nimi poradził). Ta książka to kompleksowy poradnik, niemal 300 stron nauki i inspiracji. Podzielona jest na 10 rozdziałów: 1. Rybne ABC. Czyli jeżeli o rybach nie wiesz nic, to po przeczytaniu tego rozdziału będziesz wiedzieć całkiem sporo. 2. Ryby w Lidlu. Kilka słów o tym skąd i jak Lidl bierze ryby. A bierze je ze stawów(...)pomocy zwykłego grilla. 4. Ryba od kuchni. Czyli przechodzimy do konkretów. Jak przyrządzić rybę, z czym przyrządzić, jak doprawić, a także jak jeść. 5. Przystawki 6. Zupy 7. Dania główne 8. Święta 9. Grill 10. Owoce morza Czyli jak widać jest wszystko, co w dobrej książce kucharskiej być powinno. A całość okraszona
Marder&Marder Manufacturełyżeczka kurkuma 2 łeżki zōłzy rybnyj (to sie kupuje we sklepie oriyntalnym, a po polsku sie to nazywo sos rybny, ale jak tego niy dołcie, to przeca sie nic niy stanie, bo niy byndymy sie gowy urywać, jak niy mōmy jednyj prziprawy) Nojprzōd pokrejcie- tak byle jak- te warzywa i podsmōłżcie je na maśle (yno, żeby sie cebula(...)kapnijcie trocha oliwy, ale niy podsmażejcie już tego na za srogim [5] hicu, bo oliwa pōnoś go niy lubi. A terozki wlyjcie wody- yno niy za dużo, żeby ta zupa niy bōła za rzodkoł. Nojlepi, żeby yno przikrōło warzywa. Niech sie to tak ze 20 minut powarzi- żeby bania zmiynkła, a potym wciepcie tyż ryba i syrek , i niech
Chop w kuchniTen barszcz to smak i zapach mojego dzieciństwa. Gościł bardzo często w moim rodzinnym domu. Najpierw gotowała babcia, potem mama, a
To co kochamrazem podpowiadamy, co można zjeść na obiad, żeby się przy tym nie urobić i nie spędzić pół dnia przy garach. Sprawdźcie sami! :) 1. Warzywa z ryżem Nie ma nic prostszego od ugotowania ryżu (można użyć też makaronu czy ziemniaków - polecam zwłaszcza te pieczone w piekarniku) i podania go razem z warzywami. Ja w chwilach kryzysowych robię z tego danie(...)pokrojenie. Całe danie można posypać prażonymi migdałami, sezamem czy słonecznikiem. Zaś nieco inną wersją ryżowo-warzywną jest np. curry, do którego przepis pojawił się na naszym blogu . 2. Zupa warzywna "z tego co masz pod ręką" Uwielbiam zupy, bo są stosunkowo lekkim obiadem, ale też sycącym. Kiedy nie mam pomysłu na żadną konkretną zupę zazwyczaj chwytam
Bananowe Polekońcu: to tylko 28 - 30 kcal na 100 g produktu! Mam nadzieję, że przekonałam Was do sięgnięcia po to wspaniałe warzywo. A teraz czas na pyszną, rozgrzewająca zupę, w sam raz na ponure jesienne popołudnie! Składniki: dynia - najlepiej Hokkaido, u mnie całość 1,3 kg. pół łyżeczki całych ziaren kuminu pół łyżeczki całych ziaren kolendry pół łyżeczki suszonej papryczki chilli(...)obrać ze skóry. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy ziarna kolendry i kuminu, po chwili dorzucamy czosnek i imbir, mieszamy i dodajemy paprykę. Mieszanie jest tutaj bardzo ważne, żeby nic się nie przypaliło. Wrzucamy dynię i podlewamy wodą, tyle aby była prawie przykryta, ale nie do końca. Przykrywamy i gotujemy ok. 7-10 min. W tym czasie dynia powinna
Kuchnia od dwojgarozgrzewająca zupa, która idealnie sprawdza się na rodzinne imprezy. W moim domu nigdy się ich nie przygotowywało, zawsze przyjeżdżały od babci.... Jednak tym razem postanowiłam skusić się i przygotować je dla rodziny. Mój tato, brat i szwagier przepadają za takimi daniami więc dla nich skusiłam się i ugotowałam. Mogę rzec, że nie ma nic prostszego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinową sytuacją życiową. Od wczoraj pracuję i jestem jeszcze nieco oszołomiona, ale i bardzo szczęśliwa. Bolą mnie ręce i nogi, a wczoraj wróciłam do domu o 1.30, ale to nic, najważniejsze, że mam fantastycznego szefa, przemiłe, uczynne koleżanki i kolegów, dostanę niezłe pieniądze i... uwaga! Pracuję w restauracji! :) Jest jeszcze wiele rzeczy, które muszę ogarnąć, ale mam nadzieję(...)ponieważ moje szczęście dziś łączy się z tematem pracy, a jak wiadomo najwięcej i najwydajniej pracują w Japonii to wrzucam Wam miso ramen, pyszną wielką zupę japońską z makaronem i dodatkami. Moim zdaniem, to prawdziwa królowa wszystkich zup! Muszę koniecznie dodać, że miso ramen była pierwszą z azjatyckich zup, którą zrobiłam samodzielnie, czyli porwałam się nieco z motyką na słońce
Kuchnia PrezydentowejJurajska to lokalna zupa o smaku pierogów ruskich. Dzień pierwszy Sobota, pobudka wcześnie rano gdyż na dworcu musiałam być po 8 (dla mnie w sobotę to bardzo wcześnie). Tam umówiona byłam z Dotą , Anią i Tomkiem . Przed nami ponad 2 godziny jazdy pociągiem..., niestety godzina stania w polu (remont torów), czyli wyszły ponad 3 godziny. Nic to, nie zrażamy
królestwo garówChoć kocham gotować i za garnkami mogę stać godzinami, to czasem zdarzy się taki dzień, że na nic nie mam czasu lub siły. Mam wówczas
Słodkie okruszkiKrokiety z mięsem, moje ulubione. Podstawą dobrych krokietów są przynajmniej 2 rodzaje mięs drobiowe i wieprzowe. Przepis jest prosty, w wykonaniu nie ma nic trudnego
Mechanik w kuchniTaki czosnek jest stworzeniem stadnym. Każdy ząbek musi mieć przytulonego obok towarzysza. Inaczej usycha biedny. Podobnie z całym główkami. Najlepiej chyba się czuja przytulona jedna do
bistro mamawyczerpały mi się znane przepisy .Musiałam poszukać czegoś nowego ,ale równocześnie znanego . W takiej sytuacji zawsze sięgam do zapisków mojej mamy . Zawsze coś tam znajdę. Wybrałam chłodnik ,niby nic takiego a jednak spełnił moje oczekiwania ,Po pierwsze przyjemnie nas ochłodził, po drugie jest dość syty(...)odstawić . Zmiksować całość na gładką masę .Wystudzić . Krok4 . Do zimnych buraczków dodać : kefir, śmietanę, jogurt ,cukier,pieprz .Dokładnie wymieszać Krok 5 . Szczypiorek i koperek posiekać . Dodać do zupy, Można jeszcze doprawić w zależności od upodobania. Podać z jajkiem , i kawałkami zimnego mięsa. Zamiast smażonego filetu drobiowego można wykorzystać dowolne mięso pieczone lub duszone które
Eli Gotowaniesmaku, ale nic bardziej mylnego- w tej wersji krem jest lekko pikantny (w sumie stopień pikanterii zależy od Was), z delikatną nutą gałki muszkatołowej, która nie przeważa, a tylko wydobywa smak i nadaje bardzo ciekawego charakteru. Fantastycznie komponuje się z wędzonym łososiem czy krewetkami- wtedy krem jest bardziej treściwy, choć samym również można się nasycić. Zupa warta wypróbowania
Kraina Miodem PłynącaKiedyś robiłam zupy na pieczonych kościach wołowych i korpusach po upieczonym drobiu - były bardzo smaczne .Ponieważ raczej do tego nie wrócę bo za mało używam piekarnika ( takie porcje jakie ja gotuję to było by zbrodnią go uruchamiać ), to sprawdzam czy można uzyskac ten sam lub podobny efekt opiekając na patelni. ** Z tymi % z ouzo to nic wielkiego - jak się
Buniabaje w kuchni