pyszne śniadanie . Zapraszam! Wiosnę czuć i widać na każdym kroku. Nic dziwnego więc, że nasze jedzenie staje się nieco lżejsze i chętniej sięgamy po zieleninę. No przynajmniej ja tak mam. Nie żebym się odchudzała, ale jakoś wcale nie mam ochoty na jakieś długo duszone mięso czy konkretniejsze zupy z wkładką. Wolę właśnie twarożek, sok czy koktajl owocowo warzywny
Smaczna Pyzaczasie wyciągamy z rosołu warzywa i mięso oraz doprawiamy zupę solą i pieprzem. Przed podaniem warto posypać rosół natką pietruszki oraz dodać pokrojoną marchewką oraz mięso kurczaka. Zwykle podajemy rosół z makaronem, są to cienkie nitki. Na pozostałe warzywa oraz ugotowane mięso znalazłam idealny sposób by nic się nie zmarnowało. Postanowiłam zrobić pyszny pasztet drobiowy z warzywami
Mango Papajanasze grzybki mogą być tak przechowywane nawet kilka lat i nic się z nimi nie stanie. A później w miarę potrzeby czekają sobie na okazję, by przygotować z nimi pyszne danie. U nas wielkim powodzeniem cieszy się nieprzerwanie kapusta z suszonymi grzybami. Idealne również do bigosu, pierogów, zup tej lub tej i wielu innych dań. Smacznego
Smaczne Zdrowewiędnie, dlatego dla wygody zawsze mam w zamrażalniku opakowanie włoszczyzny, której mogę użyć jako bazy do zupy mrożone mięso z kurczaka na zupę Warto mieć zamrożone 2 duże udka, wraz z włoszczyzną i kilkoma przyprawami świetnie nadadzą się na bazę niemal każdej zupy oliwa z oliwek/olej kokosowy/olej rzepakowy/masło Te tłuszcze powinny być w każdym domu, oliwa z oliwek(...)domu oba te warzywa, można z nich stworzyć pyszne zupy, frytki (pieczone w piekarniku), pur é e. Poza tym są podstawowymi składnikami wielu polskich obiadów, więc nie warto z nich rezygnować :) To była lista moich niezbędnych produktów, opisałam dlaczego ich używam i z czym najczęściej je zestawiam. Niby nic odkrywczego, ale mam nadzieję, że będzie ona dla Was inspiracją
Cooking MonsterRosół z domowej kury -brzmi dziwnie ale smakuje najlepiej pod słońcem. Zaczął się mój urlop a wraz z nim pobyt na wsi. Nic mnie tak
pieprzny smaczekprzyjaciółmi. Zupę cebulową lubię bardzo. Jedyne czego w niej nie lubię, to faza powolnego duszenia i brązowienia cebuli. I właśnie tutaj gar okazał się znakomity. Po nocy spędzonej w wolnowarze, bez mojego udziału, bez mieszania i zastanawiania się czemu to tak długo trwa, cebula była miękka, brązowa i gotowa do zalania bulionem! Nic nie przywarło(...)nic się nie przypiekło. składniki (na 8 porcji)ok 1 kg cebul, przecięte na pół, a następnie pokrojone w cienkie plasterki1/4 szklanki roztopionego masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1/4 łyżeczki suszonych liści tymianku 5 łyżek mąki uniwersalnej3/4 szklanki wytrawnego sherry 1/4 szklanki wody 1 litr bulionu wołowego (4 szklanki
Stare Garytaka zupa chrzanówka będzie przebojem nie tylko wielkanocnym, ale też codziennym, bo robi się chwilkę. Idealna sprawa zimą, kiedy potrzebujemy czegoś ostrego i sycącego na rozgrzewkę. Jak wszystkie przepisy z tego bloga jest to wersja uproszczona, odchudzona i szybsza, ale za to pyszniejsza i bardziej efektowna. Piękny kolor zawdzięcza zmiksowanej marchewce z włoszyzny – do tego nic się(...)obieramy i gotujemy do miękkości z kiełbasą, pieprzem, zielem angielskim i listkami laurowymi. Następnie odcedzamy bulion i wkładamy do niego włoszczyznę (bez ziemniaków, kiełbasy, pora i resztek przypraw). Blendujemy zupę z chrzanem i zakwasem na żur. Podgrzewamy, żeby całość była ciepła, ale nie wrząca, bo wtedy tracimy probiotyczne właściwości domowego zakwasu na żur. Podajemy na talerzu lub w chlebie udekorowane
Ugotowane pozamiatanejest mnóstwo gotowców, pokusa, by zrobić barszcz z torebki, czy kupić gotowe pierogi jest znacznie większa. Uwierzcie mi jednak na słowo, że nie ma jednak nic pyszniejszego niż wigilijne potrawy przygotowane od początku do końca samemu. Co więcej, zaoszczędzony na gotowaniu czas jest kiepską rekompensatą plastikowego smaku „gotowców” z torebek(...)zupę rybną lub do ryby w galarecie. Filety możemy po odpowiednim przygotowaniu zamrozić, nie musimy przerabiać ich tego samego dnia. Przed mrożeniem należy rybę natrzeć sokiem z cytryny i mieszanką soli z pieprzem. Tak przygotowany karp nadaje się do zamrożenia i nie straci nic ze swojej świeżości
kuron.com.plgotują zalewajkę... jedna na grzybkach i druga na grzybkach, jedna na kiełbasce i druga też....tyle, że jedna na białej a druga na wędzonej ... i co? ...i co? i nic :) bo obie dobre choć w smaku ciut się różnią :) Proporcja a dwie osoby: Zalewajka nr 1: - 2 pełne garście grzybków leśnych - tyle samo ziemniaków pokrojonych w kostkę(...)minut. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, gotować do miękkości. Zalać barszczem ( ok. pół szklanki - jeżeli lubimy kwaśniejszą - więcej). Dosmaczyć solą i pieprzem. Można zaciągnąć mąką dla wzmocnienia gęstości zupy. Zaprawić śmietaną ( 3-4 łyżki wlać do miseczki, zalać wrzącą zupę. Tak zahartowaną śmietanę przelać do garnka z zupą). Zalewajka nr 2: - 2 pełne garście grzybków leśnych - tyle samo ziemniaków łupanych
kawawszklancemyślami w pierwsze deszczowe dni nadal jestem przy jesiennych smakach. Nic dziwnego. Pachnie już spadającymi liśćmi, dni zauważalnie są krótsze, wieczory coraz chłodniejsze. Dzieci poszły do szkoły. Witaj wrześniu (i sezonie dyniowy)! Z uporem maniaka gdy tylko na straganach i działkach pojawia się dynia - zaczynam katować ludzkość tą zupą. Do znudzenia. Do końca sezonu. Do ostatniej dyni w sklepie
U Fiolkiniezmiennie zielony przetrwał o wiele dłużej. Zielony pieprz to nic innego jak niedojrzałe owoce pieprzu czarnego. Wyglądem przypomina miniaturowe kiście winogron. Często stosowany jest w kuchni tajskiej. Pieprz dodaje potrawom ostrości i intensywności jednak nie aż tak bardzo jak pieprz czarny czy biały. Idealnie nadaje się do zup, duszonych mięs i wg mnie do owoców morza. Nie szukałam
gutfutmyślami w pierwsze deszczowe dni nadal jestem przy jesiennych smakach. Nic dziwnego. Pachnie już spadającymi liśćmi, dni zauważalnie są krótsze, wieczory coraz chłodniejsze. Dzieci poszły do szkoły. Witaj wrześniu (i sezonie dyniowy)! Z uporem maniaka gdy tylko na straganach i działkach pojawia się dynia - zaczynam katować ludzkość tą zupą. Do znudzenia. Do końca sezonu. Do ostatniej dyni w sklepie
Fiolka w kuchnidawno natknęłam się w Lidlu na mieszankę przypraw do zup, skomasowaną w jednej małej piramidce. Parametry techniczne: Skład: pieprz czarny ziarnisty, suszona cebula w płatkach, ziele angielskie w ziarnach, bazylia, rozdrobniony liść laurowy, cynamon Ilość piramidek: 7 sztuk Waga: 7 x 5g Cena: 2,99PLN (Lidl) Niby nic wielkiego a wynalazek mi się spodobał. Sprytne i aromatyczne rozwiązanie. Polecam
upichconazrobienia sosu grzybowego podkręcenia smaku zupy duszenia w nim mięs wigilijnego farszu do uszek Wywaru grzybowego nigdy nie wylewam - jeśli nie jest mi potrzebny w danej chwili, zamrażam na inną okazję. Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 15 min Otwieranie Garnka: Szybkie JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Składniki 40 g grzybów suszonych
Szybko Szybkowarmałego lubiłam owsiankę i nie trzeba było mnie do niej zmuszać, nigdy jednak nie chciało mi się jej przygotowywać. Wydawało mi się to bardzo pracochłonne. Nic bardziej mylnego. Czas oczywiście jest potrzebny ale nasz to zaledwie kilka minut :) Owsianka praktycznie robi się sama a o jej walorach dla zdrowia chyba piać nie muszę. Ale do rzeczy. Przygotowałam owsiankę(...)przesady. Odstawić do rana aby mieszanka wchłonęła wodę. Rano dolać około 300 ml mleka i mieszając doprowadzić do zagotowania. Owsianka powinna zgęstnieć ale mieć konsystencję gęstej zupy krem. Jeśli lubisz rzadszą dolej więcej wody. GOTOWE ! ! ! Ja lubię mało słodką owsiankę dlatego nie dodałam słodyczy w trakcie gotowania. Już po przelaniu do miseczek dodałam sobie łyżkę miodu ( królewiczowi ponad dwie
Jemy Pijemy