zupa nic - 1526 przepisów (strona:24/102)

Wywary na zupę na rumianych warzywach 187

dodaję liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, goździk, kawałek suszonego grzybka , gałązkę lubczyku, natki pietruszki i selera) .Jeśli zupa jest na mięsie to oczywiście mięso . 6)- Wywary na zupę zawsze zaczynamy od zalania składników zimną wodą, doprowadzeniu do wrzenia i potem długim  gotowaniu na małym gazie .Nie słuchajcie ,, mądrych" , którzy doradzają wrzucanie warzyw w ostatnim momencie bo się(...)warzywach jest aż słodkawy. Jeśli chodzi o warzywa po ugotowaniu. Wyjęte i ostudzone wyglądają co prawda nie specjalnie efektownie , ale to nic. Odrzucamy por i cebulę choć i je można po zmiksowaniu użyć np. do zagęszczenia zupy lub zrobienia sosu cebulowego do gotowanego mięsa) Z reszty  wystarczy delikatnie ściąć brązowe przypieczenia i użyć do zrobienia sałatki , jarzynki

Buniabaje w kuchni
Zakwas na żurek 195

laurowe. Wymieszać.Słoik przykryć gazą, zabezpieczyć gumką i odstawić w ciepłe miejsce na 3 - 5 dni.Zakwas mieszać minimum raz dziennie, w razie możliwości o stałej porze.Gotowy zakwas zużyć do zupy lub przechowywać lodówce.Uwagi do przepisu:Mieszanie zakwasu zapobiega powstawaniu pleśni. Ja mieszam zakwas 2 - 3 dziennie, w miarę możliwości o tej samej porze.Zakwas w słoiku musi mieć dostęp(...)przechowywać w lodówce przez maksymalnie 2 tygodnie.Zakwas może przybrać lekko niebieski kolor od czosnku - jest to naturalny proces i nie ma nic wspólnego z gniciem.Zakwas na żurek jest jedynie składnikiem żurku, a nie gotową zupą.W przypadku użycia mąki żytniej typu 720 zakwas będzie miał delikatniejszy smak i bardziej aksamitną konsystencję.Przed wlaniem zakwasu do wywaru na żur, należy

Gospodyni Miejska
Pyszna kiełbasa drobiowa 136

godziny w lodówce. Uzyskałam 750 g mięsa i 150 g skór. To tak dla informacji.   Z kości od kurczaka ugotowałam ekspresową zupę pomidorową. Która wyszła pyszna ponieważ kurczak był z wolnego wybiegu. U mnie nic się nie zmarnuje. Wyjąć mięso z lodówki, wlać wodę, dodać żelatynę i wymieszać dokładnie. Zostawić na chwilkę, mięso musi wchłonąć wodę. Sprawdzić smak

Kuchnia Pokoleń
Ciasto makowo – „serowe” z polewą czekoladową 171

najbliższym i zaraz później zjeść coś dobrego przygotowanego od serca. Wylejesz z siebie złość, a powstałą w ten sposób lukę zapełnisz ciepłą zupą, albo innym smacznym daniem. I to jeszcze w dobrym towarzystwie. Nie ma nic lepszego! Przychodzisz na obiad do mamy Twojej dziewczyny/chłopaka. Musisz być tym nieskazitelnym bytem, który odziany w czystą biel jest uosobieniem dobroci, wdzięczności

Moja Mama Gotuje
Zupa krem z dyni 142

Nic tak bardzo nie kojarzy się z jesienią, jak słonecznie pomarańczowa, słodko- wytrawna zupa dyniowa. Składniki: - 2 pojedyncze piersi z kurczaka - 2 litry wody - 3 marchewki - 1 pietruszka - 1 cebula - 4 ząbki czosnku - pół selera - 300 g obranej dyni - pół pora - 4 pomidory suszone - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 papryczka chili ( bez pestek

Zainspirowana w kuchni
Rozgrzewająca zupa z soczewicą na kiełbasie . 210

Witajcie :) Mam dzisiaj strasznego lenia nic mi się nie chce robić :) no ale obiad obowiązkowy :) Dzisiaj ugotowałam  rozgrzewającą zupę z czerwonej soczewicy , warzyw  na pysznej Kiełbasie królewskiej wędzonej , suszonej z firmy Tradycyjne Jadło  . Kiełbasa ta  daje niesamowity smak i aromat zupie , wytworzona jest z mięsa wieprzowego z naturalnymi ziołami i przyprawami , bez dodatku konserwantów

Sama słodycz i szczypta chili
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY 238

minut (do miękkości soczewicy) pod przykryciem, na średnim palniku. Doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem (dałam kolorowy) oraz chili. Ugotowaną zupę zblendowałam ręcznym blenderem. Przed podaniem obficie posypać pokrojoną natką pietruszki. Takie niby nic a świetnie rozgrzewa i rewelacyjnie smakuje. Polecam i życzę smacznego :-) Smacznego

Smaczne Zdrowe
Gotujemy kapustę kiszoną w szybkowarze 289

wiele lepiej i nabiera ciemniejszego koloru . Wywaru, powstałego z gotowania kapusty, nie wylewaj. Możesz go wypić lub wykorzystać do zupy.  Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 10 min Otwieranie Garnka: Szybkie JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ Składniki 400 g kiszonej kapusty 800 ml zimnej wody parę suszonych grzybków - opcjonalnie Przygotowanie umieść kapustę

Szybko Szybkowar
Rosół z kaczką w azjatyckim stylu 216

Pyszna zupa! Wolnowar, jak zwykle, spowodował że smaki są dużo bardziej intensywne niż w tradycyjnym gotowaniu.  Dzięki temu, ze zupę wstawiłam wieczorem, na drugi dzień poza cedzeniem i lekkim doprawieniem, w zasadzie nic więcej nie musiałam robić.Inspiracją był przepis z tej stronyskładniki2 nogi kacze1 mała cebula, obrana i przekrojona na połowę5

Stare Gary
Brak tytułu 230

obiad... - pomidorowa - Łamiąc tradycję, dziś u mnie - pomidorowa. Wszak to wtorek, a nie czwartek - ale nic mi innego do głowy nie przyszło.. Taka pomidorowa na szybko. POMIDOROWA ZUPA - przepis 1,5 l wody 2 kostki rosołowe marchew - starta na tarce ( szybciej się ugotuje ) kawałek selera - te starty cebulka liście laurowe szklanka przecieru pomidorowego lub 2-3 łyżki koncentratu

kolorowotorcikowo
Zupa ziemniaczana z ciecierzycą i lubczykiem ogrodowym 169

Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 15 min Otwieranie Garnka Szybkie Ciecierzyca Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 12 min Otwieranie Garnka Szybkie Zupa Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 1 min 30 sek Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . przygotuj wywar z przepisu Ekspresowy wywar wołowy wywar przelej do innego garnka lub miski ugotuj ciecierzycę(...)cebula się zeszkli dodaj ziemniaki i pieczarki, troszkę soli i lubczyk ogrodowy wymieszaj całość dolej gorący wywar wołowy zamknij szczelnie szybkowar i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce Zupa po otwarciu garnka dodaj ciecierzycę, całość wymieszaj pogotuj w otwartym garnku na małym ogniu ok. 2 min w razie potrzeby dopraw do smaku rozetrzyj w miseczce łyżkę śmietany z łyżką

Szybko Szybkowar
Staroczeska kartoflanka z kurkami 134

mogło, że to zwykła kartoflanka, ale wystarczy pierwsza łyżka, by się przekonać jak wykwintnym i delikatnym jest daniem. Nic dziwnego, że wiele cenionych, ekskluzywnych restauracji nie tylko z tradycyjną kuchnią ma w swoim menu taką lub inną wersję tej zupy. Moim zdaniem wcale nie tylko dzięki kurkom, bo z powodzeniem można zastąpić je suszonymi grzybami lub nawet pieczarkami

Kuchnia Prezydentowej
Zupa warzywna (jarzynowa) 134

Moje dzieci wprost przepadają za zupami. „Mama, jesce zupkę” – jak miło słyszeć taki słowa Bardzo się z tego powodu cieszę i dlatego tak często je przygotowuję. Dla mnie nie ma nic piękniejszego niż widok zadowolonych buziek i szybko znikające danie (do tego pełne zdrowych warzyw). Właściwie zastanawiam się dlaczego na blogu nie umieszczałam do tej pory(...)przepisów na zupy? Może dlatego, że wydawały mi się one zbyt oczywiste i proste. Ale po waszych pytaniach, wynikach wyszukiwania itp. postanowiłam, to zmienić. Dziś zapraszam Was na zupę pełną moich ukochanych jarzyn (zupę warzywną), która będzie stanowić idealny, ciepły i zdrowy posiłek dla całej rodziny. Zupa warzywna (jarzynowa) 2016-05-10 14:32:08 Write a review Save Recipe

Słodkie okruszki
POMIDOROWA Z MIĘSEM MIELONYM I SEREM A'LA SPAGHETTI 130

kucharek tyle zup pomidorowych :) Dziś kolejna odsłona zupy pomidorowej w połączeniu ze smakiem spaghetti. Rewelacja !  Zacznę od tego, że u mnie podstawą jest tradycyjny bulion domowy. Nie ma nic lepszego od domowych pyszności, bez konserwantów i innych szkodliwych dodatków. Kiedyś głodna po szkole poszłam na działkę do mamy zbierać plony pomidorów. Pomidory były tak słodkie i smaczne(...)mając tylko małą butlę gazową przygotowałyśmy zupę pomidorową, bazującą tylko i wyłącznie na naturalnych produktach, swoich produktach. Z przypraw miałyśmy tylko sól i pieprz. Zupa była najlepsza jaką jadłam, aromatyczna, gęsta i mocno pomidorowa z mnóstwem lubczyku i zielonej natki pietruszki, a taką lubię najbardziej.  Mieć swój kawałek ogródka to wielki plus, chyba każda gospodyni domowa marzy o kawałki

Kuchnia Paulettes
Jak zrobić idealny rosół 166

Rosół nazwałabym jedną z najszlachetniejszych polskich zup. Jednak zbyt rzadko pojawia się na naszych stołach. Myślę, że jest mylona z bulionem, do którego jest łudząco podobna z wyglądu. Bulion, to nic innego, jak wywar na skrawkach mięsa, kościach i jarzynach, który można przygotować z tanich (co nie znaczy, że gorszej jakości) składników. Później zwykle używa się go jako bazę(...)zup i sosów. Często przelewamy go do mniejszych pojemniczków i mrozimy, by mieć zapas na później. Rosół natomiast ... o rosole można by napisać poemat ... To wspomnienie babcinej kuchni, niedzielnych rodzinnych obiadów, ciepło rodzinnego domu. Rosół przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, bo jest to jedna z ulubionych zup polskich dzieci. Aby wyszedł nam idealnie (i nie był tylko bulionem), potrzebny nam będzie

Posadzone i zjedzone

Proponowane wyszukiwania