Przepis pochodzi najprawdopodobniej z pogranicza Jemenu i Arabii Saudyjskiej . W tym surowym, nieprzychylnym człowiekowi środowisku nic nie mogło
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapojawiający się świeży szpinak lub przygotować z mrożonego. Użyłam właśnie mrożonego szpinaku. Jeśli masz gotowy bulion, zupa robi się właściwie sama. Niewiele pracy, a prezentuje się i smakuje wyjątkowo. Jeśli szukasz niebanalnych dań, ten przepis jest dla Ciebie! Ponieważ u mnie kuchni nic się nie marnuje, wykorzystałam bulion z przygotowań do pierogowego farszu rybnego (przepis tutaj ). Składniki(...)ilość dowolna sok z cytryny zielenina bulion - 1 l śmietana - opcjonalnie Wykonanie: ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić w garnku, w którym gotujesz zupę. Dołożyć ziemniaki i smażyć razem przez kilka minut, aż poczujesz zapach pieczonych ziemniaków wlać bulion i gotować około 10 minut. Dołożyć szpinak i gotować następnie 10 minut w międzyczasie skropić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!opakowanie. Następnie do zupy dodać również mięso z kurczaka, dużą szczyptę chilli i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupa powinna być delikatnie pikantna. Podawać z umytą i posiekaną natką pietruszki. Co to jest puree z dyni? To nic innego jak pokrojona na mniejsze kawałki dynia, następnie upieczona i na koniec odciśnięta z nadmiaru wody i zblendowana. Przepis znajdziecie
Passions hobbies lifeRzutem na taśmę dzielę się z Wami kolejnym przepisem. Myślałam, że przed urlopem już nie dam rady nic opublikować, a jednak. Lato w tym roku nas nie rozpieszcza i gdy patrzę przez okno to chętnie ugotowałabym zupę. Postanowiłam jednak nie poddać się jesiennej aurze i zamiast zupy poczyniłam placuszki. Lekkie sałatki, faszerowane warzywa i placuszki to dla mnie typowo
Przysmaki Karolkipysznej zupy z dodatkiem mleczka kokosowego. Inspiracją do ugotowania zupy był dla mnie przepis znaleziony u pieprz czy wanilia. Zupa z kukurydzy z dodatkiem mleczka kokosowego Składniki: 1 cukinia lub patison (ja dałam ostatnio dynię bo nie miałam nic innego) 3 świeże kukurydze 1 cebula 1 papryka czerwona 3 łyżki czerwonej soczewicy 1-2 łyżeczek czerwonej pasty curry
Moja Mama GotujeTymbaliki to nowocześniejsza nazwa, oznaczająca nic innego, jak klasyczną galaretę drobiową. U mnie tym razem tymbaliki w wersji z indykiem. Bardzo często podstawą moich zup jest indyk. Po ugotowaniu bulionu obrane i pokrojone mięso trafia spowrotem do zupy lub przygotowuję z niego właśnie tymbaliki. Z indykiem są one jeszcze smaczniejsze
Walijskie Pichceniemożna przenieść na nasz blogowy grunt, co zresztą niniejszym czynię ;) Jeżeli pucharek to przede wszystkim desery. Jednak nie mam nic przeciwko wszelkim odstępstwom od tego schematu. Myślę, że bardzo dobrze prezentowałaby się w takiej oprawie warstwowa sałatka. Albo zupa krem. Mnie ciekawią asymetryczne desery z galaretki oraz kremu i być może uda mi się taki przygotować. Co tu więcej
zadanie-gotowaniegrubości plastra. Możemy również grillować bakłażana w całości, a następnie użyć do np. sałatki 8. Bakłażan w gulaszu/w leczo Nic bardziej nie lubię w lecie, jak obfity, wieloskładnikowy gulasz warzywny / leczo. Bakłażan jest doskonałym składnikiem do tego rodzaju zup, bo mimo że się zmiękcza, to nie rozpadnie się po ugotowaniu. (przepis tutaj
Tradycyjna Kuchniatakim wydaniu, z grzanką i jajkiem – na śniadanie lub lunch. Jajka robiłam dokładnie tak samo jak jajka do zupy ramen – przypominają konsystencją te ugotowane w koszulkach, ale są dużo szybsze i mniej wymagające do zrobienia. Przy okazji – nic w garnku się nie rozpływa i nic nie ginie – ile jajka włożyliśmy do wody, tyle zjemy. Białko się ścina
Karo in the Kitchenszparagi i grillujemy je około 8-9 minut, kilka razy odwracając. Jajka robiłam dokładnie tak samo jak jajka do zupy ramen – przypominają konsystencją te ugotowane w koszulkach, ale są dużo szybsze i mniej wymagające do zrobienia. Przy okazji – nic w garnku się nie rozpływa i nic nie ginie – ile jajka włożyliśmy do wody, tyle zjemy Białko się ścina
Karo in the KitchenDość dawno nie było na blogu nic azjatyckiego. W dzisiejszym wpisie wracam do ciasta won ton, którego zazwyczaj używa się do robienia chińskich pierożków do zupy. Mi osobiście ciasto to najlepiej smakuje smażone w głębokim oleju. W zeszłym roku robiłam z niego pierożki . Teraz postanowiłam je wykorzystać do zrobienia chrupiących koszyczków do sałatki. Myślę, że fajnie się sprawdzą
Bon appetit mon amieMówią ,że dobra gospodyni nic nie wyrzuca. Nie wiem na ile jestem dobrą gospodynią, ale końcówek ze szparagów nie wyrzuciłam. Wykorzystałam do zrobienia zupy krem. Wyszła naprawdę smaczna. Oczywiście taką zupę możemy robić z całych szparagów. U mnie, jak to się mówi: wykorzystanie resztek. Zupa podana z grzankami. Zapraszam. SKŁADNIKI: końcówki z pęczka szparagów zielonych 1 marchewka pół
W kuchennym oknie Ewyświeże, dopiero co wyjęte z wody, podane z masełkiem, świeżym pieprzem oraz śmietaną i musztardą. Mięso w środku było mięciutkie. Zupa rybna z krewetkami – 16 zł Gdybym otrzymała zupę rybną bez krewetek, papryki i kolendry na wierzchu nie wiem czy zjadłabym całą, bo pewnie jej smak by mnie przytłoczył. Jednak dzięki niezblendowanym składnikom, z którymi została podana, to była(...)flagowe” danie chyba miało mnie zaskoczyć?, jednak nie do końca mnie przekonało. Nie było w nim nic co zasługuje na uwagę, no może tylko fakt, że to jagnięcina z Merynosa. Gdybym mogła przekalkulować, zdecydowanie zamówiłabym za ten budżet pielmieni, zupę rybną i deser Waniliowy Cream Brulee z marakują – 16 zł Mniam, mniam, mniam. Delikatnie słodki, o kremowej
Kuchnia Bazyliijednym..kiedyś planowałam zrobić na święta groch z kapustą, ale jakoś nic z tego nie wyszło..teraz gotując dużo zupek trza coś urozmaicać i poznawać nowe smaki..takiego połączenie ja jeszcze nie jadłam..no i dla mnie pasuje..ja akurat za bardzo nie przepadam za zupą grochową,a tu bardziej dominuje kapusta kiszona..w sumie ilość tych składników może
Moje domowe kucharzenieprzed Wielkanocą trochę z obawą, że tegoroczne mrozy mogą zniszczyć młode siewki. Okazuje się jednak, że nic takiego się nie stało. Buraki ładnie rosną i trzeba je przerwać, bo posiałam je zbyt gęsto. Wyrwane rośliny zainspirowały mnie do przygotowania smacznej i kolorowej zupy. Składniki : duża garść botwinki lub liści buraków jadalnych (u mnie to buraki kolorowe, więc zupa
Weekendy w domu i ogrodzie