myślę o kuchni włoskiej to widzę pizzę, potem długo, długo nic i makaron z owocami morza. Risotto jakoś nigdy nie przewijało się przez nasze stoły na włoskich wyprawach, za to zapach pizzy i smak lodów pozostanie w mej pamięci na wieki! Jaglotto, nie powstało więc z pasji do risotto, a raczej z ciekawości. Czasem tak sobie siedzę z kawą(...)ręcę i zastanawiam się nad ciekawymi połączeniami smakowymi. Sezon na szparagi w pełni. Tego dnia, wróciłam z koszem zielonych szparagów z targu. Zupa krem, brzmiała jakoś tak banalnie, tarta ze szparagami bardzo mnie pociągała, jednak nie chciało mi się spędzić tego popołudnia na ugniataniu ciasta. Pomyślałam tak sobie, że jeszcze nigdzie nie widziałam risotto z kaszy jaglanej – pęczotto znam
Fill The Bowlsię z Ciebie, drogi Maćku, zrobił podróżnik! I jeszcze te sugestywne opisy :) Nic tylko zamknąć oczy i dać się ponieść wyobraźni. To może tym razem udamy się do Włoch i skosztujemy pysznego risotto, siedząc sobie gdzieś nad brzegiem morza, skąpani w promieniach słońca, najlepiej w miłym towarzystwie ;) Można też w domowym zaciszu, tak jak my dzisiaj. Przygotowałam risotto(...)ciecierzycą oraz grzybami - pieczarkami i suszonymi borowikami. Dodałam łyżkę hummusu, przez co danie zyskało aksamitną konsystencję. Całkiem fajna potrawa mi wyszła, polecam :) P.S. Kolor Twojej zupy z czarnej fasoli mnie nie przestraszył, raczej zadziwił :) Składniki: 3/4 szkl. ryżu Arborio 100 g ugotowanej ciecierzycy 100 g pieczarek suszone borowiki (kilka sztuk) bulion 1 łyżka hummusu cebula papryka chili sól oliwa Wykonanie
zadanie-gotowaniedobrze zakręcimy słoiki, odwrócimy je do góry dnem to produkt nie wymaga już pasteryzacji. Ja jednak wolę mieć pewność, że sos się nie popsuje. Jeszcze pół godziny pasteryzowania to nic w porównaniu z wiecznością Jeżeli pasteryzujemy gorące jeszcze słoiki, to do garnka wyłożonego ściereczką wlewamy gorącą wodę do 3/4 wysokości słoika, słoiki nie mogą się dotykać z innymi słoikami(...)minut. Jeszcze gorące słoiki ustawiamy „do góry nogami”. Tak przygotowany domowy sos pomidorowy na zimę przechowujemy w chłodnym miejscu przez sezon zimowy. Sos to świetna baza do spaghetti, zupy pomidorowej, czy też do innego wykorzystania. The post Sos pomidorowy na zimę appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięW mojej kuchni prym wiodą kasze. Kasza jaglana i kasza gryczana to moje ulubione. Dziś pomysł na wykorzystanie jednej z nich nieco inaczej. U nas podczas
IzaGotujePodczas tak wysokich upałów jednym z obowiązków jest regularne nawadnianie organizmu. Szczególnie należy pilnować dzieci, kontrolujmy ile nasze dzieci wypijają płynów. Popularne
IzaGotujedostał się do niewoli, a następnie do niemieckiego więzienia.Tam przez cały rok karmiono go wyłącznie gotowanymi ziemniakami. Stwierdził, że mimo tak jednostajnego jedzenia nie dzieje się z nim nic złego. Zaczął wymyślać potrawy z ziemniaków o różnych smakach. Postanowił, że jeżeli wyjdzie na wolność to całe swoje życie poświęci propagowaniu zalet tego warzywa. W 1778 roku opublikował(...)który by nie słyszał o tym człowieku, a w światowej kuchni wiele jest potraw nazwanych jego nazwiskiem. Najsłynniejsza jest kartoflanka "potage Parmentier". Oryginalnego przepisu nie posiadam, ale mogę przedstawić zupę: A la Parmentier Składniki: -60 dag ziemniaków -3 duże pory -łyżka masła -4-5 szklanek bulionu -szklanka śmietany 12 %←♚.☺☺☺☺♚☺☺ -żółtko -sól, pieprz do smaku -łyżeczka kminku -łyżka suszonego
Kulinarne przemysleniaOrganizując na Durszlaku tę akcję miałam w pierwotnym zamyśle zebranie klasycznych przepisów, których za nic w świecie nie powinno się modyfikować. Nie do końca się to udało niestety. Tak czy inaczej, zgromadziliśmy wspólnie sporo ciekawych przepisów, a wśród nich są także i te "żelazne klasyki" 😊 Z całego serca bardzo dziękuje wszystkim uczestnikom za udział. Szczególne podziękowanie kieruję(...)Kasi z bloga Kasia pichci za udostępnienie największej ilości cudownych przepisów 😊 Więcej o samej akcji możecie przeczytać we wstępie z zaproszeniem do wzięcia udziału . Klasyczna zupa z botwinki autorka: mopswkuchni | blog: Mops w kuchni Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Młoda kapusta zasmażana autorka: Marta | blog: Codzienne gotowanie Risotto z zielonymi szparagami
Codzienna kuchnia niecodziennaSzukając wczoraj w Internecie jakiegoś pomysłu na obiad przypadkowo trafiłem na przepis na labneh. Ponieważ w Arabii Saudyjskiej lanbeh jest podstawą naszego farszu do pierogów oraz
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKluczem do przygotowania smacznego wywaru warzywnego jest zastosowanie dużej ilości warzyw, ziół i przypraw. Warzywa, podsmażone tuż przed gotowaniem, uwalniają swoje
Szybko Szybkowarziarno słonecznika - uprażone na suchej patelni ( tu kupisz 1 kg za niecałe 6 zł) - do posypania - natka pietruszki - do posypania - 4 łyżki przyprawy - PODLASKA PRZYPRAWA DO ZUPY FASOLOWEJ I GROCHOWEJ - 3 łyżki majeranku - czarny pieprz - sól - opcjonalnie - papryka słodka lub wędzona do posypania var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type(...)stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Przygotowanie: Analizujemy składniki. Omawiamy co jest co, wąchamy, kosztujemy, tłumaczymy, że w kwestii jedzenia ziemniaków na surowo nic się nie zmieniło i nadal trzeba przed spożyciem je ugotować. Żadna książeczka z warzywami nie zastąpi namacalnego poznawania warzyw. Fasolę namoczoną minimum 12h, przepłukujemy, zalewamy wodą i gotujemy
Szkrab Je SamŚwięta też zdrowo! Dla chcącego nie ma nic trudnego! Od lat nie należę do klubu "PLwŚ" czyli przejedzonych ludzi w święta i nie przybywa mi na wadze. Aby skomponować Wigilię zgodnie z dietą rozdzielną trzeba podzielić potrawy na 2 grupy. Pierwsza to potrawy węglowodanowe , po których uszczęśliwiamy się deserami bo też należą do węglowodanów(...)druga to potrawy białkowe. Dania węglowodanowe: Barszcz czerwony z uszkami z grzybów lub grzybów i kapusty Pierogi z kapustą lub kapustą i grzybami Kluski z makiem Zupa grzybowa z makaronem Krokiety z grzybami i kapustą Paszteciki Kutia Łazanki z kapustą Ciecieżyca à la ryba po grecku Słodkości: Makowiec Piernik Desery, słodycze spożywamy po głównych daniach z węglowodanów. Odczekujemy
Dieta Rozdzielna i ZdrowiePodobno są rodzice którzy mają problem z wymyśleniem zdrowych posiłków do szkoły dla swoich dzieci. Podobno są dzieci które nie chcą w szkole przekąsić nic zdrowego…Śpieszę z pomocą :) Znacie dziecko które nie lubi gofrów? Ja nie! A co powiecie na ich zdrową wersję w dodatku przepyszną i długo utrzymującą świeżość? Ja jestem na tak i mam nadzieję(...)chcą patrzyć, a tym bardziej o niezdrowych przekąskach. Jestem pewna, że goframi dzieciaki będą zachwycone tak samo jak była nimi moja dwulatka i my. Głównym składnikiem jest…zupa :) Tak, tak do tego taka kupna ze sklepu która nie zawiera konserwantów, zagęszczaczy itd. Dzięki takiego zdrowemu gotowcowi danie przyrządzicie ekspresowo. Rano zajmie Wam to dosłownie chwilkę. Zapychającą mąkę pszenną zastąpiłam
Mienta blogchętnie zbierany grzyb. Ale czy wiecie, że w najnowszych atlasach umieszcza się go wśród grzybów niejadalnych a nawet trujących? W naszym kraju mnóstwo osób zbiera te grzyby, zjada i nic im nie jest, ale być może jakaś substancja kumuluje się w organizmie i negatywne efekty pojawią się dopiero po wielu latach ? A może u niektórych następuje reakcja podobna(...)powodu, że rzadko na nie trafiam :) Nie mam też na blogu dań z wykorzystaniem gąsek zielonek - kilka sztuk jakie czasami uda mi się znaleźć trafia przeważnie do jednego gara zupy wielogrzybowej albo sosu z różnych gatunków. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaTruskawki kojarzą się z latem. Zazwyczaj. Jednak u nas zimą jest ich całkiem sporo w jadłospisie. Moje dzieci (w zasadzie nie tylko one) uwielbiają truskawki. Dlatego
IzaGotuje„Te święta po raz pierwszy spędzę na diecie bezglutenowej. Nie oznacza to jednak, że będę głodować. Wiele tradycyjnych potraw można z powodzeniem przygotować w wersji bezglutenowej
Wiem co jem