doprawić solą do smaku. Podawać z grzankami. Smacznego! Ja wiem, że na blogu zup marchewkowych jest pod dostatkiem, nic jednak nie poradzę na to, że to jedna z moich ulubionych. Marchewka jest bardzo wdzięcznym warzywem, jej lekko słodki smak komponuje się wspaniale z mnóstwem różnych składników
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZUPA KREM Z DYNI HAKKAIDO Z ZIARNAMI I PESTKAMI.- KREM Z KALAFIORA Z MLEKIEM KOKOSOWYM, CZOSNKIEM I ZIARNAMI.- NATURALNY KREM Z CZARNEJ RZEPY- PROSTA ZUPA KREM Z PORAAby nic, a nic Wam nie umknęło: zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj
Wypisz Wymalujrobi nowych zdjęć :P Jestem więc ograniczona do tego, co mam już w komputerze. Na szczęście jednak człowiek coś tam zawsze popstryka na zapas, więc... Dawno nie było żadnej zupy. To dziś będzie - śląski żur po wegańsku, taki w sam raz zimowy, kwasiołowy, jak znalazł na jutrzejszy obiad :) Nie trzeba żadnego boczku, wędzonki ani innej kiełbasy, żeby zrobić pyszny(...)jest dodać go surowy dopiero kiedy zupa już gotowa. No i teraz tak: - jeśli żur jest za gęsty, dolać wody przegotowanej lub mineralnej i już nic nie gotować; - jeśli pieczarki za mało natłuściły zupę, dodać łyżkę lub dwie oleju; - jeśli za mało pieprzu, czosnku, dodajemy swobodnie tyle, żeby smakowało, maggi pasuje też :) Można zagryzać dobrym chlebem, oczywiście na zakwasie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEilością obowiązków ostatnich dni. Dla mnie zupa i kurczak to takie dwa dania, które zapisują się w moim sercu jako "pocieszające, leczące jedzenie". Nie ma nic lepszego niż gorąca, jedwabiście gładka, aromatyczna zupa rozlewająca się ciepłem w wyziębionym brzuchu po ciężkim dniu. Lub kurczak (w każdej możliwej postaci), który dla mnie jest esencją polskości i ciepła domowego ogniska
Gotowanie to kochaniepyszne danie i nigdy nie uwierzyłam, że jest tam tylko cebula. Zupa ma słodkawy i niepowtarzalny smak, po prostu jest obłędna. Nie ma nic prostszego i szybszego to wykonania niż właśnie ta zupa. Potrzebujemy tylko cebulę, wodę i trochę tłuszczu. Składniki: 1 kg cebuli 1,5 l bulionu (najlepiej wołowy) 45 g masła 15 g mąki pszennej
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnesię do pobliskiego zagajnika i poszukać koźlaków na obiad. Pogoda była ładna, spacer udał się wyśmienicie, ale po koźlakach ani śladu. Nie pozostało mi nic innego jak przygotować na obiad zupę, z kupionych w sklepie pieczarek. Składniki Cztery osoby 500 g pieczarek 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka (korzeń) 100 ml kwaśnej śmietany 3 ziemniaki
Miód i pieprzsię do pobliskiego zagajnika i poszukać koźlaków na obiad. Pogoda była ładna, spacer udał się wyśmienicie, ale po koźlakach ani śladu. Nie pozostało mi nic innego jak przygotować na obiad zupę, z kupionych w sklepie pieczarek. Składniki Cztery osoby 500 g pieczarek 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka (korzeń) 100 ml kwaśnej śmietany 3 ziemniaki
Miód i pieprzsamej siebie i dziewczynek. Dziś krem, ze szparagów, który był dla mnie wyzwaniem ze względu na hm chyba swój wygląd. Oczekiwałam czegoś trudnego i czasochłonnego jednak nic bardziej mylnego raz dwa i zupa gotowa, grunt to dobra organizacja. Powiem szczerze warto ją zrobić nie dość, że cieszy oko to jeszcze super smakuje. Zapraszam... Skala smaku 10/10 jedyny minus
Kubki smakudworze coraz zimniej, czas więc przestawić się na trochę bardziej kaloryczną, rozgrzewającą kuchnię. A dla mnie nie ma nic bardziej rozgrzewającego od gęstej, serowej zupy z chilli. Do tego klopsiki z koperkiem. Po prostu bajka... No i przepis jest banalny.Potrzebne nam:- włoszczyzna- cebula- 2 serki topione (ok.300g)- 2 kostki rosołowe- 1/2 kg mięsa mielonego z kurczaka- pęczek koperku- sól
W poszukiwaniu inspiracjiTajlandii jada się również zupy. Pierwszy raz spróbowałam tu słynnej zupy Tom Yum i muszę przyznać, że to była miłość od pierwszej łyżki. Chyba jeszcze nic nigdy mnie tak nie urzekło swoim smakiem. Zupa była jednocześnie kwaśna i pikantna, z wyczuwalnym cytrusowym aromatem…nie da się tego opisać słowami, tego trzeba po prostu spróbować. Zupa oczywiście występuje w różnych
Zawsze głodna!wieku moich dzieci. Ja, wychowana na prostym, naturalnym jedzeniu i bez zbędnego cudowania, otwierałam oczy ze zdumienia widząc, co babcia (razem z mamą) podaje tamtym dzieciom. Zupy niedoprawione , najczęściej przecierane , żeby dzieciom nic na żołądkach nie stanęło. Mięso tylko i wyłącznie gotowane, bez soli, o innych przyprawach nawet nie wspomnę. Z chleba wykrawana skórka, bo za twarda. Dzieci były(...)wieku późno przedszkolnym. Do dziś pamiętam awanturę, jaka wniknęła w przedszkolu, kiedy to jedna z dziewczynek zwróciła obiad. Babcia była oburzona, że dzieci dostały zupę ogórkową, a ogórki nie były obrane ze skóry przed ugotowaniem... Obie panie, i mama, i babcia, narzekały, że dzieci nie mają apetytów, że wszystko trzeba wmuszać, że posiłki trwają tak długo... Ja tego
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepisu . Następnie dodajemy mleko kokosowe i gotujemy pod przykryciem 5-7 minut. Dodajemy bazylię. W między czasie hartujemy makaron wykładamy na talerz zalewając gorącą zupą. Posypujemy truskawkami Prawda że nie ma tu nic skomplikowanego? Jedynym utrudnieniem może być ilość i jakość składników a nie sztuka gotowania takiej pysznej zupy. Smacznego
Viola cooks with passionprzepisu . Następnie dodajemy mleko kokosowe i gotujemy pod przykryciem 5-7 minut. Dodajemy bazylię. W między czasie hartujemy makaron wykładamy na talerz zalewając gorącą zupą. Posypujemy truskawkami Prawda że nie ma tu nic skomplikowanego? Jedynym utrudnieniem może być ilość i jakość składników a nie sztuka gotowania takiej pysznej zupy. Smacznego
Viola cooks with passionPachnąca jesienią smakowita zupa z kapusty , którą sama zakisiłam i zawekowałam.Nic nie ma smakowitszego niż pyrkający KAPUŚNIAK na kuchence i zapachu boczku wędzonego dla smaku.Tak zapamiętałam Zupę z mojego dzieciństwa.Zapraszam. 2 kości schabowe 30 dag.kapusty kiszonej 50 dag.ziemniaków 2 litry wody 3 plastry boczku wędzonego 1 cebula 1 łyżka podprażonej mąki pszennej na suchej patelni
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikrokami, to jednak aura za oknem nas nie rozpieszcza i bardziej przypomina jesień. Wracamy do domów zmarznięci, czasami przemoczeni, z myślą aby szybko się rozgrzać. A nic tak dobrze nie rozgrzewa jak zupa. Tym bardziej cebulowa. Ta na dodatek jest dosyć syta i z całą pewnością może stanowić jednodaniowy obiad :) SKŁADNIKI: Dla 4 osób. 200 g parzonego boczku
W kuchni KatieWrocławiu zimno i nic się nie zapowiadana to, że jutro będzie lepiej. A co na takie zimno najlepsze? Oczywiście pyszna i rozgrzewająca zupa i ja na taką właśnie Was zapraszam. Składniki : 1 laska kiełbasy u mnie Kiełbasa ze Wsi Hańderek 1 korpus z kurczaka podłużne buraki słoik 0,7 l wraz z zalewą ( przepis
Gosia gotuje