Moi drodzy, zgodnie z obietnicą nadszedł czas opublikowania wyniku konkursu. Wszystkim którzy wzięli w nim udział chciałam serdecznie podziękować. Napisaliście dużo ciekawych odpowiedzi co nie ułatwiało
Polska Zupasmaku, subtelna i aromatyczna zupa - krem. Jeśli tylko macie okazję kupić bulwy topinamburu, nie zastanawiajcie się - naprawdę warto ich posmakować! Gotowy krem nabiera pełni smaku po dodaniu zimnego masła lub śmietany kremówki 30%. Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 1 min 40 sek Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 2 JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM(...)biały pieprz (max. 2 szczypty) dolej wodę zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem po ugotowaniu, odlej do szklanki ok. 100 ml wywaru, resztę zmiksuj w blenderze (jeśli zupa wyjdzie za gęsta, dolewaj stopniowo odlany wywaru, aby uzyskać konsystencję zupy-krem) do zmiksowanej zupy dodaj kawałek zimnego masła i / lub parę łyżek śmietany i ponownie całość zmiksuj
Szybko SzybkowarJuż jakiś czas nie było nic słodkiego chociaż ostatni sernik na zimno z poziomkami to jeden z najbardziej popularnych wpisów w historii bloga. Muszę przyznać, że mam dużą słabość do wszystkiego co kokosowe: kokosowe lody, kokosowa zupa, dobrze, że nie ma kokosowego boczku – choć to byłoby już lekką przesadą :-). Ulubiony batonik… oczywiście BOUNTY jego smak jest obłędny
PaleoLifekurczaka i mięsa jest na prawdę dużo, mimo, że część trafia do zupy, to zostaje go jeszcze całkiem sporo. Wtedy kombinuję na 1000 sposobów, aby mięsko smacznie wykorzystać. Robię klasyczne mielone albo warzywno-drobiowe mielone z pysznym jarzynowym sosie. W ten sposób nic się nie marnuje, a ja mam pyszny obiad na co najmniej
Walijskie Pichcenieradość małego dziecka, gdy zobaczę kosz pełen grzybów. To nic, że potem to trzeba przez dość sporo czasu czyścić, smak i zapach grzybów przyniesionych prosto z lasu jest bezcenny! Co robimy z grzybami? Suszymy, mrozimy, a także przetwarzamy do sosów, zup, jajecznicy i tym podobnych rzeczy. By nie jeść w kółko tego samego, postanowiłam zrobić placki ziemniaczane z sosem
Smakowy Rajwersję podstawową, choć robiłam też serową, ale niestety nie uchowało się nic do zdjęć końcowych – za szybko zniknął… Chlebek jest najsmaczniejszy pierwszego dnia, ale jest bardzo kruchy i raczej nie nadaje się do tradycyjnych kanapek. Bardziej nadaje się jako odrywany chlebek do zupy czy taka solidna pajda..;) Chleb sodowy Składniki: 500 g mąki pszennej plus więcej
UgotujmyTo.plwystarczyć na cały dzień. No a rano i wieczorem, albo zupa z mleka albo polewka. I to dzień w dzień. Nie było innego jedzenia. Mięso pieczone i obiad z dwóch dań, to tylko w niedzielę był albo w święta jakieś. K : A w Boże Narodzenie? W : To samo. Nic specjalnie nie było. Nie powiem czy ryba była, ale chyba(...)było coś w rodzaju piernika. Tak jak w czasie stanu wojennego. K: A na wigilię staraliście się robić coś wigilijnego? W: Staraliśmy się robić wigilijne dania. Mama robiła zupę z ryb z kluskami. Ryb nie było za wiele, ale coś tam było. Kluski z makiem też były. K: A pierogi? Kapusta z grzybami? W: Pierogi to są wschodnie
Kryzysowa Książka Kucharskanaszykowania szybkiego obiadu z jednej miski wykorzystałam ramen OYAKATA Kurczak po japońsku . Z użyciem dodatków na zaspokojenie pierwszego głodu dwóch dorosłych osób wystarcza jedna paczka zupy instant. Zupę według przepisu na opakowaniu można przyrządzić w dwojaki sposób – albo po japońsku, czyli gotując makaron przez 3 minuty w wymaganej ilości wody, albo – co wygodne – zalewając go wrzątkiem i odkładając na czas(...)smakowy i sproszkowany wywar z drugiej, większej saszetki. Nie ma absolutnie nic dziwnego w takim dodawaniu składników – w Japonii wywary wzbogacane i budowane są przez dodawanie do nich olei infuzowanych przeróżnymi przyprawami, soją, pastą miso, skórkami kurczaka, palonymi kośćmi, skorupiakami i owocami morza, rybami i glonami. Gorącą zupę rozdzieliłam pomiędzy głębokie talerze i ułożyłam naszykowane wcześniej dodatki – do tego
Karo in the KitchenU nas niepodzielnie kokos rządzi :-) Dziś przedstawiam przepis na proste ciasto na niedzielę z gatunku tych, gdy nie ma nic w lodówce, takie ciasto kryzysowe
Kawa z mlekiemdelikatna kompozycja obiadowa. Łagodna w smaku, stonowana. Przede wszystkim domowa i smakowita. Niby nic specjalnego, a na pewno nie wykwintnego - a jednak gorąco polecam ;) : Składniki: średnia pierś z kurczaka 1/2 pęczka kopru szczypta siekanej pietruszki i szczypioru garść różnego rodzaju warzyw ( u mnie z mrożonej zupy wiosennej) mała porcja kurczaka (indyka na wywar 1/2 małego opakowania śmietany 12% łyżka
Kuchnia po mojemupachnącym świeżością, bo gdy zaglądam do niego, nic nie wskazuje na to, by wkrótce miał się obudzić. Dla Daria to też pierwszy dzień urlopu, więc w spaniu dotrzymuje kroku synowi. Niech śpią. Tym bardziej, że jak to w weekend ostatnio bywa regularnie, na zewnątrz leje deszcz. Ja tymczasem ugotowałam pyszną zupę kalafiorową. W sezonie świetnie smakuje ze świeżutkimi warzywami
W mojej kuchniDzisiaj światowy dzień makaronu. Dlatego też i na blogu pojawia się przepis na niego w towarzystwie sera i brokułów. Proste danie, które polubił nawet mój wybredny
Polska ZupaBaba na Wielkanoc musi być. U mnie były dwie baby, upieczone przed świętami, na bloga trafi jedna. Do wtorku stała sobie spokojnie, nie było kiedy jej
Polska ZupaBarszcz czerwony to tradycyjna wigilijna potrawa . Niektórzy gotują go na zakwasie, który najlepiej zrobić samemu, ale jeżeli go nie mamy, to nic straconego :-) Ten barszcz czerwony z pieczonych buraków gotuję na rosole jarzynowym, przez co jest naprawdę bardzo, bardzo pyszny o zdecydowanym przyjemnym smaku. Barszczyk należy zacząć przygotowywać minimum jeden dzień przed Wigilią, można go także przygotować już(...)oraz majeranek. Jeżeli natomiast barszczyk ma zostać zagotowany w słoikach, majeranek dodajemy dopiero po wyciągnięciu go ze słoika. Zagotować barszczyk czerwony. Wyłączyć. Barszczyk podajemy bez buraków - należy przecedzić zupę przez sito z grubymi oczkami, tak by nie zgubić majeranku. Smacznego
Poezja Smaków - blog kulinarnyZupa grzybowa ze świeżych i do tego samodzielnie zebranych w grudniu czy styczniu grzybów to dla większości osób coś niemożliwego. Ja mówię, że to normalne bo grzyby rosną przez cały rok a nie tylko we wrześniu czy październiku. Trzeba jedynie obserwować przyrodę i zgłębiać wiedzę na temat innych niż najpopularniejsze gatunków grzybów. Kiedy podczas zimowych miesięcy temperatura jest na plusie(...)pomylicie ich z żadnymi innymi grzybami bo nic podobnego nie rośnie. Zimówkom nie szkodzi nawet śnieg. Jeśli je przykryje to rosną sobie pod nim dalej. Gdy zetnie je mróz zamierają, ale po odwilży wracają do życia. Podczas świątecznego spaceru zebrałam zimówek całkiem sporo i z części ugotowałam pyszną zupę grzybową . Świeżyzna grzybowa o tej porze roku smakuje wyjątkowo. ROZWIŃ
Smaczna Pyza