zupa nic - 1526 przepisów (strona:51/102)

Krupnik i szybkie placki ziemniaczane. Obiad w kilka chwil. 205

Choć kocham gotować i za garnkami mogę stać godzinami, to czasem zdarzy się taki dzień, że na nic nie mam czasu lub siły. Mam wówczas

Słodkie okruszki
Krokiety z mięsem 192

Krokiety z mięsem, moje ulubione. Podstawą dobrych krokietów są przynajmniej 2 rodzaje mięs drobiowe i wieprzowe. Przepis jest prosty, w wykonaniu nie ma nic trudnego

Mechanik w kuchni
Zupa krem z pieczonego czosnku 114

Taki czosnek jest stworzeniem stadnym. Każdy ząbek musi mieć przytulonego obok towarzysza. Inaczej usycha biedny. Podobnie z całym główkami. Najlepiej chyba się czuja przytulona jedna do

bistro mama
Chłodnik 147

wyczerpały mi się znane przepisy .Musiałam poszukać czegoś nowego ,ale równocześnie znanego . W takiej sytuacji zawsze sięgam do zapisków mojej mamy . Zawsze coś tam znajdę.  Wybrałam chłodnik ,niby nic takiego a jednak spełnił moje oczekiwania ,Po pierwsze przyjemnie nas ochłodził, po drugie jest dość syty(...)odstawić . Zmiksować całość na gładką  masę .Wystudzić . Krok4 . Do zimnych buraczków dodać : kefir, śmietanę, jogurt ,cukier,pieprz .Dokładnie wymieszać Krok 5 . Szczypiorek i koperek posiekać . Dodać do zupy,  Można jeszcze doprawić w zależności od upodobania.     Podać z jajkiem , i kawałkami zimnego mięsa. Zamiast smażonego filetu drobiowego można wykorzystać dowolne mięso  pieczone lub duszone które

Eli Gotowanie
Zupa ziemniaczano - porowa 142

smaku, ale nic bardziej mylnego- w  tej wersji krem jest lekko pikantny (w sumie stopień pikanterii zależy od Was), z delikatną nutą gałki muszkatołowej, która nie przeważa, a tylko wydobywa smak i nadaje bardzo ciekawego charakteru. Fantastycznie komponuje się z wędzonym łososiem czy krewetkami- wtedy krem jest bardziej treściwy, choć samym również można się nasycić. Zupa warta wypróbowania

Kraina Miodem Płynąca
Anyżowa pomidorówka na rozgrzewkę 199

Kiedyś robiłam zupy na pieczonych kościach wołowych i korpusach po upieczonym drobiu - były bardzo smaczne .Ponieważ raczej do tego nie wrócę bo za mało używam piekarnika ( takie porcje jakie ja gotuję to było by zbrodnią go uruchamiać ), to sprawdzam czy można uzyskac ten sam lub podobny efekt opiekając na patelni. ** Z tymi % z ouzo to nic wielkiego - jak się

Buniabaje w kuchni
Zupa buraczkowa z ziemniakami 413

wywarze z żeberek wołowych z dodatkiem pietruszki, cebuli i malutkiej marchewki. Pomijam typowe dla wywarów warzywa, takie jak por i seler, aby nie zdominowały one swoją intensywnością smaku zupy. Zupa smakuje wybornie z kwaśną śmietaną i świeżym koperkiem. Smacznego! Składniki na wywar wołowy: 3 żeberka wołowe, 2 kostki ogonowe wołowe, 1 listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 cebulka pokrojona(...)Etap II Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 14 min Otwieranie Garnka Szybkie Etap III Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 1 m 15 s Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . ugotuj wywar ze składników wypisanych powyżej - skorzystaj ze wskazówek w przepisie Wywar na żeberkach wołowych po ugotowaniu wywaru wyjmij z niego mięso i warzywa

Szybko Szybkowar
Herbatniki z PRLu (bezglutenowe) 214

Dziś po raz kolejny sięgam po dawny przepis z notatnika mojej mamy - to są ciasteczka, które moja mama zawsze wypiekała, a w szczególności i hurtowych ilościach

Kawa z mlekiem
Domowa wędlina z drobiu 176

Domowa wędlina z drobiu.  Brzmi skomplikowanie?  Nic bardziej mylnego! Niektórzy pewnie określą mnie mianem "zwariowana eko mama". Nie zgodzę się.  Ja po

IzaGotuje
Wielkanocne menu 184

nic nie robię….Dla mnie wielkanocne menu jest proste, nieskomplikowane i składa się głównie z przekąsek jak śledzie, jajka i tort kanapkowy. W tym roku będziemy mieli gości, więc mam w planie obok potraw na zimno wprowadzić kilka dań na ciepło ale również prostych i szybkich w przygotowaniu. Na pewno ugotuję żurek z jajkiem . Zupa jako przystawka świetnie

codojedzenia
Rosół drobiowy 210

różnych zup lub sosów. Dobrze przygotowany rosół powinien być esencjonalny i po wstawieniu do lodówki przybierać postać delikatnej galaretki. Rosół świetnie rozgrzewa i idealnie sprawdza się w jesienne i zimowe dni. Najbardziej pomocny jest on w czasie, gdy dopada nas przeziębienie i talerz gorącego rosołku, może nas wtedy postawić na nogi. Moim zdaniem nie ma nic piękniejszego w porze

Kuchcik gotuje
Leczo mocno kminkowe 136

Jak już miałam opisać jak zrobiłam leczo to przypomniałam sobie, że to moje leczo jest bez cukinii, a leczo kojarzy mi się z przede wszystkim z

bistro mama
Chłodnik ogórkowy z nasturcją 196

Chłodników jeszcze nigdy nie robiłam ale w tym roku to nadrobiłam i zrobiłam już kilka razy. Na blogu jest już chłodnik z botwiną a teraz

Monia miesza i gotuje
Ślimaczki z pomidorowym wywarem z gołąbków 222

normalnym ciśnieniu. Nic tylko leżeć plackiem. Całe szczęście , że pół zamrażalnika mam zapchane gotowymi potrawami. .Wyciągam i odgrzewam. Niestety nowości na blog z tego raczej nie ma . Wyjęłam z zapasów duży krokiet i wywar z duszenia gołąbków . Jak robię gołąbki to z reguły wywaru nam za dużo . Mrożę go i wykorzystuję potem jako bazę na sos , zupę

Buniabaje w kuchni