się, tym co uprawiają, podzielić :) Przy takiej okazji otrzymałem reklamówkę młodych buraków, marchewek, pietruszek, cebulę oraz porzeczki i agrest. Szybka decyzja botwinka, kompot oraz jakieś danie główne przy czym nic nie mogło się zmarnować. Teraz wyjaśnienie tego co przysparza wielu problemów czyli nazewnictwa. Botwina to nie to samo co boćwina. To pierwsze to młody burak, który gdyby nie został(...)wyrwany, dorósłby do poziomu dużego buraka ćwikłowego. To drugie to osobne warzywo inaczej nazywane burakiem liściastym. On nigdy nie urośnie do poziomu dużego buraka. Botwinka natomiast to zwyczajowa nazwa zupy z młodych buraków czyli botwiny. Zdjęcie z wykorzystaniem innej zastawy niż zazwyczaj, bo gotowałem w gościach (taki układ :)), aczkolwiek równie klimatowej :) Składniki: - młode buraki ćwikłowe - młode marchewki - młode pietruszki - młoda
Kryzysowa Książka KucharskaNic podobnego - wyskoczyły z formy bez najmniejszego problemu! chleb na blogach: Chleb z piwem i cebulą na blogach: Apetyt na smaka Bochen chleba Codziennik kuchenny Dom z mozaikami Gotuj zdrowo! Guten Apetit! Konwalie w kuchni Kuchennymi drzwiami Kuchnia Gucia Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Moje male czarowanie nie-ład mAlutki Notatki kulinarne Ogrody Babilonu Para w kuchni Polska zupa
Stare GaryMamy sporą ilość gotowych materiałów, więc na pewno każdego dnia oczekiwanie na kolejny wpis będzie tego warte. Przepisy na potrawy słone, obiadowe, desery, ciasta, przetwory i wiele innych, nic nas nie ogranicza (cóż... może czasem dostępność produktów i pieniądze ;)) uwieńczone mnóstwem zdjęć. Ale do rzeczy! Wielkimi krokami przyszła jesień. Wręcz przybiegła! Dając nam niezliczoną ilość świeżych sezonowych warzyw(...)owoców. Bohaterką dzisiejszego wpisu będzie jesienna, cudownie okrągła, pomarańczowa z niezliczoną ilością pestek DYNIA! Dynia... Przeglądając blogi kulinarne, na (prawie) każdym trafiamy na potrawy i przetwory z dyni. Zupy, placki, pieczona dynia, mus z dyni, kawa z dyniowym purre, sałatki z dodatkiem dyni. A u nas dziś trochę tradycyjnie, polsko- pierogi. Mięciutkie ciasto wypełnione aromatycznym, w sumie dość niekonwencjonalnym farszem
Symfonia SmakówKiedyś nie przepadałam za bardzo za oliwkami. Może dlatego, że u nas w domu była bardzo tradycyjna kuchnia polska, raczej nie ukierunkowana na inne kuchnie i dania. Nic dziwnego, dzięki babci poznaliśmy prawdziwą pyszną i tradycyjną kuchnię polską. A wiadomo jak taka kuchnia smakuje w wersji babci Kiedy lekko zmieniły się moje smaki i bardziej otworzyłam się na różne(...)bardziej wytrawne smaki przyszedł czas i na oliwki. Choć bardziej w domu przepadamy za oliwkami czarnymi to zielone też chętnie kupujemy. Czasem mieszamy je do różnych kolorowych sałatek, zupy meksykańskiej czy leczo. Ostatnio przeglądałam i czytałam wiele różnych artykułów na temat oliwek. Także przepisy z nimi w roli głównej. Bardzo spodobał mi się sposób wykorzystania oliwek i ich zamarynowania
Zasmakuj KuchniW mgle i lodowatej mżawce taplają się marzenia, lubują się tajemnice i gubią ludzkie serca. Pierwszy śnieg spada i roztapia się gdy próbuję odnaleźć
U Fiolkiblenduję , by dodać do obiadu. Zimą nie smakują już tak dobrze. Wiadomo - brak słońca. Ale... właśnie teraz możemy temu zaradzić. Przecier pomidorowy na zimę. Do zup, zapiekanek, sosów a nawet do picia. Składniki: 5 kg dojrzałych pomidorów 1 łyżka soli 3 łyżki cukru Do każdego słoika: łyżeczka oliwy lub oleju. Wykonanie: Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać(...)skórki. Pokroić na drobniejsze kawałki i za pomocą blendera zmiksować na gładką, jednolitą masę. Na tym etapie można pomidory przetrzeć przez sito, by usunąć pestki. Jeżeli zostaną, to nic się nie dzieje, nie zaszkodzą, tyle, że będą :-) Ja zostawiam. Dodać cukier i sól i gotować przecier przez 20 minut. Po tym czasie nakładać pomidory do wyparzonych słoiczków
Poezja Smaków - blog kulinarnyWczoraj upał dał mi się we znaki, dziś pogoda po wieczornej burzy już całkiem inna, ale wspomnienie pysznego obiadu zostało. Wiadomo, że w upały nie ma
Quinoa Raz!korzystam i szczerze polecam, szczególnie do zielonych soków ze szpinaku czy jarmużu. 13. Urządzenie do mleka sojowego Wg opisu producenta umożliwia przygotowanie nie tylko mleka sojowego, ale także zup, kleików czy napojów owocowych. Niestety nie miałam jeszcze okazji przetestować, ale przyznaję że zapowiada się ciekawie. Jeśli ktoś z Was korzysta z takiego urządzenia, niech pisze w komentarzu Kupisz(...)Wypiekacz do chleba W sklepach wcale nie jest łatwo znaleźć porządne pieczywo, dlatego jak zawsze najlepszym wyjściem jest samodzielne przygotowanie, gdzie mamy pełną kontrolę nad użytymi składnikami. Zresztą nic nie zastąpi zapachu świeżego chleba o poranku Możemy upiec pieczywo w piekarniku, ale takie urządzenie podłączane do prądu na pewno ułatwi nam cały proces. Przedział cenowy jest spory
Powiedz dietom niekorzystam i szczerze polecam, szczególnie do zielonych soków ze szpinaku czy jarmużu. 13. Urządzenie do mleka sojowego Wg opisu producenta umożliwia przygotowanie nie tylko mleka sojowego, ale także zup, kleików czy napojów owocowych. Niestety nie miałam jeszcze okazji przetestować, ale przyznaję że zapowiada się ciekawie. Jeśli ktoś z Was korzysta z takiego urządzenia, niech pisze w komentarzu Kupisz(...)Wypiekacz do chleba W sklepach wcale nie jest łatwo znaleźć porządne pieczywo, dlatego jak zawsze najlepszym wyjściem jest samodzielne przygotowanie, gdzie mamy pełną kontrolę nad użytymi składnikami. Zresztą nic nie zastąpi zapachu świeżego chleba o poranku Możemy upiec pieczywo w piekarniku, ale takie urządzenie podłączane do prądu na pewno ułatwi nam cały proces. Przedział cenowy jest spory
Powiedz dietom nieLeczo z Cukinii. Przepisy: Pomysł na Jednogarnkowy Obiad: Dietetyczna i Wyjątkowa - Moja Ulubiona Wersja Leczo z cukinii. Nic nie szkodzi, że dbasz o figurę lub
IzaGotujeByło tak: dwa dni wcześniej kupiłam buraki i zrobiłam przekąskę z pieczonych w piekarniku plastrów buraka posypanych po wyjęciu serem solankowym. Po tym daniu został mi
Zdrowa Kuchnia Sowygłowie nie chodziło nam ostatnio nic innego jak tylko boczek i dobra kapusta. A, że z takiego połączenia wychodzi para idealna to nie było wyjścia i trzeba było dać się ponieść smakom. Typowe polskie danie lekko przez nas urozmaicone powstało w dwóch odsłonach - część domowej gromady zajadała się nią ułożoną na pieczonych ziemniaczkach czekającym na egzekucję widelcową na płaskim(...)więc znacznie krócej, po ugotowaniu danie jest bardzo smaczne i apetyczne, bardzo aromatyczne i szybko znika z gara, bo wszyscy sięgają po dokładkę. Teraz już wiem, że do świątecznej zupy kwas, wykorzystam Kapustę kwaszoną "orzech" i nie będę musiała rwać sobie włosów z głowy gdy domowa spiżarnia zaświeci "kapuścianą pustką".Wersja na płaskim talerzu - radosna twórczość jako drugie danie była
Wypisz WymalujMenu rodem ze stołówki, dworcowego baru czy barów mlecznych .Z reguły omijałam szerokim łukiem do chwili aż kiedyś na jakiejś wycieczce trafiłam na bar w którym nie zostało już nic innego , a po fakcie okazało się, ze kapustka była pyszna. W domu wymusiłam na Babci by zaczęła taką gotować. Samą , z kiełbasą - nie ważne byle była kwaskowato- pomidorowa. Potem(...)gotować stwierdziłam, że jest to fantastyczny pomysł na ,, zapasowe" obiady. Starczy mieć w zamrażarce porcje obgotowanej kapusty a potem wsadzamy w nią co tam mamy ( gotowane żeberka z zupy, wędzone żeberka, kiełbasę, pulpety itd.) - doprawiamy koncentratem i już. No i obowiązkowo tłuczone ziemniaki. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnigroszkiem ptysiowym, a to z grzankami. Z podobnym zamysłem powstała ta zupka, choć tutaj- w przypadku brokuła, przeciwnikiem jest także mój Mąż. Szczęście, że jednak zjedli i nic nie "mamrali", a to już można uznać za dobry znak i wróżbę na przyszłość! Składniki 3-4 porcje : 2 ziemniaki 1 litr bulionu warzywno-drobiowego 1 brokuł 1 łyżka pesto(...)minut. Po tym czasie możemy odrobinę bulionu odlać (ja odlałam jakieś 2/3 szklanki), dodajemy pesto pietruszkowe i miksujemy na krem. Serek topiony kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy. Stawiamy na małym ogniu i mieszamy cały czas aż serek się roztopi. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym rozmarynem. Podajemy z groszkiem ptysiowym oraz uprażonymi ziarnami słonecznika i dyni
Kuchnia w czekoladziePrzedstawiam przepis na moją wersję leniwych pierogów bezglutenowych. Ze względu na ziemniaki można je też określić kopytkami, ale w wersji bezglutenowej składnik ziemniaczany jest niezbędny, ponieważ
Kawa z mlekiem