jadłam robi moja mama, a ja uparcie próbuję jej dorównać, ale nie wiem, czy to jest wykonalne. Na listopadowe deszcze i wiatry nie ma chyba nic bardziej podnoszącego nas na zdrowiu, jak rozgrzewająca zupa, a rosół w szczególności. W końcu nie bez powodu nasze babcie leczyły nim przeziębienia. Ten rosół jest dla mnie wyjątkowy z kilku powodów
Quinoa Raz!pamiętać aby zupa była dostosowana do pozostałego menu, tzn.odpowiednio pożywna, jeśli stanowi samodzielne danie obiadowe, a lekka jeśli ma być uzupełnieniem drugiego dania.Ja dziś przyrządziłam zupę dość sytą :) Po niej nie dałam rady nic już wcisnąć :) Potrzebujemy: 10 dag włoszczyzny ( marchew, seler, pietruszka, por, cebula) 3 ziemniaki średniej wielkości 2 czubate łyżki mąki 2 łyżki śmietany(...)odrobinę soli i gotować ok.15 min.Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do warzyw i gotować.Mąkę dodać do śmietany, dokładnie wymieszać i rozprowadzić 1-2 łyżkami wywaru, wlać do zupy i zagotować.Jeśli warzywa i ziemniaki będą ugotowane, wszystko razem blendujemy na krem.Pomidory kroimy w kostkę i rozgotowujemy.Do ugotowanej zupy dodajemy przetarte pomidory i 1/2 szklanki mleka i zieleninę
Olikowa kuchnianic lepszego w taki mróz, jak miseczka, gęstej, sycącej i rozgrzewającej zupy. Ta jest idealna! Aromatyczna, dobrze przyprawiona z pikantną nutą wędzonej papryki. Składniki: pół szklanki ziarna białej quinoy 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 marchewki, kawałek selera - około 100 gram, 1 czerwona cebulka 2 ząbki czosnku mała puszka koncentratu pomidorowego 1- 2 łyżki oliwy z oliwek 1 liść laurowy
Quinoa Raz!Nic nie smakuje tak pysznie na wigilijnym stole jak przepyszny barszcz na zakwasie z kiszonych buraków. Przepis na zakwas znajdziecie tutaj . Zakwas
Pyry na GazDzisiaj miałam wielkiego lenia. Nic mi się nie chciało robić, a jeszcze bardziej gotować. Jednak rodzinka głodna i trzeba nakarmić. Zrobiłam chłodnik wiosenny, szybko i
O kuchni z uczuciemNie ma nic lepszego na ciepłe dni, jak chłodnik prosto z lodówki. :-) Dzisiejsza propozycja ma smak groszku, z wyraźną nutą mięty. Połączenie popularne, ale nie
Szefowa kuchniulubioną, ale wiem, że gdy tej wypróbujecie, to ta będzie Waszą faworytką Bardzo sycąca, mocno warzywna, zagęszczona soczewicą, pyszna w smaku – taka jest ta zupa ziemniaczana. Moja ulubiona. Nie ma w niej nic skomplikowanego, a jednocześnie to proste połączenie warzyw z tymankiem jest inne, ciekawsze, smaczniejsze A podana z musztardą zachwyca Zresztą, nie ma co więcej zachwalać(...)pysznie chrupiące Jeśli preferujecie je bardziej miękkie, to po prostu wrzucacie je wcześniej. Ja zwykle dodaję też szpinak lub jarmuż – dla smaku i podkręcenia zdrowotnych właściwości tej pysznej zupy Po ugotowaniu solimy do smaku – jeśli nie macie małych dzieci, które chcecie nakarmić tą zupą, to solić można w dowolnym momencie Podajemy z dowolnymi dodatkami: buraczkami , kimchi , płatkami chilli
Lamarida.plFlaki wielu osobom źle się kojarzą, co wydaje się być faktem dość zrozumiałym. Już tak po prostu ktoś skrzywdził pyszną zupę z przedżołądków wołowych, nazywając ją flakami i nic na to nie poradzimy. Od dziecka mimo wszystko ją uwielbiam i zawsze zachęcam do próbowania tych, którzy mają złe skojarzenia. ;) 1kg przedżołądków wołowych (flaków) 1kg mięsa wołowego rosołowego z kością(...)mieszamy. Wciąż na małym ogniu, całość gotujemy jeszcze przez około pół godziny. Ugotowaną marchew i pietruszkę kroimy w słupki. Gdy flaki w garnku będą miękkie i przejdą przyprawami, do zupy dorzucamy łyżkę suszonego majeranku i pokrojone, ugotowane warzywa z wywaru. Mieszamy, ewentualnie doprawiamy jeszcze pieprzem i solą. Podajemy gorące z natką pietruszki, ewentualnie świeżym pieczywem
Kuchenna KontrrewolucyaKapuśniak w środku lata???😉 Niestety nic na to nie poradzę, że strasznie zachciało mi się takiej pysznej, kwaśnej zupki. Zazwyczaj kapuśniak gotuję na wędzonym żeberku, z dodatkiem boczku i kiełbasy. Tym razem wyszła wersja "light", gdyż zupę ugotowałam na piersi z kurczaka. Wyszło lekko i pysznie. Zwłaszcza, że kilka lat temu odkryłam kapustę kiszoną Sandomierską, i do dziś
Walijskie Pichcenieestetyczna, ale trochę "robocza". Oto nasze dania: barszcz z kołdunami według Magdy Gessler: zupa borowikowa z kluskami lanymi: zestaw dziecięcy Pinokio, czyli: filet z kurczaka z frytkami i białą kapustą: Barszcz niestety był wodnisty, poza smakiem octu nie było w nim nic wyrazistego. Kołduny były nijakie. Mięso wewnątrz zbite w twardą i suchą(...)kulkę. Zupa borowikowa sprawiała wrażenie zupy z torebki. Zważona śmietana i spora ilość mąki nadawały jej ciężkości. Lane kluski okazały się raczej wielkimi kluchami zbitymi w środku i rozwalającymi się z wierzchu. Kiedy do klusek dodajemy wodę, wtedy niestety takie są efekty i być może to właśnie była przyczyna ich nieapetyczności. 3 plasterki jakiegoś grzybka nie uczyniły tej zupy smaczną
Codzienna kuchnia niecodziennaTajska zupa dyniowa z kurczakiem 2016-10-28 10:41:12 Porcje 5 Nic tak bardzo nie kojarzy się z jesienią, jak słonecznie pomarańczowa, słodko - wytrawna dynia! W tym roku sezon dyniowy rozpoczęłam pikantną i rozgrzewającą zupą z dyni w azjatyckim stylu. Jest bardzo prosta w przygotowaniu. Najwięcej czasu chyba zajmuje obróbka dyni, ale to taki urok tego warzywa
Wędrówki po kuchnirybami od dziecka jestem za pan brat. Zawsze je lubiłam. Nawet w okresach chorób, gdy nic nie smakuje i właściwie na nic nie ma się ochoty ryba pod postacią zupy należała do moich dań ulubionych, a muszę przyznać, że przygotowana przez moją Mamę była i jest wyśmienita. Z wiekiem gusta kulinarne trochę się zmieniły, ale zamiłowanie do potraw
mojewypiekiinietylkoJest pyszny, aromatyczny, pełen słońca, witamin i smaku. Jedzmy go na surowo, gotujmy, przerabiajmy... Teraz też jest najlepszy czas na zrobienie pomidorowych przetworów. Nie ma nic lepszego niż domowy przecier pomidorowy, jako baza zupy pomidorowej lub sosu do makaronu. Wybierajmy pomidory mięsiste i podłużne. Ja zawsze robię przeciery z pomidorów polnych. Warto jest się zaopatrzyć
Kulinarne przygody GatityDzień dobry! Masz kawałek chleba, który za bardzo się ususzył, aby przygotować z niego kanapki? Nic straconego! Jeśli nie przygotowujesz w tym dniu zupy (chleb pokroisz w kostkę, zrumienisz na patelni i otrzymasz świetne grzanki), to możesz przygotować pudding chlebowy! Na blogu znajdziecie już caramel croissant pudding wg. przepisu Nigelli, ten, który prezentuję Wam dzisiaj jest o wiele mniej
Pora coś zjeśćlatka. Zapach kurzu i tłuste ślady malutkich palców. Nie pamiętam tego, ale z opowiadań wiem, że już od najmłodszych lat zaglądałam do garów. Mama, gotując zupę, trzymała mnie na ręku, drugą mieszając, by nic się nie przypaliło. A stary, pożółknięty gruby zeszyt, rodzinna biblia kulinarna, towarzyszy mi do dziś. Przepis na krem z pietruszki powstał na drodze inspiracji innymi
W kuchni Karmel-itki