ramen trwa w najlepsze! Ta japońska zupa, obok sushi, stała się głównym daniem eksportowym państwa kwitnącej wiśni. Niektórzy pewnie zapytają, o co tyle hałasu. Odpowiedź jest prosta o (nie)zwykły rosół z kluskami i różnymi dodatkami, których wybór zależy tylko i wyłącznie od nas. Niby nic niezwykłego, ale powiedzmy sobie szczerze — któż nie kocha ciepłego maminego czy babcinego rosołu(...)reszta świata, wyszli z tego samego założenia. Dzięki temu ramen stał się daniem kultowym na miarę BicMaca, nie umniejszając temu pierwszemu. Kluczem do sukcesu zdobycia tak olbrzymiej popularności japońskiej zupy z pewnością są dodatki. Nasz polski rosół zwykle ogranicza się do makaronu, pokrojonej w kostkę marchewki i zieleniny. Jednak ramen to zabawa w układanie własnej zupy od podstaw. Możliwości jest
Food Squareobiedzie. Powód dlaczego podaję rosół z imbirem po obiedzie, a nie przed głównym daniem jak każdą inną zupę jest medycznie uzasadniony. Imbir jest bakteriobójczy. Po wypiciu naparu herbacianego lub bulionowego z dodatkiem imbiru, nie powinno się przez 30-40 minut nic więcej jeść ani pić (nawet wody), aby nie wypłukiwać gardła. Po wypiciu naparu z imbirem na ściankach gardła
Sztuka gotowania w/g Samirybył dobrym wyborem. Placek ziemniaczany świeży, gulasz smaczny a zestaw surówek bez zarzutu. Wcześniej jednak spróbowaliśmy dwóch zup: żurku ( nie odpuszczam, kiedy zobaczę go w karcie ) i czerniny. Żurek podany był w chlebku, ale we właściwej temperaturze. Smaczny i aromatyczny – nic dodać, nic ująć. Niespodzianką okazała się czernina. Porcja ogromna! Po jej zjedzeniu z trudem można było dać
Smaki Ewybólu głowy, bólów mięśniowo-stawowych. Nic. Z jednej strony wolę, by tak zostało bo to przecież nic przyjemnego, z drugiej jednak strony czekam na to, bo to by oznaczało, że organizm się naprawdę oczyszcza. Może jutro? Dzisiejsze menu: Śniadanie: - zupa krem z buraków (doprawiona czosnkiem, pieprzem i suszonymi pomidorami jest pyszna i działa rozgrzewająco) - sok z botwiny, selera
pyszne zdrowościżycia. Łapać chwile, te ciche i te szalone, płynące powoli i gnające bez tchu. Jedna bez drugiej nic nie znaczy. Zebrane razem tworzą mój świat. W tym świecie smakowanie i delektowanie się jedzeniem jest jednym z moich ulubionych doznań. Ogrzana zupą, rozpalam zmysły jeszcze bardziej. Mam ochotę na ostre curry, na ogień chilli, na rozchodzącą się po ciele przenikliwość
KUCHARNIACzasami zdarza mi się ugotować zupę i zapomnieć o niektórych składnikach... Tym razem zapomniałam o ziemniakach, które bardzo lubię w barszczu. Obrazki z dzieciństwa podpowiadają mi jednak, że nic straconego... Do takiego barszczu można dodać łyżkę lub dwie zwykłych tłuczonych ziemniaków, takich jak do drugiego dania.Nie śmiem nazwać tego barszczu ukraińskim, bo nie ma w nim ani fasoli Piękny
bistro mamasposób. Ja nie bez powodu zajadam selery, tak korzeń jak naciowe! Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy Hollywood. Korzeń selera dodaje smaku zupie i może zastąpić sól, jeśli soli jeść nie możemy. Seler naciowy świetnie sprawdza się jako składnik różnego rodzaju sałatek. Wszystkie warzywa mają mało kalorii, lecz seler wiedzie tu prym. Amerykanie(...)właściwościach poczytacie W TYM MIEJSCU I obiad gotowy! Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć wszystkim zdrowia i smacznego! Danie jest wyjątkowo "do syta", ale nie powoduje uczucia ciężkości, co jest wyjątkowo cenne, zwłaszcza kiedy na dworze żar się z nieba leje. Jeśli do zupy, podczas gotowania, dodacie 2 cm startego kłącza imbiru,będzie ona miała właściwości detoksykacyjne
Z Kuchni Do KuchniWegańska grochówka w pierwszej chwili zakrawa na oksymoron, bo jak nic kojarzy się pływającymi kawałkami mięcha, Misiek coś o żeberkach nawet wspominał i o boczku, a mi to się głównie kojarzyła z potężną ehhm niestrawnością powiedzmy Zrobiłam, a jakże wersję wegańską, jeszcze dorzucając tofu i mój „będący wege kiedy ja patrzę” mąż stwierdził, że w życiu(...)pokrój je w drobną kostkę, gdy groch będzie już prawie dobry dodaj ziemniaki i ewentualnie resztę marchwi, gotuj do czasu, aż ziemniaki będą dobre, czyli jakieś 15 minut i zupa gotowa. Smacznego! Artykuł Wegańska grochówka pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfKażdy z ciekawością kosztuje choćby łyżkę tajemniczej potrawy, kończąc z całym talerzem wypełnionym zupą. Nikomu nie brak w niej zwierzęcych dodatków, roślinne składniki uzupełniają się razem idealnie. Najwięksi mamrotnicy milkną i delektują się posiłkiem. DZIĘKUJĘ BIEDRONCE ZA AZJATYCKI TYDZIEŃ ! TYLE TOFU, TYLE SZCZĘŚCIA! Nic mi więcej nie potrzeba :D SKŁADNIKI: 1/2 puszki mleka kokosowego 500 ml wody(...)osobno do miękkości do gotujących się warzyw dodajemy mleko kokosowe, sos sojowy i przyprawy- gotujemy ok 8 min przygotowujemy makaron sojowy- wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 5 min zupę podajemy z makaronem i ciecierzycą
healthy dreamsSukces zupy krem z pieczonego kalafiora zachęcił mnie do ponownego przygotowania podobnego kremu na bazie pieczonych warzyw. Jako że mamy w tej chwili sezon dyniowy poniżej znajdziecie przepis na nic innego jak krem z dyni. Nie taki zwykły, bo znajdzie się tu także dodatek pomidorów i ziemniaków. A wszystko, jak wcześniej wspomniałam najpierw upiekłam. Całość wzbogaciłam cebulką, czosnkiem, papryczką(...)wyłóż dynię i ziemniaki, natomiast pomidorki umieść dodatkowo w naczyniu żaroodpornym. Piecz w nagrzanym na 200*C piekarniku przez 30 minut. W garnku rozgrzej olej palmowy (dzięki niemu zupa ma bardziej nasycony pomarańczowy kolor) i podsmażaj przez ok. 10 minut posiekane cebulę, czosnek i papryczkę. Upieczonej warzywa przełóż do garnka, także sok z pomidorów. Dodaj przyprawy, mleko
Zdrowie na języku :Pgotowania i skupić się na zwiedzaniu ciekawych miejsc. Nic tak człowieka nie cieszy jak w pełni zasłużony urlop, spędzany w gronie najbliższych, w pięknych okolicznościach przyrody. To już za nami. A przed nami? Nowe hasła, nowe wyzwania kulinarne i mam nadzieję odmienione oblicze bloga. Tymczasem proponuję przepis na zupę z kurczaka i mięty. Bardzo prosty przepis. Danie dzięki dodatkowi
zadanie-gotowanieChorowanie w toku. W sumie to już 10 dzień i 8 dzień antybiotyku. Wydawać by się mogło, że wirusy musiały się już poddać, ale nic bardziej mylnego. Dopiero teraz czuję, że naprawdę jestem chora – gorączka coraz większa, katar przeokropny, gardło – lepiej nie mówić… Fakt, lepiej mi się już oddycha i podobno zapalenia krtani i tchawicy już(...)pokonane, ale to nie zmienia faktu, że zdrowa nadal nie jestem… Załamana medycyną tradycyjną, postanowiłam wrócić do metod domowych – miód, imbir, cytryna, rozgrzewająca zupa zimowa i domowy sok z czarnego bzu – dużo lepsze lekarstwo niż wszystkie antybiotyki świata. Już po pierwszej dawce zaczęłam naprawdę się pocić, moje zatoki w końcu zaczęły się oczyszczać i choć nadal
365 dni dookoła kuchniI kolejny przepis sprzed lat, z PRL'u , kryzysowy , gdy nie było nic w lodówce, takie cuda się wtedy wyczarowywało . Uwielbiam te stare przepisy
Kawa z mlekiemPo raz kolejny sięgamy do jednaj z naszych najbardziej wyeksploatowanych książek kucharskich. I bynajmniej nie dlatego, że aktualnie na rynku księgarskim nie można znaleźć nic
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakilka lepszych momentów, a o tym poniżej... Sukcesy i nowości: Mój stary blender odszedł w zapomnienie, bo nic nie było już go w stanie uratować. Kupiłam nowy blender z rozdrabniaczem i zaczęłam szaleć w kuchni - w końcu mogłam zrobić swoje ukochane zupy kremy, lody, koktajle i wszystkie inne pyszności :) Po raz pierwszy mieliśmy okazję spróbować z Dominikiem prażonej ciecierzycy
Cooking Monster