Było tak: dwa dni wcześniej kupiłam buraki i zrobiłam przekąskę z pieczonych w piekarniku plastrów buraka posypanych po wyjęciu serem solankowym. Po tym daniu został mi
Zdrowa Kuchnia Sowygłowie nie chodziło nam ostatnio nic innego jak tylko boczek i dobra kapusta. A, że z takiego połączenia wychodzi para idealna to nie było wyjścia i trzeba było dać się ponieść smakom. Typowe polskie danie lekko przez nas urozmaicone powstało w dwóch odsłonach - część domowej gromady zajadała się nią ułożoną na pieczonych ziemniaczkach czekającym na egzekucję widelcową na płaskim(...)więc znacznie krócej, po ugotowaniu danie jest bardzo smaczne i apetyczne, bardzo aromatyczne i szybko znika z gara, bo wszyscy sięgają po dokładkę. Teraz już wiem, że do świątecznej zupy kwas, wykorzystam Kapustę kwaszoną "orzech" i nie będę musiała rwać sobie włosów z głowy gdy domowa spiżarnia zaświeci "kapuścianą pustką".Wersja na płaskim talerzu - radosna twórczość jako drugie danie była
Wypisz WymalujMenu rodem ze stołówki, dworcowego baru czy barów mlecznych .Z reguły omijałam szerokim łukiem do chwili aż kiedyś na jakiejś wycieczce trafiłam na bar w którym nie zostało już nic innego , a po fakcie okazało się, ze kapustka była pyszna. W domu wymusiłam na Babci by zaczęła taką gotować. Samą , z kiełbasą - nie ważne byle była kwaskowato- pomidorowa. Potem(...)gotować stwierdziłam, że jest to fantastyczny pomysł na ,, zapasowe" obiady. Starczy mieć w zamrażarce porcje obgotowanej kapusty a potem wsadzamy w nią co tam mamy ( gotowane żeberka z zupy, wędzone żeberka, kiełbasę, pulpety itd.) - doprawiamy koncentratem i już. No i obowiązkowo tłuczone ziemniaki. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnigroszkiem ptysiowym, a to z grzankami. Z podobnym zamysłem powstała ta zupka, choć tutaj- w przypadku brokuła, przeciwnikiem jest także mój Mąż. Szczęście, że jednak zjedli i nic nie "mamrali", a to już można uznać za dobry znak i wróżbę na przyszłość! Składniki 3-4 porcje : 2 ziemniaki 1 litr bulionu warzywno-drobiowego 1 brokuł 1 łyżka pesto(...)minut. Po tym czasie możemy odrobinę bulionu odlać (ja odlałam jakieś 2/3 szklanki), dodajemy pesto pietruszkowe i miksujemy na krem. Serek topiony kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy. Stawiamy na małym ogniu i mieszamy cały czas aż serek się roztopi. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym rozmarynem. Podajemy z groszkiem ptysiowym oraz uprażonymi ziarnami słonecznika i dyni
Kuchnia w czekoladziePrzedstawiam przepis na moją wersję leniwych pierogów bezglutenowych. Ze względu na ziemniaki można je też określić kopytkami, ale w wersji bezglutenowej składnik ziemniaczany jest niezbędny, ponieważ
Kawa z mlekiembyć" - ale o tych warsztatach u mnie nie przeczytacie... Z przyjemnością piszę za to o warsztatach na Konfederackiej 4, choć nikt mnie o to nie prosił, nic w zamian nie otrzymam, ani też relacja z warsztatów nie była warunkiem mojego udziału. Piszę, bo KUCHARNIA jest blogiem o miłości do jedzenia, życia i wspomnień i cząstkę tej miłości(...)Relacje pozostałych uczestników znajdziecie na ich blogach: justmydelicious.com bookmeacookie.pl kuchnianawzgorzu.pl ziolowyzakatek.com.pl yummy-lifestyle.blogspot.com tapasdecolores.blogspot.com na4widelce.blogspot.com przepisy.com abitepl.blogspot.com oslislo.pl smaczneujecie.blogspot.com Podczas warsztatów przygotowywaliśmy i z zachwytem zajadaliśmy się: Portugalską zupą na doradzie i krewetkach – autor: Rui Miguel Dos Santos Moreira Małżami św. Jakuba z młodym szpinakiem i chorizo – autor: Bartek Płócienniak Okoniem morskim na czerwonym risotto (z papryką
KUCHARNIAParowar to w miarę nowy na Polskim rynku sprzęt AGD, zyskujący coraz większą popularność. Nic dziwnego, bo możemy w nim przygotować zdrowe, pełne witamin dania. Produkty gotowane na parze są o wiele bardziej zdrowsze, aniżeli te smażone na głębokim tłuszczu, a ich smak jest znacznie lepszy. Działanie i obsługa parowaru jest bardzo prosta i z całą pewnością każdy sobie(...)nią poradzi. Dzisiejsze parowary są tak przygotowane, że możemy za ich pomocą przygotować 3 dania równocześnie np. zupę, rybę/mięso oraz deser. Czas przygotowania posiłków w parowarze jest bardzo krótki, zobaczcie w jaki sposób przygotować łososia w 15 minut . Łosoś z parowaru z zieloną fasolką – składniki filet z łososia łyżeczka oregano łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz 200g zielonej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!moją propozycją w tygodniu z daniami lekkimi jest zupa krem ze szparagów i cukinii. Pogoda nas dzisiaj nie rozpieszcza, przynajmniej w Gdańsku. Taka lekka, ale jednak podana na ciepło, zupa bardzo nam pasowała. Szczęśliwie przygotowałam ją dzień wcześniej i sesja zdjęciowa mogła się odbyć w naturalnym świetle ;) Połączenie tych dwóch warzyw jest bardzo udane, a dodatek chili podkręca smak(...)Możecie pominąć ten składnik lub dodać go więcej. To kwestia gustu, a z tym jak wiadomo się nie dyskutuje ;) PS. Cieszymy się, Maćku, że byłeś "właśnie tam, gdzie szczęściu nic nie grozi" (jak głosi pewna piosenka :)), ale dobrze znów blogować w duecie :):) Składniki: 500 g zielonych szparagów 1 cukinia 1 cebula 1 ząbek czosnku 2-3 szkl. bulionu
zadanie-gotowanieNie wiem co to za schemat, ale zauważyłam, że im więcej ma się czasu na naukę, tym mniej się go wykorzystuje i marnuje się czas na
Be Fit Be Strongwrażenie – stanowiska pracy wyglądały jak te w wysokiej klasy restauracjach. Nad stanowiskiem prowadzącego - Przemysława Kaczora była kamera, a my mogliśmy podglądać jego działania na monitorach – dzięki temu nic nam nie umknęło. Zaczęliśmy od przystawki - koktajlu z krewetek i łososia . Ułożyliśmy go na ogórkach i posypaliśmy galaretką o smaku mohito . Całość świetnie komponowała się z chrupiącą grzanką. Sami(...)łącząc upieczony filet z łososia z krewetkami koktajlowymi skropionymi sokiem z cytryny. Potem dodajemy tylko odrobinę majonezu, posiekany koperek oraz sól i pieprz. Grzanka, odrobina kawioru i gotowe! Zupa krem z zielonego groszku niczym by się nie wyróżniała, gdyby nie konsystencja i dodatki – delikatne mascarpone, domowy groszek ptysiowy oraz… puder miętowy! Zupa była niezwykle delikatna, wręcz piankowa
Poezja smakuzimno, świeże owoce morza, ryby i bardzo ,bardzo dużo roślin strączkowych. W szkole u mojej córki ,w wieku pięciu lat, na obiad serwują kalmary i oliwki, często jest zupa dyniowa i soczewica.... O dziwo moje dziecię je wszystko (tylko oliwki wydłubuje). W ogóle mojej córce w szkole smakuje jakoś bardziej. Nie wiadomo czy jedzenie jest rzeczywiscie takie pyszne(...)jest niedoścignionym wzorem w moim domu. Słyszę, że przyprawiłam NIE TAK JAK W SZKOLE, czy że W SZKOLE mają inny sos. W sumie to nic złego, tylko się cieszyć. Tak hiszpanie jedzą zdrowo, ...oprócz śniadania. Te jak już pisłam, jest bardzo często na słodko, kupowane jako
Lubczyk i WaniliaJuż niedługo Wielkanoc, czyli czas żurku z jajkiem i białą kiełbasą. To jedna z prostszych i najpyszniejszych zup – wystarczy mieć zakwas. Do tej pory kupowałam kupny zakwas na żurek, ale prawie każdy zawiera sorbitan potasu, a jeśli go nie zawiera to producenci sami nie wiedzą, ile za niego brać w sklepie. Przecież zakwas to trochę mąki i woda(...)powinien kosztować aż tyle. Jest też kiszonką, która się nie psuje. Do ogórków w słoiku nie dodajemy przecież konserwantu. Jeśli umyjemy słoik to nic nam nie spleśnieje, więc jeśli producent nie jest w stanie zapewnić warunków, żeby mu żurek nie pleśniał i musi walić sorbitan potasu, to ja nie muszę u niego kupować. Domowy zakwas można przygotować wcześniej
Ugotowane pozamiataneOd moich późnych włoskich wakacji minęły 2 miesiące, a jakby wieczność. Już tęsknię i już myślę kiedy by tu wyskoczyć, choćby tylko na weekend! Mam swoje
Pichceniomania