porządny dwudaniowy obiad. W poprzednim wpisie była zupa z mleka kokosowego z kukurydzą , teraz więc pora na lazanię szpinakową z trzema serami. Dodam, że była naprawdę pyszna i niesamowicie syta. Po jednym kawałku miałem dość. Dobra jest dla większej ilości gości, bo naprawdę po małym kawałku człowiek jest porządnie najedzony. Zresztą nic dziwnego, to prawdziwa bomba kaloryczna! Wyłącznie
Marder&Marder Manufacturemnie krem z ziaren to już nic nowego bo robiłam przecież m.in. Krem z kaszy jaglanej. Amarantus czyli szarłat wyniosły to roślina pochodząca z Ameryki Południowej. Jest jedną z najstarszych roślin uprawnych znaną oraz cenioną już przez Azteków i Majów. O jego właściwościach odżywczych pisałam w poście z przepisem na Zupę krem z topinambura . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzasmak się dużo nie różni. W tej zupie kukurydza gra pierwsze skrzypce (któż by się spodziewał patrząc na jej kreatywną nazwę, prawda?). Smak jest bardzo mocno wyczuwalny. Lekko urozmaicony, lekko podkręcony, ale... kukurydza kukurydzą zostaje! :))) A tu coś dla tych, którzy kremy kochają - do wyboru, do koloru, wystarczy kliknąć: KLIK . Aby nic, a nic Wam nie umknęło: zaobserwujcie
Wypisz WymalujJajko – wielu szefów kuchni z pewnością uważa, że ten składnik nie ma już przed nimi żadnych tajemnic. Doceniają je za uniwersalność: można używać ich do zup, sosów, jako przystawkę, dodatek a nawet najważniejszy element dań głównych. Czy jajko może czymś jeszcze zaskoczyć w kwestii smaku? Okazuje się, że zdecydowanie tak. Technika, która zostanie poniżej omówiona, to tak zwane suszenie żółtek(...)tradycyjnym dodatkiem do tatara. Nic nie stoi zatem na przeszkodzie, aby wysokiej jakości mięso podać oprószone żółtkiem suszonym, a nie płynnym. Danie zostanie zaserwowane w bardzo nietypowy sposób, doznania będą spotęgowane, jednak smak pozostanie, w gruncie rzeczy, klasyczny. To tylko kilka z propozycji dań z suszonym żółtkiem. Jest ich zdecydowanie więcej – można posypać nimi zupę krem, pieczone lub gotowane
codojedzeniaGdzie nie spojrzę to szparagi zapiekane, zupy krem, szparagi w towarzystwie jajek, tarty i inne specjały... Postanowiłam więc nie powielać tego wszystkiego i zaserwować wam szparagi w formie musu. Lekki delikatny w smaku z wyrazistym dodatkiem pod postacią salsy. Większość z was po tym wstępie pomyśli mus= ciężka śmietanka kremówka,.. otóż nic bardziej mylnego. Do musu postanowiłam wykorzystać produkt
vaniliowoczekoladowaWami przepisem na to ciacho. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je jeszcze dziś. To tylko chwila roboty, no może dwie ;) Ale mi, z Tefal Companion robota idzie tak łatwo, że aż się chce! Bardzo się chce 💗 Ciasta rabarbarowe kojarzą mi się ze Śp. Ciocią, podobnie zresztą jak zupa szczawiowa. Wielkie liście owoców rosły niemal przy
Kuchnia w czekoladzieMamy porę zimową , na dworze zimno , nie przyjemnie , aż się nie chce wychodzić z ciepłego domku , ale niestety trzeba , i dziś
Mój SmakJak Wasze głowy się dziś czują? Leczycie kaca czy było spokojnie? Nauczona "życiowym doświadczeniem" mam na dziś przygotowany rosół. Delikatny, aromatyczny i nieziemsko leczniczy. Nie ma
Gotowanie i blogowanieOstatnio rekordy popularności bije Dieta oczyszczająca lek. Ewy Dąbrowskiej to nic innego jak 14-dniowy program oczyszczania za pomocą diety warzywno-owocowej. To również świetny
IzaGotujeZa dynią nie przepadam za bardzo, zdecydowanie wolę cukinię. W słodkich wypiekach np. tych muffinkach dynia mi smakuje ale do wersji wytrawnej jakoś
Monia miesza i gotujeMuszę się do czegoś przyznać. Mam lenia. A może to zmęczenie. W każdym razie nic mi się nie chce. Ostatnie upalne dni też odebrały mi siły do stania i mieszania w garnkach. A męża do pracy trzeba wyprawić i to z jakimś smacznym jedzonkiem obiadowym. W ogóle to miło mi, że w pracy koledzy zazdroszczą panu mężowi obiadków(...)warto wstać te 10 minut wcześniej i zaskoczyć lubego świeżą sałatką do pracy? I nie prawda, że panowie muszą mieć mięcho na obiad. Znam takich, co wystarczy im tylko zupa. Inni faktycznie mięcho, najlepiej schabowy, ziemniory i mizeria. Mój pan mąż wybredny nie jest, a może jest? Hmmm…. Sałatki w każdym razie jada z apetytem. Jeśli byśmy sałatę jedli
Mieszam w Garnkuwzględu na wysoką ilość błonnika jest również zalecana dla osób, które stosują dietę odchudzającą. Zatem zważywszy na wszelkie zdrowotne właściwości tej rośliny, jak też nie najgorsze walory smakowe nic dziwnego w tym, że przysłowiowa miska soczewicy coraz częściej gości również na naszym stole i stanowi urozmaicenie naszego pożywienia. Składniki: ok.1 szkl.czerwonej soczewicy włoszczyzna cebula liście laurowe ziele angielskie(...)żeberka wędzone zielona pietruszka Sposób przygotowania: Do garnka z wodą włożyłam 4 kawałki wędzonych żeberek,liscie laurowe, parę ziarenek ziela angielskiego i ziarna soczewicy. Dodałam kawałek pora i gotowałam zupę aż soczewica będzie miękka. Pokroiłam cebulę i parę ząbków czosnku w kostkę. Zeszkliłam je na patelni. Starłam na tarce o grubych oczkach marchewkę,pietruszkę i kawałek selera. Podsmażyłam warzywa
potrawyregionalneBłyskawiczne bułki z jablkami i cynamonem. Edyta Guhl. W dzisiejszy tłusty Czwartek, czyli Weiberdonnerstag w Niemczech proponuję Wam coś innego niż pączki, a mianowicie bułeczki z
dolcevitainmykitchenmięsie gulaszowym ;) Ta warzywna zupa powstała w wyniku podgotowania mięsa gulaszowego, które docelowo było składnikiem zapiekanki. Wyszło i w pakiecie i całkiem smacznie. Do tego naturalnego bulionu dodałam tylko włoszczyznę, puszkę białej fasoli, 4 ziemniaki, por, pęczek koperku oraz estragon. Do smaku można dodać sos sojowy lub kostkę rosołową. W kuchni nic się nie marnuje i jeszcze smakuje
upichconakuchennej szafki znowu się otworzyły. Od kilku lat magnesy już nie działały jak trzeba. Jednak moje wysiłki zamknięcia spełzły na niczym. Zaczęłam przesuwać garnki i kuchenne akcesoria, aby nic nie dotykało drzwiczek. I wtedy je zobaczyłam. Trzy białe talerzyki w błękitne kwiateczki. Maleńka aluminiowa patelnia, stary, granatowy rondelek na mleko. Rzeczy po prababci…Głęboko schowane, zapewne nie użyte(...)posypaną cybuchami. W rondelku gotowaliśmy mleko na budyń. Delikatnie owinęłam naczynia ściereczkami i spakowałam. Niech teraz moja krakowska kuchnia strzeże bezcenne pamiątki z dawnych lat… A dla Was zupa bardzo oryginalna w smaku. Czuć paprykę pieczoną, charakterystyczny seler naciowy, kwaskowatą pomarańczę. Spróbujcie! Składniki 5 papryk czerwonych 3 ząbki czosnku 200ml soku z pomarańczy 1 seler naciowy 2 ziemniaki
Raj dla Podniebienia